...

Benjamin Graham, Buffetts leermeester

4 april 2011, 16:44 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Beleggen is een ration­eel en weten­schap­pelijk pro­ces’ en in de loop van je lev­en mag je max­i­mum 20 aan­de­len kopen’ zijn een paar typ­is­che state­ments van de man, die de leer­meester was van s wereld top­be­leg­ger War­ren Buffett.


Hij werd in 1894 in Lon­den geboren als Ben­jamin Gross­baum en zoals zijn fam­i­lien­aam doet ver­moe­den is hij van Joodse afkomst. Hij was één jaar toen de fam­i­lie emi­greerde naar New York. Kort daar­na over­leed zijn vad­er en de fam­i­lie moest gro­ten­deels teren op spaar­centen. Dit geld werd belegd door zijn moed­er maar in 1907 sloeg het nood­lot een tweede keer toe, toen door een finan­ciële cri­sis de invester­ing van de Gross­baums opeens waarde­loos werden. 

alt

Zoon Ben­jamin was meer dan gemid­deld begaafd en hij studeerde met ongeziene energie, com­bi­neerde studie­jaren in het mid­del­baar en kon al op zijn 20ste afs­tud­eren in de economie aan de Colum­bia Uni­ver­si­ty. Dadelijk hier­na ging hij aan het werk als invuller van koer­sta­bellen bij een fir­ma (New­burg­er, Hen­der­son & Loeb), actief in Wall Street. Zijn werkgev­er realiseerde zich al vlug dat Ben­jamin heel wat in zijn mars had en hij mocht zijn kri­jt­je en school­bord aan de kant lat­en om finan­ciële research te doen voor de firma.

Onder­tussen was de Eerste Werel­door­log uit­ge­bro­ken en de Duits klink­ende naam Gross­baum wek­te ach­ter­docht. Daarom veran­derde hij zijn naam in Ben­jamin Graham.

In 1919, op zijn 25ste, ver­di­ende hij een jaar­loon van ½ miljoen USD, zeer respectabel voor iemand van zijn leefti­jd. In 1926 begon hij in Colum­bia Uni­ver­si­ty les te geven over finan­ciën, iets dat hij bleef doen tot zijn pen­sioner­ing in 1956.

Veel rust was hem niet gegund, want in 1929 sloeg de Crash of Crash­es toe en bracht Gra­ham aan de rand van het totale fail­lisse­ment. Zijn toen­ma­lige han­delspart­ner (Jerome New­man) en vrien­den gaven hem de nodi­ge ste­un en zijn vrouw ging terug aan het werk als danslerares.

Lat­er zou Gra­ham zeggen, dat de reeks van bit­tere ervarin­gen (arme jeugd, moeten knokken om er te komen, de crash van 1929) het fun­da­ment had­den gelegd van zijn strenge houd­ing ten opzichte van beurzen en al wat met beleggen te mak­en heeft.

alt

In 1934 pub­liceerde Ben­jamin Gra­ham, samen met col­le­ga aan Colum­bia David Dodd, de klassiek­er Secu­ri­ty Analy­sis’. Dit boek, dat ontel­bare keren her­drukt is, geldt als het belan­grijk­ste hand­boek voor beleg­gers.

In 1937 vol­gde The Inter­pre­ta­tion of Finan­cial State­ments’ (samen met Spencer Mered­ith) en nog lat­er, in 1949, ver­scheen The Intel­li­gent Investor’, wat Gra­ham zelf beschouwt als een defin­i­tief boek over beleggen’.

In de jaren 1950 – 51 had Gra­ham onder zijn stu­den­ten en echte bewon­der­aar: War­ren Buf­fett die spe­ci­aal naar Colum­bia Uni­ver­si­ty was gekomen omdat de auteur van The Intel­li­gent Investor daar doceerde. In een voor hem type­r­ende state­ment zegt Buf­fett dat hij 85% Gra­ham en 15% Fish­er is’. (Arthur Fish­er, 1907 – 2004, was een sucesvolle investeerder en de auteur van een andere klassiek­er Com­mon Stocks and Uncom­mon Prof­its’).

Na zijn stud­ies ging Buf­fett aan het werk bij Gra­hams invester­ings­fir­ma Gra­ham-New­man. Het baart dan ook geen opzien, dat Buf­fetts Berkeshire Hath­away als een van de eerste acquisi­ties deze deed van GEICO (Gov­ern­ment Employ­ees Insur­ance Com­pa­ny), voor 50% eigen­dom van Gra­ham-New­man.

De filosofie van Gra­ham komt erop neer, dat er van meet af aan een groot onder­scheid is te mak­en tussen investeren en speculeren. Het kopen van een aan­deel is vol­gens hem een weten­schap­pelijk onder­bouwde en rationele daad, die enkel tot stand komt na fun­da­mentele studie en grondi­ge analyse. Je moet een bedri­jf echt ken­nen, voor­dat je er ook maar één cent in steekt.

Dat is nu net wat Buf­fett doet. Buf­fett wijkt wel af van zijn leer­meester wan­neer we lezen, dat Gra­ham van oordeel is, dat je in je hele lev­en slechts 20 aan­de­len mag aankopen (en lief­st met winst verkopen). Twintig aan­de­len, deze regel heeft Buf­fett niet gevol­gd, maar zijn Berkeshire Hath­away beschik over zulke berg cash dat de 20-aan­de­len­regel waarschi­jn­lijk niet meer geldt.

Op het vlak van investeren maakt Gra­ham weer een onder­scheid, dit tussen de zg. actieve en de passieve beleg­ger. Actief beleggen doe je door je te beperken tot een bepaalde sec­tor (finan­ciën, energie, grond­stof­fen, indus­trie …) waarover je eerst zoveel mogelijk ken­nis ver­gaart. Passief beleggen doe je niet bepaald sec­torg­ericht, maar wel voor de lange ter­mi­jn en enkel met waar­den, die vol­gens jouw analyse zo defen­sief mogelijk moeten zijn.

Het sleutel­wo­ord van Ben­jamin Gra­ham is voorzichtig en met ken­nis van zak­en handelen’.

Om zijn lessen aantrekke­lijk te mak­en, gebruik­te Gra­ham een alle­gorische figu­ur die hij Mis­ter Mar­ket’ noemde. Het gedrag van Mis­ter Mar­ket reflecteert alles wat Gra­ham afkeurt aan slechte beleg­gers: over­dreven ent­hou­si­ast, over­dreven reac­tie wan­neer het min­der goed gaat. Mis­ter Mar­ket vraagt te hoge pri­jzen als hij wil verkopen of wil niet kopen wan­neer de pri­jzen de moeite waard zijn. Gra­hams stu­den­ten leer­den hoe om te gaan met een Mis­ter Mar­ket en hoe de valkuilen te ver­mi­j­den die door deze figu­ur wer­den geplaatst.

War­ren Buf­fett gebruikt deze alle­gorische figu­ur nog alti­jd wan­neer hij het heeft over de gedrag van de mark­ten. Buf­fett is duidelijk de geestelijke erf­ge­naam van Ben­jamin Gra­ham, maar wie de geestelijke erf­ge­naam van Buf­fett zal wor­den, is voor zover wij weten nog een groot vraagteken.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.