![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Bovengenoemde factoren komen wekelijks aan bod. Recente ontwikkelingen worden in de context van de actuele beursfase geplaatst. Er is eveneens aandacht voor het cyclusverloop van individuele aandelen. Er wordt een rendementsberekening gemaakt waarbij het beleggingsresultaat van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ wordt vergeleken met het rendement van de AEX en van een spaarrekening.
2. Terugblik week 10
De AEX is deze week gedaald van 446,53 naar 435,09
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. De Advance Decline lijn is ten opzichte van vorige maand gedaald, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag tijdens gedurende de laatste topfase (zomer 2007). Het is een normaal verschijnsel dat de beursomzet vanaf de bodemfase of vanaf het begin van de stijgende fase langzaam maar zeker toeneemt totdat er een hoogtepunt wordt bereikt. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet weer afnemen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3642 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index, Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); — Midden-Oosten (Israël) Het lijstje is uitgegroeid tot 28 indices.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,0 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. De problemen rond de dollar beginnen steeds extreme vormen aan te nemen. Het is toch ongekend dat toeristen in New York steeds vaker met euro’s kunnen betalen. Formeel is de dollar in Amerika het enige wettige betaalmiddel. Winkeliers willen beschikking krijgen over ‘harde’ valuta. Dat is toch een teken aan de wand. Het vertrouwen in de dollar kalft dus ook in Amerika zelf af.
Volgens mij zal het geen jaren meer duren voordat belangrijke landen in het Midden-Oosten of het Verre Oosten de dollar vaarwel zeggen. Door de koppeling van eigen valuta aan de dollar importeren deze landen steeds meer inflatie. Vroeg of laat zal men de inflatie krachtig willen bestrijden. Door de eigen valuta op eigen benen te laten staan, zodat deze wordt losgekoppeld van de dollar, kan voor de beleidsmakers een instrument zijn om de inflatie te bestrijden.
Bernanke voorziet dat de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt nog steeds verder zullen toenemen. Ik vraag me toch af hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. Waar was de politiek? Waar waren de toezichthouders? Neem nou Cociété Générale. Het bedrijf schijnt veel te laks te hebben gereageerd op 75 waarschuwingssignalen die ten gevolge van interne procedures boven kwamen drijven. Echter, niemand heeft schijnbaar de moeite genomen om actie te ondernemen. Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren?
De economische groei in de Verenigde Staten is sinds het begin van dit jaar vertraagd. Dat meldt de Federal Reserve woensdag j.l in het Beige Book. Warren Buffet denkt dat de Amerikaanse economie al in een recessie zit. De ISM-index (maakindustrie) kwam uit op 48,3. Er is sprake van een krimp. Warren kon wel eens gelijk krijgen. Maar ja, wie verwacht nu nog dat de economie in Amerika wordt behoed voor een recessie? Overigens vindt Warren Buffet het nog te vroeg om aandelen te kopen.
De Europese producentenprijzen zijn zelfs op jaarbasis met 4,9 procent gestegen. Deze cijfers zullen een opwaarts effect hebben op de algemene inflatie. Producenten zullen proberen om de gestegen kosten door te berekenen aan de consumenten.
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. De afgelopen week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: Vitesse vraagt uitstel van betaling aan; — Hypotheekverstrekker Thornburg Mortage is in betalingsmoeilijkheden gekomen.
Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende drie bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: Corporate Express; ING;- Philips; Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM Offshore, TomTom, Wolters Kluwer, CSM en Wessanen (Bron: Het Financieele Dagblad, 03/03/2008).
De autoverkopen zijn in Amerika behoorlijk gedaald. Het is niet voor niets dat TomTom de laatste maanden flink is weggezakt
Politiek. De macht van de politieke regio’s dreigt te gaan schuiven. Langzaam maar zeker lijkt de invloed toe te nemen van landen die grote energievoorraden tot hun beschikking hebben. Iran zoekt met succes contact met Irak. Argentinië is naarstig op zoek naar olie en gas. Christina Kirchner bezoekt Venezuela om de dorst naar olie te ledigen. Hierdoor neemt de invloed van Hugo Chavez in de regio toe. Venezuela dreigt met een oorlog tegen Colombia. Het is niet ondenkbeeldig dat deze politieke ontwikkelingen steeds meer van invloed zijn op de olieprijs.
Opmerkelijk. In het maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie verscheen onlangs een artikel met de volgende titel; ‘De beïnvloedbaarheid van beleggers’. Arvid Hoffman is één van de auteurs. Als slotconclusie beveelt hij de oprichting van een ‘investor academy’ aan, omdat er volgens hem een niet te verwaarlozen groep beleggers is die erg veel waarde hecht aan de mening van andere beleggers. Een gevolg hiervan is dat markten waarop veel sociale beleggers actief zijn, veel meer in beweging zijn (bron — vrij vertaald -, Het Financieele Dagblad, Boven de markt, 21/02/2008).
In plaats van terug te gaan naar school, kunt u ook uw eigen leerproces bij de hand nemen door de leercirkel van Kolb te gebruiken. Volgens Kolb bestaat een leerproces uit vier fasen, namelijk; doen;- theorie;- reflectie en experimenteren. De volgorde is niet zo belangrijk. Als ze alle vier maar aan bod komen
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend het beursklimaat in negatieve zin wordt beïnvloed.
Tijdens de dalende fase kunt u letten op kenmerkende verschijnselen: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, neerwaartse bijstelling van de winst per aandeel, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
— Aandelen AEX (520 – 435): -/- 16,3 procent
— Spaarrekening ( www.argenta.nl , 13 maanden — maart 2007 t/m maart 2008): 4,4 procent
— Beurscyclus: Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus hebben belegd zijn op tijd uitgestapt. Zij hebben ten opzichte van de AEX een positief rendementsverschil gerealiseerd van 20,7 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Ahold, Aegon, ASML, Corporate Express, DSM, Fortis, Heineken, ING, RSDA, Philips, Randstad, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Unilever, Vedior, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, Arcadis, ASMI, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Draka, Eurocommercial, Heymans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wavin, Wereldhave, Wessanen
Laatste update: 06/03/2008
6. Reacties. Heeft u gereageerd op bovenstaande column? Ik zal proberen om een reactie te geven. Helaas kan ik niet garanderen dat dit ook altijd zal lukken. Zeker niet als er steeds vaker wordt gereageerd. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft.
@ Turbo Britt. Ik ben benieuwd of je mijn reacties al hebt gelezen. Kun je er wat mee?
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!