![](/images/legacy-images/images/Arnoud_03.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik 26 mei tot 7 juni
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gedaald van 480,48 naar 471,23
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 796,9
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 2988 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu vierentwintig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, Singapore, Taiwan); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 0,8 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 29.
Macro-economisch. De economie heeft jarenlang kunnen floreren en profiteren van stijgende prijzen in de vastgoedsector. Sommigen zijn steenrijk geworden door te beleggen in vastgoed. Stijgende prijzen in het vastgoed betekent meer kredietmogelijkheden om het consumptiepatroon verder op te voeren. Particulieren hebben hier driftig gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld door het verhogen van de hypotheek om een prachtie keuken of badkamer te kunnen kopen.
Vastgoedbeleggers konden op basis van deze grotere kredietmogelijkheden meer aankopen doen.Bijvoorbeeld winkelpanden. Welliswaar met geleend geld, maar dat kon niemand wat schelen omdat de onderliggende waarde toch bleef stijgen. Het tij lijkt zodanig gekeerd te zijn dat het lijkt alsof we aan de vooravond staan van een periode van van slechte vastgoedtijden. Zie: http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008/m05/d27/9221798?t=Aantal_vastgoeddeals_duikelt . Nu de winkelomzetten al enkele maanden afnemen, lijkt het een kwestie van tijd te zijn waarop er leegloop zal ontstaan in grote winkelcentra. Hierdoor kunnen de huuropbrengsten na verloop van tijd tegenvallen als gevolg van leegstand of als gevolg van het bedingen van een lagere huurprijs door nieuwe huurders.
Experts verwachten dat de prijs voor Europese kantoren en winkelcentra op instorten staan (Het Financieele Dagblad, 19/05/2008). Sommige experts houden rekening met een daling van 15 à 20 procent. Volgens het FD komt deze daling tot stand doordat de banken zuiniger aan doen met het verstrekken van krediet en omdat er een overschot is kantoor- en winkelruimte. Daarnaast hebben vastgoedbeleggers de laatste jaren volop gebruik gemaakt van de financieringsmogelijkheden. Als gevolg hiervan zijn veel projecten met 80 % à 100 % gefinancierd. Nu de banken in problemen zijn gekomen en er veel leningen in het komende jaar hergefinancierd moeten worden, zou het zomaar kunnen gebeuren dat banken sommige leningen weigeren te herfinancieren. Als er noodverkopen plaats moeten vinden is het hek van de dam. Onderstaande praktijkvoorbeelden van Vastned, KPN en Cushman & Wakefield lijken dan ook niet op zichzelf te staan.
Het afketsen van de overname van Vastned door IEF Capital lijkt een reële bevestiging te zijn van een te verwachte neergaande trend in de sector van het vastgoed. ‘Als reden voor het afketsen noemt de investeerder de verzwakte vastgoedmarkt en de financiële marktomstandigheden ten opzichte van het derde kwartaal van 2007 (Het Financieele Dagblad, 24/05/2008).’ Opvallend is dat het bod slechts 1,67 euro lager ligt dan de intrinsieke waarde. Ik kan me heel goed voorstellen dat IEF Capital haar voorstel intrekt omdat VastNed Retail alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar 9,5 procent minder winst heeft geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar (bron: Het financieele Dagblad, 20/05/2008).
KPN ondervind hinder van de financieringsproblemen op de vastgoedmarkt. Het bedrijf heeft 34 gebouwen te koop staan, maar gaat ze stuk voor stuk verkopen omdat er krapte heerst op de kredietmarkten. Als gevolg hiervan voldeden de biedingen niet aan de verwachtingen (bron: Het Financieele Dagblad, 23/05/2008).
