
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gestegen van 470,67 naar 472,2
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 757,5
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3378 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu achtentwintig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Op dit moment dreigt de YEN weer een cruciale rol te gaan spelen voor de beurzen. Volgens de technische analyse kunt u op een lange termijn grafiek een 10 jaar durende topfase waarnemen. De steunlijn is van hard beton en ligt keurig op een Dollar/Yen-verhouding van 100.
Nadat de Yen een top bereikte van 140 (1998) daalde de koers weer naar circa 100 (2000), vervolgens steeg de koers naar 130 (2002) om weer te dalen naar circa 100 (2005) Er vond wederom een kleine rally naar boven plaats die stopte op 120 (2007). Vervolgens daalde de koers weer net tot onder de 100 (2008). Ik denk dat de koers van de Yen nu een laatste stuiptrekking naar boven zal maken en spoedig weer zal dalen. Aan alle kanten is dit voelbaar. Bovendien heeft Japan de onroerendgoedcrisis al achter de rug, terwijl Amerika hier nog midden in zit. Daar waar Amerika de rente misschien nog wel verder verlaagt, staat Japan voor de keuze om de rente te verhogen.
Zodra de koers over enige tijd opnieuw door de lijn van 100 zakt, en vervolgens misschien wel rond de 100 een lagere top neerzet, dan kunt u ervan uitgaan dat deze topfase is afgerond. Daarna zal de Yen zeer waarschijnlijk snel aan kracht winnen ten opzichte van de dollar. Dat dit ten koste gaat van de Japanse beurs omdat er dan een definitieve einde is gekomen aan Carry Trade die de Yen laag heeft gehouden. Japanse exportbedrijven hebben volop van deze situatie kunnen profiteren.
Het is opvallend om te constateren dat de twee oorspronkelijke betonnen steunlijnen van de AEX (480) en die van de Yen (100) bijna op hetzelfde moment door elkaar wordt opgezocht. De YEN dreigt zo zwaar te worden dat het een kwestie van tijd zal zijn, voordat zal blijken dat de betonnen steunlijn last heeft van betonrot. De AEX lijkt zijn kop te stoten aan de keiharde betonnen weerstandslijn waar hij vorig jaar zo moeizaam door heen is gezakt. Daarnaast geldt dat Wallstreet en de AEX allebei het lange termijn voortschrijdend gemiddelde begint te naderen. Ook dit kan een teken zijn dat er een belangrijk kantelpunt aan zit te komen.
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 0,9 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 30.
Macro-economisch. Japan heeft een diepe crisis achter de rug. Eind jaren tachtig werd Japan opgeschrikt door het knappen van de bubbel in het onroerend goed. Japan sukkelt nu al bijna 18 jaar voort. Het land van de ondergaande zon werd het land van de slechte leningen. De beurs staat na al die jaren nog steeds circa 70 procent onder de hoogste koers van toen.
De Japanse crisis is in historisch perspectief misschien nog wel opmerkelijker te noemen dan welke andere crisis dan ook omdat het land jarenlang werd achtervolgd door een lange periode met deflatoire ontwikkelingen werd geconfronteerd. Deze periode heeft ongeveer tien jaar geduurd. Tien jaar geleden (1998) had Japan een inflatie van 2,5 procent. Daarna is de inflatie pijlsnel gedaald, onderbroken met korte perioden van inflatie, naar een dieptepunt van -/- 1,5 procent (2002). Daarna werd de deflatie langzaam maar zeker minder.
Op dit moment stuwt de dure energie ook in Japan naar een hoogtepunt welke we in jaren niet hebben gezien. Enkele weken geleden dacht men nog dat de rente in Japan weer verlaagd zou worden. Die verwachting is de grond in geboord omdat de huidige inflatie zelfs 0,7 procent hoger ligt dan het officiële rentetarief. De plotseling oplevende inflatie leidde recentelijk tot de grootste verkoopgolf van Japanse staatsobligaties en als gevolg van deze schok werd zelfs de markt voor staatsobligaties stilgelegd. De obligatiehandelaren hadden even wat tijd nodig om van de schrik bij te komen. Dat de inflatie geen opwelling is, blijkt wel uit het feit dat Japan al zes maanden lang wordt geconfronteerd met een langzaam lopend inflatieniveau. Wilt u meer lezen over de Japans crisis: http://www.scholieren.com/werkstukken/17419 . Als zelfs Japan last heeft van de stijgende prijs voor energie en voedsel, de rente daardoor naar verwachting zal verhogen, hoe moet het dan met de ECB gaan. Ik blijf erbij dat de ECB de rente zal verhogen. Hier kunt u mijn argumenten lezen: http://83.96.133.160/Artikelen/Columns/Wereldhandel-is-aan-verhongering-onderhevig.63489.html
Politiek. Gelukkig wordt de controle op mensen die tot over hun oren in de schulden zitten, en daardoor steeds slechtere betalers worden, vanaf volgend geïntensiveerd. Er komt een nieuw register dat ook bijhoudt of mensen achterlopen met betalen op hun lening bij onder meer woningcorporaties, energiebedrijven en bijvoorbeeld winkelketens zoals Neckerman.
Als gevolg van dit nieuwe register kunnen banken voor individuele consumenten verdere problemen voorkomen door deze mensen een lening te weigeren. Persoonlijk vind ik dit geen betutteld initiatief maar een initiatief die mensen in staat stelt om de basale levensbehoeften te kunnen blijven betalen, in plaats van geconfronteerd te worden met oplopende rentekosten.
