![](/images/legacy-images/images/Arnoud_02.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik (06÷05÷2008)
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gestegen van 472,2 naar 480,66
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 728,3
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3282 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu achtentwintig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 1,1 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 32.
Macro-economisch. De geldhoeveelheid beïnvloed de inflatie. Bij een ruimhartig beleid, zoals dit nu het geval is, zal de inflatie meestal enkele jaren later beginnen te stijgen. Zoals u weet is deze stijging begonnen. U weet dat ik er voortdurend op hamer om de geldhoeveelheid in Europ te verkrappen.
Iran kan een mooi voorbeeld zijn over wat ons staat te gebeuren zodra de geldhoeveelheid schrikbarend blijft toenemen. Laat dit een les voor ons zijn. Natuurlijk, we kunnen onze economie niet één op één vergelijken met Iran, maar toch kan de situatie in Iran wel illustratief zijn van wat ons te wachten staat als de ECB de geldhoeveelheid niet afknijpt. Het is opmerkelijk te constateren dat de inflatie daar uit de hand loopt nadat de geldhoeveelheid ongekend is toegenomen. Meer lezen over Iran? Zie: http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008/m05/d04/886391012?t=Inflatie_Iran_loopt_verder_op
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor 15 bedrijven uit de AEX en de AMX dit jaar lager zal uitvallen dan de winst per aandeel over 2007: — Ahold; — Akzo; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; ‑Wolters Kluwer; — Bam; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven uit de AEX en AMX (Bron: Het Financieele Dagblad, 05/05/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; National Semiconductor gaat 130 arbeidsplaatsen schrappen: — Home Depot sluit 15 winkels in de VS en schrapt 1.300 arbeidsplaatsen; — Valeant Pharmaceuticals schrapt waarschijnlijk nog 1.250 arbeidsplaatsen; — Sun Microsystems schrapt waarschijnlijk 1.500 tot 2.500 arbeidsplaatsen; — Dell schrapt 140 banen in Nederland; — Morgan Stanley gaat nog eens 1.500 arbeidsplaatsen schrappen (bronnen: Wallstreetweb en Het Financieele Dagblad)
Op dit moment hebben verschillende sectoren het moeilijk. Deze zijn; — de autobranche;- het bankwezen; — de makelaardij; — horecapersoneel en de branche voor schoonmakers.
Opmerkelijk. Er wordt in de media regelmatig gesproken over seizoenseffecten, bijvoorbeeld: ‘Sell in may and go away, but remember come back in september’. Er is veel onderzoek gedaan naar seizoenspatronen. Volgens een studie van Arthur A. Merill, Behavior of Prices on Wall Street blijkt dat de maanden mei en juni over de periode 1897 – 1983 gemiddeld genomen slecht uitpakken. Hetzelfde geldt voor de maand september.
De werkelijkheid is minder eenvoudig dan op het eerste gezicht lijkt. Het lijkt alsof alles aan verandering onderhevig is. Uit een studie van een Nederlands onderzoek van de Bank Labouchere in samenwerking met Ben Jacobsen van de Erasmus Universiteit van Rotterdam blijkt ook dat u over de periode 1973 – 2000, tijdens de zomermaanden beter geen aandelen in bezit kunt hebben. Toch is een nuancering op zijn plaats. Wat blijkt? De maanden mei en juni zijn uitstekend om in te beleggen. Het lijkt wel alsof de media elkaar als papagaaien napraat. Daarentegen komen de maanden augustus, september en oktober er weer slecht van af. Ben Jacobsen voegt zijn woord bij de daad en heeft het seizoensgebonden beleggen tot zijn favoriete strategie gemaakt. Hij belegt van 31 oktober tot 30 april. Meer lezen? Wellicht dat u zijn boek ‘Bewust beleggen’ nog ergens op de kop kunt tikken.
Als we naar het recente verleden kijken, namelijk over de periode 2004 – 2007, dan zult u zien dat de maanden mei en juni prima beleggingsmaanden zijn geweest. De koersen stegen in: 2004 – 2005 – 2007. Feitelijk zou er een herziening van de slogan moeten plaatsvinden. ‘Verkoop in augustus, kom terug in november’. Toch ga ik er niet van uit dat de koersen aan het eind van de maand juni hoger staan dan begin mei. We zitten in het eerste jaar van de dalende fase. Zolang we in de dalende fase zitten is de kans op een koersdaling groter dan de kans op een koersstijging. Zeker nu de ontwikkelingen op de woningmarkt, de energiemarkt, de stijgende kosten voor levensonderhoud, de verpakkingsbelastingmaatregelen de sfeer wel eens kunnen bederven. Bovendien heeft de AEX al een scherp herstel laten zien, nadert hij het 200 daags voortschrijdend gemiddelde en probeert met zijn kop door de betonnen horizontale steunlijn heen te boren.
Er zijn ook rationele verklaringen aan te voeren die op een slechte beurszomer kunnen wijzen, namelijk omdat ik me kan voorstellen dat de komende zomermaanden voor consumenten geen al te beste maanden zullen zijn. Natuurlijk, het zijn hartstikke leuke maanden, maar juist daarom kost de zomer ook zoveel geld. De meesten van ons ondernemen veel meer activiteiten tijdens de zomer dan tijdens de winter. Reken eens uit wat het voor een gezin met drie kinderen kost om op een terrasje neer te strijken of een ijsje te kopen? Het zijn dure maanden.
