...

Beurscyclus. Knoeit Amerika met statistieken?

26 mei 2008, 12:41 | US Markets Redactie | leestijd: 18 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In Ameri­ka wordt vol­gens de web­site www​.shad​ow​stats​.com met de uitkomst van sta­tistieken gema­nip­uleerd. Als dit waar is zullen dege­nen die daar ver­ant­wo­ordelijk voor zijn vroeg of laat al het vertrouwen ver­liezen. De Amerikaanse over­heid, maar ook het bankwezen kampt al met een imago­prob­leem. Het is eigen­lijk al te gek voor woor­den dat er wordt getwi­jfeld aan de over­hei­dssta­tistieken. Zal Oba­ma red­ding en ver­zoen­ing bren­gen? Zijn slo­gan Veran­der­ing’ is miss­chien ook wel een passend the­ma voor zijn nieuwe min­is­ter van Financiën. 

De rubriek Cyclusver­loop van indi­vidu­ele aan­de­len’ heb ik uit­ge­breid met een cat­e­gorie aan­de­len waar­van de dagelijkse beur­somzet bij­na ver­waar­loos­baar is. Omdat som­mige van deze bedri­jven een his­torisch belang hebben, ver­di­enen zij de aan­dacht die zij elders ont­beren. Ik hoop ver­schil­lende van deze bedri­jven te kun­nen bezoeken. De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft heb ik inmid­dels bezocht. In de rubriek bedri­jf­sec­onomisch’ besteed ik peri­odiek aan­dacht aan deze bedri­jven. Dit­maal gaat de aan­dacht uit naar de oud­ste beursgeno­teerde onderne­m­ing van Ned­er­land, namelijk: De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft


1. Inlei­d­ing
In deze col­umn staat de beurscy­clus cen­traal. De beurs kent een cyclus van opeen­vol­gende fasen, namelijk: een opgaande fase, een top­fase, een dal­ende fase en een bodem­fase. We zit­ten nu in de dal­ende fase. 

De koersen wor­den wereld­wi­jd beïn­vloed door: koer­stech­nis­che fac­toren, het sen­ti­ment, macro-economis­che fac­toren, bedri­jf­sec­onomis­che fac­toren, opmerke­lijkhe­den en de opkomst of juist het wegebben van een crisis. 

Recente ontwik­kelin­gen plaats ik in de con­text van de dal­ende fase. Natu­urlijk is er ook aan­dacht voor indi­vidu­ele aan­de­len. Een ren­de­ments­bereken­ing laat zien dat u tij­dens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putop­ties kun­nen tij­dens deze fase ook een goed beleg­gingsin­stru­ment zijn. 


2. Terug­b­lik week 21 (20÷5÷08 t/​m 26/6/2008)
De AEX is ten opzichte van mijn vorige col­umn gedaald van 496 naar een tussen­stand van 479 op 26 mei. 

Koer­stech­nisch. De Advance-decline lijn geeft het ver­schil aan tussen het aan­tal fond­sen dat sti­jgt en het aan­tal fond­sen dat daalt op een bepaalde dag. Tij­dens de dal­ende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aan­de­len verkocht wor­den dan er wor­den teruggekocht. Tij­dens de top­fase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 761

De gemid­delde beur­somzet voor de aan­de­len uit de AEX zal na het bereiken van een top tij­dens de top­fase of aan het begin van de dal­ende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemid­delde beur­somzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3045 miljoen euro per dag. 

Tij­dens de dal­ende fase zullen veel belan­grijke indices een dal­end ver­loop van het voortschri­j­dend gemid­delde lat­en zien. Er zijn nu vijfen­twintig indices die een dal­end ver­loop lat­en zien. Deze zijn: Ameri­ka (Dow Jones Com­pos­ite Index , Dow Jones Indus­tri­al, mid­cap­per Rus­sell 1000, 2000, 3000, Argen­tinië, Mex­i­co en de SP500- index); Azië (Aus­tral­ië, Shang­hai, Maleisië, Japan, Nieuw Zee­land, Zuid Korea, Sin­ga­pore, Tai­wan); Europa (Oost­en­rijk, Bel­gië, Frankrijk, Duit­s­land, Ned­er­land, Ital­ië, Span­je, Zwe­den, Zwit­ser­land en Enge­land); Mid­den-Oost­en (Israël).


