![](/images/legacy-images/images/080520---jvb-+-boek-graham.gif)
Benjamin Graham: grondlegger aandelenanalyse
Aan dit ikoon van Wall Street danken we inzichten voor de analyse van aandelen, gebaseerd op ratio en niet op gevoel of hype. Tevens was hij de grote inspirator van een ander ikoon, Warren Buffett.
Stel je voor dat elke dag een mannetje aan uw deur komt bellen. Zijn naam is Mr. Market en hij is handelaar in aandelen. De ene dag is voor een bepaald aandeel zijn prijs hoog, de andere dag vraagt hij nog maar een fractie van de prijs voor het hetzelfde effect. Aan u de keuze om te kopen. Hetzelfde geldt voor de aandelen die u hem eventueel wenst te verkopen.
Zich baserend op deze allegorische figuur ontwikkelt Benjamin Graham (1894 – 1976) zijn theorie van aandelenanalyse, die tot op vandaag nog niet is overtroffen. Het zijn wij niet die dat zeggen, wel professionele beleggers, Warren Buffett op kop. Later komen we nog even terug op het duo Graham-Buffett.
De man die geldt als de grondlegger van de aandelenanalyse heette oorspronkelijk Benjamin Grossbaum. Hij is geboren op het einde van de 19de eeuw in Londen uit Joodse ouders. Hij was amper 1 jaar oud, toen de familie Grossbaum de Grote Plas overstak om zijn geluk te beproeven in de Nieuwe Wereld. Toen zoon Benjamin 20 was, had hij plots een Engelse naam, want vader Grossbaum wist dat Duits klinkende namen opeens niet meer zo populair waren wegens de zg. Groote Oorlog (1914−1918) die was uitgebroken in Europa. In datzelfde jaar 1914 studeerde hij af cum laude en begon te werken in de beurswereld van Wall Street.
Hij beleefde de crash van 1929 eerder als waarnemer dan als betrokkene. Op die manier had hij op objectieve wijze kunnen observeren wat er was misgegaan en kwam tot de conclusie, dat tot dan toe het beleggen op foutieve basis gebeurde. Want in die dagen kocht of verkocht men aandelen, voortgaande op sentiment of de ene of andere tip, waarschijnlijk ook gebaseerd op gevoel. Het woord hype bestond nog niet, maar het was net dit fenomeen dat Graham dwars zat en hij wilde er iets aan doen.
In 1934, nog tijdens de Great Depression (1929−1939) verscheen een boek, geschreven door Benjamin Graham en David Lefevre Dodd (1895 – 1988) met als titel ‘Security Analysis’. Hierin werd voor het eerst het belang aangetoond van wat nu de ‘fundamentals’ worden genoemd. Als je wilt investeren in een onderneming, moet je een idee hebben van haar waarde en haar aandelen kopen op het moment dat de markt voor de ene of andere (niet fundamentele) reden die aandelen niet wil en ze dus noteren onder de waarde. Dan zijn de dagen waarop Mr. Market bij jou komt aanbellen en per se zijn aandelen lijkt kwijt te willen aan een spotprijs. Als je oordeelt dat Mr. Market fout is en de aandlen intrinsiek veel meer waard zijn, dan haal je je portemonnee boven en koopt. Doet dat niet denken aan de methode van bij voorbeeld Warren Buffett? Juist, maar toen ‘Security Analysis’ verscheen, was Buffett een knaapje van 4 die het druk had met spelen met zijn vriendjes en zijn knikkers of wat dan ook. Gelukkig voor hem kwam er een vervolg op dat eerste boek, dat zien we verder wel.
‘Security Analysis’ wordt aan sommige universiteiten nog altijd gebruikt als lesmateriaal als het gaat over financiële en fundamentele analyse. Nochtans heeft Benjamin Graham er in de 1970’er jaren wat afstand van genomen wegens de inspanningen en kosten verbonden met het uitgebreid analyseren van de massa’s data die je krijgt als je een selectie wilt maken uit de vele honderden bedrijven die op de beurs zijn. Denk bij voorbeeld aan de S&P 500.
Hierboven hebben we gezegd te zullen terugkomen op het duo Graham-Buffett. In 1948, Warren Buffett was net 18, schreef hij zich in bij Columbia University, richting economie. Zo kwam hij in contact met professor Benjamin Graham, voor wie hij onmiddellijk een diep respect had.
In 1949 verscheen een tweede boek van Benjamin Graham, getiteld ‘The Intelligent Investor’. Student Buffett was onmiddellijk gefascineerd door de inzichten van zijn professor en was vastbesloten deze in de praktijk om te zetten. Met het gekende gevolg. Niet alleen was Buffett jaren achtereen de tweede rijkste mensen ter wereld, maar dit jaar 2008 heeft hij Bill Gates geklopt en is zijn fortuin aangedikt tot 62 miljard dollar.
Wat is er nu zo bijzonder aan ‘The Intelligent Investor’? Om te beginnen maakt Graham een scherp onderscheid tussen speculeren en beleggen. Anders gezegd: je kunt ‘spelen’ op de beurs of je kunt investeren in bedrijven. Graham zegt dat je eerst mag beleggen, als je een diepgaande analyse hebt gedaan, die je leert dat je je geld zult terugverdienen, plus een bevredigende premie. Voer je dergelijke analyse niet uit, dan speculeer je.
Het grootste deel van het boek bestaat uit vereenvoudigde methodes om analyses uit te voeren, wiskundige formules en adviezen. Deze laatste zijn samen te vatten in 4 punten, die je in de meeste serieuze werken over beleggen terugvindt:
1. Weet in welk soort bedrijf je investeert (sectoranalyse).
2. Weet wie het bedrijf leidt (lees brochures en jaarverslagen).
3. Laat je niet leiden door gevoelens zoals optimisme om te kopen. Enkel harde cijfers zijn van tel.
4. Laat je niet meeslepen door de kudde. Ga enkel voort op je eigen opinie.
Dat moet zowat de basis zijn van de werkwijze die student Buffett heeft geleerd van profesor en vriend Graham en met overdonderend succes in de praktijk heeft toegepast.
Wat houdt ons tegen om ons op ‘The Intelligent Investor’ te werpen? Want Grahams meesterwerk is nog steeds te koop en Buffett heeft er zelfs een voorwoord en een addendum aan toegevoegd…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.