...

Bernanke komt zijn belofte na

25 maart 2009, 14:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Zoals Ben Bernanke reeds in 2002 beloofd heeft zal hij indi­en de FED dit noodza­ke­lijk acht, de beschik­baarheid van dol­lars ver­groten zolang en zoveel als nodig blijkt om deflatie te voorkomen of te bestri­j­den.

Bernanke komt zijn belofte na

Zoals Ben Bernanke reeds in 2002 beloofd heeft zal hij indi­en de FED dit noodza­ke­lijk acht, de beschik­baarheid van dol­lars ver­groten zolang en zoveel als nodig blijkt om deflatie te voorkomen of te bestri­j­den. Vorige week woens­dag was het zover, het besluit om staatss­chuld op te kopen en extra geld te pom­pen in de hypotheek ellende bij Fan­nie en Fred­dy, kwam zelfs voor de finan­ciële insid­ers als een enorme verass­ing. Gezien de eerdere acties van de FED en de vroegere uit­sprak­en van Bernanke, in com­bi­natie met de recente ongerus­theid over de solv­abiliteit van de USA vanu­it Chi­na, was er toch op zijn minst een aan­wi­jz­ing dat er drastis­che oplossin­gen moesten komen voor de enorme stapel T‑Bonds die de komende jaren nog verkocht moeten gaan worden. 

Het belan­grijk­ste gevolg van deze FED actie is niet zozeer dat er weer een dikke biljoen dol­lar wordt bijge­drukt”, maar het sig­naal naar de rest van de wereld dat het geen loze kreten zijn. De Amerika­nen hebben lat­en zien dat ze bereid zijn all the way” te gaan als het gaat om cri­sis­be­stri­jd­ing. In de prak­tijk gebeurt dit door de deval­u­atie van de dol­lar. Willen de Chinezen hun Yuan niet sterk­er mak­en? De FED lost het op deze manier gewoon zelf op. Zwit­ser­land gaf een week eerder al het voor­beeld door de Frank te verkopen om de waarde at te zwakken en de week daar­voor maak­te een groep Azi­atis­che lan­den waaron­der Zuid-Korea en Japan al ken­baar dat er geen moeite meer wordt gedaan om de munt te verdedi­gen. Bank of Eng­land kan bin­nenko­rt 1 op 1 over­stap­pen van de pond naar de Euro en Rus­land was begin dit jaar al min­der fanatiek gewor­den met het verdedi­gen van de Roebel. Het lijkt erop dat we de schuld­saner­ing gaan afhan­de­len mid­dels een ket­tin­gre­ac­tie van deval­u­atie acties, waar­bij iedere regio haar con­cur­ren­tie posi­tie ver­be­terd door het lat­en afgli­j­den van de lokale munt. Uitein­delijk zal deze neer­waartse spi­raal wel weer sta­bilis­eren maar we mogen slechts hopen dat het pro­ces tussen­ti­jds niet op hol slaat.

In mijn artikel van 2 weken gele­den, schet­ste ik een onwaarschi­jn­lijk sce­nario over het gecoördi­neerd ver­dubbe­len van pri­jzen en salaris­sen. Het sig­naal van de FED vertelt ons echter dat dit sce­nario in een ver­traagde vorm wel degelijk de uitkomst van de cri­sis­be­stri­jd­ing zou kun­nen zijn. De kans dat de cen­trale banken in de rest van de wereld in meer of min­dere mate geen navol­ging geven aan de acties van de FED is gewoon niet zo groot. Deflatie en saner­ing van schulden, uithuilen en met een schone lei opnieuw begin­nen? Het zou voor de lange ter­mi­jn met afs­tand de beste oploss­ing zijn, maar blijk­baar wil geen banki­er of politi­cus zich hier­aan wagen.

Afgelopen maandag kwam min­is­ter van finan­ciën Tim­o­thy Gei­th­n­er ver­vol­gens ook nog met de toelicht­ing op het langverwachte plan voor een bad bank”. Dit plan werd met een beurssti­jging van maar lief­st 7% ver­welkomd. Ik heb echt geen idee wat we hier­van moeten verwacht­en. In de jaren der­tig zijn op ongeveer dezelfde wijze zo’n dikke 2 miljoen slechte hypotheken opgekocht en zijn eind jaren veer­tig de boeken met een licht posi­tief resul­taat ges­loten. Belan­grijke aan­teken­ing bij dit resul­taat is wel dat deze peri­ode geken­merkt werd door ste­vige inflatie wat het afbe­tal­en van de lenin­gen vereenvoudigde.

Als AIG overeind gehouden wordt omdat voor een instort­ing van het finan­ciële stelsel wordt gevreesd, zullen de uit­be­talin­gen van cred­it default swaps e.d. gewoon door­gaan. ING, Rabobank en andere Europese banken, maar met name Gold­man Sachs, Cit­i­group en col­le­ga’s kri­j­gen keurig de door hen afgekochte risi­co’s uit­be­taald. Dit betekent niets anders dan dat niet inbare tegoe­den niet wor­den afge­boekt maar wor­den betaald met vers geld van de FED. De niet afgekochte risi­co’s wor­den voor een zacht pri­js­je (niet te hoog, maar ook zek­er niet te laag) aan de bad bank” verkocht. Er is geen instantie of per­soon ter wereld die u kan vertellen wat de exacte sit­u­atie op dit moment is. De bedra­gen die ermee gemoeid zijn kun­nen slechts bij benader­ing wor­den geschat omdat de onderliggende waarde door alle dou­blures als gevolg van het doorverkopen en (her)verzekeren van lenin­gen geen inzicht geeft in de uitein­delijke omvang van de risi­co’s. Als u het wel weet hoor ik het graag.

Er zijn enkele heren die erken­nen dat ze weliswaar de werke­lijke omvang slechts bij grove benader­ing kun­nen inschat­ten maar die wel degelijk de gevol­gen goed lijken te overzien. Beleg­ger Jim Rogers pleit niet voor niets voor de agrarische sec­tor en de grond­stof­fen­markt. Op ter­mi­jn zullen we alle­maal, ook de Azi­at­en en de Afrika­nen, moeten eten en een huis willen bouwen. Hoe min­der aar­dap­pe­len, rijstko­r­rels, bak­ste­nen of dak­pan­nen per dol­lar of euro voor­ra­dig zijn, hoe hoger het pri­jskaart­je op de ver­pakking. De FED heeft deze week defin­i­tief beves­tigd dat man­nen als Jim Rogers, Jim Sin­clair, Jim Pupla­va en onze eigen Rienk Kamer al jaren zeer nauwkeurig uiteen­zetten waar de ontwik­kelin­gen op het gebied van gecom­pliceerde finan­ciële con­struc­ties en pro­ducten uitein­delijk toe zullen lei­den. Deze kerels zijn geen wiskundi­gen maar snap­pen gewoon hoe mensen, banken en regerin­gen denken en han­de­len. Oftewel oud­er­wets gezond verstand. 

door: Jan Maarten Kops 
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.