Sen­ti­ment. Tij­dens de dal­ende fase ervaren beleg­gers dat het beleggen in aan­de­len risico’s met zich mee­brengt. Daarom zal de risi­co­premie (div­i­den­dren­de­ment -/- rente op een spaar­reken­ing van bijvoor­beeld www​.argen​ta​.nl ) langza­am maar zek­er toen­e­men. Tij­dens de top­fase (2007) heeft de risi­co­premie op -/- 2 pro­cent ges­taan. Op dit moment staat de risi­co­premie op -/- 1,2 procent. 

Ook de koers/​dividendverhouding daalt. Tij­dens de dal­ende fase willen beleg­gers meer div­i­dend ont­van­gen voor elke euro die zij in aan­de­len beleggen. Tij­dens de top­fase (2007) heeft de koers/​dividendverhouding op 50 ges­taan. Inmid­dels is de koers/​dividendverhouding gedaald naar 33


Macro-economisch. Vorige week hebben we stil ges­taan bij de invloed van een sti­j­gende oliepri­js op de resul­taa­ton­twik­kel­ing van de lucht­vaart­maatschap­pi­jen. Uit de bericht­gev­ing van de afgelopen week blijkt dat de negatieve gevol­gen van een sti­j­gende oliepri­js zich eerder aan­di­enen dan verwacht. Zelfs het jour­naal’ heeft na de pub­li­catie van de cijfers van Air France-KLM aan­dacht besteed aan de prob­le­men in deze sec­tor. De net­to winst van Air france-KLM daalde het afgelopen boek­jaar met 16 pro­cent mede als gevolg van de sterk geste­gen oliepri­js. Ook Amer­i­ca Air­lines heeft het moeil­ijk. Zij schrapt 12 pro­cent van de capaciteit van de bin­nen­landse vlucht­en. Uit een het vol­gende artikel blijkt dat meerdere lucht­vaart­maatschap­pi­jen zich al hebben teruggetrokken van onrend­abele bin­nen­landse vlucht­en. Delta Air Lines heeft ook al aangekondigd om 2000 banen te schrap­pen. Meer lezen? Zie: http://​www​.nu​.nl/​n​e​w​s​/​1577825​/​32​/​A​m​e​r​i​c​a​n​_​A​i​r​l​i​n​e​s​_​g​r​i​j​p​t​_​d​r​a​s​t​i​s​c​h​_​i​n​.html

Air France-KLM kan met zijn han­den vol­gens mij maar beter van Ali­talia afbli­jven. In een omgev­ing met veel con­cur­ren­tie kun je maar beter, hoe vre­selijk dit ook voor betrokke­nen is, een ander zien verd­wi­j­nen dan zelf ten onder gaan. Hoe min­der lucht­vaart­maatschap­pi­jen, hoe gezon­der de branche weer kan wor­den. Air France-KLM heeft de flex­i­biliteit om de capaciteit in de komende jaren te verkleinen, als de sti­j­gende oliepri­jzen lei­den tot een krimp van het pas­sagiersver­vo­er. Dat zegt bestu­ursvoorzit­ter Jean-Cyril Spinet­ta don­derdag, in een toelicht­ing op de eerstek­wartaal­ci­jfers (www​.fd​.nl, 22/05/2008). In dat geval lijkt me een capaciteit­suit­brei­d­ing niet logisch! Gelukkig doen ze dat ook niet. Het lijk mij ook niet ver­standig om de Oost­en­rijkse lucht­vaart­maatschap­pij Aus­tri­an Air­lines op dit moment over te nemen. Wat mij betre­ft herken ik dezelfde sit­u­atie ron­dom ABN Amro. Als blijkt dat de prob­le­men in de lucht­vaart­sec­tor toen­e­men moet men miss­chien achter­af vast­stellen dat men, eve­nals For­tis voor ABN Amro, teveel heeft betaald. Bent u het hier mee eens?

