...

Berenmarkt nog steeds intact

6 februari 2010, 16:04 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

“Running into debt isn't so bad. It's running into creditors that hurts” is een quote die vrij toepasselijk is de laatste dagen. Zolang je genoeg personen of instellingen vindt die je schulden financieren is er geen vuiltje aan de lucht en kan het maken van schulden ongestoord doorgaan. Het is pas als men geen financierders meer vindt dat de problemen kunnen ontstaan. De schuldproblemen in Griekenland, Portugal en Spanje waren dan ook aanleiding voor een nieuwe sell-off, maar kon deze neerwaartse beweging reeds op voorhand voorspeld worden?




Analyse

Vooreerst neem ik er de daggrafiek van de brede S&P 500 bij. De combinatie tussen de oplopende steunlijn en een dalende MACD leidt tot negatieve divergentie, dit is een signaal voor topvorming en kan een reversal betekenen! Dit is ook zo gebeurd. De index is namelijk op 21 januari door zijn steunlijn gebroken, heeft een verkoopsignaal op de MACD gegeven en is onder de steun van 50 op de RSI gekomen. Drie signalen die op dat moment waarschuwden om longposities af te bouwen, en shortposities op te nemen.

alt

De negatieve divergentie is ook zichtbaar met andere indicatoren. Onderstaande grafiek geeft de NYSE-Bullish Percentindex weer, dit is het percentage van alle NYSE-aandelen die in de ‘point & figure’ grafieken in een uptrend zitten. Deze dalende indicator gaat gepaard met een stijgende S&P, wat wijst dat de stijging stelselmatig aan kracht inboette, en de top dan ook nabij was.

alt

De volgende grafiek illustreert de Chinese Shanghai Composite. Deze lijkt zich te figureren als een voorloper op de Westerse beursindexen. Zo maakte de index in oktober-november reeds zijn bodem (bij ons gebeurde dit pas in maart) en was er in augustus al sprake van een eerste top, gevolgd door een lagere top in november-december, direct gevolgd door een doorbraak van de oplopende steunlijn.

alt

De dalingsgolf van de voorbije dagen heeft ook zijn invloed gehad op de VIX. Deze volatiliteitsindex is uit het neerwaartse trendkanaal gebroken wat een bearish signaal is voor de beurzen. Toch kan het MA-50 voorlopig nog wat weerstand bieden.

alt

Prognose

Alhoewel het nog zéér voorbarig is, kan er mogelijk een kop-schouderpatroon ontstaan in de daggrafiek van de S&P 500 met als koersdoel 950 punten. Waarom zou ik opteren voor een dergelijk scenario? Eerst en vooral zou de neklijn samenvallen met het 38,2% fibonacci-niveau. Dit niveau kan voor de nodige steun zorgen. Een tweede argument is dat de candlestick van vrijdag de vorm van een hammer heeft. Dit kan wijzen op een mogelijke (tijdelijke bodem) voor de beurzen. Als laatste motief wil ik aanhalen dat de indexen op een kleinere schaal (de uur en halfuurgrafieken etc) bij het bereiken van de neklijn zwaar oversold waren. Omwille van deze drie redenen is een tijdelijke (hoeft zeker niet lang te zijn) rustpauze het meest aangewezen scenario.

alt

Kijken we nog even naar het lange termijnplaatje dan zien we op de S&P500 maandgrafiek dat de bearmarket nog geen afgesloten hoofdstuk is. Het 50% fibonacci-niveau en de dalende toppenlijn zorgden voor de nodige weerstand. Ook begeeft de RSI zich nog steeds onder het niveau van 50 wat als een teken van zwakte aanzien wordt.

alt

Kort samengevat vrees ik dat de dalingsgolf meer zal zijn dan zomaar een kleine correctie. Toch verwacht ik op zeer korte termijn eerst nog een rustpauze alvorens we lagere regionen zullen opzoeken.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.