Volgens Cushman & Wakefield, ‘s werelds grootste niet-beursgenoteerde vastgoed services firma, is het Europees beleggingsvolume tijdens het eerste kwartaal gedaald. ‘‘De oorzaken zijn het verminderde vertrouwen, de onzekerheid over de prijsstelling en gestegen financieringslasten (www.fd.nl, 26/05/2008)’. De neergaande trend in de vastgoedsector lijkt steeds vaker met concrete voorbeelden duidelijk zichtbaar gemaakt te kunnen worden.
Inmiddels staan de aasgieren klaar om toe te happen zodra er partijen in de vastgoedsector zijn die in de problemen zijn gekomen. De grote Britse vastgoedbelegger Curzon AEWE heeft bijna 800 miljoen euro gereserveerd om op het Europese vasteland op zoek te gaan naar ondernemingen die snel van hun vastgoed af willen of moeten.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor 15 bedrijven uit de AEX en de AMX dit jaar lager zal uitvallen dan de winst per aandeel over 2007: — Ahold; — Akzo; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; ‑Wolters Kluwer; — Bam; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven uit de AEX en AMX (Bron: Het Financieele Dagblad, 05/05/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; — American Axle gaat drie fabrieken sluiten en schrapt banen; — Volgens Reuters wil Ford het totale werknemersbestand in VS tot 12% verlagen; — Favrille schrapt 132 van 144 banen na falen fase III test Specifid (bronnen: Wallstreetweb en Het Financieele Dagblad)
Op dit moment hebben verschillende sectoren of branches het moeilijk. Deze zijn; — melkveehouderij; — transportsector;- apothekers; — papiersector — de autobranche;- het bankwezen; — de makelaardij; — horecapersoneel; — glastuinbouw en de branche voor schoonmakers.
Ook in de papiersector heeft men last van een afkoelende economie, hoge grondstoffenprijzen en hoge energieprijzen. ‘De branche ziet geen kans om de almaar hogere kosten van grondstoffen en energie door te berekenen in de papierprijs. De prijzen van hout zijn dit jaar sterker gestegen dan verwacht. Exportheffingen op Russisch hout spelen de papiermakers parten (Het Financieele Dagblad, 13/05/2008)’
De melkveehouderij wordt geconfronteerd met toenemende kosten terwijl daar lagere opbrengsten tegenover staan. In middels zijn de kosten voor elke liter geproduceerde melk hoger dan de opbrengsten. Het is niet voor niets dat steeds meer Europese boeren in verzet komen. Zie: http://www.agd.nl/1053522/Nieuws/Artikel/Acties-melkveehouders-verspreiden-zich-als-een-olievlek-over-Europa.htm
Opmerkelijk. ‘De Amerikaanse bank Merrill Lynch eist dat analisten met ingang van deze maand voor tenminste 20 procent van de aandelen die zij volgen een verkoopadvies moeten geven. Verder mag maximaal 70 procent van de gevolgde aandelen op ‘kopen’ staan en 30 procent en krijgt nooit meer dan 30 procent het predikaat ‘neutraal’ mee (De Telegraaf, 16/05/2008).’
Beleggingsadviezen geef je op basis van gedegen onderzoek en niet op basis van een getalsmatige verdeling van aankoop- en verkoopadviezen. Recente studies (De Telegraaf, 16/05/2008) wijzen uit dat veel analisten te positief zijn. Ook oudere studies tonen dit aan. Adviezen om een aandeel te verkopen zijn even zeldzaam als tijdens de vorige topfase (2000).
Ik interpreteer het voorschrift van Merrill Lynch als een manier om zich in te dekken tegen eventuele claims over belangenverstrengeling die kunnen binnenstromen als de beurs, evenals aan het begin van deze eeuw, in elkaar zou klappen. Het lijkt erop dat we dat we voor de gek zijn gehouden. Waarom moeten er nu in eens verkoopadviezen worden afgegeven? Kunt u deze vraag beantwoorden?
