...

Beleggers nemen winst

14 mei 2009, 18:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De resul­tat­en van de stress tests in de VS vie­len niet tegen. Toch twi­jfe­len steeds meer beleg­gers aan de uitkom­sten van het onder­zoek. De economie heeft inmid­dels het worst case sce­nario inge­haald zo bew­eren deskundi­gen. De macro­ci­jfers duiden op zwaar weer voor de economie en de vraag is of de banken het droog houden. Reden voor veel beleg­gers om posi­ties af te dekken of de win­sten vanaf begin maart maar snel te verzilveren.


De Amerikaanse aan­de­lenindices zit­ten weliswaar al bij­na twee maan­den in ijz­er­sterke uptrends, maar tonen inmid­dels wel teke­nen van verzwakking. Het sti­j­gende wig­pa­troon, dat zich enkele weken gele­den aftek­ende in de grafiek van de S&P500, is inmid­dels aan de onderz­i­jde ver­lat­en. De vorm­ing van dit patroon duidt er op dat het ent­hou­si­asme onder beleg­gers afneemt. De Dow Jones weet ook nog steeds hogere top­pen en hogere bodems te vor­men, maar lijkt inmid­dels wel weer op zoek naar de vol­gende bodem. De afs­tand tot de top van jan­u­ari wordt daarmee weer iets groter. 

De Nas­daq heeft, in vergelijk­ing tot de Dow en de S&P500, nog steeds de beste kaarten in han­den. De twee gaps up (opwaartse koer­shi­at­en) die de index vanaf begin april heeft gevor­md, zijn dan ook illus­tratief voor de kracht en vital­iteit van de Nas­daq. Voor de korte ter­mi­jn is het wel van belang, dat de index niet al te sterk terug­valt. De Nas­daq heeft de top van 2009 al door­bro­ken. Indi­en deze door­braak een ver­volg kri­jgt, gloort er een mooie toekomst. De Nas­daq is één van de weinige west­erse indices die een nieuwe hoog­ste stand van dit jaar wist op te teke­nen, het­geen van kracht getu­igt. Het hoog­ste punt van novem­ber 2008 is de vol­gende uitdag­ing voor de Nas­daq. Vooral­snog is de tech­nolo­gie-index hier echter op afgeketst. Mocht er op een hoger niveau een bodem gevor­md wor­den, dan kan de stri­jd met de top van novem­ber weer wor­den aangebonden.

Nikkei ketst af op weerstand


De Nikkei noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een drama­tisch ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, bli­jft de lange ter­mi­jn dal­ende trend onver­min­derd intact. De Nikkei worstelt met de top van jan­u­ari, maar is al wel de dal­ende weer­stand­sli­jn sinds vorig jaar gepasseerd. De recente mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices is niet aan Japan voor­bi­jge­gaan. De Nikkei wist eve­neens de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er in slaagt de top van begin dit jaar defin­i­tief uit te nemen. De top van novem­ber 2008 bleek vooral­snog een brug te ver voor de Japanse index.

Rente con­solideert


Van­wege de kredi­et­cri­sis liepen beleg­gers met een grote boog om aan­de­len en vlucht­ten zij mas­saal in staat­soblig­aties. Daar­door is de rente het afgelopen jaar behoor­lijk onder druk komen te staan. De eerder heersende inflatieangst sloeg om in angst voor deflatie. Zow­el in Ameri­ka als in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den hard gedaald. De Amerikaanse con­sumenten­pri­jzen daalden in maart op jaar­ba­sis met 0,4%. Dit betekent dat de VS voor het eerst sinds 1955 op jaar­ba­sis te mak­en hebben met deflatie. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) liet de Ned­er­landse tien­jarige rente een kort­stondig her­s­tel zien richt­ing 4%. Aan dit her­s­tel kwam echter al snel een einde. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is volledig intact. In 2008 zette de rente opnieuw de dal­ende trend in vanaf een niveau rond 4,85%. In de afgelopen maan­den bewoog de rente vee­lal zijwaarts. De recente uit­braak van het varkens­griepvirus joeg beleg­gers opnieuw naar veilige havens zoals oblig­aties. Het effec­tieve ren­de­ment van oblig­aties daalde daar­door opnieuw. Op dit moment lijkt de rente wederom te consolideren.

Eurostoxx50 ketst af op dal­ende weerstandslijn.


De toon­aangevende Europese aan­de­lenindices bevin­den zich eve­neens nog steeds in uptrends. De DAX heeft de top van feb­ru­ari gepasseerd en is nu bezig met een terugtest van dit niveau. Ook de CAC40 over­schreed de top van feb­ru­ari en onder­w­erpt dit niveau aan een test. Indi­en de CAC stand weet te houden, bli­jft de top van jan­u­ari het doel van de bulls. De Eurostoxx50 vor­mde begin maart een lagere bodem ten opzichte van jan­u­ari en liet eve­neens een opmerke­lijk her­s­tel zien. Door dit her­s­tel is het plaat­je aanzien­lijk vrien­delijk­er gewor­den. Het patroon van hogere top­pen en hogere bodems vanaf het dieptepunt in maart, is nog steeds intact. De Eurostoxx50 wordt vooral­snog ges­tu­it door de dal­ende weer­stand­sli­jn sinds begin 2008, waarop de index recent is afgeketst. De dal­ende trend die in 2007 is ingezet, bli­jft de indices parten spe­len. De stri­jd is dus nog lang niet gestreden.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.