...

Bernanke en Het Zwaard van Damocles

2 oktober 2007, 15:44 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Om de kredi­et cri­sis tegen te gaan moesten de Cen­trale Banken tot het uiter­ste gaan waar­door Bernanke zelfs tot 2 keer toe de depos­i­to rente met 50 bp ver­laagde en de FED rente ook met 50 bp ver­laagde … De gevol­gen voor de dol­lar waren groot want niet eerder stond de munt zo laag tov de meeste andere munten behalve de YEN … Tijd om weer een update te mak­en hierover …

Gevolg dol­lar dal­ing voor Amerikaan:

Om even de voor en nade­len van een lage dol­lar aan te geven dan wordt het voor de Amerikaan veel duur­der om Franse kaas en wijn aan te schaf­fen, maar ook andere Europese pro­ducten zoals auto‘s, machines, vakanties, luxe goed­eren ofwel de bij ons gemaak­te en voor rijke Amerika­nen onmis­bare mod­ecul­tu­ur. Een ander voor­beeld zijn de veel hogere kosten om de pro­duc­tie van de Amerikaanse multi­na­tion­als in onze regio gaande te houden.

De voorde­len zijn natu­urlijk de export­mo­gelijkhe­den vanu­it de VS, een lagere dol­lar maakt het voor ons aantrekke­lijk­er om zak­en vanu­it de USA economie te kopen maar of dat de juiste route is weet ik nog niet zo goed want de tra­di­tionele goed­eren die wij als con­sument nut­ti­gen komen toch gro­ten­deels uit eigen regio of uit Azië. Maar samengevat zijn dit de voor en nade­len van de lage dollar.

Voor de Amerikaan is koop­kracht zeer belangrijk:

De dol­lar is even veel waard als wat men ervoor kan kopen, een gedachte die bij een invester­ingsstrate­gie alti­jd zou moeten wor­den toegepast . Aan de ene kant pot men wat geld op voor lat­er en aan de andere kant geeft men wat uit om een bepaalde lev­ens­stan­daard te onder­houden (koop­kracht). Tot voor de grote prob­le­men zich open­baar­den was het zelfs zo dat men voor bei­de kan­ten geld leende om het even­wicht staande te houden. Op dit moment het juist ander­som gaan want de Amerikaan kan zijn lev­ens­stan­daard niet meer op peil houden door alle perike­len die zich nu ont­plooien en zijn dol­lar voor lat­er wordt met het ver­loop van tijd steeds min­der waard waar­door zijn invester­ingsstrate­gie niet meer zal opbren­gen wat hij ervan verwachtte en er mogelijk zelfs een schuld aan over zal houden. Aan bei­de kan­ten moet men hier toch behoor­lijk wat water bij de wijn doen, zek­er na de jaren van overvloed die net achter de rug zijn. 

De patiënt is zwaar ziek, het even­wicht is dus zoek ofwel de koop­kracht neemt behoor­lijk af. Het grote gevaar voor de Amerikaan bin­nen dit sce­nario is en bli­jft de inflatie, en juist deze lijkt nu de grote dreig­ing te gaan wor­den de komende maan­den. Daarom begri­jp ik nog steeds niet waarom men de rente zo agressief omlaag aan het bren­gen is. Wel uit het oog­punt van de grote banken die zo weer orde op zak­en kun­nen stellen maar zek­er niet tot de ver­houd­ing met de dreigende inflatie. Bernake gooit een red­dings­boei naar de dren­kelin­gen uit de Car­ry Trade” car­rousel maar tegelijk­er­ti­jd vult hij de gif­bek­er richt­ing zijn con­sumenten die deze op een bepaald moment hele­maal leeg zullen moeten drinken.

De rente:

De ver­lag­ing van de rente vol­gt op een peri­ode van ver­hogin­gen (juni 2004 tot juni 2006) gevol­gd door een peri­ode van vlakke rentes (juni 2006 — augus­tus 2007) en nu dus mogelijk een peri­ode van dal­ende rente (sep­tem­ber 2007 — ?). Van­daag de dag merken we al dat de markt uit­gaat van nog een ver­lag­ing bij de vol­gende FED meet­ing deze maand. Wall Street zal het alle­maal wel pri­ma vin­den want de investerin­gen op geleend en gehedgd kap­i­taal wor­den zo weer meer waard door de sti­jging van de beursko­ersen en oblig­aties maar ook de com­modi­ties. Ook denkt men dat het onroerend goed weer zal aantrekken door de lagere rente. Over sti­j­gende beursko­ersen weten we nu al genoeg, de huizen­markt doet dat nog niet merken we. Maar wie weet wat hoop zal oplev­eren bin­nen pak­weg nu en een jaar later?

