...

Beurs als money machine !

20 februari 2007, 10:24 | Guy Boscart | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De titel kon ook Finan­ciële Dic­tatu­ur” zijn want de beurs kent de afgelopen tijd meer de vorm van een virtuele geld­ma­chine ges­tu­urd door pop­pen­spel­ers dan dat van een vri­je markt waar als iets meez­it het wordt beloond en als het tegen­z­it wordt afges­traft … Aan­de­len die met een waarschuwing komen wor­den even afges­traft maar daar­na met nieuw geld opgekocht waar­door er enkele dagen lat­er weer een hogere koers staat dan voor de waarschuwing … The Mon­ey Machine draait tegen­wo­ordig op volle toeren …

Zoals ik al vak­er aan­gaf zijn er veel oorza­k­en die ervoor in aan­merk­ing komen om de sti­jging van de aan­de­len­beurzen te verk­laren, we nemen er een paar onder de loep en bespreek ik ze kort voor u. 

Geld lenen en bij­drukken zorgt voor enorme economis­che impuls:

De groei van de economie wereld­wi­jd loopt ges­meerd momenteel, dat is al een tijd­je zo maar hoe komt die groei tot stand? Natu­urlijk zorgt deze economis­che impuls ervoor dat de bedri­jf­swin­sten sti­j­gen en daar­door ook de aan­de­lenko­ersen ste­vig opliepen sinds de diepe bodems begin 2003. Een feit is wel dat het groot­ste gedeelte van deze groei in de VS werd gere­aliseerd door over­waarde op eigen­dom­men ofwel met geleend geld. Ook de grote koerssti­jgin­gen op aan­de­len of de investerin­gen in aan­de­len wer­den op een zeer unieke en vreemde manier gerealiseerd.

Spec­u­latie neemt de overhand:

Car­ry Trade:

Dit heb ik al vak­er via een artikel bespro­ken, daarover nu weer even de opfriss­ing over de Car­ry Trade”. De grote beleg­gers waaron­der de bek­ende hedge funds en de (pop­pen­spel­er bij uit­stek) Gold­man Sachs, lenen tegen een lage rente enorme kap­i­tal­en deviezen in Japan om dat geleende geld in te zetten op de west­erse beurzen met behulp van derivat­en of andere hef­boom pro­ducten. De enige vereis­ten hier­bij zijn dat de aan­de­len­beurzen in de regio‘s waar met de geleende yen niet of nauwelijks zakken maar wel sti­j­gen, de rente in Japan gelijk bli­jft en het ver­loop van de Yen tov de US Dol­lar niet teveel uit de pas loopt. Er zit een soort slot aan de bovenkant en de onderkant van de range. U merkt meteen dat de plaats waar men dat geleende geld in belegd Wall Street is. Door dat de markt momenteel vol­doet aan al die 3 voor­waar­den wordt deze vorm van han­de­len zeer snel voordelig. daarom is die Car­ry Trade” meteen een van de accel­er­a­tors achter de huidi­ge sti­jgin­gen op de beurs. 

Geld machine:

Een andere motor achter de sti­jging is natu­urlijk de extreme geld­groei in de VS en in wat min­dere mate maar zek­er ook in Europa. De geld­groei (M3) bedraagt in Europa momenteel ongeveer 8 tot 10%, dat geld wordt niet naar een maat­staf ervoor geme­ten zodat het in feite gewoon­weg papi­er is maar wel met voor ons een optis­che en tijdelijke waarde verte­gen­wo­ordigd. De VS maakt al een tijd geen cijfers meer bek­end sinds Bernanke aan het roer van de FED zit, dat vond hij niet nodig, lees het komt hem goed uit dat hij zelf kan bepalen hoeveel dol­lars er bij moeten wor­den gedrukt. Uit­er­aard vin­dt dit geld ook de weg naar de aan­de­len­mark­ten en natu­urlijk zorgt het ervoor dat de economie de wind in de rug kri­jgt, een groot deel van de groei is ook via deze weg niet meer dan nep of lees opgepompt.

Daar­door wor­den ook de bedri­jven veel rijk­er en wordt zo de bulk in geld afkom­stig van de drukpers weer ingezet om eigen aan­de­len van de beurs te halen. Daar­door lijken de win­sten weer grot­er omdat die over min­der aan­de­len moet wor­den verdeeld wat dan weer de koersen opdri­jft. De cash­posi­tie zorgt er ook voor dat bedri­jven eerder met anderen fuseren dan dat men aan­dlen uit­brengt om een andere te kun­nen kopen. In min­dere tij­den gaan bedri­jven juist op zoek naar geld via een plaats­ing van nieuwe aan­de­len op de beurs om zo andere bedri­jven op te kopen en zo in feite groei te kopen. Van nieuwe emissies horen we tegen­wo­ordig niet zoveel maar in tegen­stelling tot eind jaren 90 toen het een na het andere bedri­jf op zoek was naar geld door nieuwe aan­de­len uit te geven. Wel een beet­je vreemd en bij mijn weten kwam dat eerder niet vaak voor. Natu­urlijk zit­ten daar ook de belast­ingvo­orde­len voor een groot gedeelte tussen, maar door die maa­tregel door Bush ingevo­erd begin 2003 wor­den natu­urlijk de schulden in de VS met de dag (min­u­ut en zelfs sec­onde) grot­er want dat het zich ooit terug zal moeten betal­en lijkt me duidelijk.
De staatss­chuld groeit dus explosief. Zie ook http://​www​.bril​lig​.com/​d​e​b​t​_​c​lock/

Op enkele Amerikaanse finan­ciële web­sites kwam ik de afgelopen jaren ook nog tegen dat het recept om dit alles gaande te houden de inflatie onder con­t­role houden met de wapens die ervoor nodig zijn. De pop­pen­spel­ers (waaron­der Gold­man de groot­ste is) zor­gen ervoor dat het recept klopt, staat de Olie te hoog dan veroorza­k­en ze een dump. Maar gelijk­er­ti­jd zorgden ze er zelf voor dat de instru­menten die voor de inflatie zor­gen wor­den genut­tigd om er zelf grof geld mee te ver­di­enen. De Oliepri­js komt al lang niet meer tot stand door de grote vraag ernaar maar door spec­u­latie, die vraag was er bijvoor­beeld eind jaren 90 ook maar toen bleef de Olie redelijk rustig.

De pop­pen­spel­ers ofwel de Finan­ciële Dictatuur”

Dan de club der pop­pen­spel­ers, zet daar gerust maar de namen Bernanke, Greenspan (nu op de achter­grond) Paul­son (min­is­ter van finan­ciën en eerder de top­man van (JAWEL !!) Gold­man Sachs) en natu­urlijk het bestu­ur van de groot­banken die op de markt alles rege­len (Gold­man, Citi, JPM, Lehman etc…). Maar ook de groten ter aarde die top­func­ties hebben bek­leed bij topbedri­jven. Die gehele club zorgt er blijk­baar voor dat de markt doet wat zij willen en blijk­baar lukt dat tot nog toe prima. 

2 recente voorbeelden

Vorig jaar toen het Goud even ruim boven de 700 dol­lar kwam leek het erop dat hier­door een vooraanstaande bank in grote prob­le­men kwam, het was al langer bek­end dat JPM een verve­lende Goud­posi­tie had. Door de snelle en veel te grote sti­jging kwam het goed van pas dat de Goud­ko­ers even fors terug moest om zo de slechte posi­ties glad te strijken. Dit team pop­pen­spel­ers zorgde er waarschi­jn­lijk voor dat de Goud­pri­js van 730 dol­lar naar de 600 dol­lar terug kwam. Nu staat het Goud weer rond de 680 dol­lar per ounce want blijk­baar is het zo gewild dat men spreekt over tar­gets boven de 1000 dol­lar per ounce. En waarom? Omdat bepaalde groepen of regio‘s niet vertrouwen wat er nu aan de gang is, Goud is en bli­jft zeldza­am en zal in geval van cri­sis alti­jd het geld ver­van­gen en de inflatie voor zijn. Blijk­baar is het vertrouwen in de toekomst lager dan men denkt en gaat men er vanu­it dat lat­er de afreken­ing van wat nu speelt verve­lend zal wor­den voor wie veel geld op de plank heeft liggen. Aan­de­len en Oblig­aties behoren daar natu­urlijk ook bij, en als die ook nog min­der waard wor­den samen met het geld (dol­lar) dan ver­li­est men dubbel.

De Olie ging begin dit jaar van 62 dol­lar in een zeer rap tem­po terug tot rond de 50 dol­lar per vat, niet in een aan­tal weken maar in een aan­tal dagen. De dal­ing werd gere­aliseerd tussen 5 en 19 jan­u­ari en telkens werd de dump tussen 13:00 en 14:00 op gang gebracht, als de Amerikaan wakker wordt en de future­beurs in Chica­go op toeren begint te komen. Het is bek­end dat Gold­man Sachs ver­ant­wo­ordelijk was voor die dump van de Olie, was het om posi­ties glad te strijken? Of was het om de inflatie af te rem­men? Dat het niet door een min­dere vraag kwam lijkt me duidelijk gezien de snel­heid van de dal­ing en de mas­sale omzetten in Olie futures. Dus door spec­u­lanten ofwel een afge­spro­ken dump. Op moment van schri­jven (19 feb­ru­ari) staat de Olie weer rond de 60 dol­lar. Zo merkt u nog­maals de kracht van Gold­man ofwel de Finan­ciële Dictatuur”.

Kan de markt nog wel omlaag?

Zeg nooit dat het niet zover kan komen, u hoeft maar 7 jaar terug in de tijd om te con­stateren dat wat blinkt bin­nen enkele maan­den kan stinken. Toen de zeep­bel ont­plofte en de fraudeza­k­en boven water kwa­men moest de beurs fors omlaag, een genadeklap voor veel pop­pen­spel­ers toen (JPM, Citi, Amer­i­can Express, Lehman, Gold­man, Mor­gan Stan­ley die zelfs bij­na op de fles ging) was de ramp op 11 sep­tem­ber 2001 de drup­pel die de emmer deed over­lopen. Bin­nen 1,5 jaar tijd vie­len vri­jwel alle ster­ren uit de hemel, en reken erop dat die banken voor­di­en ook zeer veel geld had­den ver­di­end bij het naar de beurs bren­gen van hon­der­den nieuwe tech­nolo­gie bedri­jven. Ook toen was er net als nu een bulk geld voor­ra­dig. Meteen toen het duidelijk werd dat de prob­le­men zo groot waren bracht de FED de rente na de aansla­gen met 0,5% terug. Een keer ervoor was dat ook al het geval om ste­un te bieden aan de vri­je val waarin de beurzen terecht waren gekomen door o..a. die fraudezaken. 

Maar goed, nu zijn ze blijk­baar opnieuw bezig om de zak­en zo te rege­len dat de geld­ma­chine aan alle kan­ten op volle toeren draait. We kun­nen het con­stateren gezien er sinds de start van de ral­ly nog geen enkele cor­rec­tie plaatsvond die meer dan 1215% bedroeg op de grote indices op Wall Street en Europa. De hoog­ste tijd om daarover goed na te denken, want wie er nu vanu­it gaat dat de beurs nog 10, 20, 30, 50 of 100% omhoog gaat moet ijz­eren zenuwen hebben om daar­van nog te prof­iteren. Het kan bin­nen 1 etmaal hele­maal en met geweld draaien, en dat gaat meestal snel, zeer snel. De laat­ste dal­ing van beteke­nis vond plaats meteen nadat de Bank Of Japan aan­gaf dat de rente zal moeten wor­den ver­hoogd. Dat speelt nu ook weer, eens moeten de Japan­ners de rente optrekken nu de economie beter voor de dag komt na jaren lang in een depressie te hebben gezeten. Wall Street reageerde toen met een forse dal­ing in mei en juni 2006.

