![](/images/legacy-images/images/bull_ws.gif)
Gevolg dollar daling voor Amerikaan:
Om even de voor en nadelen van een lage dollar aan te geven dan wordt het voor de Amerikaan veel duurder om Franse kaas en wijn aan te schaffen, maar ook andere Europese producten zoals auto‘s, machines, vakanties, luxe goederen ofwel de bij ons gemaakte en voor rijke Amerikanen onmisbare modecultuur. Een ander voorbeeld zijn de veel hogere kosten om de productie van de Amerikaanse multinationals in onze regio gaande te houden.
De voordelen zijn natuurlijk de exportmogelijkheden vanuit de VS, een lagere dollar maakt het voor ons aantrekkelijker om zaken vanuit de USA economie te kopen maar of dat de juiste route is weet ik nog niet zo goed want de traditionele goederen die wij als consument nuttigen komen toch grotendeels uit eigen regio of uit Azië. Maar samengevat zijn dit de voor en nadelen van de lage dollar.
Voor de Amerikaan is koopkracht zeer belangrijk:
De dollar is even veel waard als wat men ervoor kan kopen, een gedachte die bij een investeringsstrategie altijd zou moeten worden toegepast . Aan de ene kant pot men wat geld op voor later en aan de andere kant geeft men wat uit om een bepaalde levensstandaard te onderhouden (koopkracht). Tot voor de grote problemen zich openbaarden was het zelfs zo dat men voor beide kanten geld leende om het evenwicht staande te houden. Op dit moment het juist andersom gaan want de Amerikaan kan zijn levensstandaard niet meer op peil houden door alle perikelen die zich nu ontplooien en zijn dollar voor later wordt met het verloop van tijd steeds minder waard waardoor zijn investeringsstrategie niet meer zal opbrengen wat hij ervan verwachtte en er mogelijk zelfs een schuld aan over zal houden. Aan beide kanten moet men hier toch behoorlijk wat water bij de wijn doen, zeker na de jaren van overvloed die net achter de rug zijn.
De patiënt is zwaar ziek, het evenwicht is dus zoek ofwel de koopkracht neemt behoorlijk af. Het grote gevaar voor de Amerikaan binnen dit scenario is en blijft de inflatie, en juist deze lijkt nu de grote dreiging te gaan worden de komende maanden. Daarom begrijp ik nog steeds niet waarom men de rente zo agressief omlaag aan het brengen is. Wel uit het oogpunt van de grote banken die zo weer orde op zaken kunnen stellen maar zeker niet tot de verhouding met de dreigende inflatie. Bernake gooit een reddingsboei naar de drenkelingen uit de “Carry Trade” carrousel maar tegelijkertijd vult hij de gifbeker richting zijn consumenten die deze op een bepaald moment helemaal leeg zullen moeten drinken.
De rente:
De verlaging van de rente volgt op een periode van verhogingen (juni 2004 tot juni 2006) gevolgd door een periode van vlakke rentes (juni 2006 — augustus 2007) en nu dus mogelijk een periode van dalende rente (september 2007 — ?). Vandaag de dag merken we al dat de markt uitgaat van nog een verlaging bij de volgende FED meeting deze maand. Wall Street zal het allemaal wel prima vinden want de investeringen op geleend en gehedgd kapitaal worden zo weer meer waard door de stijging van de beurskoersen en obligaties maar ook de commodities. Ook denkt men dat het onroerend goed weer zal aantrekken door de lagere rente. Over stijgende beurskoersen weten we nu al genoeg, de huizenmarkt doet dat nog niet merken we. Maar wie weet wat hoop zal opleveren binnen pakweg nu en een jaar later?
De reden waarom de FED de rente verlaagde weten we maar al te goed, ik gaf al aan dat het enkel en alleen is om de complexe investeringen zoals de subprime hypotheken, de hedgefunds, de carry trade in ieder geval een reddingsboei toe te gooien in een oceaan waar momenteel windkracht 10 blaast. Men kan zich daar nu dus even aan vasthouden maar het gevaar is niet geweken want dit alles is niet zomaar over boord geslagen. Kortom, uitstel van executie lijkt het wel.
Toch nog even de korte termijn gevolgen van een lagere rente.
De kosten om wat te lenen en op de lopende leningen worden lager. Men kan hierdoor natuurlijk weer nieuwe leningen aangaan tegen lagere kosten waardoor de vraag ernaar opnieuw zal stijgen zodat er nog meer geleend geld komt in deze al verzadigde markt waar juist daardoor de problemen aan de oppervlakte kwamen.
Het andere woord is inflatie, deze gang van zaken zal de inflatie aanwakkeren waardoor de gevolgen weer een etage hoger zullen uitkomen dan waar men enkele weken geleden nog stonden. Kortom, het zet telkens niet door waardoor in een later stadium de val van nog hoger zal moeten komen. En hoe hoger, des te harder de klap zal worden. Dat dit alles zal eindigen in de grootste crash van de beurzen, de banken, de dollar en in feite het systeem waar alles nu op is gebaseerd is zeker sinds 1929 ofwel de periode waar ik met nu de meeste overeenkomsten zie.
Bernanke:
Men kan 2 dingen over hem zeggen, of hij is een meester in het manipuleren van de financiele markten, of hij is zo dom dat hij niet eens door heeft welke schade hij aan het opbouwen is voor de toekomst van de Wereld en zijn financiele stelsel. Of de waarheid ligt ergens in het midden zoals vaker. Wel hangt het zwaard van Damocles duidelijk boven zijn hoofd …
Greenspan, zijn voorganger, roept het dagelijks met niet mis te verstane woorden. Hetgeen er gaande is zal uitmonden in een van de grootste financiële crisissen ooit. Als Greenspan al deze woorden gebruikt dan moeten we ons echt zorgen maken. Helaas is hij ook voor een groot deel verantwoordelijk voor hetgeen er nu speelt al was hij meer een meester in het ontwijken van de vragen die men stelde over de gang van zaken in de VS. Nu hij mag praten doet hij zijn boekje helemaal open.
Maar goed, Bernanke lijkt veel agressiever dan Greenspan die meer naar de inflatie keek en minder naar Wall Street (uitgezonderd zijn laatste jaar). Bernanke lijkt juist andersom te werk te gaan, Wall Street moet alive and kicking blijven en die inflatie zien we later wel. Dus snellere en agressieve renteverlagingen bij de vraag erom zijn aan de orde.
Dan nog een interessante passage uit het archief van Bernanke:
Ooit zei hij dat hij het de FED kwalijk nam dat de rente niet snel genoeg werd verlaagd tijdens de CRASH van 1929. Hij gaf in een thesis ook aan dat hij gelooft dat de FED altijd de rente moet verlagen tijdens de dreiging van een bear market die dan meestal 2 jaar duurt. Blijkbaar past hij dit nu toe, als het hem lukt zou het de eerste FED topman zijn die een Bear Market of een CRASH kan voorkomen.
Guy Boscart
US Markets