![](/images/legacy-images/images/Arnoud_04.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen ook tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik week 13
De AEX is ten opzichte van mijn column gestegen van 453,62 naar 465,38.
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 666,2.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3490 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu dertig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 1,1 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 34.
Macro-economisch. Het www.cbs.nl publiceerde onlangs cijfers waaruit bleek dat consumenten negatief zijn geworden over het doen van grote aankopen. ‘Net als in de voorgaande maand is de koopbereidheid onder consumenten in maart licht afgenomen. De oorzaak hiervan is dat de vraag, of het een gunstig tijdstip is voor het doen van grote aankopen, voor het eerst sinds augustus 2006 overwegend negatief is beantwoord. In twee maanden tijd daalde de indicator met 10 punten naar een waarde van ‑3. Over de eigen financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden zijn consumenten echter minder negatief geworden. De komende twaalf maanden ziet de consument een fractie somberder in dan vorige maand (www.cbs.nl ‚27÷03÷2008).’
De consument voegt de daad bij het woord. Het gedonder van dalende detailhandelsverkopen is begonnen. Consumenten geven minder uit. ‘De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in de maand februari onverwacht gedaald. Dat blijkt donderdag uit gegevens van het Europese statistische bureau Eurostat. De verkopen namen met 0,5% af vergeleken met een maand eerder, terwijl economen hadden gerekend op een stijging van 0,2% (www.fd.nl , 03/04/2008).
Laten we eerlijk zijn, iedereen krijgt toch last van de alsmaar stijgende inflatie, de hogere gemeentelijke lasten (+ 4,4 procent) en de veel hogere rioolkosten (landelijk gemiddelde + 7,0 procent). Geen wonder dat consumenten de tijd niet rijp achten voor het doen van grote aankopen. Het wordt voor steeds meer mensen moeilijker om aan het einde van de maand geld over te houden. Al met al is er sprake van een zorgelijke ontwikkeling.
In ons land zijn er natuurlijk nog geen voedselrellen. Toch kunt u ervan uit gaan als bij ons de hogere prijzen gevoeld wordt, dit in armere landen heel sterk gevoeld wordt. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Politiek. In mijn vorige column stelde ik vast dat het toezicht prima is, maar dat de beleidsmakers niet op tijd ingrijpen. Ook minister Wouter Bos heeft het deze week het één en ander gezegd over het toezicht. ‘Minister Wouter Bos van Financiën waarschuwt de Tweede Kamer niet de illusie te koesteren dat een kredietcrisis is te voorkomen door het toezicht op de financiële sector alleen maar te vergroten. ‘Toezichthouders kunnen niet alles weten en kennen’, benadrukte Bos donderdag tijdens een debat. Wel zijn er in zijn ogen verbeteringen mogelijk. Net als coalitiepartij PvdA ziet Bos in de internationale financiële sector ‘perverse prikkels’ bij de beloningen voor bestuurders en handelaren van banken wanneer zij risicovolle investeringen aangaan. ‘Als er te winnen en verdienen valt is het vaak voor het individu’. Bij verliezen is er op enige manier altijd wel de overheid als vangnet. ‘Dat is een hele onevenwichtige situatie’, aldus Bos. De minister wees erop dat daarover in internationaal verband wordt gesproken en er ook in de financiële sector zelf ‘beweging’ is (www.fd.nl , 03/04/2008).’
Wouter Bos spreekt mijns inziens over twee zaken die wel degelijk met elkaar te maken hebben. Namelijk; de beloning voor topbestuurders in relatie tot het begrijpen van nieuwe ondoorzichtige nieuwe producten die het toezicht bemoeilijken. Slimmeriken zullen altijd nieuwe producten verzinnen en deze producten in de markt zetten. Dat hoort bij een kapitalistische economie. We mogen er vanuit gaan dat alle nieuwe financiële producten die de laatste jaren in de markt zijn gezet ruimhartig zijn gesteund door de topbestuurders van grote banken.
Ik denk dat Wouter Bos de spijker op zijn kop slaat als hij zegt dat vooral het individu heeft geprofiteerd van de winsten die een gevolg zijn van deze nieuwe ondoorzichtige financiële producten. Als gevolg van deze financiële producten heeft de gewone consument zich teveel in de schulden gestoken. Vooral de Amerikaanse consument zit nu met de ellende. Ze worden massaal het huis wordt uitgezet of ze leveren misschien zelf wel de sleutel uit pure wanhoop in. Maar de problemen komen naar ons toe want ook in Nederland schijnen wanbetalers sneller uit hun huis te worden gezet. Zie: www.telegraaf.nl/binnenland/3737863/_Kredietangst__bank_strenger__.html .
Persoonlijk vind ik het een vreemde zaak. Enkele maanden geleden dacht men nog dat de huizenprijzen nog steeds zouden blijven stijgen. Waarom dan die paniek? Men heeft de individuele hypotheekschuld de laatste jaren steeds verder laten oplopen en nu het begint tegen te zitten, trekken de banken heel snel aan de bel om het risico volledig op de smalle schouders van de hypotheeknemer te leggen. Bovendien kan het argument om het betaalbedrag te verbeteren zijn oorzaak vinden in het toestaan van overkreditering bij hun klanten.
Banken zijn professionals, en als gevolg hiervan rust er een verantwoordelijk taak op hun schouders. Ze hadden zich veel eerder moeten bedenken dat hypotheeknemers zichzelf in de nesten kunnen werken. Natuurlijk, de consument is ook verantwoordelijk en heeft zichzelf ook gek laten maken door de alsmaar stijgende huizenprijzen. Toch zouden de banken moeten weten, met alle deskundigheid die zij in huis zouden moeten hebben, dat de gewone consument over het algemeen onvoldoende weet van financiën. Bescherm ze dan ook! Ook al gaat dit ten koste van uw winst. Wellicht een goede kans voor de www.asn.nl een mogelijkheid om zich te profileren.
