...

Beurscyclus. Consument haakt af

20 mei 2008, 08:11 | US Markets Redactie | leestijd: 19 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De beurs her­stelt zich nog maar twee maan­den van de enorme koers­dal­ing die sinds vorig jaar is ingezet en er wordt al gerept over een dooie beer. Elke fase van de beurscy­clus kent tal­loze peri­o­den van tegengestelde beweg­in­gen ten opzichte van de hoofdtrend. Daar is niets mis mee. Ik kijk er ook niet van op. Waar ik wel van opkijk is het feit dat zeer slecht nieuws volledig genegeerd wordt en zelfs als een koopsig­naal wordt beschouwd. Is het niet voor­barig van Het Finan­cieele Dag­blad (17÷05÷2008) om een col­umn te ope­nen met de koptekst Afscheid van de beer?’. Nu we weten dat de con­sument afhaakt kan de reële economie hard ger­aakt wor­den. Als de oliepri­js verder sti­jgt zullen con­sumenten waarschi­jn­lijk niet zo snel min­der gaan autori­j­den maar wel de aan­schaf van duurzame con­sump­tie­goed­eren uit­stellen. De economie zal ver­tra­gen zodra de con­sument zuiniger aan doet. Ik beschouw de de koptekst Afscheid van de beer’ in een zeer sterk sti­j­gende markt waar­bij negatieve bericht­en wor­den beschouwd als een koopsig­naal als een con­trair sig­naal. Immers, slechte cijfers duiden op een neer­gaande markt, of ze nu mee­vallen of niet. Beleg­gers denken niet logisch maar psychologisch!


1. Inlei­d­ing
In deze col­umn staat de beurscy­clus cen­traal. De beurs kent een cyclus van opeen­vol­gende fasen, namelijk: een opgaande fase, een top­fase, een dal­ende fase en een bodem­fase. We zit­ten nu in de dal­ende fase. 

De koersen wor­den wereld­wi­jd beïn­vloed door: koer­stech­nis­che fac­toren, het sen­ti­ment, macro-economis­che fac­toren, bedri­jf­sec­onomis­che fac­toren, opmerke­lijkhe­den en de opkomst of juist het wegebben van een crisis. 

Recente ontwik­kelin­gen plaats ik in de con­text van de dal­ende fase. Natu­urlijk is er ook aan­dacht voor indi­vidu­ele aan­de­len. Een ren­de­ments­bereken­ing laat zien dat u tij­dens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putop­ties kun­nen tij­dens deze fase ook een goed beleg­gingsin­stru­ment zijn. 


2. Terug­b­lik 13/05/2008 — 20/5/2007
De AEX is ten opzichte van mijn vorige col­umn geste­gen van 480 naar 496

Koer­stech­nisch. De Advance-decline lijn geeft het ver­schil aan tussen het aan­tal fond­sen dat sti­jgt en het aan­tal fond­sen dat daalt op een bepaalde dag. Tij­dens de dal­ende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aan­de­len verkocht wor­den dan er wor­den teruggekocht. Tij­dens de top­fase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 668

De gemid­delde beur­somzet voor de aan­de­len uit de AEX zal na het bereiken van een top tij­dens de top­fase of aan het begin van de dal­ende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemid­delde beur­somzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3138 miljoen euro per dag. 

Tij­dens de dal­ende fase zullen veel belan­grijke indices een dal­end ver­loop van het voortschri­j­dend gemid­delde lat­en zien. Er zijn nu zeve­nen­twintig indices die een dal­end ver­loop lat­en zien. Deze zijn: Ameri­ka (Dow Jones Com­pos­ite Index , Dow Jones Indus­tri­al, Dow Trans­port, mid­cap­per Rus­sell 1000, 2000, 3000, Argen­tinië, Mex­i­co en de SP500- index); Azië (Aus­tral­ië, Shang­hai, Maleisië, Japan, Nieuw Zee­land, Zuid Korea, Sin­ga­pore, Tai­wan); Europa (Oost­en­rijk, Bel­gië, Frankrijk, Duit­s­land, Ned­er­land, Noor­we­gen, Ital­ië, Span­je, Zwe­den, Zwit­ser­land en Enge­land); Mid­den-Oost­en (Israël).


Sen­ti­ment. Tij­dens de dal­ende fase ervaren beleg­gers dat het beleggen in aan­de­len risico’s met zich mee­brengt. Daarom zal de risi­co­premie (div­i­den­dren­de­ment -/- rente op een spaar­reken­ing van bijvoor­beeld www​.argen​ta​.nl ) langza­am maar zek­er toen­e­men. Tij­dens de top­fase (2007) heeft de risi­co­premie op -/- 2 pro­cent ges­taan. Op dit moment staat de risi­co­premie op -/- 1,3 procent. 