De pri­js van een vat ruwe olie is natu­urlijk het gesprek van de dag. Ook op deze site. Heeft u de laat­ste col­umn van Cente of de col­umn van Guy over dit onder­w­erp al gelezen? Min­der vaak bespro­ken is de invloed die de als­maar sti­j­gende oliepri­js kan hebben op de wereld­han­del of ten aanzien van de financier­ing van de schulden van de Amerikaanse over­heid. Tal­loze con­sumenten in de derde wereld of in min­der ontwikkelde economieën zoals Chi­na ondervin­den dagelijks de gevol­gen van de geste­gen brand­stofkosten. Chi­na geeft de burg­ers ongeveer veer­tig pro­cent sub­si­die op elke liter ben­zine. Ik ver­moed dat Chi­na op een gegeven moment of miss­chien nu al wel hun grote spaar­pot moeten aanspreken om deze sub­si­die te kun­nen bli­jven bekosti­gen. Als gevolg hier­van kan Chi­na besluiten om min­der te investeren in de aankoop van Amerikaanse Staat­soblig­aties. In dat geval zal de rente op Amerikaanse staat­soblig­aties omhoog moeten gaan. 

In Ameri­ka begint men zich zo langza­mer­hand ook echt zor­gen te mak­en over de oliepri­js. De plan­nen zijn wel heel rigoureus. Som­mi­gen willen namelijk OPEC-leden aan­kla­gen. Zie: http://​www​.peakoil​.nl/​2008​/​05​/​21​/​c​o​n​g​r​e​s​-​v​s​-​w​i​l​t​-​o​p​e​c​-​l​e​d​e​n​-​a​a​n​k​l​a​g​e​n​/​#​c​o​m​ments .Het lijkt erop dat de onder­linge poli­tieke span­nin­gen toen­e­men. Als Ameri­ka werke­lijk een aan­klacht indi­ent tegen de OPEC zou het best eens kun­nen zijn dat de OPEC eieren voor zijn geld kiest en zich richt op Rus­land of Chi­na. Als zij dan ook nog eens de dol­lar vaar­wel zeggen dan is het hek van de dam. 

Ook in Indone­sië heeft de bevolk­ing last van de dure ben­zine. Men verwacht dat er geko­rt gaat wor­den op de sub­si­die van ben­zine. Daarom verwacht men dat de ben­zinepri­js met min­i­maal 20 pro­cent wordt ver­hoogd. Hier­door ver­min­dert de koop­kracht van de Indone­siërs. Als de sub­si­die wordt geko­rt zal de import afne­men. Langza­am maar zek­er zullen de gevol­gen van de hoge ben­zinepri­js zicht­baar wor­den op het toneel van de wereldhandel. 


Dichter bij huis wordt de sti­j­gende oliepri­js indi­rect gevoeld in de glas­tu­in­bouw. De gaspri­jzen, welke is gekop­peld aan de oliepri­js, begin­nen zoveel prob­le­men op te lev­eren dat er al glastel­ers zijn die over­we­gen om deze win­ter de kassen maar leeg te lat­en staan. Als men dit inder­daad doet, dan is het een slechte ontwik­kel­ing voor de werkgele­gen­heid in deze sec­tor. Meer lezen? Zie: http://​www​.agd​.nl/​1053102​/​N​i​e​u​w​s​/​A​r​t​i​k​e​l​/​V​r​e​e​s​-​v​o​o​r​-​l​e​g​e​-​k​a​s​s​e​n​-​d​o​o​r​-​h​o​g​e​-​g​a​s​p​r​i​j​s.htm

