![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
Belegt u beter dan een fondsbeheerder? Dat kan, tenminste als u rekening houdt met de beurscyclus. Beleggingsfondsbeheerders zitten gevangen tussen marketingwensen en rendementseisen van de particuliere belegger. Deze twee factoren gaan niet samen tijdens de topfase. U kunt meer lezen over dit thema in rubriek ‘opmerkelijk’.
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opéénvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
We schrijven wekelijks over bovengenoemde factoren en plaatsen deze ontwikkelingen in de context van de actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen. Ook maken we een rendementsberekening. Hierbij vergelijken we de beleggingsresultaten van onze fictieve strategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ met de AEX en een spaarrekening.
2. Terugblik week 5
De AEX is deze week gestegen van 438,69 naar 451,61
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling is ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3736 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Utility Index, Dow Jones Industrial, Dow Jones Composite Index, Dow Transport, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland). Het lijstje is inmiddels uitgegroeid tot 25 indices.
Verschillende indices beginnen in de buurt te komen van de horizontale steunlijn. Deze lijn ligt voor de AEX op circa 480 punten. De Dow raakt hem onderhand ook al weer. Volgens de methodiek van de technische analyse is de kans groot dat de koersen daarna weer verder gaan dalen.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,0 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. Het aantal verkochte huizen is in Amerika gedaald tot het laagste aantal sinds 1995. Ook de verkoopprijs daalde van 244.700 dollar naar 219.000 euro (bron: www.fd.nl , 28/01/2008) Ofwel, een daling van circa 10 procent. Je kunt je afvragen van hoeveel huizen de prijs inmiddels zover is gedaald dat daardoor de hypotheek groter is dan de waarde van het huis. Dit moet geen geruststellende gedachte zijn. Huizenbezitters kunnen besluiten om meer te gaan sparen of minder te lenen. Het leengedrag van consumenten en bedrijven zal een grote invloed uitoefenen op toekomstige economische ontwikkelingen.
In Amerika wordt nu algemeen erkend dat de economie in serieuze moeilijkheden ondervindt. Het aantal banen is voor het eerst in vierenhalf jaar afgenomen, de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is sterk gestegen, de autoverkopen nemen af, het consumentenvertrouwen stijgt minder sterk, de consumentenbestedingen zijn in december met slechts 0,2 procent gestegen, de afschrijvingen op de kredietportefeuilles gaan maar door en de bouwuitgaven zijn voor de 22ste maand gedaald.
In Europa zijn de detailhandelsverkopen in Duitsland in december zo sterk afgenomen, dat je kunt spreken van de slechtste verkopen sinds 1980. De inflatie nam toe van 3,1 procent naar 3,2 procent.
De aangepaste geldhoeveelheid M3 in de eurozone is over december 2007 met 11,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) maandag bekendgemaakt (bron: www.fd.nl , 28/01/2008). Een buitensporige toename van de geldhoeveelheid kan een opwaarts effect hebben op de inflatie. De geldgroei wordt voor een groot gedeelte beïnvloed door de kredietverlening. De kredietverlening aan bedrijven is vorige maand gestegen tot 14,4 procent. Zo’n groeitempo is nog niet eerder vertoont.
Er lijkt een verband te bestaan, weliswaar met enkele jaren vertraging, tussen de ontwikkeling van de inflatie en de ontwikkeling van de geldhoeveelheid. De primaire doelstelling van de ECB is het handhaven van prijsstabiliteit. Ze wil de inflatie onder de 2 % per jaar houden. Dit dreigt, mede door de expanderende geldhoeveelheid en de dreiging van een loonspiraal te mislukken.
De geschiedenis leert ons dat de inflatie gedurende de komende 25 jaar schoksgewijs, maar gestaag kan blijven stijgen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de inflatie inmiddels is gestegen tot het hoogste punt in 14 jaar (Bron: www.fd.nl , 31/01/2008) Volgende week zal ik daar meer over schrijven.
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Deze week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: ABN schrapt 900 personeelsleden bij de afdeling vermogensbeheer (www.fd.nl , 31/1/2008), Dico ontslaat 12 personeelsleden.
De daling van het aantal banen in Amerika voorspelt niet veel goeds ten aanzien van toekomstige reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes. De bouw, autobranche en het bankwezen zijn sectoren waar de economische teruggang hard aankomt. Het is niet voor niets dat de FED de rente zo agressief heeft verlaagd. Allan Greenspan, zo kan ik me herinneren, schreef dat de FED vaak 1 à 2 maanden voorloopt met de kennis over nog te publiceren cijfers. In dit verband past het te melden dat Angel Gurria (secretaris generaal Oeso) in Het Financieele Dagblad het volgende stelt als hij iets zegt over de laatste twee zeer agressieve rentestappen; ‘Hij zij ook dat de FED iets over de economie moet weten waar wij nog niet van op de hoogte zijn’. Wellicht zijn het deze banencijfers geweest die bij de FED bekend waren. Afnemende werkgelegenheid zal de consumptie dempen, waardoor bedrijven minder omzet genereren, met als gevolg dat bedrijven in het personeelsbestand gaan snijden.
