![](/images/legacy-userimages/userimages/crash_plaatje_1512.gif)
Waarom kunnen we een Beurscrash niet uitsluiten?
Het tijdstip bepalen blijft moeilijk zoniet ondoenbaar maar als we naar de markt kijken dan merken we snel genoeg dat het zo niet verder kan. Er is materie genoeg voorhanden om de verschuiving op gang te brengen. Beurscrashes vinden altijd plaats op momenten waarop niemand ze verwacht, en waarom zou men dat nu doen? Alles gaat toch prima en de beurs gaat toch omhoog en dalingen … Wat is dat ook al weer, en hoe voelt dat? Al maanden zien we geen verschuivingen naar beneden toe, even een rimpeltje tussendoor maar verder helemaal niets…. Laten we dan maar eens naar de volatiliteit kijken, nooit eerder stond die zo laag… En zo zijn er nog tal van redenen waarvan ik er enkele de opvielen de afgelopen periode zal bespreken…
Juist, dat klopt en precies op dat soort momenten komt de verzadiging en wordt een soort proces op gang gebracht dat het eerste dominosteentje om doet vallen. U weet wat er dan kan gebeuren, de een na de andere valt om en niets of niemand kan het nog stoppen zonder dat er schade ontstaat.
Dow Jones Index lange termijn:
Kijken we naar de Dow Jones index over een zeer lange termijn dan ziet u meteen dat de huidige top wel angstig hoog ligt. Het rode pijltje op de figuur hieronder laat u de crash van 1987 zien. De Bear markt tussen 2001 en 2003 was er ook een die niet echt opvalt op deze grafiek, de conclusie is dat de echte lange termijn top er nog niet staat. Als ik technisch naar deze grafiek kijk dan zou een diepe val tot de 7000 pnt er zeker in moeten zitten. Maar goed, eerst maar eens naar de 10.000 pnt kijken nu want hoe dan ook het zal een richtpunt blijven die 10K. In dit artikel ga ik niet al teveel in op de grafieken, ik laat u enkele mogelijke oorzaken zien die zeer opvallend zijn en in feite onrechtstreeks aangeven dat het welletjes is geweest.
Waar moeten we dan op gaan letten de komende maanden?
Kijk vooral naar de markt en probeer aan te voelen hoe dingen hun gang gaan met vooral de torenhoge koersen op Wall Street tijdens een fase waar de economie zijn top al heeft bereikt. De bedrijven profiteren nog volop van de weelde die er de afgelopen jaren was, althans zo lijkt het want bijna elke dollar die werd verdiend werd geleend. Of het was door de enorme stijging van de huizenmarkt ofwel de onroerend goed sector (remember Japan eind jaren 80), of men profiteerde van de extreme belasting verlagingen vanaf 2003 door Bush wat de Amerikaanse schuld tot nu 8500 miljard dollar bracht ( Zie de link http://www.brillig.com/debt_clock ), of men leende enorme bedragen via de formule “Carry Trade” in Japan waar de rente bijna 0% is. En de geldgroei (M3) dan, men zit op meer dan 10% per jaar nu. De drukpers laat stille Ben Bernanke zijn werk naar behoren doen.
Voor de Carry Trade was het enige wat men in de gaten diende te houden ervoor te zorgen dat de verhoudingen tussen de Yen en de dollar niet teveel uit elkaar lopen. En ja hoor, zie de grafiek hieronder maar. Al jaren lang blijft de dollar / yen verhouding tussen de 110 aan de onderkant en 125 aan de bovenkant hangen met een soort middenkoers rond de 117 waar de verhouding nu ook weer staat. De carry trade kan zo vrij zeker voor enorme dollarwinsten zorgen.
In dezelfde periode moest de euro / dollar verhouding van 0,8 naar 1,32 dollar nu ofwel bijna een verdubbeling.
Dagobert Duck taferelen bij de grootbanken:
Banken bulken van het geld door die vreemde manier van werken, Goldman Sachs melde een recordwinst van 10 miljard dollar het afgelopen boekjaar. Dat is de grootste winst ooit gemaakt door een bedrijf. Heel veel, bijna onmenselijk en dat door maar 1 bedrijf in een land waar er zoals we weten ook een enorme armoede is. Maar goed, dat is Wall Street en daar staat geld maken op de eerste plaats. Toch lijkt het me een zeer ongezonde ontwikkeling, en dat moet een staartje krijgen. In 2001 na de aanslagen op 11 september was het zo dat enkele van die grote investeringsbanken bijna failliet waren, een reddingsactie door de FED en de Europese centrale bank zorgde ervoor dat de redding er voor velen kwam. Ook na de crash in 1987 moest de FED samen met Reagan een reddingsoperatie uitvoeren om enkele banken te redden van de ondergang. Dan hebben we nog 1997 en 1998 eerst tijdens de Azië crisis en daarna de Roebel crisis veroorzaakt door de ondergang van het Hedgefund LTCM-Capital dat enkele miljarden dollars verloor en zo de gehele financiële markt op zijn kop zette. Binnen enkele weken werden miljarden dollars verlies geleden door diverse domino-effecten die een rechtstreeks gevolg waren van de val van dit Hedgefund. Nogmaals, van enorm rijk kan het binnen enkele dagen omdraaien zodat er een negatieve balans staat door een onverwachte wending op de financiële markten.