Ook de koers/​dividendverhouding daalt. Tij­dens de dal­ende fase willen beleg­gers meer div­i­dend ont­van­gen voor elke euro die zij in aan­de­len beleggen. Tij­dens de top­fase (2007) heeft de koers/​dividendverhouding op 50 ges­taan. Inmid­dels is de koers/​dividendverhouding gedaald naar 34

Macro-economisch. De cijfers van de Oeso tonen aan dat de werelde­conomie in maart verder is verzwakt. De Oeso-index, die een alge­meen beeld geeft van de economis­che ontwik­kelin­gen in de komende vier maan­den, blijkt in maart verder te zijn gedaald. Het samengestelde index­ci­jfer nam af van 98,6 in feb­ru­ari naar 98,1 in maart. Een cijfer onder de hon­derd duidt op ver­trag­ing in de werelde­conomie (Het Finan­cieele Dag­blad, 15/05/2008)’.

Wereld­wi­jd maakt men zich zor­gen over de hoge energiepri­jzen en de voed­sel­pri­jzen. Boven­di­en spe­len de dal­ende huizen­pri­jzen een steeds grotere rol in bijvoor­beeld Ameri­ka, Span­je en in Enge­land. Cen­trale banken hebben een prob­leem. Enerz­i­jds willen zij de rente ver­la­gen omdat zij zo de economie kun­nen stim­uleren, anderz­i­jds zouden zij de rente juist moeten ver­hogen om de inflatie in te dammen. 

De economie zal naar mijn idee wereld­wi­jd verder afkoe­len omdat de banken min­der geld uitle­nen. Zij zijn op zoek naar spaargeld zodat ik verwacht dat zij uit con­cur­ren­tieoog­punt de rente eerder zullen ver­hogen. Dat banken veel voorzichtiger zijn gewor­den met het ver­strekken van kredi­et kunt u lezen in de col­umn van Ronald van Ges­sel. Zie: www​.dft​.nl/​g​o​e​r​o​e​s​/​f​i​n​a​n​s​c​o​o​p​/​3986945​/​V​e​r​t​r​a​a​g​d​e​_​t​i​k​.html

De dure olie begint z’n tol te eisen. De tank van Jan Modaal slurpt nu al zo’n 10 pro­cent van zijn inkom­sten op. Autori­j­den wordt duur. Het zijn niet alleen de auto­mo­bilis­ten die gecon­fron­teerd wor­den met de dure ben­zine. Ook vlieg­maatschap­pi­jen onder­gaan een moeil­ijke peri­ode. De resul­tat­en van bijvoor­beeld Aus­tri­an Air­lines staan onder druk van­wege de dure brandstofkosten. 

Som­mige vlieg­maatschap­pi­jen hebben de druk op de bru­tomarge weten af te wen­te­len door de brand­stoftoes­lag te ver­hogen op een moment waarop de con­sument ook begint te zucht­en onder de geste­gen energiepri­jzen en het vooruitzicht om vanaf aanstaande zomer een hogere gas­reken­ing te moeten betal­en. Duur­der vliegen lei­dt tot min­der klanten waar­door de bru­tomarge opnieuw onder druk wordt gezet. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan. 

Ik ga ervan uit dat steeds meer mensen zullen afhak­en, waar­door de belad­ing­graad lager wordt. Daar­door zullen de kosten van kero­sine omgerek­end per klant opnieuw sti­j­gen, waar­door de resul­tat­en nog sterk­er onder druk komen te staan. Het is niet ondenkbeeldig dat nieuwe brand­stofver­hogin­gen som­mige vlieg­maatschap­pi­jen de das om zullen doen. Inmid­dels daalt de belad­ings­graad al van AIR France-KLM. Niet omdat de con­sumenten afhak­en, maar omdat er recen­telijk teveel nieuwe toestellen zijn gekocht. Zie: http://​www​.fd​.nl/​c​s​F​d​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​B​T​N​-​B​P​O​/​y​2008​/​m​05​/​d​07​/​B​T​N​-​B​P​O​4877860​?​t​=​A​i​r​_​F​r​a​n​c​e​_​K​L​M​_​b​e​z​e​t​t​i​n​g​s​g​r​a​a​d​_​p​a​s​s​a​g​i​e​r​s​_​a​p​r​i​l​_80_0_