Als 20 procent van de aandelen feitelijk niet koopwaardig zijn, waarom is dan in het recente verleden dan zovaak een koopadvies verstrekt? Bovendien kunt u zichzelf afvragen op grond van welke reden een aandeel een verkoopadvies krijgt. Is dit omdat het moet, of is dat omdat de aandelen in verhouding tot de koers van het aandeel, de kwaliteiten van het management of op basis van bijvoorbeeld andere aandelen in dezelfde sector te duur zijn geworden? Wie bepaalt dit eigenlijk? Ik vind dat de analisten van Merrill gedegen onderzoek moeten plegen naar de bedrijfsresultaten, het management, de sector en op basis van deze gegevens een advies moeten geven. Ik vind het te gek voor woorden dat er quote voor verkoop- en aankoopadviezen worden gegeven.
Tijdens elke fase van de beurscyclus ligt het zwaartepunt, zo zal de ervaring leren, juist op de actuele beursfase. Ofwel, tijdens de top- en dalende fase zullen er meer verkoopadviezen afgegeven moeten worden. Daarentegen zullen de koopadviezen tijdens de bodemfase en tijdens de stijgende fase sterker op de voorgrond staan.
Hebben we alle opmerkelijke berichten op een rijtje gezet? Née, want het Centraal Planbureau (www.cpb.nl ) is door de sterk stijgende olieprijs erg somber over de economie. We gaan het als consument volgend jaar pas echt merken. ‘En dat gaat de consument vanaf volgend jaar merken, zegt woordvoerder Marcel Lever tegen RTLZ. “Als de olieprijs met 20% stijgt, wordt de benzine al gauw 10 cent duurder”, zegt de woordvoerder. Verder gaat de gas- en elektriciteitsrekening met tien euro per maand omhoog en wordt de brandstoftoeslag bij vliegreizen hoger. “Het gaat erg hard nu. Als de olieprijs 20% stijgt, gaat de inflatie omhoog met zo’n 0,75% en de economische groei met een half procentpunt omlaag.” (www.rtlz.nl , 22/05/2008)
3. Huizenprijzen.
Inleiding. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizenprijzen in zullen dalen.
Betaalbaarheid. Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij maximaal 144.000 euro lenen om een bestaande woning te kopen. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning € 279.842 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 135.842 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen, een renteverlaging en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt. Ten opzichte van vorige maand is de betaalbaarheid iets verslechterd.
Actuele ontwikkelingen Nederland. De huizenprijzen zijn ten opzichte van het hoogtepunt in augustus 2008 gedaald van 283.423 euro naar 279.843 euro. De ontwikkeling van Euribor rente geeft een indicatie over toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de hypotheekrente. De Euribor rente is gestegen naar 5,41 %. Ook de hypotheekrente stijgt weer. Deze ontwikkeling kan de prijsontwikkeling van de huizenprijzen in ons eigen land onder druk zetten.
De Nederlandse Bank pleit voor een hervorming van de huizenmarkt omdat de prijsontwikkeling op de huizenmarkt sterk afhankelijk blijkt van de bestedingsruimte bij consumenten. Zie: http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008/m05/d20/DNB-hervorming-woningmarkt?t=DNB_pleit_voor_hervorming_Nederlandse_huizenmarkt .
In één van mijn vorige columns heb ik geschreven over het wereldwijde verval van de huizenprijzen. Zie: http://www.usmarkets.nl/Artikelen/Columns/Huizenmarkt-wereldwijd-razendsnel-in-verval.63525.html .Huizen zijn onbetaalbaar geworden als gevolg van de voortdurende kredietverruiming door banken en fiscale maatregelen van de overheid. Dat onze hypotheekschuld ten opzichte tot ons inkomen en de waarde van de woning zodanig is gestegen dat we een twijfelachtige wereldwijd tot de toppositie hebben bereikt, kunt u hier lezen: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/ . Trubbels of bubbels op de Nederlandse huizenmarkt? Ik verwacht het eerste.