Sommige hedgefunds hanteren een erg risicovolle beleggingsstrategie waarbij het volledige verlies van het geïnvesteerde kapitaal tot de mogelijkheden behoort. We denken hierbij dus aan het LTCM-schandaal in 1998 en recent nog Amaranth, Motherrock die door grote posities op de Gasprijs het schip in gingen. Telkens kwam men na de val dat ook veel grote banken ofwel mee deden of via andere constructies een zelfde lot ondergingen. Want, als u nadenkt kan een bank zoals Goldman geen 10 miljard dollar verdienen zonder daar grote risico’s voor te nemen.
Als we een rekenvoorbeeld uitwerken dan zou het er zo uit kunnen zien via gehedgde constructies,
Wereldwijd is er voor meer dan 1500 miljard dollar belegd in hedgfunds, de tegenwaarde zal ongeveer 3 a 5 keer zo hoog uitkomen waardoor het waanzinnige bedrag van 4500 a 7500 miljard dollar ergens op de markt ligt te wachten op nog meer winst of een onverwacht groot verlies. Dat is om grote problemen vragen natuurlijk, hoe het tot uiting zal komen blijft de grote vraag. Dat zoiets eraan kan of al zit aan te komen lijkt voor mij toch redelijk zeker.
Insiders:
Genoeg over de manier waarop iets kan op gang zou kunnen komen, en de manier waarmee veel van de huidige hausse tot stand werd gebracht. Nu vooruit kijken naar 2 andere en zeker niet onbelangrijke en herkenbare gebeurtenissen op de beurs juist voor dat de beurs zijn top bereikt. Als eerste kijken we naar het massaal verkopen van aandelen door insiders ofwel bestuurders, wat dacht u van Bill Gates van Microsoft, Eric Schmidt van Google en William Kellogg van retailer Kohl‘s Company waar ze voor elke dollar die ze investeerden in aandelen er 63 dollar voor van de hand deden. Het is sinds 1987 gelden dat de verhouding zo groot was, inderdaad, niet eerder trokken de insiders zich zo fel uit de markt.
Wilt u even kijken hoe Bill Gates zijn pakketten (totaal 20 miljoen aandelen) van de hand deed? Zie deze link.… Of wilt u even naar Schmidt kijken? Zie deze link … en wat met Kellogg? Zie dan maar deze link … ( ). Neem maar eens een kijkje bij enkele andere bekende bedrijven, John Chambers van Cisco verkocht al meer dan 10 miljoen aandelen van zijn eigen bedrijf dit jaar. Ellison van Oracle verkocht 20 miljoen aandelen sinds eind oktober dit jaar van zijn bedrijf. .…. Nog geen voeding genoeg om over na te denken? .… Over insiders gesproken, in 1999 verkochten de grote bazen van de technologie bedrijven ook massaal hun belangen in hun eigen bedrijf, dat was de periode net voor de Nasdaq de top op 5100 pnt neerzette. Toen was de insider selling niet eens zo groot als nu het geval is.
Bonussen:
Voor het eerst sinds 1987 inflatie- gecorrigeerd zijn de bonussen zo groot, Goldman Sachs waar ik het in dit artikel al over had verdeeld 16 miljard dollar onder zijn handelaren als kersttoetje, sommigen krijgen meer dan 100 miljoen dollar als bonus dit jaar. Astronomische bedragen, en ongekend. Nooit eerder waren de bonussen zo groot en nogmaals, de winst door Goldman Sachs gemaakt was dus ook al astronomisch. Ook dat soort berichten kunnen aangeven dat het eind in zicht is want zoiets kan natuurlijk niet lang duren.
We zullen zien, in ieder geval zou ik nogmaals willen aangeven zeer voorzichtig te worden en voor velen onder u waarschuwen voor wat veel beleggers tussen 2000 en 2003 hebben moeten doorstaan door niet op tijd te verkopen.
Overnames:
Dan de overnames die men in 2007 verwacht, het zou gaan oplopen tot 1400 miljard dollar volgens S&P wat 12% hoger is dan dit jaar. De premies worden nog hoger en vooral. Rusland, India en China mengen zich volop in de strijdt. Was het niet zo dat eind jaren 90 de vele overnames plaatsvonden? En net voor 1987 en voor 1929 was het niet anders. De bedrijven lijken superrijk en daardoor kan snel het gevoel van overvloed mee gaan spelen, een spreekwoord zegt hoogmoed komt voor de val, onthou dit goed…
Remember!
In 1929 kwam er een Wall Street handelaar op Wall Street tot rust op straat terwijl een man zijn schoenen aan het poetsen was voor 1 dollar. Er ontstaat dan meestal een praatje, net als bij de kapper. De man die de schoenen poetste zei tegen de handelaar dat hij een pakket aandelen had gekocht en dat het er zeer goed mee ging de afgelopen weken. De man zei zelfs dat hij volgend jaar zou kunnen stoppen met werken als het zo door zou gaan waarop de handelaar zei, koopt u ook al aandelen? De handelaar betaalde de poetser 3 dollar en vertrok snel naar zijn kantoor. Onmiddelijk gaf hij zijn medewerkers de opdracht om alle aandelen te verkopen. Enkele weken later kwam de beurscrash, de handelaar zei … Als iemand op straat al over aandelen praat en ze ook nog koopt dan is er maar 1 mogelijkheid over. Zo spoedig mogelijk verkopen.
Wie weet nog dat er eind jaren 90 tijdens verjaardagen, bijeenkomsten en op het werk over de beurs werd gesproken? Juist, ook toen kunnen we een vergelijk trekken met het verhaal van hierboven. Deze lessen zijn zeer nuttig.
Een behoorlijk stuk om te lezen, maar wel iets met nuttige informatie lijkt me. Onder dit artikel kunt u altijd een reactie plaatsen, we bekijken die graag.
Guy Boscart
US Markets