Onder beleggers met wat meer beleggerservaring begint steeds meer de opvatting post te vatten dat de tijden van het beleggen wel erg drastisch zijn veranderd. Op US Markets zullen we vanaf nu een paar weken aandacht besteden aan deze veranderde wereld. Daarbij gaat het er niet om om aan te tonen dat vroeger alles beter was, maar om te bekijken wat er nou zo anders is.
We hebben een paar door de wol geverfde beleggers vanuit de US Markets community bereid gevonden om ons te woord te staan en hun ervaringen met ons te delen. Mocht u dit artikel lezen en ook graag over uw ervaringen van vroeger met ons spreken dan kunt u mailen naar redactie@usmarkets.nl. We starten deze reeks met de ervaringen van Willem van Wolferen. Ondernemer Willem van Wolferen belegt vanaf de jaren ‘70 vooral om er een goed pensioen aan over te houden. US Markets had een interview met hem over de verschillen tussen het beleggen van vroeger en nu.
Interview
Bent u een trader en waar handelt u dan vooral in?
Ik handel als trader vooral in turbo’s en opties, maar moet er wel bij vermelden dat ik mezelf zie als een slechte trader. Ik volg vooral wat Guy en Polleke zeggen. Ik noem mezelf dus liever een belegger.
Wat zijn in uw ervaring de grootste verschillen tussen het handelen vroeger met dat van nu?
Vroeger lette ik zeer sterk op hoe de economie zich gedroeg. Ik las balansen van bedrijven en koos daar de in mijn ogen meest solide bedrijven uit. De buy & hold strategie was voor mij de leidraad en basisdividend was zeer belangrijk. Nu is dat allemaal anders.
Hoe ging u vroeger te werk als belegger?
Ik deed echt research. Ik vroeg balansen op. Dat ging nog schriftelijk. Ik las het Financieel Dagblad, Financiële Telegraaf en een blad van Financiële Diensten Amsterdam. En op die kennis deed ik mijn beleggerskeuzes.
Hoe is het handelen veranderd sinds het via internet gaat? Hoe ging het handelen in de jaren ’80?
Ik keek vroeger naar de economie; selecteerde een breed scala aan Nederlandse bedrijven (je kon alleen op de AEX handelen), pakte de telefoon en gaf een order op, waarna je later moest terugbellen of de order ook daadwerkelijk was uitgevoerd, anders moest je je limiet aanpassen. Nu lees ik informatie op internet van een aantal mensen die ik vertrouw en voer dan een order in via de computer.
In hoeverre is het risico van beleggen toegenomen?
Het risico is nu dat de beurzen door de over-the-countertrading richting computerhandel is gedreven. Volgens Philip Davis betreft de computerhandel soms al 80% van de omzet. Algoritmes bewegen de koers in New York omhoog of omlaag.
(Noot redactie: Philip Davis is een Amerikaanse belegger en commentator op financiële wereld. Bij over-the-counter handel gaan de transacties tussen twee partijen, zonder tussenkomst van een beurs. Er ontstaat extra risico doordat de partijen bijvoorbeeld het risico hebben van faillissement van de andere partij.)
Is er in uw ogen een verandering te bespeuren in de snelheid van de beursbewegingen?
Zeker; doordat iedereen nu echt OP het nieuws zit krijg je veel snellere shortcovering of meeliften.
Moet de reactiesnelheid van de belegger zijn toegenomen?
Voor een belegger niet. Voor een trader wel, maar diens reactiesnelheid moest altijd al hoog zijn.
Daytrading is echt iets van deze tijd, doet u daaraan mee?
Niet vanuit een eigen visie. Wel via abonnementen bij Polleke en Guy ja.
Welke verandering in beleggersproducten is in uw ogen significant?
Turbo’s zijn echt een verbetering om goed short te kunnen gaan en opties zijn in mijn ogen te duur geworden.
Welke situaties staan nog op uw beleggersnetvlies gebrand?
Dat zijn er twee. In oktober 1987 zat ik naar de tv te kijken. Ik meen dat ik teletekst had opstaan. Ik had mijn dochtertje op schoot. Ik zat te kijken naar de koersen en zag ze naar ‑4, ‑6, ‑10% gaan en het ging maar door tot ‑22%. Ongelooflijk.
En ook op 9⁄11 had ik de TV aanstaan. Mijn dochter zei: “Pap, er staat een gebouw in de fik in New York”. Wij allemaal kijken en ik was zo ontzet dat ik helemaal vergat puts te kopen en daarna calls.
En hoe bent u door de techcrash begin deze eeuw heengekomen?
Geen last van gehad. Hugh Hendry waarschuwde in 1999 en 2000 veelvuldig op CNBC dat de Nasdaq terug zou vallen van toen ca 4400 naar 1500. Iedereen toonde ongeloof, dat zou nooit kunnen? Je ziet het.
Voelt u zich nog wel thuis in het huidige beleggersklimaat?
Als belegger niet meer. Ik ben als prijswinnaar met het Fortis Obam team mee geweest naar en clinic in Petersburg, heb daar uitgebreid met Rolf Stout (Red: toen nog fondsmanager van Fortis) en anderen kunnen praten. Ook voor hun was het tij gekeerd. Ook hun buy & hold is verdrongen door de computerhandel.
Conclusie
Concluderend stelt Willem van Wolferen dus dat de handel en wandel van de financiële beurzen steeds losser is komen te staan van de reële economie. Iedereen zit zo dicht op het nieuws dat daar geen winst meer uit valt te halen. Zijn belangrijkste beleggingsinformatie haalt hij nu van het internet door de visies van mensen die hij vertrouwt te lezen. De computerhandel heeft hem vervreemd van het daadwerkelijke beleggen. Dus nu nog de laatste vraag:
Vindt u het nog wel leuk om te beleggen?
“Goede vraag. Het echte beleggen waar je zelf veel onderzoek voor moet doen (zoals ik dat vroeger deed) is er niet meer. Info over cash flow, revenues en earnings per share kun je nu zo vinden op internet zonder rekenwerk. Maar het ergste is dat de koersen meehobbelen met de grillen van de markt. Nieuws en traders bepalen de koersen meer dan bedrijfsresultaten. Het is heel anders, en minder leuk. Maar wel leuker dan alleen obligaties.”
Volgende week weer een andere belegger over zijn ervaringen…
Redactie US Markets