Het is niet gebruike­lijk om de tekst aan te passen nadat hij is geplaatst. De uit­spraak van Trichet waar­bij hij zijn zor­gen uit over voor een mas­sale werk­loosheid als gevolg van de hoge inflatie kan ern­stige gevol­gen hebben voor de ontwik­kel­ing van onze huizen­pri­jzen en de koersen op de beurs. Het lijkt me in uw belang om hier­van op de hoogte te zijn. Meer lezen? In mijn col­umn van 22 april j.l heb ik uit­gelegd waarom ik dit jaar nog een rentev­er­hoging verwacht. Zie: http://​www​.usmar​kets​.nl/​A​r​t​i​k​e​l​e​n​/​C​o​l​u​m​n​s​/​B​e​u​r​s​c​y​c​l​u​s​-​R​e​n​t​e​v​e​r​r​a​s​s​i​n​g​-​o​p​-​k​o​m​s​t​.​63469​.html . Op het moment dat ik deze col­umn schreef ging de markt nog van een rentev­er­lag­ing uit. Nu de markt haar verwacht­ing moet bijstellen kan er een paniekre­ac­tie ontstaan. De gevol­gen van een recessie zijn ern­stiger dan de kredi­et­cri­sis. Helaas zal het ontstaan van de recessie (mocht die komen?) in de geschiedenis­boeken wor­den gekarak­tiriseerd als logisch gevolg van de kredi­et­cri­sis die aan de recessie vooraf ging. 


Bedri­jf­sec­onomisch. Anal­is­ten verwacht­en dat de winst per aan­deel in 2008 voor 17 bedri­jven uit de AEX en de AMX dit jaar lager zal uit­vallen dan de winst per aan­deel over 2007: — Ahold;- ASML; — Akzo; — Cor­po­rate Express; — ING;- KPN; — Philips; — Reed Else­vi­er; — Roy­al Dutch; — Tom­Tom; ‑Wolters Kluw­er; ASMI;- Bam; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM en Wes­sa­nen. Het gaat op dit moment om 15 bedri­jven uit de AEX en AMX (Bron: Het Finan­cieele Dag­blad, 19/05/2008).

Reor­gan­isaties, fail­lisse­menten en ontsla­gron­des zullen tij­dens de top- en dal­ende fase in eerste instantie toen­e­men. Gelukkig zullen dit soort bericht­en tij­dens de bodem- en sti­j­gende fase weer langza­am uit het beeld verd­wi­j­nen. Sinds mijn vorige col­umn hebben de vol­gende bedri­jven een reor­gan­isatie aangekondigd; — Bruna gaat bezuini­gen waar­door een per­son­eel­sre­duc­tie niet is uit­ges­loten; — Hypotheekver­strekker Elq ontslaat bij­na de helft van zijn per­son­eel van­wege de aan­houdende cri­sis op de finan­ciële mark­ten (bron­nen: onder andere Wall­streetweb en Het Finan­cieele Dagblad)


Op dit moment hebben ver­schil­lende sec­toren het moeil­ijk. Deze zijn; — de auto­branche;- het bankwezen; — de make­laardij; — hore­ca­per­son­eel en de branche voor schoonmakers. 

Opmerke­lijk. De Spaanse economie koelt sterk af. De dal­ing van de huizen­pri­jzen is een grote bron van zorg voor veel Span­jaar­den. Nu de huizen­pri­jzen dalen en de hypotheekrente sti­jgt zijn con­sumenten terughouden­der gewor­den met het spenderen van hun geld. Boven­di­en sti­jgt de werk­loosheid in Span­je. Inmid­dels is de groei van de Spaanse economie afgezwakt tot het laag­ste niveau van de afgelopen 15 jaar. Span­je heeft voor het laatst een recessie doorge­maakt in 1993. Vol­gens San­tovet­ti is er een kans van 50% dat Span­je nog dit jaar of vol­gend jaar in een recessie terechtkomt (Het Finan­cieele Dag­blad, 15 mei 2008)’

Kun­nen wij ook een recessie verwacht­en? Ook Ned­er­land wordt gecon­fron­teerd met dal­ende huizen­pri­jzen, een dreigend omme­keer in de trend van de dal­ende werk­looshei­d­sci­jfers, een sti­j­gende hypotheekrente, een dal­end con­sumenten­vertrouwen, een dal­end pro­du­cen­ten­vertrouwen, banken die min­der snel een kredi­et ver­strekken, een toen­e­mende de belast­ing­druk bijvoor­beeld ten aanzien van de lokale belastin­gen, ver­pakkings­be­last­ing, acci­jns op sigaret­ten en het ver­hogen van de bij­drage voor kinderop­vang. Ook hier neemt het aan­tal verkochte huizen af en zijn er make­laars die van­wege de ver­min­derde belang­stelling voor de aankoop van een nieuwe won­ing de omzet op hun kan­toor behoor­lijk zien dalen. 

