1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opéénvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
We schrijven wekelijks over bovengenoemde factoren en plaatsen deze ontwikkelingen in context van de actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen. We maken eveneens een rendementsberekening. Hierbij vergelijken we de beleggingsresultaten van onze fictieve strategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ met de AEX en een spaarrekening.
2. Terugblik week 6
De AEX is deze week gestegen van 438,69 naar 432,10
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling is ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3725 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Indonesië,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland). Het lijstje is inmiddels uitgegroeid tot 27 indices.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,0 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. De producentenprijzen zijn in december met 4,3 procent gestegen. Hiermee is de stijging in november met 0,1 procent overtroffen. Ik verwacht dat de inflatiecijfers van de consumentenprijzen, als gevolg hiervan ook verder omhoog zullen gaan.
De detailhandelsverkopen zijn in december 2007 voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. De gestegen voedsel- en benzineprijzen beginnen hun tol te eisen. Men verwacht voor 2008 een daling van de koopkracht. Het is niet ondenkbaar dat de detailhandelsverkopen hierdoor, maar ook ten gevolge van de koersdalingen op de beurzen, verder zullen afnemen. De Amerikaanse bezuinigingsdrift zal de detailhandelsverkopen in negatieve zin beïnvloeden. Het Amerikaanse warenhuis Macy’s heeft in januari een omzetdaling van zeven procent moeten incasseren.
In Europa en Amerika is de groei van de dienstensector teruggevallen. In Amerika is deze zelfs zo fors gekrompen dat het dienstencijfer een stand heeft bereikt van 41,9. Ofwel het laagste nivo sinds 2001.
In Amerika komt men noodgedwongen tot bezinning. Miljoenen Amerikaanse huishoudens moeten de tering naar de nering zetten. Ze moeten wel omdat het eigen vermogen van veel huishoudens is gedaald door de dalende aandelenkoersen en omdat de huizenprijzen zakken. Vorig jaar zijn de huizenprijzen met meer dan zeven procent gedaald. Als gevolg van deze ontwikkeling kunnen consumenten minder snel een krediet opnemen. De tijd dat men met het grootste gemak de creditcard kan trekken lijkt voorbij te zijn.
De Britse internetbank Egg, een onderdeel van Citygroup, heeft de creditcards van 161.000 mensen geblokkeerd omdat ze vinden dat zij met deze grote groep klanten een groter dan aanvaardbaar risico lopen. Als u meer wilt lezen over het spaargedrag van de Amerikanen dan kunt u terecht op www.z24.nl (Zuinigheid dringt door tot huishoudens VS, 05/02/2008).
Ook in ons eigen land is de spaarquote de laatste jaren gedaald. Het aantal mensen met probleemschulden neemt toe. Komt er een kentering in het uitgavenpatroon? Het lijkt er wel op. Op de website www.z24.nl (Steeds meer mensen zoeken inzicht in uitgaven, 07/02/2008) kunt u lezen dat het aantal mensen die via internet op zoek gaan naar informatie waarmee ze meer inzicht kunnen krijgen in hun uitgavenpatroon duidelijk toeneemt. Op grond van deze publicatie mogen we aannemen dat langzaam maar zeker steeds meer mensen hun uitgaven onder de loep nemen en waarschijnlijk tot de conclusie komen dat ze meer moeten gaan sparen. Daarom verwacht ik dat de consumentenbestedingen de komende jaren zullen afnemen.
Met veel bombarie werd in december in Amerika een plan gelanceerd om de huizenbezitters te helpen. De koersen vlogen omhoog. Nu blijkt dat dit reddingplan dreigt te mislukken. De huizenprijzen zijn inmiddels zover gedaald, dat daarmee de reddingsboei, verstrekt door de staten, op drift is geraakt en doelloos rond drijft. De dalende huizenprijzen hebben ervoor gezorgd dat het onderpand onvoldoende waarde heeft om in aanmerking te komen voor een herfinanciering. Dat deze ontwikkeling tot grote materiele- en immateriële problemen kan leiden blijkt wel uit het feit dat dit jaar 1,4 miljoen hypotheken moeten worden overgezet. Als het reddingsplan mislukt, zal het aantal huisuitzettingen drastisch toenemen.
