...

Bernanke wipt van het ene op het andere been

22 juli 2010, 18:22 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)

De Fed-voorzit­ter Ben Bernanke heeft in amper 6 weken tijd een bocht van 180 graden gemaakt, wat betre­ft zijn visie op de Amerikaanse economie. Dat heeft zijn effect op de beur­swereld natu­urlijk niet gemist.


Begin juni 2010 had­den we het over Pop­pen­spel­er Bernanke naar aan­lei­d­ing van de rooskleurige vooruitzicht­en die hij op woens­dag 9 juni 2010 ten beste gaf. Her­s­tel’, solide basis’ en bli­jvende groei’ waren de tover­wo­or­den. Op slag wipte toen de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age intra­day van ca 9.935 naar een max­i­mum van ca 10.058 pun­ten om dan te sluiten bij ca 9.899 punten.

Op woens­dag 21 juli 2010, een maand en nog geen twee weken lat­er, tapte Ben Bernanke uit een heel ander vaat­je. Nochtans was de bewuste woens­dag mooi begonnen, met beter dan verwachte resul­tat­en van o.m. Mor­gan Stan­ley, Wells Far­go, Coca Cola en Apple, die de Dow Jones vrolijk stem­den. Toen kwam de speech van de Fed-baas en Wall Street zak­te ineen als een mis­luk­te cake. De Dow Jones klok­te af bij 10.120 pun­ten (-1,07%), de Nas­daq ver­loor 1,58% tot 2.187 pun­ten en de S&P 500 kalfde af 1,28% tot 1.070 punten.

Dit alles omdat Bernanke zei dat vol­gens hem de her­vat­ting van de Amerikaanse economie ver­loopt aan een traag tem­po’ en dat de economis­che vooruitzicht­en buitenge­woon onzek­er bli­jven’. Let op het laat­ste woord bli­jven”. Dan moet er heel wat veran­derd zijn sinds de solide basis’ en de bli­jvende groei’ van 9 juni 2010… 

Wat miss­chien het meeste onzek­er­heid heeft gebracht, was Bernankes state­ment, dat hoewel er nog geen sprake is van con­crete ste­un­maa­trege­len, de Fed klaar is om te han­de­len’. Dat kan zoi­ets beteke­nen als ik weet dat het nog slechter gaat dan wat ik erover zeg, maar zwi­jg er nog even over”.

Ook op de Azi­atis­che beurzen mis­ten Bernankes woor­den hun effect niet. Op don­derdag 22 juli 2010 eindigde de Nikkei op 9.220,88 pun­ten (-0,62%). Chi­na liet een eerder gemengd beeld zien. De Hang Seng (Hong Kong) deed er 0,16% af tot 20.453 pun­ten, ter­wi­jl de Shang­hai Com­pos­ite er 0,22% bij deed tot 2.541 pun­ten. Andere indices uit de regio die in het rood eindig­den zijn de Kore­aanse Kos­daq (-2,13% tot 1.285 pun­ten), de Aus­tralis­che S&P (-0,58% tot 4.387 pun­ten) en de Indi­ase Sen­sex (-0,53% tot 17.881 pun­ten).

Dit alles toont aan, hoe onzek­er de mark­ten gewor­den zijn en hoe broos het her­s­tel is van de werelde­conomie. Maar om dat te weten moet je geen Ben Bernanke het­en.

Benieuwd op welk been hij alweer zal wip­pen over pak­weg een maand.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.