Huurders blijven lekker zitten waar ze zitten. Gelijk hebben ze. Huurders die in een relatief goedkope huurwoning zitten, terwijl in de loop der jaren hun inkomen omhoog is gegaan hebben hun koopkracht kunnen behouden of zijn er zelfs relatief op vooruit gegaan. Het aantal huurders dat binnen vijf jaar wil verhuizen is ten opzichte van 2007 met tien procent afgenomen. Ik begrijp dit heel goed. Waarom zouden zij een duur koophuis kopen en een groot deel van hun inkomen naar de bank brengen.
Inmiddels betaalt een alleenstaande huiseigenaar vermoedelijk meer dan zeventig procent van het inkomen aan wonen en vervoer. Dit percentage is opgebouwd uit: 10 procent benzine, 20 procent afschrijving auto en kosten krediet, 30 procent hypotheek en onderhoud, 5 procent belasting bestemd voor wonen en 10 procent gas- en licht. Denkt u dat dit totaalpercentage te hoog is ingeschat? Dan hoor ik dat graag van u. Meer lezen over de toekomstplannen van huurders? Zie: http://www.nu.nl/news/1588654/37/Nederlandse_huurders_verhuizen_nauwelijks.html
Elders in de wereld. Amerikaanse huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,7% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. De daling versnelt zelfs omdat de gemiddelde prijs huizen in april met 8% op jaarbasis gedaald. Het zal u maar gebeuren. Stel u heeft op de top van de markt voor de eerste keer uw eigen woning gekocht. Een waardevermindering van 8 procent is dan geen pretje omdat we het dan al snel over 10.000 dollar hebben. Menig Nederlander heeft zo’n waardeverlies niet als reserve op zijn spaarrekening staan. Zie: http://www.fd.nl/csFdArtikelen/BTN-BPO/y2008/m05/d22/BTN-BPO5140782?t=Daling_huizenprijzen_VS_versnelt_in_eerste_kwartaal_2008 . Daarnaast blijkt dat er in Amerika een recordaantal gezinnen hun woning dreigt te verliezen.
Ook in Engeland is de vastgoedbubbel gebarsten en overgegaan in vastgoedtrubbels. In mei zijn de prijzen met 2,5 procent gedaald. Dit is de scherpste daling sinds 1991. Ook in Engeland lijkt de prijsdaling te versnellen. Deze ontwikkeling kan een negatieve spiraal in werking zetten omdat het consumentenvertrouwen kan dalen, zodat consumenten nog minder belangstelling krijgen om een huis te kopen. Zie: http://www.dft.nl/nieuws/4109916/Sterke_daling_Britse_huizenprijzen.html . Ook Londen ontkomt niet aan een prijsval. Logisch, want Londen is het financiele centrum van Engeland. De problemen bij de financiele instellingen raken de medewerkers hetzij door ontslag hetzij door lagere jaarbonussen. De onzekerheid neemt toe.
4. Dalende fase.
We zitten in de zesde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
5. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 471): -/- 9,4 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 15 maanden — maart 2007 t/m juni 2008): 5,3 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 5,3 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 14,7 procent
6. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX, AMX en aandelen met een zeer geringe beursomzet die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij halverwege de topfase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): — Aegon; — Ahold; — Akzo; — ASML; — Corio; — DSM; — Fortis; — Heineken; — ING; — Philips; — KPN; — Randstad; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM-Offshore; — TNT; — TomTom; — Unilever; — Unibal-Rodamco; — Wolters Kluwer;
Aandelen AMX (dalende fase): Aalberts; — Arcadis; — ASMI;- Bam; — Binck Bank; Crucell; — CSM; — Draka; — Heijmans; — Imtech; — Lociga;- Nutreco — OCE; — Ordina; SNS;- USG People;- Wavin; ‑Wereldhave
Aandelen met een verwaarloosbare beursomzet (dalende fase): Kon. Brill; — Holland Colours; — Gouda Vuurvast.
Laatste update: 01/06/2008
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!