Hebben we alle sombere bericht­en nu op een rijt­je gezet? Née, want het Cen­traal Plan­bu­reau (www​.cpb​.nl) is door de sterk sti­j­gende oliepri­js erg somber over de economie. We gaan het als con­sument vol­gend jaar pas echt merken. En dat gaat de con­sument vanaf vol­gend jaar merken, zegt woord­vo­erder Mar­cel Lever tegen RTLZ. Als de oliepri­js met 20% sti­jgt, wordt de ben­zine al gauw 10 cent duur­der”, zegt de woord­vo­erder. Verder gaat de gas- en elek­triciteit­sreken­ing met tien euro per maand omhoog en wordt de brand­stoftoes­lag bij vliegreizen hoger. Het gaat erg hard nu. Als de oliepri­js 20% sti­jgt, gaat de inflatie omhoog met zo’n 0,75% en de economis­che groei met een half pro­cent­punt omlaag.” (www​.rtlz​.nl , 22/05/2008).


Bedri­jf­sec­onomisch. Anal­is­ten verwacht­en dat de winst per aan­deel in 2008 voor 18 bedri­jven uit de AEX en de AMX dit jaar lager zal uit­vallen dan de winst per aan­deel over 2007: — Aegon; — Ahold; — Akzo;- ASML; — Cor­po­rate Express; — ING; — KPN; — Philips; — Reed Else­vi­er; — Roy­al Dutch; — Tom­Tom; ‑Wolters Kluw­er; — ASMI; — Bam; — Binck Bank; — CSM; — Wavin en Wes­sa­nen. Het gaat op dit moment om 15 bedri­jven uit de AEX en AMX (Bron: Het Finan­cieele Dag­blad, 26/05/2008).

Reor­gan­isaties, fail­lisse­menten en ontsla­gron­des zullen tij­dens de top- en dal­ende fase in eerste instantie toen­e­men. Gelukkig zullen dit soort bericht­en tij­dens de bodem- en sti­j­gende fase weer langza­am uit het beeld verd­wi­j­nen. Sinds mijn vorige col­umn hebben de vol­gende bedri­jven een reor­gan­isatie aangekondigd; JPMor­gan verwacht 55% werkne­mers van Bear Stearns te ontslaan; — Boe­ing schrapt 750 banen in satel­li­et-assem­blage in VS (bron­nen: Wall­streetweb en Het Finan­cieele Dagblad)


Op dit moment hebben ver­schil­lende sec­toren het moeil­ijk. Deze zijn; — de auto­branche;- het bankwezen; — de make­laardij; — hore­ca­per­son­eel; — glas­tu­in­bouw en de branche voor schoonmakers. 

Naar aan­lei­d­ing van mijn bedri­jfs­be­zoek aan De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft, wil ik u zo nu en dan op de hoogte houden van recente ontwik­kelin­gen. Per slot van reken­ing is het een hart­stikke leuk bedri­jf. De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft is op over­namepad. Zij hebben het voorne­men om de pro­du­cent van bestek, pan­nen en tafelac­ces­soires Konin­klijke Van Kem­pen & Begeer over van Cor­peq B.V over te nemen. Eerder kocht De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft al kristal­mak­er Roy­al Leer­dam Crys­tal. Het man­age­ment zit niet stil. Wellicht ook voor u een leuk bedri­jf om te vol­gen. In mijn col­umn heb ik het aan­deel gekop­peld aan een edu­catieve beleg­gingsstrate­gie op basis van de dagelijkse beur­somzet. Sinds­di­en is de beur­somzet gedaald van 1040 naar 393 aan­de­len per dag. De koers van het aan­deel is sinds­di­en geste­gen van 22.00 euro naar 22.93 (22÷05÷2008). Mede als gevolg van dit over­name­bericht. Zoals u weet zit­ten we in de dal­ende fase. Vol­gens deze edu­catieve beleg­gingsstrate­gie wacht­en we met de fic­tieve aankoop van deze aan­de­len tot­dat de beur­somzet weer sti­jgt en de bodem­fase is ges­tart. Desal­ni­et­temin een bedri­jf om in de gat­en te houden. We kun­nen gerust stellen dat de koers van het bedri­jf zich ten opzichte van de AEX zeer sterk heeft gedra­gen. Het is een com­pli­ment waard. Bent u geïn­ter­esseerd? Zie: http://​www​.usmar​kets​.nl/​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​C​o​l​u​m​n​s​/​B​e​d​r​i​j​f​s​b​e​z​o​e​k​-​D​e​-​K​o​n​-​P​o​r​c​e​l​e​y​n​e​-​F​l​e​s​-​R​o​y​a​l​-​D​e​l​f​t​.​61876​.html en hier kunt u de laat­ste ontwik­kelin­gen lezen http://​www​.fd​.nl/​c​s​F​d​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​B​T​N​-​B​P​O​/​y​2008​/​m​05​/​d​22​/​B​T​N​-​B​P​O​5139053​?​t​=​P​o​r​c​e​l​e​y​n​e​_​F​l​e​s​_​v​u​l​t​_​m​e​r​k​e​n​s​t​r​a​t​e​g​i​e​_​v​e​r​d​er_in


