
De Europese beurzen ogen vitaal. Langzamerhand lijkt bij beleggers de gedachte te ontstaan, dat de gevolgen van de kredietcrisis niet zo dramatisch zijn als eerder werd aangenomen. Niet alleen in ons eigen land, maar in heel Europa constateren we een continuering van het positieve sentiment.
De Eurostoxx50 doorbrak twee weken geleden de weerstand, die rond 4.375 punten lag. Aangezien de uitbraak gevolgd werd door een bevestiging daarvan, heeft dit niveau opnieuw de functie van steun gekregen. In de afgelopen dagen verkende de Eurostoxx50 weer hogere niveaus. Mocht de top van juli, die circa 100 punten hoger ligt, worden gepasseerd, dan kan voorzichtig weer koers worden gezet richting een nieuwe all time high. De Duitse DAX slaagde er gedurende de afgelopen dagen in, de psychologische barrière op 8.000 punten te passeren. Inmiddels is de index in volle vaart op weg naar het hoogste punt uit de geschiedenis op 8.100 punten, dat afgelopen zomer op de borden werd gezet. Dit niveau is het koersdoel dat tot stand kwam na de opwaartse uitbraak van de index uit de dalende wig in augustus. De CAC40 weet zich uitstekend te handhaven, na het doorbreken van de zware weerstand rond 5.762 punten. Hiermee is de aanval op de top van dit jaar nog steeds in volle gang. De Franse index daalde afgelopen zomer circa 17%, waarbij de index allereerst het belangrijke steunniveau rond 5.762 punten, de top van februari, doorbrak. De steunzone rond 5.250 punten bood uiteindelijk wel voldoende steun om de daling te stoppen, waarna een krachtig herstel werd ingezet. De Europese beurzen zijn back on track, waarbij de blik weer eensgezind naar boven gericht is. Europa heeft zich dus duidelijk laten inspireren door de recordregen in de VS.
Rente last adempauze in
De obligatiemarkt profiteerde van de onrust op de aandelenbeurzen, maar heeft inmiddels opnieuw te lijden onder het groeiende vertrouwen in aandelen. Obligaties werden gezien als vluchthaven waardoor de obligatiekoersen stegen en dus de rente daalde. Inmiddels kunnen aandelen zich verheugen in hernieuwde aandacht van beleggers, terwijl obligaties juist terrein moeten prijsgeven. Hierdoor brak de rente medio september aan de bovenkant uit het dalende wigpatroon, waarmee een koersdoel van 4,73% is ontstaan, zijnde de top van juli. Momenteel bevindt de rente zich in een consolidatiefase rond 4,4%. Het korte-termijnplaatje is nog steeds hoopgevend. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2005 heeft afgetekend, is nog steeds intact, waardoor het beeld ook op lange termijn positief is. De rente mag tot 4,13% terugvallen zonder dat deze positieve lange termijn trend in gevaar komt.
Nikkei breekt door weerstand
De Nikkei blijft nog steeds achter bij de meeste andere toonaangevende aandelenbeurzen, maar toont inmiddels wel iets meer vertrouwen. De Nikkei is er niet alleen in geslaagd om de weerstand rond 16.640 punten te doorbreken, maar wist recent ook de horde rond 17.200 uit te nemen. Wanneer de Japanse index op de korte termijn het patroon van hogere toppen en hogere bodems weet te handhaven, verbetert tevens het technische beeld voor de middellange termijn. Hiervoor dient wel de top van 2007 te worden verschalkt. Mocht de Nikkei opnieuw onder druk komen te staan, dan kan op steun worden gerekend rond 15.750 punten, waar een hogere bodem werd gevormd. Mocht deze steun niet sterk genoeg blijken, dan kunnen Japanse beleggers hun hoop vestigen op een vangnet rond 15.200 punten.
Nasdaq scherpt jaarrecord aan
Nadat de Nasdaq de zware barrière rond 2.600 punten opnieuw wist te overwinnen, werd koers gezet naar de top van juli op 2.720 punten. Twee weken geleden brak de Nasdaq hier overtuigend doorheen en werd het jaarrecord verder uitgebouwd. Het koersverlies van de zomermaanden is hiermee ruimschoots goedgemaakt, wat duidt op grote kracht in de markt. Op dit moment beweegt de Nasdaq nog steeds rond recordniveaus al werd donderdag wel stevig winst genomen zodat de index weer onder de 2.800-puntengrens belandde. De Dow Jones lijkt er maar geen genoeg van te krijgen en zoekt opnieuw het recordniveau op. De bekendste beursgraadmeter vormt op de korte termijn nog steeds hogere bodems en hogere toppen. De Amerikaanse index vertoont ook voor de middellange en lange termijn nog steeds een positief beeld. De stijgende trend is intact en de Dow is erin geslaagd een nieuwe recordstand boven 14.000 punten neer te zetten. De S&P500 bereikte eveneens een nieuwe all time high. Toen enkele weken geleden de weerstand rond 1.490 punten werd uitgenomen, verbeterde het technische beeld aanzienlijk en kon de aanval op het hoogste punt aller tijden worden ingezet. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems zet zich voort, zodat een verdere stijging in de lijn der verwachtingen ligt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk