![](/images/legacy-images/images/Arnoud_05.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Bovengenoemde factoren komen wekelijks aan bod. Recente ontwikkelingen worden in de context van de actuele beursfase geplaatst. Er is eveneens aandacht voor het cyclusverloop van individuele aandelen. Er wordt een rendementsberekening gemaakt waarbij het beleggingsresultaat van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ wordt vergeleken met het rendement van de AEX en van een spaarrekening.
2. Terugblik week 11
De AEX is deze week gedaald van 435,09 naar 432,30
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. De Advance Decline lijn ten opzichte van vorige maand en ten opzichte van 12 maanden gedaald.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag tijdens gedurende de laatste topfase (zomer 2007). Het is een normaal verschijnsel dat de beursomzet vanaf de bodemfase of vanaf het begin van de stijgende fase langzaam maar zeker toeneemt totdat er een hoogtepunt wordt bereikt. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet weer afnemen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3619 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); — Midden-Oosten (Israël) Het lijstje is uitgegroeid tot 29 indices.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,0 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. Het aantal ouderen begint drastisch toe te nemen. Deze groep kan de algemene economische groei remmen omdat hun besteedbaar inkomen afneemt. Hier zijn een aantal redenen voor aan te voeren.
1. Ouderen kunnen minder consumptief krediet opnemen. Voor een maatschappij als de onze waarvan de economische groei voor een groot gedeelte wordt bepaald door het leengedrag, inclusief aflossingsvrije hypotheken, kan de groei van het aantal ouderen een flinke aderlating worden ten aanzien van het totaal aan consumentenbestedingen.
2. Ouderen kunnen een pensioenkloof hebben opgelopen omdat ze bijvoorbeeld gescheiden zijn. Hun vaste lasten blijven na hun pensionering vaak hetzelfde. Hierdoor kan het besteedbaar inkomen afnemen.
3. Ouderen, die eigenaar zijn van een aflossingsvrije hypotheek, kunnen te maken krijgen met een forse stijging van de rentekosten bij een eventuele renteverhoging. De rente stijgt al enkele jaren, terwijl zij minder kunnen aftrekken omdat zij minder belasting betalen.
4. Ouderen, hebben vaak minder inkomsten en kunnen daardoor verhoudingsgewijs meer hinder ondervinden van een stijgende inflatie. Zij zullen de kachel wat hoger zetten omdat ze kouwelijk zijn aangelegd. Het koken van een éénpansgerecht is verhoudingsgewijs duurder dan koken voor twee. Kortom, de energierekening zal verhoudingsgewijs hoger uitvallen.
Politiek. Werkgevers willen het pensioen versoberen en flexibeler maken. Concreet: ze willen de pensioenen ontkoppelen van de inflatie of van de loonstijging. Ook willen werkgevers een gelijke verdeling van pensioenpremies. Op dit moment betalen werkgevers ongeveer 2/3de terwijl werknemers ongeveer 1/3de betalen. Als deze maatregelen doorgaan kunt u uw borst natmaken. Deze maatregelen zullen uw besteedbaar inkomen aantasten. U kunt hierop inspelen, hoe vervelend dit ook is, door alvast te gaan sparen. De vakbonden zullen hier vast niet blij mee zijn. En wat vindt de politiek hiervan?
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende drie bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: Corporate Express; ING;- Philips; Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM Offshore, TomTom, Wolters Kluwer, Binck Bank, CSM en Wessanen (Bron: Het Financieele Dagblad, 03/03/2008).
Porceleyne Fles, het bedrijf waar ik op deze site naar aanleiding van een bedrijfsbezoek over heb geschreven, heeft in 2007 een nettowinst na belasting behaald van euro 53.000, een verviervoudiging in vergelijking met 2006. Dat heeft de producent van handgemaakt sieraardewerk uit Delft dinsdag bekendgemaakt (www.fd.nl , 11/03/2008). Een knappe prestatie van alle medewerkers.
