...

Belegger zoekt vrouw

10 september 2009, 17:53 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het meren­deel van de beleg­gers bestaat nog alti­jd uit man­nen. Indi­en u als man nog alleen belegt, moet u nodig aan de vrouw. En dan het lief­st een dame uit Fries­land. Onder­zoek van SNS Fund­coach wees uit dat Friese vrouwen in de leefti­jd van 18 tot 25 jaar als beste beleg­gers uit de bus te komen. Berooide man­nen: sla uw slag!

Het meren­deel van de beleg­gers bestaat nog alti­jd uit man­nen. Indi­en u als man nog alleen belegt, moet u nodig aan de vrouw. En dan het lief­st een dame uit Fries­land. Onder­zoek van SNS Fund­coach wees uit dat Friese vrouwen in de leefti­jd van 18 tot 25 jaar als beste beleg­gers uit de bus te komen. Berooide man­nen: sla uw slag!

Op de web­site van De Telegraaf werd het profiel van de beste beleg­gers verder uit­gew­erkt: de genoemde jonge Friezin is bezig aan een taal- of let­terkundi­ge dan wel geestesweten­schap­pelijke studie, heeft min­der dan twee jaar beleg­gingser­var­ing en stemt ‑jawel- op de Par­tij voor de Dieren. Vol­gens Jeroen Vet­ter, directeur van SNS Fund­coach, hebben geijk­te beleg­gingstrate­gieën in het tur­bu­lente 2008 weinig zoden aan de dijk gezet: “‘Als je geschoren wordt, moet je stilzit­ten’ is zo’n tra­di­tionele wijsheid die beleg­gers duur kwam te staan. Een koers­dal­ing van 50% maak je niet snel goed. Daar­voor is 100% ren­de­ment nodig.” Dit laat­ste lijken Europese beleg­gers dit jaar dan ook na te streven en zij doen hun best alles te kopen wat los en vast zit. De CAC40 voltooide in juli een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon, het­geen de index een posi­tieve impuls gaf. De CAC40 en de Eurostoxx50 scherpten de records voor 2009 aan, waar­bij opnieuw hogere bodems wer­den gevor­md. Ook de DAX vor­mde weer een hogere bodem ten opzichte van augus­tus. Hoewel de con­touren van een oplopende wig zich afteke­nen, bepalen tot dusver de hogere bodems het posi­tieve plaat­je. Voor een 100% sti­jging hebben we echter nog wel een lange weg te gaan, helaas. De AEX, bijvoor­beeld, staat sinds het begin van 2008 nog steeds 40% lager. Een sti­jging van 69% is nodig om de ver­liezen van 2008 weg te poetsen. 

Euro scherpt record 2009 aan

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een forse verzwakking van de munt. Door­dat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 fors ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, maar kort­stondi­ge pull back-beweg­ing, daalde de munt opnieuw richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de rente eve­neens fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. Her­haaldelijk deed de euro een aan­val op de $ 1,44-grens. Recent is de Europese munt erin ges­laagd deze bar­rière te door­breken, ofwel de top van augus­tus is over­won­nen. Daarmee heeft de euro het record voor 2009 aangescherpt en is er ruimte ontstaan voor een vervolgstijging.

Brent sti­jgt wat na dal­ing dollar

Brent-olie bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te her­stellen tot boven $ 70. De Europese tegen­hang­er van Light Sweet Crude her­stelde hier­mee 50% van de neer­waartse beweg­ing sinds vorig jaar. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el (geme­ten vanaf de top van 2008 tot aan de bodem begin dit jaar) bleek vooral­snog een te grote horde. Inmid­dels is er opnieuw ern­stige twi­jfel gerezen bij beleg­gers over het her­s­tel van de (wereld)economie. De oliepri­js kwam opnieuw onder druk te staan. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el blijkt een hard­nekkige weer­stand, waarop Brent onlangs afket­ste. Met dank aan de dal­ende dol­lar (de munt noteert op het laag­ste punt van het jaar) wist Brent wel weer wat ter­rein te herwinnen.

Nas­daq scherpt record 2009 aan

Ook in de VS jagen de aan­de­lenindices op nieuwe jaar­records. De indruk­wekkende ral­ly die de S&P500 inzette, duurt nog steeds voort. De index heeft de 1000-pun­ten­grens weer weten te door­breken en de index bevin­dt zich rond het hoog­ste niveau van 2009. Het is bemoedi­gend dat de index deze maand weer een hogere bodem heeft gevor­md. Dit laat­ste geldt ook voor de Dow Jones, zodat we voor zow­el de S&P500 als de Dow kun­nen vast­stellen dat de sti­j­gende trend vanaf maart nog steeds intact is. De Dow is echter nog niet zover als de Nas­daq: de tech­nolo­gie-index, die in de afgelopen maan­den al vak­er het voor­touw nam, vor­mde niet alleen een hogere bodem ten opzichte van augus­tus, maar heeft tevens een nieuwe record­stand voor dit jaar op de bor­den gezet. Vast staat dus dat er ook op een hoger niveau een top zal wor­den gevor­md. Min­der fraai is het sti­j­gende wig­pa­troon dat zich aftekent in de grafiek: dit patroon duidt op tanend ent­hou­si­asme. Maar zolang hogere top­pen en hogere bodems elka­ar bli­jven opvol­gen, houden de bulls en de jonge Friezin­nen de beste kaarten in handen. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.