De Spaanse sit­u­atie lijkt een voor­bode te zijn voor wat hier in mildere mate komen gaat. Of we in een recessie terecht komen is onzek­er. Als we naar de lead­ing indi­ca­tors van de Oeso kijken mogen we in ieder geval voor de komende vier maan­den verwacht­en dat de sit­u­atie in ons land zich eerder zal ver­slechteren dan ver­beteren. Geen pret­tig vooruitzicht. 

Som­mi­gen vin­den me een doem­denker! Gelijk hebben ze ;-). Als colum­nist moet ik natu­urlijk wel trouwe bli­jven aan mijn eigen visie. Ik kan tij­dens de dal­ende fase geen hal­lelu­ja ver­halen gaan opschri­jven omdat ik dan wordt achter­haald door de beleg­gingsre­sul­tat­en van mijn eigen mod­el. Het is het één of het ander. Je gelooft in je eigen mod­el, of je waait met alle winden mee. Ik kies ervoor om mijn eigen mod­el te vol­gen. Daar horen op dit moment nu één­maal verve­lende bericht­en bij. Helaas, ik kan de werke­lijkheid niet mooier mak­en dan het is. Het onder­staande bericht van het CBS past pre­cies in het patroon van de dal­ende fase. 

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,2 pro­cent meer besteed. Dat kwam vooral door het hogere aardgasver­bruik. Vergeleken met het extreem zachte eerste kwartaal van 2007 werd er flink meer gestookt. Ook de nieuwe eigen bij­dra­gen in de zorg en de opmerke­lijk hoge beste­din­gen aan voed­ing droe­gen bij aan de groei van de con­sumentenbeste­din­gen. Huishoudens gaven echter nauwelijks meer geld uit aan duurzame goed­eren. Aan kled­ing en schoeisel werd zelfs duidelijk min­der uit­gegeven. De groei van de beste­din­gen aan duurzame con­sump­tie­goed­eren, de meest con­junc­tu­urgevoelige uit­gaven­cat­e­gorie, was veruit de laag­ste in bij­na drie jaar. Het vol­ume van de over­hei­d­scon­sump­tie was 1,2 pro­cent hoger. Vooral de reële uit­gaven aan de zorg namen toe (www​.cbs​.nl 15÷05÷2008).’

Ik vind de benam­ing groei’ in dit geval mis­lei­dend. De groei is gere­aliseerd als gevolg van hogere kosten van de eerste basis­be­hoeften zoals kosten voor de gezond­hei­d­szorg, de gaspri­jzen en geste­gen kosten voor voed­sel. Daarmee is de economie nog niet gegroeid. U betaald alleen meer voor het­zelfde. Dat is iets heel anders. Deze verk­lar­ing geeft pre­cies aan waarom de con­sument afhaakt in de aankoop van duurzame con­sump­tie­goed­eren, namelijk omdat de con­sument er in koop­kracht op achteruit gaat. Hij haakt af! In onze economie moeten we het hebben van de con­sument. Zodra het beste­d­ing­pa­troon stil­valt, dan komt pas de echte cri­sis boven tafel. Schulden wor­den min­der afbe­taald, de werk­loosheid sti­jgt, de huizen­pri­jzen dalen en de beurs zal spoedig een ver­volg geven aan de dal­ing die na het afs­luiten van de top­fase is ingezet. 

