...

Ben Bernankes ware gelaat?

2 februari 2008, 16:15 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Twee jaar gele­den nam Ben Bernanke het roer van de Fed­er­al Reserve over van de nu al leg­en­darische Alan Greenspan. Aan­vanke­lijk was het voor hem vooral een goed­nieuwsshow op de beurzen, maar nu is het tij gekeerd en moet hij bewi­jzen wat hij waard is. Wie is deze man eigenlijk?


Ben Bernankes ware gelaat?

Op 13 decem­ber 1953 werd in het Joodse gezin van Philip en Edna Bernanke Ben Shalom geboren als eerste van drie kinderen. Ze woon­den in de stad Dil­lon in de Amerikaanse staat South Car­oli­na, waar Joden tot een min­der­heid behoren. Vad­er Bernanke was apothek­er en zijn vrouw was onderwijzeres. 

De jonge Ben was een bril­jante leer­ling, die al heel snel Hebreeuws las, schreef en sprak en die voor zijn plezi­er wiskunde studeerde. Toen hij op 19-jarige leefti­jd zijn mid­del­bare school beëindigde, werd zijn diplo­ma in de kran­ten ver­meld wegens een record­score van 99,4%!
Niet dat Ben al zijn tijd met zijn neus boven zijn boeken hing, want hij had heel behoor­lijk sax­o­foon leren spe­len en hij was er alti­jd bij als de band van zijn school optrad.

Hij zette in 1972 zijn stud­ies verder bij Har­vard Col­lege en in 1975 behaalde hij zijn bach­e­lordiplo­ma sum­ma cum laude’ (wat dacht je dan wel?) in de economie. Hij ging verder bij het MIT (Mass­a­chu­setts Insti­tute of Tech­nol­o­gy) en vier jaar lat­er was hij doc­tor in de economie. 


Hij begon in 1979 zijn car­rière als ler­aar, werd in 1985 pro­fes­sor lat­er hoofd van de afdel­ing Economie aan de pres­tigieuze Prince­ton Uni­ver­siteit. Deze posi­tie bek­leed­de hij tot 2005, om zich voor te berei­den op het voorzit­ter­schap van de Fed. 

Tot daar de aan­loop naar Bernankes Fed­voorzit­ter­schap. Op zichzelf zegt dat niet veel meer dan dat we te doen hebben met een uit­stek­ende stu­dent die het vlot heeft gebracht tot hoogleraar. 

Lat­en we even kijken wat hij heeft gepresteerd al die jaren. Hij is meerdere malen gevraagd om voor­dracht­en te geven zow­el in als buiten de VS, want zijn stok­paard­je was/​is mon­e­taire the­o­rie en poli­tiek. In dit ver­band was hij tot 2005 directeur van het Pro­gram­ma Mon­e­taire Economie aan het Nation­al Bureau of Eco­nom­ic Research en gaf hij Amer­i­can Eco­nom­ic Review uit. 

Een the­o­reti­cus dus, tevens veel­gevraagde sprek­er en uit­gev­er van een toon­aangevend economisch tijdschrift. 

Wat deed hij nog? Boeken schri­jven. Eén van zijn geliefkoos­de thema’s (en daarmee staat hij niet alleen) is de crash van 1929 en de daaropvol­gende depressie van 1930’er jaren. In zijn com­men­taar hierop schreef hij we won’t do it again.’ Lat­en we het hopen.

Als we nagaan hoe Alan Greenspan begon, merken we een gelijke­nis maar ook een groot ver­schil. Net als Bernanke was (is?) Greenspan muzikaal, hij speelde tenor­sax in een jazzband. Pro­fes­sioneel startte Greenspan heel anders. Van 1954 tot 1987 (het jaar dat hij voorzit­ter van de Fed werd) stond hij mee aan de lei­d­ing van de economis­che con­sult­fir­ma Townsend, Greenspan & C°. Dus recht­streeks in de frontlin­ie, in tegen­stelling tot Bernankes werk voor­dat hij de taak bij de Fed aanvaardde. 

Bernanke was dus pro­fes­sor, the­o­reti­cus, sprek­er, schri­jver. Nog meer? Jazek­er. Straffe uit­sprak­en heeft hij ook al op zijn actief.

Zo gaf hij tij­dens een speech in 2002 zijn visie op het ver­schi­jnsel deflatie. U weet wel, deflatie is het fenomeen waar­bij de waarde van het geld ver­meerdert. Lijkt leuk, maar is het meestal niet omdat de con­sumenten in zo’n geval geneigd zijn hun aankopen uit te stellen (‘vol­gend jaar wordt het nog goed­kop­er’) wat zijn weer­slag op de economie niet zal mis­sen. Bernanke zegde dat de over­heid deflatie kan ver­mi­j­den door een­voudig­weg geld bij te mak­en. Hij illus­treerde dit met een metafoor: de over­heid kan vanu­it een helikopter geld drop­pen op de economie’. Dit bezorgde hem de bij­naam Helikopter Ben’. 