Opmerkelijk. Heeft u een beleggingshypotheek? De koersen dalen. Daardoor zal het belegd vermogen ten behoeve van de aflossing van de hypotheekschuld ook dalen. Huiseigenaren die aan het begin van deze eeuw een beleggingshypotheek hebben afgesloten hebben inmiddels een koersverlies van zo’n 35 procent moeten incasseren. Om deze verliezen goed te maken zult u de resterende periode zeer goede resultaten moeten halen, zo blijkt uit onderstaande berekening.
Stel u heeft in 2000 een beleggingshypotheek afgesloten voor een periode van 30 jaar met een verwacht rendement van 8 procent. Van de oorspronkelijke looptijd is nog maar zo’n 22 jaar over. Gedurende deze periode moet u jaarlijks weer het verwachte rendement binnenhalen van 8 procent en 1,5 procent per jaar om de verliezen goed te maken. Ofwel een rendement van 9,5 procent. Bij deze berekening heb ik geen rekening gehouden met het dividendrendement en de (aanzienlijke) kosten voor uw bank of tussenpersoon. Het zijn dus zeer indicatieve cijfers, maar de uitkomst van dit rekensommetje kan voor sommige huizenbezitters aanzienlijke consequenties tot gevolg hebben. Verkeerd u in bovengenoemde situatie? Dan is misschien tijd voor een financieel onderhoudsbeurt.
U kunt overwegen om contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker. Hij kan uw huidige positie in kaart kunnen brengen. Vraag hem ook eens naar de kosten. Wellicht dat u het één en ander kunt repareren. Als u dan toch bezig bent, kunt u misschien gelijk kijken of u een pensioengat heeft. Misschien bent u gescheiden of bent u parttime gaan werken. Uw bank of tussenpersoon kan u vast vertellen welke consequenties deze veranderingen in uw levensomstandigheden hebben als blijkt dat u op de einddatum met een restschuld blijft zitten.
Laten we eerlijk zijn. Het zijn rotklussen en niemand zit op slecht nieuws te wachten. Aan de andere kant bent u over 22 jaar misschien wel blij als u op tijd heeft ingegrepen en daardoor uw financiële toekomst veilig(er) heeft gesteld. Uiteindelijk wilt u ook niet het risico lopen om in de schuldsanering terecht te komen.
3. Dalende fase
We zitten in de derde maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend het beursklimaat in negatieve zin wordt beïnvloed.
Tijdens de dalende fase kunt u letten op kenmerkende verschijnselen: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, neerwaartse bijstelling van de winst per aandeel, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. Aandelen (520 – 432): -/- 16,9 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 13 maanden — maart 2007 t/m maart 2008): 4,4 procent
3. Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus hebben belegd zijn op tijd uitgestapt. Zij hebben ten opzichte van de AEX een positief rendementsverschil gerealiseerd van 21,3 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update: 01/03/2008
6. Reacties. Heeft u gereageerd op bovenstaande column? Ik zal proberen om een reactie te geven. Helaas kan ik niet garanderen dat dit ook altijd zal lukken. Zeker niet als er steeds vaker wordt gereageerd. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft.
@Centerente. Tja, en het meest verbazingwekkende is dat ik naar aanleiding van gisteren weet dat er minimaal drie wielrenners in ons midden zijn. Wat dacht u van een heus USMarkets wielrennerstenue? Gesponserd door www.usmarkets.nl Dan komen we de volgende keer op de racefiets. Overnachten we ergens ‘aan de overkant’ en nemen we ons eigen broodje kaas mee! De vrouwen redden zich wel zonder ons. Of staan natuurlijk klaar aan de massagetafel. Jan bestuurt de volgauto en na menig pintje kunnen de tranen weer over onze wangen rollen. Hetzij van het lachen, hetzij van de spierpijn. Oh ja, ik heb naar aanleding van uw opmerking vandaag voor het eerst naar de Israelische beurs gekeken. Ziet er niet best uit.
Wat betreft de hypotheekverstrekking heb ik in het recente verleden rare dingen gelezen. Hypotheken aan mensen die zeventig zijn of aan hoogopgeleide jongeren die een hypotheekschuld van 10 x hun jaarsalaris konden opnemen. Helaas kan ik hier geen bronvermelding meer van noemen. Anders was het de moeite waard om er aandacht aan te besteden.
Bedankt voor uw zeer serieuze reactie.
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!