De kredi­et­cri­sis vond achter de scher­men plaats. U heeft er, buiten de bericht­gev­ing om, niet veel van gemerkt. Nu het moeil­ijk­er wordt om aan kredi­et te komen of nu de koop­kracht behoor­lijk daalt, ziet de con­sument zich genoodza­akt om zuiniger aan te doen. Uit de zojuist gepub­liceerde cijfers van het CBS blijkt dat de con­sument min­der uit­geeft en inder­daad lijkt af te hak­en. http://​www​.cbs​.nl/​n​l​-​N​L​/​m​e​n​u​/​t​h​e​m​a​s​/​d​o​s​s​i​e​r​s​/​c​o​n​j​u​n​c​t​u​u​r​/​p​u​b​l​i​c​a​t​i​e​s​/​a​r​t​i​k​e​l​e​n​/​a​r​c​h​i​e​f​/​2008​/2008 – 038-pb.htm .In mijn vorige col­umn schreef ik over mijn verwacht­ing dat de winkelomzet bij de won­ing­boule­vards wel eens onder druk kan komen te staan. Ik sprak deze week iemand die tij­dens de pinks­ter­da­gen naar een won­ing­boule­vard is geweest. Het was zo rustig dat er zelfs gratis koffie werd uitgedeeld. Een bij­zon­der opmerke­lijk gebeuren. Dat doen bedri­jven niet zomaar. 

3. Huizen­pri­jzen.
Inlei­d­ing. In ver­band met een opmerke­lijke media-aan­dacht voor de pri­j­son­twik­kel­ing van de huizen­markt zal ik u de komende peri­ode op de hoogte houden van de meest actuele ontwik­kelin­gen. Als de huizen­pri­jzen gaan dalen, dan zal het con­sumenten­vertrouwen en de economis­che groei in negatieve zin wor­den beïn­vloed. De beurs zal als gevolg van dal­ende huizen­pri­jzen op zijn minst sta­bilis­eren maar zelf ga ik ervan uit dat de beursko­ersen onder de huidi­ge omstandighe­den (ver­sneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizen­pri­jzen zakken (als een bak­steen). Of dat laat­ste gebeurt is natu­urlijk niet op voor­hand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizen­pri­jzen in zullen dalen. 

Betaal­baarheid. Ik zal maan­delijks de leen­ca­paciteit bijhouden van een modale één­ver­di­ener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemid­delde eengezinswon­ing. Op dit moment kan hij max­i­maal 144.000 euro lenen om een bestaande won­ing te kopen. De gemid­delde pri­js van een gemid­delde eengezinswon­ing 278.016bedraagt euro. Oftewel, hij komt 134.016 euro teko­rt. Voor starters, alleen­staan­den en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vri­jwel onbereik­baar geworden.

De betaal­baarheid van een won­ing kan via drie routes wor­den ver­be­terd, namelijk door een pri­js­dal­ing van bestaande koop­wonin­gen, een rentev­er­lag­ing en door een ver­hoging van Cao-lonen. Het zal mij niet ver­bazen als dit pro­ces min­i­maal drie jaar in beslag neemt. 


Actuele ontwik­kelin­gen Ned­er­land. Woens­dag 21 mei wor­den de nieuw­ste cijfers over de pri­j­son­twik­kel­ing van bestaande koop­wonin­gen op Ned­er­landse huizen­markt gepub­liceerd. Ik ben benieuwd of deze cijfers ook weer op een lat­er tijd­stip wor­den bijgesteld. Nadat de kran­tenkop­pen ons had­den vertelt dat de huizen in pri­js waren geste­gen, bleek lat­er dat de pri­jzen bij nad­er inzien waren gedaald. De Euri­bor rente, met name van belang voor hui­seigenaren met een korte renteloop­ti­jd, is deze week heel licht geste­gen van 4,950 pro­cent naar 4,982 procent


Elders in de wereld. Zoals u in de rubriek opmerke­lijk’ heeft kun­nen lezen gaat het niet goed in Span­je. Het land heeft last van een vast­goed­cri­sis. Na tien jaren van uit­bundi­ge groei zit de klad er in. De oorza­ak van de van de Spaanse vast­goed­cri­sis moet wor­den gezocht in een groeiend over­schot aan leegstaande huizen, inza­kkende vraag, afne­mende bouwac­tiviteit­en, oplopende werk­loosheid, hoge inflatie en dal­ende koop­kracht (Het Finan­cieele Dag­blad, 20/05/2008). Don Piso, één van de groot­ste make­laars­bedri­jven in Span­je heeft toestem­ming gevraagd voor het ontslag van het per­son­eel van 120 ves­tigin­gen. Zie: http://​span​je​.nieuwslog​.nl/​a​r​t​i​c​l​e​/​s​p​a​n​j​e​_​46613​/​G​r​o​o​t​_​m​a​k​e​l​a​a​r​s​k​a​n​t​o​o​r​_​S​p​a​n​j​e​_​s​l​u​i​t​_​120​_​f​i​l​i​a​l​e​n​.html