Hier stoten we op een eerste wezen­lijk ver­schil tussen Bernanke en Greenspan. Deze laat­ste was en is als de dood voor inflatie, ter­wi­jl de man in de helikopter zegt dat een beet­je inflatie geen kwaad kan. Er zijn nog ver­schillen. Greenspan heeft zich alti­jd strak aan de ide­olo­gie gehouden, dat Amerikaanse bedri­jven in alle gevallen bevo­ordeeld moeten wor­den. Bernanke is hierover meer gen­u­anceerd. Een voor­beeld. Greenspan heeft Bill Clin­tons plan om het teko­rt op de Amerikaanse han­dels­bal­ans weg te werken alti­jd open­lijk ges­te­und. Het­zelfde geldt voor Bush’ maa­trege­len voor belast­ingsver­min­derin­gen. Hierover zegde Bernanke dat dit zijn zak­en niet waren en dat het de politi­ci zijn, die gekozen zijn om zich bezig te houden met de fis­cale politiek. 

Deze uit­latin­gen klop­pen met het­geen Bernanke hierover pub­liceerde in de boeken die hij schreef. Daarin staat ook, dat hij zich tot op zekere hoogte dis­tantieert van Greenspans open­lijke economis­che lib­er­al­isme. Tot op zekere hoogte’, lijkt dat niet een beet­je op Greenspaniaans?

Nadat hij van Greenspan de voorzit­ter­shamer overgenomen had, liet Bernankes com­mu­ni­catie met de media te wensen over. Wenkbrauwen wer­den gefron­st, omdat hij de maan­den voor­di­en her­haalde malen had gezegd, voor­stander te zijn van wat hij omschreef als een meer transparante Fed-poli­tiek en duidelijk­er state­ments dan die van Alan Greenspan’. Maar er kwa­men weinig state­ments en dat wat hij zegde, klonk dik­wi­jls zeer Greenspaniaans. 

Rond Bernanke zijn sti­laan twee kam­p­en ontstaan. Door de economis­che wereld, laat ons zeggen de prak­tijk, wordt hij beschouwd als iemand die warm en koud blaast en die een, en we citeren Stephen Roach, top­man van Mor­gan Stan­ley Asia, de belan­grijk­ste economie ter wereld lei­dt op een gevaar­lijke en roekeloze wijze’. Dit naar aan­lei­d­ing van de ver­lag­ing van de rente met in totaal 125 basis­pun­ten (1,25%) op één week tijd.

De feit­en spreken tot nog toe deze crit­i­ci tegen. Sinds zijn aantre­den in jan­u­ari 2006 heeft Bernanke het beleid van sti­j­gende rente van zijn voor­ganger voort­gezet, zie boven­staande grafiek. Zelfs toen in 2007 de kredi­et­cri­sis los­brak, heeft hij de rente zo lang mogelijk onge­moeid gelat­en, nl. tot jan­u­ari 2008

In Europa zijn er ook experts die twi­jfe­len aan de richt­ing die Bernanke wil inslaan. Zo heeft Jean-Claude Trichet, de voorzit­ter van de ECB (Europese Cen­trale Bank), vorige woens­dag 30 jan­u­ari 2008 gezegd, dat hij Bernankes voor­beeld zek­er niet vol­gt. Dat hebben we nog geho­ord; de kat uit de boom kijken (tot ze er vanzelf uit­valt van de dorst of de honger) is al jaren typ­isch voor de ECB.

De aca­d­e­mi­ci, die Bernanke nog alti­jd aanzien als hun lich­t­end voor­beeld, resp. col­le­ga, geven hem gelijk. Daar wordt de rentev­er­lag­ing met 75 basis­pun­ten geïn­ter­pre­teerd als een sig­naal van vertrouwen in de economie, omdat het in de VS al zo sterk geteis­ter­de bankwezen zuurstof krijgt. 

Het ver­loop van de toon­aangevende DJIA-index, met in zijn kiel­zog andere belan­grijke beurs­barom­e­ters zoals SP500 en Nas­daq, wijst erop dat de beleg­gers na enige aarzel­ing opge­to­gen zijn met Bernankes besliss­ing, zoals u kunt aflei­den uit boven­staande grafiek. 

Maar de fun­da­mentele prob­le­men van de VS bli­jven: han­del­steko­rt, nationale schuld, leenge­drag, kredi­et­cri­sis, dal­end vertrouwen in de steeds zwakkere dol­lar. Als er niet spoedig veran­der­ing komt, dreigt het Amerikaanse economis­che en mon­e­taire sys­teem in elka­ar te zakken ten voordele van Azi­atis­che groei- en machts­cen­tra. En die zijn er legio en die staan te trap­pe­len om de fakkel over te nemen.

Greenspan begon zijn car­rière als bed­winger van de crash van 1987 en heeft gedurende 
19 jaar een opmerke­lijk beleid gevo­erd. Beschikt Bernanke over een­zelfde charis­ma, stuwende kracht en koel­bloedigheid? Wij denken dat hij tot het einde van dit jaar tijd heeft om dit te bewi­jzen. Wellicht zullen we dan weten, wat het ware gelaat is van Ben Bernanke. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.