Opmerke­lijk. Het Finan­cieele Dablad (14÷05÷2008) meldt dat vol­gens de Amerikaanse sta­tistieken­ex­pert John Williams de cijfers over de Amerikaanse economie wor­den gema­nip­uleerd. Daarom wijkt de inflatie en bijvoor­beeld de werkgele­gen­heid com­pleet af van de ervar­ing die veel Amerika­nen aan den lijve ondervin­den. Wat is het geval? 

De Amerikaanse over­heid is er alles aan gele­gen om het burg­erop­ti­misme te voe­den. Cijfers zijn vol­gens www​.shad​ow​stats​.com in eerste instantie vaak beter dan verwacht om ver­vol­gens lat­er neer­waarts te wor­den bijgesteld. Daar komt bij dat vol­gens deze site de meet­meth­o­d­en naar goed­dunken wor­den aangepast en dat bepaalde ontwik­kelin­gen sim­pel­weg niet meer wor­den geme­ten als ze de ver­keerde kant op wijzen. Denk maar eens aan het achter­wege bli­jven van de geld­ho­eveel­heid (M3). Vol­gens de offi­ciële reden is het te duur gewor­den om dit bij te houden. Ook hier geldt: Als het waar is, dan is het natu­urlijk te gek voor woor­den.’ Toch denk ik dat vele beleg­gers dit gevoels­matig eerder zullen beves­ti­gen dan zullen bestri­j­den, ook al bli­jft het een gevoels­matige reactie. 

Ook col­le­ga colum­nist Rik Veld­huis ver­wi­jst naar dubieuze inflatieci­jfers in de VS. Rik Veld­huis ver­wi­jst in dit ver­band naar Bill Gross van Pim­co. Bill Gross vin­dt dat de gepub­liceerde cijfers lager zijn dan zij in werke­lijkheid zijn. Vol­gens hem kan het niet waar zijn dat de inflatie wereld­wi­jd zo’n 7 pro­cent bedraagt en in Ameri­ka met zijn zwakke munt slechts 3 à 4 pro­cent bedraagt. Meer lezen: http://​www​.tau​ruz​.nl/


3. Huizen­pri­jzen.
Inlei­d­ing. In ver­band met een opmerke­lijke media-aan­dacht voor de pri­j­son­twik­kel­ing van de huizen­markt zal ik u de komende peri­ode op de hoogte houden van de meest actuele ontwik­kelin­gen. Als de huizen­pri­jzen gaan dalen, dan zal het con­sumenten­vertrouwen en de economis­che groei in negatieve zin wor­den beïn­vloed. De beurs zal als gevolg van dal­ende huizen­pri­jzen op zijn minst sta­bilis­eren maar zelf ga ik ervan uit dat de beursko­ersen onder de huidi­ge omstandighe­den (ver­sneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizen­pri­jzen zakken (als een bak­steen). Of dat laat­ste gebeurt is natu­urlijk niet op voor­hand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizen­pri­jzen in zullen dalen. 

Betaal­baarheid. Ik zal maan­delijks de leen­ca­paciteit bijhouden van een modale één­ver­di­ener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemid­delde eengezinswon­ing. Op dit moment kan hij max­i­maal 144.000 euro lenen om een bestaande won­ing te kopen. De gemid­delde pri­js van een gemid­delde eengezinswon­ing € 279.842 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 135.842 euro teko­rt. Voor starters, alleen­staan­den en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vri­jwel onbereik­baar geworden.