De Span­jaar­den zijn al een paar jaar gele­den gewaarschuwd voor de prob­le­men die er nu ontstaan. Waarschuwende gelu­iden wer­den genegeerd. De Spaanse sit­u­atie is niet één op één te vergelijken met de sit­u­atie in ons land. Toch zijn er overeenkom­sten. Ook wij hebben last van de oplopende inflatie, een dal­ende koop­kracht, een werk­looshei­dsper­cent­age die ten opzichte van enkele maan­den gele­den heel licht aan het sti­j­gen is en starters (het­z­ij omdat zij jong zijn, het­z­ij omdat zij net geschei­den zijn) die op basis van hun salaris geen passende en betaal­bare won­ing kun­nen vin­den. Tot slot wor­den waarschuwende gelu­iden ook hier in de wind ges­la­gen of zelfs krachtig ontkent. 

4. Dal­ende fase.
We zit­ten in de vijfde maand. Tij­dens deze fase zullen er ongetwi­jfeld weken zijn waar­bij de koersen een fors her­s­tel lat­en zien. De lengte van de dal­ende fase varieert van 3 maan­den tot 36 maanden.
Ver­schil­lende beleg­gers zullen tij­dens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stop­pen met hun beleg­gings­ac­tiviteit­en. Som­mi­gen hak­en ook daad­w­erke­lijk af. U kunt dit pro­ces vol­gen met behulp van de beur­somzet en de AD-lijn. 


Macro-economis­che cijfers en bedri­jf­sec­onomis­che cijfers zullen ver­slechteren. Deze ontwik­kel­ing beïn­vloed het beurssen­ti­ment in negatieve zin. Ook psy­chol­o­gis­che fac­toren beïn­vloe­den het gedrag van beleg­gers en bestu­ur­ders. Hier­door droogt het aan­tal beursin­tro­duc­ties op. Eve­neens het aan­tal wilde bedri­jfsover­names. Ook neemt de spaarzin weer toe.


Tij­dens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoor­beeld putop­ties werken. Houdt u er wel reken­ing mee dat opties een zeer spec­u­latief karak­ter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren. 


5. Sparen of beleggen.
Tij­dens de top- en de dal­ende fase is sparen lucratiev­er dan beleggen. Ik zal weke­lijks voor u een ren­de­mentsvergelijk­ing mak­en van de koer­son­twik­kel­ing van de AEX, een spaar­reken­ing en het beleggen vol­gens de principes van de beurscyclus. 

Een stand van 520 (560480) voor de AEX neem ik als ref­er­en­tiepunt voor de koers die tij­dens de top­fase (2007) is bereikt. Hier­bij is geen reken­ing gehouden met het div­i­den­dren­de­ment of transactiekosten. 

Ren­de­ment:
1. AEX (520 — 496): -/- 4,6 procent
2. Spaar­reken­ing ( www​.argen​ta​.nl , 15 maan­den — maart 2007 t/​m mei 2008): 5,0 procent
3. Beleggen vol­gens de principes van de beurscy­clus: 5,0 procent

Uit boven­staand reken­voor­beeld ziet u dat het erg zin­vol kan zijn om reken­ing te houden met de beurscy­clus. U heeft een ren­de­mentsvo­ordeel ten aanzien van de AEX kun­nen realis­eren van 9,6 procent

6. Cyclusver­loop van indi­vidu­ele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aan­de­len die vol­gens mijn bevin­din­gen in de dal­ende fase zit­ten. Vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus zullen de koersen van deze aan­de­len aan het einde van de dal­ende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase had­den. Op deze web­site wor­den de actuele koersen van ver­schil­lende aan­de­len automa­tisch bijgewerkt. 

Aan­de­len AEX (dal­ende fase): — Aegon; — Ahold; — Akzo; — ASML; — DSM; — For­tis; — Heineken; — ING; — Philips; — Rand­stad; — Reed Else­vi­er; — Roy­al Dutch; SBM-Off­shore; — TNT; — Tom­Tom; — Uni­bal-Rodam­co; — Wolters Kluwer;

Aan­de­len AMX (dal­ende fase): Aal­berts; — Arcadis; — ASMI;- Bam; — Binck Bank; Cru­cell; — CSM; — Dra­ka; — Hei­j­mans; — Imtech; — Loci­ga; — OCE; — Ordi­na; SNS;- USG Peo­ple;- Wavin; ‑Wereld­have

Laat­ste update: 03/05/2008

7. Dis­claimer.
Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. Over­leg alti­jd met een pro­fes­sionele beleg­gingsad­viseur van uw bank voor­dat u enige actie onderneemt. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de disclaimer!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.