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Deze week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: Vastgoedfonds Euro Amercan Investors kan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, KPN schrapt tot 2010 totaal 4500 banen (www.fd.nl, 05/02/2008), Rescap, in grootte de achtste hypotheekverstrekker in de VS schrapt 5000 banen en BMW wil duizenden arbeidsplaatsen laten verdwijnen.
Het Financieele Dagblad (05÷02÷2008) meldt dat het aantal voorgenomen ontslagen bij Amerikaanse bedrijven steeg in januari met 69 procent naar 74.986. Dit beloofd niet veel goeds voor de ontwikkeling van de reeds stokkende Amerikaanse banenmotor.
Analisten verwachten dat de winst per aandeel voor geen enkel bedrijf uit de AEX en de AMX in 2008 lager zal zijn dan in 2007 (bron: Het Financieele Dagblad, rubriek ‘weekoverzicht aandelen’). Het is zinvol om dit in de gaten te blijven houden. In de dalende fase komt het vaak voor dat de winst per aandeel van verschillende bedrijven naar beneden wordt bijgesteld. Dalende winsten kunnen van invloed zijn op de dividenduitkering.
Opmerkelijk. Ravi Batra heeft een interessant onderzoek gedaan naar het verloop van de inflatie over een tijdsbestek van 230 jaar (1749 – 1982). Hij constateert een opmerkelijk patroon. Volgens hem bereikt de inflatie, met uitzondering van de periode tijdens de Amerikaans burgeroorlog in de 19de eeuw, om de dertig jaar een piek om vervolgens circa twintig jaar te dalen. Overigens ben ik ervan overtuigd dat het genoemde tijdspad niet zo vaststaat en derhalve enkele jaren kan afwijken.
Het is interessant om eens te kijken hoe de inflatie zich na 1982 heeft ontwikkelt en wat de vooruitzichten zijn voor de komende jaren. Vanaf 1982 begon de inflatie definitief te dalen tot een relatief dieptepunt in 2002. Tijdens de eerste jaren van deze eeuw werd er zelfs zo nu en dan over een periode van deflatie gesproken. Vanaf 2003 stijgt de inflatie weer. Dit betekent dat de inflatie volgens de theorie van Ravi Batra nog ongeveer 7 jaar zal stijgen (Excuses voor mijn rekenfout in mijn vorige column).
Volgens Ravi Batra wordt de inflatie grotendeels beïnvloed door de ontwikkeling van de geldhoeveelheid en regulering. De toename van de geldhoeveelheid heb ik mijn vorige column behandeld. Daar hoef ik nu niets over te schrijven. Regulering kan worden gedefinieerd als; ‘overheidsbemoeienis met het besluitvormingsproces in de particuliere sector.’
Ik vermoed dat de overheidsbemoeienis wereldwijd zal gaan toenemen. U ziet dit nu al gebeuren op het gebied van de staatsfondsen en de politieke bemoeienis op het gebied van energie. Ik denk dat de nieuwe president van Amerika de financiële instellingen gaat aanpakken. Ik verwacht dat de wetgeving wordt aangescherpt zodat de overheid meer controle kan uitoefenen. Het toezicht zal ongetwijfeld worden vergroot. Het lijkt erop dat de vrije markteconomie voorlopig zijn langste tijd heeft gehad.
Ik denk dat deze ontwikkeling ook politieke gevolgen zal hebben. De versplintering van rechts zal blijven voortduren en de opkomst van links heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Het is niet voor niets dat Joop den Uyl in de jaren zeventig, ten tijde van een hoge inflatie, aan de macht was. Ook toen werd er veel gereguleerd.
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af. De dalende fase heeft een aantal kenmerkende verschijnselen. De lengte van de dalende fase varieert van drie maanden tot drie jaar. Momenteel zitten we in de eerste maand van de dalende fase.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend deze kenmerkende verschijnselen het beursklimaat beïnvloeden.
Voorbeelden hiervan zijn: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens de dalende fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 — 432, 01/2/2008): -/- 16,9 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 12 maanden — maart 2007 t/m februari 2008): 4,1 procent
Het rendementsverschil in het voordeel van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ bedraagt 21 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!