De betaal­baarheid van een won­ing kan via twee routes wor­den ver­be­terd, namelijk door een pri­js­dal­ing van bestaande koop­wonin­gen, een rentev­er­lag­ing en door een ver­hoging van Cao-lonen. Het zal mij niet ver­bazen als dit pro­ces min­i­maal drie jaar in beslag neemt. Ten opzichte van vorige maand is de betaal­baarheid iets verslechterd. 


Actuele ontwik­kelin­gen Ned­er­land. De huizen­pri­jzen zijn ten opzichte van het hoogtepunt in augus­tus 2008 gedaald van 283.423 euro naar 279.843 euro. Deze dal­ing wordt mede veroorza­akt door de ontwik­kel­ing van Euri­bor rente. Een sti­j­gende hypotheekrente heeft een drukkend effect op de leen­ca­paciteit. De Euri­bor rente is deze week geste­gen van 4,98 naar 5,02 pro­cent. De afgelopen week hebben ver­schil­lende par­ti­jen de hypotheekrente verhoogt. 

De Ned­er­landse Bank waarschuwt bij monde van Henk Brouw­er voor het schaden van de finan­ciële sec­tor als gevolg van de zeer hoge ver­houd­ing tussen schulden en de onder­pandswaarde. http://​www​.fd​.nl/​c​s​F​d​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​W​E​B​-​H​F​D​/​y​2008​/​m​05​/​d​20​/​D​N​B​-​h​e​r​v​o​r​m​i​n​g​-​w​o​n​i​n​g​m​a​r​k​t​?​t​=​D​N​B​_​p​l​e​i​t​_​v​o​o​r​_​h​e​r​v​o​r​m​i​n​g​_​N​e​d​e​r​l​a​n​d​s​e​_​h​u​i​z​e​n​markt . In feite zegt hij dat de voort­durend alle mogelijke kredi­et­fa­ciliteit­en wor­den gebruikt en dat een her­vorm­ing van de won­ing­markt wellicht noodza­ke­lijk zal zijn om deze trend te keren. 


Elders in de wereld. Amerikaanse huizen­pri­jzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. De dal­ing ver­snelt zelfs omdat de gemid­delde pri­js huizen in april met 8% op jaar­ba­sis gedaald. Het zal u maar gebeuren. Stel u heeft op de top van de markt voor de eerste keer uw eigen won­ing gekocht. Een waarde­v­er­min­der­ing van 8 pro­cent is dan geen pret­je omdat we het dan al snel over 10.000 euro hebben. Menig Ned­er­lan­der heeft zo’n waarde­v­er­lies niet als reserve op zijn spaar­reken­ing staan. Zie: http://​www​.fd​.nl/​c​s​F​d​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​B​T​N​-​B​P​O​/​y​2008​/​m​05​/​d​22​/​B​T​N​-​B​P​O​5140782​?​t​=​D​a​l​i​n​g​_​h​u​i​z​e​n​p​r​i​j​z​e​n​_​V​S​_​v​e​r​s​n​e​l​t​_​i​n​_​e​e​r​s​t​e​_​k​w​a​r​t​a​a​l​_2008

4. Dal­ende fase.
We zit­ten in de vijfde maand. Tij­dens deze fase zullen er ongetwi­jfeld weken zijn waar­bij de koersen een fors her­s­tel lat­en zien. De lengte van de dal­ende fase varieert van 3 maan­den tot 36 maanden.
Ver­schil­lende beleg­gers zullen tij­dens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stop­pen met hun beleg­gings­ac­tiviteit­en. Som­mi­gen hak­en ook daad­w­erke­lijk af. U kunt dit pro­ces vol­gen met behulp van de beur­somzet en de AD-lijn. 
Macro-economis­che cijfers en bedri­jf­sec­onomis­che cijfers zullen ver­slechteren. Deze ontwik­kel­ing beïn­vloed het beurssen­ti­ment in negatieve zin. Ook psy­chol­o­gis­che fac­toren beïn­vloe­den het gedrag van beleg­gers en bestu­ur­ders. Hier­door droogt het aan­tal beursin­tro­duc­ties op. Eve­neens het aan­tal wilde bedri­jfsover­names. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tij­dens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoor­beeld putop­ties werken. Houdt u er wel reken­ing mee dat opties een zeer spec­u­latief karak­ter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren. 


