...

Beren schieten met scherp

16 oktober 2008, 18:21 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De bears schi­eten niet met losse flod­ders: een mitrailleur­sal­vo van tegen­val­lende bericht­en zorgde er deze week weer voor dat alle bed­den bezet waren in de zieken­boeg van de bulls. Maandag kre­gen de stieren’ de kans om even wat ter­rein te her­win­nen, maar een dag lat­er was het weer tijd om dekking te zoeken voor een zware aan­val van de beren.

De bears schi­eten niet met losse flod­ders: een mitrailleur­sal­vo van tegen­val­lende bericht­en zorgde er deze week weer voor dat alle bed­den bezet waren in de zieken­boeg van de bulls. Maandag kre­gen de stieren’ de kans om even wat ter­rein te her­win­nen, maar een dag lat­er was het weer tijd om dekking te zoeken voor een zware aan­val van de beren. 

Alle red­dings­plan­nen ten spi­jt, bli­jven de aan­de­lenko­ersen onder druk staan. De relief ral­ly van afgelopen maandag kreeg geen ver­volg, zodat van een struc­tureel her­s­tel geen sprake is. Of het nu de kredi­et­cri­sis of het recessiegevaar betre­ft: beleg­gers zien over­al om zich heen rede­nen om de hand­doek in de ring te gooien. Vanu­it de Verenigde Stat­en kwa­men diverse bericht­en die erop wijzen dat s werelds groot­ste economie een recessie niet zal kun­nen ver­mi­j­den. Janet Yellen, hoofd van de Fed-afdel­ing San Fran­cis­co hintte expli­ci­et op een recessie en ook diverse macro­ci­jfers duiden erop dat de VS zich, economisch gezien, in zwaar weer bevin­den. Zo daalden de detail­han­delsverkopen in sep­tem­ber met 1,2% in sep­tem­ber, waar economen had­den gerek­end op een dal­ing van slechts 0,7%. Uit het Beige Book ‑een belan­grijk peri­odiek rap­port van de Fed­er­al Reserve- bleek dat de economis­che activiteit vorige maand in alle 12 dis­tricten van de Fed verzwakt is. Voor enkele aan­de­lenindices kan ‑vanu­it tech­nisch per­spec­tief- nog moed geput wor­den uit de diver­gen­tie ten opzichte van koop­krachtindi­ca­tor RSI. Dit duidt erop dat er bij een dal­ing op een eerder tijd­stip weer kop­ers actief wor­den. Voor het overige is het plaat­je somber: de Nas­daq zette onlangs een lagere top neer en belandde ver­vol­gens weer in een vri­je val. Ook de Dow Jones en de S&P500 bevin­den zich in hard­nekkige dal­ende trends, zow­el op korte als op lange ter­mi­jn. Het kan dus nog wel even duren voor­dat de stieren’ weer aan zet zijn. 

Rente weer in dal­ende trend

Van­wege de aan­houdende en ver­erg­erende kredi­et­cri­sis vlucht­ten beleg­gers uit aan­de­len en in staat­soblig­aties. Daar­door daalde de rente in de afgelopen maan­den wederom sterk. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,4% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (3,8%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van dal­ende oblig­atieko­ersen. Vooral­snog lijkt een eventuele, sti­j­gende inflatie voor beleg­gers niet de groot­ste zorg. De rente daalde vanaf een hoogtepunt rond 4,8% in juni tot onder het 4,2%-niveau. Hoewel deze dal­ing gevol­gd werd door een her­stel­be­weg­ing, is de dal­ende trend vanaf juli onver­min­derd intact. Indi­en de ste­un­zone rond 4,2% opnieuw wordt door­bro­ken, ligt de weg open voor een verdere dal­ing tot onder 4%.

Nikkei ver­li­est 80% van zijn waarde

De Japanse index noteerde cir­ca 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. Sinds­di­en bevin­dt de Japanse index zich in een gigan­tis­che bear mar­ket. Beleg­gers die een buy and hold-strate­gie hanteer­den, staan inmid­dels op een ver­lies van cir­ca 80%. De door­braak van de hor­i­zon­tale ste­un rond 12.000 pun­ten was de zoveel­ste drup­pel, waar­na de Nikkei opnieuw in een vri­je val belandde. Vanu­it tech­nisch per­spec­tief zijn er nog steeds weinig licht­pun­ten in de grafiek te vin­den. Daarom willen we onze vingers voor­lop­ig niet bran­den aan beleg­gin­gen in de Japanse index. De Nikkei is hard op weg naar de bodem van 2003. De Japanse index toont het resul­taat van een pap­pen-en-nathouden-beleid. In het West­en gebeurt nu vri­jwel het­zelfde: de cen­trale banken en over­he­den pom­pen mil­jar­den in een ziek finan­cieel sys­teem dat bezweek onder grootschalige vast­goed­spec­u­latie. Het is niet te hopen dat Japan een lead­ing indi­ca­tor is voor het West­en, want dan hebben we nog een aan­tal barre decen­nia voor de boeg.

Eurostoxx50 breekt laat­ste Fibonacci-niveau

Niet alleen in de VS staat de economie onder druk, ook in Europa wor­den de con­junc­turele vooruitzicht­en grim­miger. Don­derdag werd bek­end dat de out­look voor Duitse onderne­min­gen sterk ver­slech­terd is. Voor het eerst in drie jaar is een meerder­heid van de Duitse bedri­jven pes­simistisch ten aanzien van de eigen vooruitzicht­en. Eerder deze week kwa­men onze Oost­er­bu­ren ook al met somber nieuws, in de vorm van een tegen­val­lende ZEW-index. De index, die de economis­che verwachtin­gen onder anal­is­ten en insti­tu­tionele beleg­gers weergeeft, daalde sterk­er dan verwacht. De angst voor een recessie deed de Europese aan­de­len­beurzen opnieuw diep in de rode cijfers duiken. Net als in de VS biedt de diver­gen­tie ten opzichte van de RSI voor enkele indices, waaron­der de Eurostoxx50, nog hoop. Diezelfde Eurostoxx50 heeft echter wel afscheid genomen van het laat­ste Fibonac­ci-ste­un­niveau, zodat de weg vrij is voor een ver­vol­gdal­ing richt­ing het dieptepunt van 2003.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.