Daarnaast spelen volgens mij ook de demografische ontwikkelingen een steeds grotere rol. Er zijn steeds meer ouders van middelbare leeftijd met kinderen die 18 jaar en ouder zijn. En….uw 18 jarige zoon of dochter kost handen vol geld. Het bereiken van de 18 jarige leeftijd brengt heel wat extra kosten met zich mee. De studiefinanciering vervangt de kinderbijslag, maar dekt lang niet alle kosten. Gescheiden vaders kunnen vanaf de 18 jarige leeftijd geen belasting meer terug krijgen over de bijdrage ten behoeve van de opvoeding van zijn kind. Gaat uw kind op kamers wonen omdat kindlief naar de Universiteit gaat? Het kost u een aanzienlijk bedrag.Het zal me niet verbazen dat deze zomer een aantal consumenten zal besluiten om het vakantiegeld te gebruiken voor de extra kosten van levensonderhoud of om het banksaldo aan te zuiveren met het vakantiegeld
Al met al verwacht ik deze zomer een dalende tendens op de beurs. Dit heeft in mijn ogen niets te maken de kreet: ‘Sell in may, but remember come back in september’. Dat zou een versimpeling van de feiten zijn. Als u kijkt naar de fase van de beurscyclus of naar de extreem hoge benzineprijzen en de perduredure terrasjes dan kunt u ervan uit gaan dat veel consumenten zich rot schrikken als zij na de vakantie thuiskomen en de bankafschriften zien binnendruppelen. Het woord bezuinigen zal wel eens een belangrijker gespreksonderwerp kunnen zijn dan Sonja Bakker. Helaas, het is niet anders.
3. Huizenprijzen.
Inleiding. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizenprijzen in zullen dalen.
Betaalbaarheid. Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij maximaal 144.000 euro lenen om een bestaande woning te kopen. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning 278.016 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 134.016 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen, een renteverlaging en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt.
Vanwege mijn laatste column ‘Huizenmarkt wereldwijd in verval’ besteed ik nu niet zoveel aandacht aan de ontwikkelingen op de huizenmarkt.
Actuele ontwikkelingen Nederland. De hypotheekrente stijg weer. Sinds de vorige column van 29 april zijn er circa 29 hypotheekverstrekkers geweest die de rente hebben verhoogt.
Elders in de wereld. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt raakt ook de hypotheekverstrekkers. Om te voorkomen dat de hypotheekverstrekkers nog verder in de problemen geraken, worden de eisen aan hun waarschijnlijk verder versoepeld. Begint het kapitalisme op zijn laatste benen te lopen? Het is nogal wat als de normen worden verlaagd. Het lijkt wel alsof alles, ten koste wat het kost, de hand boven het hoofd wordt gehouden. Wat moet u daar nu van denken?Is onderstaande bericht nu verstandig of worden de problemen op de lange baan geschoven?
‘Fannie Mae zet een opvallende plus van 5,7% op de borden, en komt zo een scherpe daling te boven. De aankondiging van de kredietverstrekker om voor $ 6,0 mrd aan nieuw kapitaal te willen aantrekken middels de uitgifte van aandelen, wordt positief opgevat. Toezichthouders hebben aangegeven dat de restricties op het kapitaal van Fannie Mae daarna mogelijk ‘losser’ kunnen worden (www.fd.nl , 06/05/2008)
Als hypotheekverstrekkers de hand boven het hoofd wordt gehouden met oog op een reinigingsproces waardoor er in de toekomst inderdaad strengere regelgeving op het gebied van kredietverstrekking wordt gehandhaafd, dan denk ik dat de FED goed heeft gehandeld. Wordt de onvoorzichtige kredietverlening opnieuw aangezwengeld zodat er opnieuw een lucratieve zeepbel kan ontstaan, dan is er sprake van wanbeleid. Ik ga er vanuit dat de politiek en de Centrale Banken de ernst van de situatie inzien en koste wat het kost zullen voorkomen dat er nieuwe kredietzeepbellen kunnen opstijgen. Als dit ze lukt, dan is dat een knap staaltje werk! Bovendien hoop ik het ook van harte. Er is niets zo ergs als een onbetrouwbare Centrale Bank of een onbetrouwbare overheid. Ik denk dat we ons mogen prijzen met de ECB en bovendien doet Wouter Bos het in mijn ogen behoorlijk goed. Hoge bomen vangen veel wind! Hij dus ook.
4. Dalende fase.
We zitten in de vijfde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
5. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 480): -/- 7,6 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 15 maanden — maart 2007 t/m mei 2008): 5,0 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 5,0 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 12,6 procent
6. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): — Aegon; — Ahold; — Akzo; — ASML; — DSM; — Fortis; — Heineken; — ING; — Philips; — Randstad; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM-Offshore; — TNT; — TomTom; — Unibal-Rodamco; — Wolters Kluwer;
Aandelen AMX (dalende fase): Aalberts; — Arcadis; — ASMI;- Bam; — Binck Bank; Crucell; — CSM; — Draka; — Heijmans; — Imtech; — Lociga; — OCE; — Ordina; SNS;- USG People;- Wavin; ‑Wereldhave
Laatste update: 03/05/2008
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!