Enkele zak­en die zek­er niet mogen gebeuren:

De economie in Japan mag niet te snel groeien, anders moet de rente omhoog in Japan en als dat een feit is dan moet u eens zien hoe snel de geleende Yen terug moet naar Japan om megaver­liezen te voorkomen. Vorig jaar eind april werd een keer ver­meld dat de rente zal wor­den opgetrokken in Japan, dat was meteen de aan­lei­d­ing tot de grote dal­ing daar­na. Dus als Japan verder groeit en de economie komt uit het dal dan is dat mogelijk al een groot prob­leem wereld­wi­jd. De eerste rentev­er­hoging zit er nu aan te komen.

De yen mag niet uit de pas lopen met de dol­lar, dus de dol­lar mag niet in de prob­le­men komen ofwel de dol­lar index moet boven de 80 pnt bli­jven. Dat wordt zeer moeil­ijk deze keer, veel sig­nalen tonen al aan dat de dol­lar verder omlaag kan de komende maan­den. Als de yen dan ook sterk­er wordt is er ook via deze weg een prob­leem, dan ver­damp­en de win­sten op de met yen geleende beleg­gin­gen en zal men moeten verkopen. Men leent dus de yen en zetten die om in dol­lars om die in dol­lar­be­leg­gin­gen te steken met hef­boom uit­er­aard. Als de yen dan duur­der word dan moet men meer dol­lars benut­ti­gen om het zelfde aan­tal yen terug te betal­en via die Car­ry Trade” con­struc­tie. Tot nog toe bleef de yen redelijk in de pas met de dol­lar in tegen­stelling tot de andere wereld­munten. Men hield de yen dus in de tang, en hoe lang kan men dit nog doen?

Emerg­ing mar­kets, ook een zeer groot prob­leem omdat in die mark­ten veel lucht zit en het juist die mark­ten zijn die de dol­larstroom op gang houden door ofwel te pro­duc­eren en reeds in veel gebieden meer kun­nen con­sumeren. Denk aan Zuid Ameri­ka en India maar ook Chi­na en Rus­land behoren tot die groep. Het is nu een en al rijk­dom, de beurzen staan tot 500% hoger dan 4 jaar gele­den en die lan­den zijn meestal zeer afhanke­lijk van de dol­larko­ers. U raad het al, een motor die veel te hard moet werken kan sli­j­tage oplopen en zelfs stuk gaan. Die vergelijk­ing kan men makke­lijk mak­en met de Eme­rig­ing Mar­kets die overver­hit ger­ak­en en daar­door kun­nen exploderen. Dan ga je in feite bin­nen pak­weg 1 jaar van een hoge top naar een diep dal. Denk in 1997 en 1998 maar eens terug aan de Azië cri­sis en de Rus­sis­che Roebel cri­sis, in no time had dit de gehele finan­ciële markt in zijn greep. Nu zijn de verbindin­gen nog veel heftiger, denk maar eens aan de grote belan­gen die west­erse banken en andere bedri­jven reeds hebben opge­bouwd in dit soort lan­den! Dan heb ik het nog niet over de hef­boom­con­struc­ties opgezet met vele mil­jar­den richt­ing deze regio‘s om van die onre­al­is­tis­che sti­jgin­gen te prof­iteren. Prob­leem is wel dat er bij een dal­ing van 5% op die mark­ten mogelijk 20 tot 30% af moet van de basiswaarde van een hefboomproduct.

Natu­urlijk zijn er nog veel meer zak­en die ervoor kun­nen zor­gen dat het snel over en uit is, denk aan de over­waarde van de huizen in de VS die al behoor­lijk aan het wegvloeien is. Denk aan de inflatie die onher­roe­pelijk nog van zich zal lat­en horen en denk aan de zeer zware weg­ing die de Hedge Funds nu in de finan­ciële mark­ten hebben. En vergeet ook de geld­groei niet, die zorgt natu­urlijk voor een mega inflatie die men niet hoeft te tonen. Zie maar het ver­loop van het Goud, de huizen enz.. Dit ziet men niet in de maan­delijkse cijfers maar het is er wel. 

Dus oplet­ten bli­jft het meest belan­grijke woord voor u als belegger.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.