De reden waarom de FED de rente ver­laagde weten we maar al te goed, ik gaf al aan dat het enkel en alleen is om de com­plexe investerin­gen zoals de sub­prime hypotheken, de hedge­funds, de car­ry trade in ieder geval een red­dings­boei toe te gooien in een oceaan waar momenteel wind­kracht 10 blaast. Men kan zich daar nu dus even aan vasthouden maar het gevaar is niet geweken want dit alles is niet zomaar over boord ges­la­gen. Kor­tom, uit­s­tel van exe­cutie lijkt het wel.

Toch nog even de korte ter­mi­jn gevol­gen van een lagere rente.

De kosten om wat te lenen en op de lopende lenin­gen wor­den lager. Men kan hier­door natu­urlijk weer nieuwe lenin­gen aan­gaan tegen lagere kosten waar­door de vraag ernaar opnieuw zal sti­j­gen zodat er nog meer geleend geld komt in deze al verzadigde markt waar juist daar­door de prob­le­men aan de opper­vlak­te kwamen.

Het andere woord is inflatie, deze gang van zak­en zal de inflatie aan­wakkeren waar­door de gevol­gen weer een etage hoger zullen uitkomen dan waar men enkele weken gele­den nog ston­den. Kor­tom, het zet telkens niet door waar­door in een lat­er sta­di­um de val van nog hoger zal moeten komen. En hoe hoger, des te hard­er de klap zal wor­den. Dat dit alles zal eindi­gen in de groot­ste crash van de beurzen, de banken, de dol­lar en in feite het sys­teem waar alles nu op is gebaseerd is zek­er sinds 1929 ofwel de peri­ode waar ik met nu de meeste overeenkom­sten zie.

Bernanke:

Men kan 2 din­gen over hem zeggen, of hij is een meester in het manip­uleren van de finan­ciele mark­ten, of hij is zo dom dat hij niet eens door heeft welke schade hij aan het opbouwen is voor de toekomst van de Wereld en zijn finan­ciele stelsel. Of de waarheid ligt ergens in het mid­den zoals vak­er. Wel hangt het zwaard van Damo­cles duidelijk boven zijn hoofd … 

Greenspan, zijn voor­ganger, roept het dagelijks met niet mis te ver­stane woor­den. Het­geen er gaande is zal uit­mon­den in een van de groot­ste finan­ciële cri­sis­sen ooit. Als Greenspan al deze woor­den gebruikt dan moeten we ons echt zor­gen mak­en. Helaas is hij ook voor een groot deel ver­ant­wo­ordelijk voor het­geen er nu speelt al was hij meer een meester in het ontwijken van de vra­gen die men stelde over de gang van zak­en in de VS. Nu hij mag prat­en doet hij zijn boek­je hele­maal open.

Maar goed, Bernanke lijkt veel agressiev­er dan Greenspan die meer naar de inflatie keek en min­der naar Wall Street (uit­ge­zon­derd zijn laat­ste jaar). Bernanke lijkt juist ander­som te werk te gaan, Wall Street moet alive and kick­ing bli­jven en die inflatie zien we lat­er wel. Dus snellere en agressieve rentev­er­lagin­gen bij de vraag erom zijn aan de orde.

Dan nog een inter­es­sante pas­sage uit het archief van Bernanke:

Ooit zei hij dat hij het de FED kwal­ijk nam dat de rente niet snel genoeg werd ver­laagd tij­dens de CRASH van 1929. Hij gaf in een the­sis ook aan dat hij gelooft dat de FED alti­jd de rente moet ver­la­gen tij­dens de dreig­ing van een bear mar­ket die dan meestal 2 jaar duurt. Blijk­baar past hij dit nu toe, als het hem lukt zou het de eerste FED top­man zijn die een Bear Mar­ket of een CRASH kan voorkomen.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.