Analisten verwachten dat de winst per aandeel voor geen enkel bedrijf uit de AEX en de AMX in 2008 lager zal zijn dan in 2007 (bron: Het Financieele Dagblad, rubriek ‘weekoverzicht aandelen’). Het is zinvol om dit in de gaten te blijven houden. In de dalende fase komt het vaak voor dat de winst per aandeel van verschillende bedrijven naar beneden wordt bijgesteld. Dalende winsten kunnen van invloed zijn op de dividenduitkering.
Opmerkelijk. Belegt u in beleggingsfondsen? Bent u tevreden over de beleggingsresultaten van het afgelopen jaar? Vast niet. Veel beleggingsfondsen hebben over de laatste 12 maanden een negatief rendement geboekt. Beleggingsfondsbeheerders kunnen niet zo makkelijk volgens de principes van de beurscyclus beleggen omdat ze gevangen zitten tussen marketingwensen en rendementseisen. Deze twee factoren verdragen elkaar niet tijdens de topfase.
Tijdens de topfase willen velen nog niet geloven dat het feest over is en dat de kans op koersverlies groter en groter wordt. Zodra beleggingsfondsbeheerders tijdens de topfase alles verkopen, worden ze waarschijnlijk door velen voor gek verklaard. Vermoedelijk vindt er dan ook een grote uitstroom van ongeduldige beleggers plaats. Fondsbeheerders zijn afhankelijk van hun klanten. Een uitstroom van beleggers zullen ze zeker niet wenselijk vinden. Ze kunnen hun klanten wel behoeden voor koersverlies, maar hebben daar waarschijnlijk zelf niets aan omdat de klant in dat geval al naar de concurrent vertrokken is vertrokken. Arme beleggingsfondsbeheerders. Ze hebben het ook niet makkelijk. Je zult maar in hun schoenen staan. Ze kunnen het tijdens de bodemfase (iedereen is dan te somber), tijdens de topfase (iedereen is dan te optimistisch) en tijdens de dalende fase (niemand wil koersverlies lijden) niet snel goed doen. ‘T is wat !
Toch kan het zinvol zijn om te overwegen om in een beleggingsfonds te stappen. Zeker als u dit bij uw karakter past en of u andere prioriteiten heeft. Niet iedereen heeft er zin in om dagelijks de beurskoersen te volgen.
Beleggingsfondsbeheerders nemen u veel werk uit handen. Zij selecteren namelijk kansrijke ondernemingen. Dat scheelt u weer veel tijd en misschien wel een hoop gepieker. Hierdoor hoeft u alleen maar de beurscyclus te volgen. U kunt dan tijdens de bodemfase instappen en tijdens de topfase weer uitstappen.
Stof tot nadenken. President Bush heeft het lang ontkent, maar het hoge woord is eruit; ‘Serieuze tekenen van verzwakte economie (www.fd.nl , 01/02/2008).’ Wie heeft er in Amerika nog geld om aandelen te kopen? Banken, verzekeraars en particulieren hebben hun handen vol om het hoofd boven water te houden. Pensioenfondsen kampen volgens Willem Post (Het Financieele Dagblad, 25/01/2008) met een dagelijkse toestroom van gepensioneerden, gedurende de komende jaren, van tienduizend mensen per dag. De baby-boomgeneratie van 1946 gaat dit jaar massaal gebruik maken van allerlei sociale ouderdomsvoorzieningen, zo stelt Willem Post. Pensioenfondsen zullen volgens mij eerder aandelen moeten verkopen, dan dat zij kunnen aankopen zo lijkt me.
Hoe komt het toch dat de Dow Jones ten opzichte van het hoogtepunt op slechts 9 procent verlies staat (op het moment van schrijven)? Zelfs vanavond weet de Dow Jones Industrial er nog een koerswinst uit te slepen.Weet u hoe dit mogelijk is? Het is net of de Dow Jones is losgekoppeld van de werkelijke economie. Het lijkt wel alsof er geen problemen in Amerika zijn. Als de Dow Jones blijft standhouden, kunt u uw beleggings- en u economieboeken in de prullenbak kieperen. Wat heeft u er onder de huidige omstandigheden nog aan? Het voortschrijdend gemiddelde van de Dow Jones Industrial is deze week voor het eerst gedaald.
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af. De dalende fase heeft een aantal kenmerkende verschijnselen. De lengte van de dalende fase varieert van drie maanden tot drie jaar. Momenteel zitten we in de eerste maand van de dalende fase.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend deze kenmerkende verschijnelselen het beursklimaat beïnvloeden.
Voorbeelden hiervan zijn: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens de dalende fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 — 451, 01/2/2008): -/- 13,1 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 12 maanden — maart 2007 t/m februari 2008): 4,1 procent
Rendementsverschil in het voordeel van de fictieve beleggingsstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’: 17,2 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (02÷02÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen van 1 februari 2008
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!