Ik heb me jaren lang niet met de politiek bezig gehouden. Sinds het schrijven van deze column moet het wel ;-). Het valt me op dat de PVDA goed bezig is met het voeren van een sociaal verantwoord(er) beleid ten aanzien van het bankwezen en ten aanzien van mensen teveel lenen. Volgens mij kunnen we ten aanzien van deze aspecten de politiek alle eer geven. Het is de politiek en in deze situatie Staatsecretaris van sociale zaken Aboutaleb die met de eer mag strijken nadat de politiek al enkele jaren bezig is geweest om iets te doen aan de schuldenproblematiek. De banken hebben hier op zich geen belang bij. Waarom zou het anders drie jaar geduurd hebben voordat dit register van kracht wordt? Het bedrijfsleven zal door deze maatregel geconfronteerd worden met afnemende omzetten omdat ons land is vervallen tot een schuldenland. Zonder krediet wordt er niet zoveel meer gekocht, zo lijkt het. Wie kan zijn auto nu nog cash betalen? Niemand toch? Daarom zullen banken door deze maatregel geconfronteerd worden met afnemende kredietverlening en bedrijven zullen minder verkopen.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: — Ahold; — Akzo; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; ‑Wolters Kluwer; — Bam; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven uit de AEX en AMX (Bron: Het Financieele Dagblad, 28/04/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; United Airlines schrapt 1100 banen; — Draka sluit fabriek in Spanje ten koste van 100 personeelsleden; — Shell schrapt 180 banen in Schotland; — Royal Bank of Scotland overweegt 7000 banen te schrappen.
Op dit moment hebben verschillende sectoren het moeilijk. Deze zijn; — de autobranche;- het bankwezen; — de makelaardij; — de sierteelt en de branche voor schoonmakers omdat zij de gestegen loonkosten moeilijk kunnen doorberekenen.
Opmerkelijk. De rente stijgt weer. Dit kunt u zien aan de Euribor rente en aan de kapitaalmarktrente. Daarom is het logisch dat de hypotheektarieven stijgen maar ook de vergoeding van spaarrente op uw spaarrekening. Zie: http://www.actuelerentestanden.nl/laatste-rentewijzigingen.asp .
Als gevolg van deze ontwikkeling kan de betaalbaarheid van de woningmarkt verder onder druk komen te staan en kunnen beleggers besluiten om hun aandelen te verkopen en de beleggingsopbrengsten weer op een spaarrekening stallen.
In Japan wordt een renteverhoging voor het einde van het jaar ingeschat op 70 procent. Nu de ECB nog. Vanzelfsprekend houd ik dit voor u in de gaten.
3. Huizenprijzen.
Inleiding. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizenprijzen in zullen dalen.
Betaalbaarheid. Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij maximaal 144.000 euro lenen om een bestaande woning te kopen. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning 281.567 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 137.567 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt.
Vorig jaar augustus (net na de kredietcrisis) stonden de huizenprijzen op een top. U betaalde toen 283.423 euro voor een gemiddeld huis. Vervolgens daalde de prijs naar circa 270.441 euro ( december 2007) om daarna weer te stijgen naar 281.567 euro (februari 2008). De prijzen weer gedaald naar 278.016 euro (maart 2008). Technische analisten zullen zeggen dat er een lagere top is neergezet ;-). Persoonlijk laat ik me liever door fundamentele factoren leiden zoals de betaalbaarheid, renteontwikkeling, consumentenvertrouwen en macro-economische ontwikkelingen.
Wilt u een huis kopen? Neem dan de tijd en bepaal of er sprake is van een kopersmarkt of een markt voor verkopers. In het eerste geval heeft u meer te vertellen omdat de vraag naar woningen kleiner is dan het aanbod. Wilt u een huis kopen in een wijk waar meerdere huizen te koop staan? Wacht dan eens af, biedt eens wat lager en laat u niet opjagen. Het is niet ondenkbeeldig dat u zomaar 5000 à 10.000 euro kunt besparen.
Actuele ontwikkelingen Nederland. Volgt u op dit moment de ontwikkeling van de hypotheekrente? Bijvoorbeeld omdat de looptijd van uw renteperiode om z’n eind loopt. Kijk dan eens de Euribor rente. Deze rente beïnvloed de hoogte hypotheekrente. Als de Euribor daalt kan ook de hypotheekrente dalen. Als deze stijgt kan de hypotheekrente ook stijgen. Op dit moment stijgt de rente vrij aanzienlijk.
Het zal me niet verbazen als de banken de hypotheekrente binnenkort weer verhogen. Kijkt u eens naar het verschil tussen de lange en de korte rente. Veel mensen kiezen momenteel voor een lange renteperiode omdat de verschillen tussen de lange- en de korte rente vrij klein is. Meer info: http://nl.euribor-rates.eu/euribor-rente-12-maanden.asp . Op de lange termijn grafiek kunt u zien dat de Euribor rente een historisch hoogtepunt begint te naderen. Ook de kapitaalmarktrente begint weer te stijgen.
Elders in de wereld. Het aantal verkochte huizen is in de VS gedurende de maant maart weer gedaald. Het aantal verkopen nam af met 2 procent tot 4,9 miljoen (Het Financieele Dagblad, 23/04/2008).
4. Dalende fase
We zitten in de vierde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
5. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 472): -/- 9,2 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 14 maanden — maart 2007 t/m april 2008): 4,7 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 4,7 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 13,9 procent
6. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, ASML, DSM, Fortis, Heineken, KPN, ING, Philips, Reed Elsevier, RSDA, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase): Aalberts, ASMI, Arcadis, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Heymans, Logica, CMG, Draka,Heijmans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wavin, Wessanen
Laatste update: 01/04/2008
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!