Het bericht van het IMF,inzake de prijsstijgingen op onze huizenmarkt ‚is opmerkelijk te noemen. Het IMF stelt dat de huizenprijzen in Nederland met zo’n 29 procent zijn overgewaardeerd. Zie www.z24.nl/economie/nederland/article183642.ece/Zeepbel_huizenmarkt__.html
De rampzalige kosten die een gevolg zijn van overkreditering wordt waarschijnlijk gewoon op de belastingbetaler afgewenteld. Hetzij door loonmatiging, hetzij door ontslagrondes, hetzij doordat de overheid de banken die het meest hebben gespeculeerd met het uitzetten van leningen nu worden ondersteunt op kosten van de belastingbetaler. De discussie over het nationaliseren van de banksector begint hier en daar de kop op te steken.
Zoals gezegd vind ik dat de banken niet alleen schuldig zijn aan deze situatie. Iedereen die een schuld aan gaat is verantwoordelijk voor het risico dat het dragen van schulden met zich meebrengt. Helaas is het zo dat veel consumenten onvoldoende kennis van hebben van de gevolgen die financiële beslissingen in de toekomst kunnen hebben. Op basis van (optimistische) gevoelens, die ontstaan zijn door recente stijgingen van bijvoorbeeld de huizenprijzen, verliezen zij elk historisch besef over risico’s uit het oog. Een typisch verschijnsel tijdens de stijgende fase. Banken daarentegen zouden juist heel veel oog moeten hebben voor risico’s en zeker voor de risico’s van hun klanten. Risicobeheersing is hun vak, maar ook in hun eigen belang. Het tegengestelde lijkt er aan de hand te zijn. Banken lijken de consument tijdens de stijgende fase van de beurscyclus heel zakelijk te benaderen door in te spelen op gevoelens van hebzucht bij de consument. Voor het ontstaan van de huidige problemen hadden beiden elkaar broodnodig. Zonder deze wederzijdse afhankelijkheid kan er geen bubbel in de huizenmarkt ontstaan.
Rekening houdend met de ‘onevenwichtigheid’ waar Wouter Bos over spreekt denk ik dat het een goede ontwikkeling is dat het toploon steeds vaker onder vuur ligt. ‘Na Philips stevent ook Corporate Express af op een confrontatie met aandeelhouders over de beloning van de top. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag. Enkele institutionele beleggers en de invloedrijke adviseur van aandeelhouders RiskMetrics (voorheen ISS) keren zich tegen een voorstel om managers van de handelaar in kantoorartikelen ook bij ondermaatse prestaties een bonus te geven (www.fd.nl , 03/04/2008).’ Misschien dat institutionele beleggers ook eens bij grote banken wat tegengas kunnen geven.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: — Ahold; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; — Wolters Kluwer; — Bam; — Binck Bank,; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 14 bedrijven (Bron: Het Financieele Dagblad, 07/04/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; — Computerfabrikant Dell sluit één fabriek en ontslaat 5600 extra mensen; — Oce ziet ruimte om 300 à 400 mensen te ontslaan in VS en Europa; — Schering-Plough maakte bekend dat het 10% van zijn personeelbestand wil schrappen om daarmee circa $ 1,5 mrd per jaar aan kosten te besparen; — Motorola gaat nog eens 2.600 extra arbeidsplaatsen gaat schrappen: — AMD heeft het voornemen om 10 procent van het personeelsbestand te schrappen en Citygroup snijdt in de afdeling die hefboomleningen verstrekt.
Opmerkelijk. In Egypte zijn de eerste voedselrellen uitgebroken. Een zorgelijke ontwikkeling omdat de koopkrachtontwikkeling van consumenten in het Midden-Oosten en in Azie scherp wordt aangevreten door de inflatie. Voedsel slokt verhoudingsgewijs een relatief deel groter van het totale besteedbare inkomen op.
Als in het Midden-Oosten en Azie de vlam in de pan slaat, loopt Amerika het risico dat de dollar sneller wordt geloosd en men in het Midden-Oosten en Azië de eigen valuta wordt ontkoppeld van de dollar. Op deze manier kan de bevolking als symbolische daad tegemoet worden gekomen en om hun eigen valuta te laten stijgen ten opzichte van de dollar waardoor de inkoopprijzen van grondstoffen dalen.
Een ander potentieel gevaar is het risico toenemende kans op protectionisme. Venezuela wil een aantal bedrijven in de grondstoffensector nationaliseren, evenals zij dit ook gedaan hebben met de oliesector. China heeft voor bepaalde grondstoffen de export bemoeilijkt.
Conclusie: er kan een kettingreactie ontstaan die in ieder geval een negatieve ontwikkeling tot gevolg heeft voor de wereldwijde groei omdat steeds meer mensen minder duurzame consumptiegoederen kunnen komen en omdat de druk op de dollar naar mijn idee steeds groter wordt.
3. Dalende fase
We zitten in de vierde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 465): -/- 10,5 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 14 maanden — maart 2007 t/m april 2008): 4,7 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 4,7 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 15,2 procent
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, ASML, DSM, Fortis, Heineken, KPN, ING, Philips, Reed Elsevier, RSDA, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, Arcadis, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Heymans, Logica, CMG, Draka,Heijmans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wavin, Wessanen
Laatste update: 01/04/2008
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!