5. Sparen of beleggen.
Tij­dens de top- en de dal­ende fase is sparen lucratiev­er dan beleggen. Ik zal weke­lijks voor u een ren­de­mentsvergelijk­ing mak­en van de koer­son­twik­kel­ing van de AEX, een spaar­reken­ing en het beleggen vol­gens de principes van de beurscyclus. 

Een stand van 520 (560480) voor de AEX neem ik als ref­er­en­tiepunt voor de koers die tij­dens de top­fase (2007) is bereikt. Hier­bij is geen reken­ing gehouden met het div­i­den­dren­de­ment of transactiekosten. 

Ren­de­ment:
1. AEX (520 — 479): -/- 7,8 procent
2. Spaar­reken­ing ( www​.argen​ta​.nl , 15 maan­den — maart 2007 t/​m mei 2008): 5,0 procent
3. Beleggen vol­gens de principes van de beurscy­clus: 5,0 procent

Uit boven­staand reken­voor­beeld ziet u dat het erg zin­vol kan zijn om reken­ing te houden met de beurscy­clus. U heeft een ren­de­mentsvo­ordeel ten aanzien van de AEX kun­nen realis­eren van 12,8 procent

6. Cyclusver­loop van indi­vidu­ele aandelen
Eens per maand selecteren we uit drie ver­schil­lende inval­shoeken een aan­tal aan­de­len die op dit moment in de dal­ende fase zit­ten. Aan­de­len uit de AEX en de AMX spreken voor zichzelf. De aan­de­len uit de cat­e­gorie met een ver­waar­loos­bare beur­somzet betre­ft vijf aan­de­len met een zeer geringe dagomzet. Op dit moment houdt ik voor u de vol­gende aan­de­len bij: Konin­klijke Brill; — Gou­da Vuur­vast;- Hol­land Colours;- Nylo­plast en het aan­deel De Konin­klijke Porce­leyne Fles/​Royal Delft. 

Vanzelf­sprek­end zullen de meeste aan­de­len tij­dens dal­ende fase dalen. Hier­door betaald u voor de meeste aan­de­len een lager bedrag aan het begin van de bodem­fase, welke overi­gens nog moet starten, in vergelijk­ing tot de pri­js die u aan het einde van de top­fase moest betalen. 

Op deze web­site wor­den de actuele koersen van ver­schil­lende aan­de­len automa­tisch bijgewerkt. 

Aan­de­len AEX (dal­ende fase): — Aegon; — Ahold; — Akzo; — ASML; — DSM; — For­tis; — Heineken; — ING; — Philips; — Rand­stad; — Reed Else­vi­er; — Roy­al Dutch; SBM-Off­shore; — TNT; — Tom­Tom; — Uni­bal-Rodam­co; — Wolters Kluwer;

Aan­de­len AMX (dal­ende fase): Aal­berts; — Arcadis; — ASMI;- Bam; — Binck Bank; Cru­cell; — CSM; — Dra­ka; — Hei­j­mans; — Imtech; — Loci­ga; — OCE; — Ordi­na; SNS;- USG Peo­ple;- Wavin; ‑Wereld­have

Aan­de­len met een ver­waar­loos­bare beur­somzet (dal­ende fase): Kon. Brill; — Hol­land Colours; — Gou­da Vuurvast. 

Laat­ste update: 03/05/2008

7. Dis­claimer.
Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. Over­leg alti­jd met een pro­fes­sionele beleg­gingsad­viseur van uw bank voor­dat u enige actie onderneemt. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de disclaimer!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.