![](/images/legacy-images/images/Arnoud_05.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik week 12
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gestegen van 425,79 naar 453,62
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 737,9
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3524 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu dertig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 1,0 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. In Amerika neemt het aantal mensen dat beroep op een werkloosheidsuitkering moet doen toe. Ten opzichte van het begin van het jaar is het aantal gestegen van circa 343.000 naar 358.000. In Nederland lijkt er een einde te zijn gekomen aan de daling van de werkloosheidscijfers. De werkloosheid is sinds november 2007 niet meer verder gedaald. Aan het eind van een periode met hoogconjunctuur is dit een heel zorgelijk teken. Het kan namelijk het startschot zijn van een recessie.
De kans op een recessie is toegenomen nu ook nog eens blijkt dat de Bloombergindex voor winkelverkopen is gedaald naar 48,2. Een waarde onder de 50 duidt op een afnemende economische activiteit. Bovendien kunnen de voorraden oplopen waardoor er nieuwe reorganisaties gepland gaan worden.
Een recessie komt, of overvalt ons bijna altijd na een periode van economische groei. Omgekeerd geldt hetzelfde. Economische groei ontstaat na een periode met afnemende groei. Dit klinkt natuurlijk heel logisch. Toch blijft men vaak vol ongeloof tegen de komst van een recessie aankijken. De meeste ondernemers zijn vorig jaar verrast door de kredietcrisis. Zij waren zo optimistisch gestemd, dat zij achteraf moeten concluderen dat hun gevoel van optimisme en vertrouwen niet gerechtvaardigd was. Slecht nieuws negeert men liever in eerste instantie dan dat men het accepteert of bijtijds maatregelen neemt, zo lijkt het ook deze keer weer te zijn gegaan. Waarschuwende geluiden worden genegeerd. Degenen die wijzen op de komst van een recessie worden vaak als doemdenker bestempeld. Zo ook op menig beursgerelateerde weblog.
Naar mate steeds meer mensen een beroep moet doen op een werkloosheidsuitkering neemt de consumptie beetje bij beetje af. Er kan een sneeuwbaleffect ontstaan. Mensen die werkloos worden hebben moeite, het is zoniet onmogelijk, om hun hypotheek te betalen of om de autolening en de creditcardschulden af te betalen. Daardoor wordt er steeds minder geconsumeerd wat als gevolg heeft dat steeds meer bedrijven moeten reorganiseren en saneren. Dit uit zich op een gegeven moment in de landelijke cijfers voor werkloosheidsuitkeringen.
Politiek. Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson heeft maandag een ingrijpende reorganisatie voorgesteld van de manier waarop de overheid toezicht houdt op financiële instellingen in de Verenigde Staten. Vooral de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zou volgens de minister meer bevoegdheden moeten krijgen. Zo zou de Fed voortaan onderzoek mogen doen naar alle financiële bedrijven wier activiteiten mogelijk de stabiliteit van de markt kunnen ondermijnen. Nu mag dat alleen bij banken. Op termijn wordt de Fed eindverantwoordelijk voor de algehele stabiliteit op de financiële markten (www.fd.nl ‚31÷03÷2008)
Waarom wordt er niet eerst een diepgaand onderzoek gedaan naar de oorzaken van de huidige problemen van de kredietcrisis? Bijvoorbeeld naar de rol die Alan Greenspan heeft gespeeld of naar het ontstaan van de zogenaamde liegkredieten? Zou het niet genoeg zijn geweest als men gedurende de voorbijgaande jaren eerst de banken op de vingers hadden getikt met de vraag waarom zij al die hypotheken van de balans hadden gehaald of hadden doorverkocht? Of, waarom heeft men niet bijtijds de rente verhoogd zodat het aantal huiseigenaren kon worden ingeperkt, die zich al dan niet met een tweede (speculatieve) woning, als gevolg van de renteverhoging niet verder in de nesten konden werken?
Bovengenoemde verschijnselen zijn typisch verschijnselen die te verklaren zijn met behulp van de beurscyclus. Tijdens de topfase wil niemand kritiek horen. Men blijft ervan uit gaan dat het gerealiseerde succes uit het verleden wordt gecontinueerd. In werkelijkheid wordt er vaak een basis wordt gelegd voor een naderend omslag. Vooral als men het succes teveel uitbuit en allerlei andere aspecten uit het oog gaat verliezen, zoals het op tijd ingrijpen nadat het toezicht ongeoorloofde feiten boven tafel heeft gekregen. Bijvoorbeeld in het geval van deze crisis ‘de onmogelijke betaalbaarheid van een hypotheek door sommige hypotheeknemers. Er zijn mensen geweest die hun nieuw gekochte woning nooit hebben kunnen betrekken omdat ze de eerste betalingen al niet konden opbrengen.
Het feit dat de rente nooit is opgetrokken om overkreditering tegen te gaan zegt eigenlijk al voldoende over de gebrekkige wil om in te grijpen. Korte termijn politiek staat vaak op de voorgrond. De nieuw aangekondigde maatregelen zijn volgens mij dan ook meer een zoethoudertje of het creëren van hoop. Ook nu pompt wil men weer met een ferme belastinggift, op kosten van de belastingbetaler, de overheidsschuld nog verder omhoog.
De regelgeving of het toezicht kan nog zo goed geregeld zijn, maar als de patiënt nooit meer ziek mag worden dan is er toch iets ernstig mis met de doktor! Ofwel, laat de economie maar lekker uitzieken en doe wat aan pijnbestrijding om het leed te verzachten. Het beste bewijs van een falend ingrijpen en het niet toepassen van signalen uit controlesysteem is de affaire bij Société Generale geweest. Er gingen 75 alarmbellen af voordat er werd ingegrepen.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: — Ahold;- Corporate Express;- ING;- Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — SBM Offshore, — TomTom; — Wolters Kluwe’; — Aalberts Industries; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven (Bron: Het Financieele Dagblad, 01/04/2008).
Opmerkelijk. Japan lijkt de periode van deflatie achter zich te laten. Eindelijk. De inflatie staat in Japan nu op een 10 jaarshoogtepunt. Zouden de Japanners hier blij mee zijn? Vooralsnog lijkt de Japanse economie in een recessie terecht te komen omdat de werkloosheid licht oploopt, het aantal vacatures daalt en zelfs het besteedbare inkomen voor de vierde maand is gedaald. Hieruit blijkt dat het knappen van de vastgoedzeepbel en de beurszeepbel eind jaren tachtig van de vorige eeuw nog lang niet verholpen is. De Japanse beurs staat nog altijd zo’n zestig à zeventig procent lager ten opzichte van haar glorieuze dagen. Staat Amerika nog te wachten?
3. Dalende fase
We zitten in de vierde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en uw voordeel van het beleggen volgens de principes van de beurscyclus ten opzichte van de AEX.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 – 453): -/- 12,8 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 14 maanden — maart 2007 t/m april 2008): 4,7 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 4,7 procent.
Uit bovenstaand overzicht ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten opzichte van de AEX kunnen realiseren van 17,5 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, ASML, DSM, Fortis, Heineken, KPN, ING, Philips, Reed Elsevier, RSDA, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, Arcadis, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Heymans, Logica, CMG, Draka,Heijmans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wavin, Wessanen
Laatste update: 01/04/2008
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!