...

Bernanke blaast warm en koud

24 maart 2006, 08:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Tij­dens een recente speech was Fed-voorzit­ter Ben Bernanke voorzichtig posi­tief over de VS-economie. Maar hij liet niet in zijn kaarten kijken wat betre­ft een al dan niet ver­hoging van de rente, te beslis­sen vol­gende week. Ook stelde hij zich op als een zee­man die de koers uit­stip­pelt van zijn schip…

Nav­i­ga­tor Bernanke blaast warm en koud
Vorige maandag 20 maart sprak Fed-voorzit­ter Ben Bernanke voor een afge­laden volle ver­gaderza­al van de Eco­nom­ic Club van New York. Globaal gezien is hij even voorzichtig in zijn uit­sprak­en als zijn illus­tere voor­ganger Alan Greenspan, maar hij stelde zich meer op als iemand die directe aan­wi­jzin­gen wil geven aan de ver­ant­wo­ordelijken voor de economie.
Hij begon met te spreken over de zg. yield curve, dat is een grafiek met de oblig­atier­entes op korte (3 maan­den) tot lange (30 jaar) termijn. 
Rente op oblig­aties USA – bron: Bloomberg, datum 23 maart 2006
Bernanke wees op het enorm vlakke ver­loop van deze grafiek, wat erop wijst, dat het de investeerders in zekere zin om het even is of ze in oblig­aties beleggen gedurende enkele maan­den of meerdere decennia.
In zijn com­men­taar blies Bernanke warm en koud. Wat hij zegde komt op het vol­gende neer:
  • ls de oblig­atier­entes op lange ter­mi­jn laag zijn omdat de investeerders min­der risco’s zien en daarom min­der com­pen­satie verwacht­en, dan mag de basis­rente ver­hoogd worden.
  • Als de oblig­atier­entes op lange ter­mi­jn laag zijn omwille van macro-economis­che fac­toren, dan moet de basis­rente ver­laagd worden.
Dan gaf Bernanke aan iedereen die de economis­che koers van de States bepaalt de raad, die naar zijn zeggen geldt voor alle nav­i­ga­tors, zoals zeel­ieden of piloten. ‘Jullie moeten twee din­gen in het oog houden,’ zei hij, ‘ten eerste moet je dik­wi­jls je koers bepalen. Ten tweede moet je zoveel mogelijk merkpun­ten gebruiken.’ Greenspan zou hem niet kun­nen ver­beteren, denken we.
Vol­gens het gros van de waarne­mers is Bernanke toch geneigd een rentev­er­hoging aan te kondi­gen tij­dens de bijeenkomst van het FOMC (Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee) vol­gende week op 27 en 28 maart ek. 
Verder reageerde Bernanke nog op aan­bevelin­gen die de G7 tij­dens hun laat­ste bijeenkomst deden. Deze lan­den (Cana­da, Duit­s­land, Frankrijk, Ital­ië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de USA) had­den erop aange­dron­gen, dat de States het teko­rt op hun han­dels­bal­ans drastisch moeten ver­min­deren en aans­poren op een nation­aal spaargedrag.
Bernanke zegde dat wat de han­dels­bal­ans betre­ft er weinig ver­be­ter­ing te merken is, maar hij liet ver­staan dat hij voor de nabi­je toekomst hoopvol is. Waarop die hoop berust liet hij in het midden.
En het sparen door de Amerika­nen zou kun­nen ver­beteren, als de huizen­pri­jzen omlaag gaan. Maar hij voegde er onmid­del­lijk aan toe, dat de activiteit in de won­ing­sec­tor zo goed als niet afneemt.
’t Kan vriezen, ’t kan dooien: zo k karak­teris­eren wij de speech van de Fed-voorzit­ter Ben Bernanke. Maar vol­gende week moet hij con­creet over de brug komen en lat­en weten wat er gebeurt met de basisrente. 
Wordt ver­vol­gd…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.