...

"Beleggen is minder leuk geworden"

27 juli 2011, 08:26 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Onder beleg­gers met wat meer beleg­gerser­var­ing begint steeds meer de opvat­ting post te vat­ten dat de tij­den van het beleggen wel erg drastisch zijn veran­derd. Op US Mar­kets zullen we vanaf nu een paar weken aan­dacht best­e­den aan deze veran­derde wereld. Daar­bij gaat het er niet om om aan te tonen dat vroeger alles beter was, maar om te bek­ijken wat er nou zo anders is.


We hebben een paar door de wol gev­erfde beleg­gers vanu­it de US Mar­kets com­mu­ni­ty bereid gevon­den om ons te woord te staan en hun ervarin­gen met ons te delen. Mocht u dit artikel lezen en ook graag over uw ervarin­gen van vroeger met ons spreken dan kunt u mailen naar redactie@​usmarkets.​nl. We starten deze reeks met de ervarin­gen van Willem van Wolfer­en. Onderne­mer Willem van Wolfer­en belegt vanaf de jaren 70 vooral om er een goed pen­sioen aan over te houden. US Mar­kets had een inter­view met hem over de ver­schillen tussen het beleggen van vroeger en nu.

Inter­view

Bent u een trad­er en waar han­delt u dan vooral in?
Ik han­del als trad­er vooral in turbo’s en opties, maar moet er wel bij ver­melden dat ik mezelf zie als een slechte trad­er. Ik volg vooral wat Guy en Polleke zeggen. Ik noem mezelf dus liev­er een beleg­ger.

Wat zijn in uw ervar­ing de groot­ste ver­schillen tussen het han­de­len vroeger met dat van nu?
Vroeger lette ik zeer sterk op hoe de economie zich gedroeg. Ik las bal­ansen van bedri­jven en koos daar de in mijn ogen meest solide bedri­jven uit. De buy & hold strate­gie was voor mij de lei­draad en basis­div­i­dend was zeer belan­grijk. Nu is dat alle­maal anders.

Hoe ging u vroeger te werk als beleg­ger?
Ik deed echt research. Ik vroeg bal­ansen op. Dat ging nog schriftelijk. Ik las het Finan­cieel Dag­blad, Finan­ciële Telegraaf en een blad van Finan­ciële Dien­sten Ams­ter­dam. En op die ken­nis deed ik mijn beleg­gerskeuzes.

Hoe is het han­de­len veran­derd sinds het via inter­net gaat? Hoe ging het han­de­len in de jaren 80?
Ik keek vroeger naar de economie; selecteerde een breed scala aan Ned­er­landse bedri­jven (je kon alleen op de AEX han­de­len), pak­te de tele­foon en gaf een order op, waar­na je lat­er moest terug­bellen of de order ook daad­w­erke­lijk was uit­gevo­erd, anders moest je je lim­i­et aan­passen. Nu lees ik infor­matie op inter­net van een aan­tal mensen die ik vertrouw en voer dan een order in via de computer.

In hoev­erre is het risi­co van beleggen toegenomen?
Het risi­co is nu dat de beurzen door de over-the-coun­ter­trad­ing richt­ing com­put­er­han­del is gedreven. Vol­gens Philip Davis betre­ft de com­put­er­han­del soms al 80% van de omzet. Algo­ritmes bewe­gen de koers in New York omhoog of omlaag.

(Noot redac­tie: Philip Davis is een Amerikaanse beleg­ger en com­men­ta­tor op finan­ciële wereld. Bij over-the-counter han­del gaan de trans­ac­ties tussen twee par­ti­jen, zon­der tussenkomst van een beurs. Er ontstaat extra risi­co door­dat de par­ti­jen bijvoor­beeld het risi­co hebben van fail­lisse­ment van de andere par­tij.)

Is er in uw ogen een veran­der­ing te bespeuren in de snel­heid van de beurs­be­weg­in­gen?
Zek­er; door­dat iedereen nu echt OP het nieuws zit kri­jg je veel snellere short­cov­er­ing of meeliften.

Moet de reac­ties­nel­heid van de beleg­ger zijn toegenomen?
Voor een beleg­ger niet. Voor een trad­er wel, maar diens reac­ties­nel­heid moest alti­jd al hoog zijn.

Day­trad­ing is echt iets van deze tijd, doet u daaraan mee?
Niet vanu­it een eigen visie. Wel via abon­nementen bij Polleke en Guy ja.

Welke veran­der­ing in beleg­ger­spro­ducten is in uw ogen sig­nif­i­cant?
Tur­bo’s zijn echt een ver­be­ter­ing om goed short te kun­nen gaan en opties zijn in mijn ogen te duur geworden.

Welke sit­u­aties staan nog op uw beleg­ger­snetvlies gebrand?
Dat zijn er twee. In okto­ber 1987 zat ik naar de tv te kijken. Ik meen dat ik teletekst had opstaan. Ik had mijn dochtert­je op schoot. Ik zat te kijken naar de koersen en zag ze naar ‑4, ‑6, ‑10% gaan en het ging maar door tot ‑22%. Ongelooflijk.

En ook op 911 had ik de TV aanstaan. Mijn dochter zei: Pap, er staat een gebouw in de fik in New York”. Wij alle­maal kijken en ik was zo ontzet dat ik hele­maal ver­gat puts te kopen en daar­na calls.

En hoe bent u door de techcrash begin deze eeuw heengekomen?
Geen last van gehad. Hugh Hendry waarschuwde in 1999 en 2000 veelvuldig op CNBC dat de Nas­daq terug zou vallen van toen ca 4400 naar 1500. Iedereen toonde ongeloof, dat zou nooit kun­nen? Je ziet het.

Voelt u zich nog wel thuis in het huidi­ge beleg­ger­skli­maat?
Als beleg­ger niet meer. Ik ben als pri­jswin­naar met het For­tis Obam team mee geweest naar en clin­ic in Peters­burg, heb daar uit­ge­breid met Rolf Stout (Red: toen nog fonds­man­ag­er van For­tis) en anderen kun­nen prat­en. Ook voor hun was het tij gekeerd. Ook hun buy & hold is ver­dron­gen door de computerhandel.


Con­clusie

Con­clud­erend stelt Willem van Wolfer­en dus dat de han­del en wan­del van de finan­ciële beurzen steeds loss­er is komen te staan van de reële economie. Iedereen zit zo dicht op het nieuws dat daar geen winst meer uit valt te halen. Zijn belan­grijk­ste beleg­gingsin­for­matie haalt hij nu van het inter­net door de visies van mensen die hij vertrouwt te lezen. De com­put­er­han­del heeft hem vervreemd van het daad­w­erke­lijke beleggen. Dus nu nog de laat­ste vraag:

Vin­dt u het nog wel leuk om te beleggen?

Goede vraag. Het echte beleggen waar je zelf veel onder­zoek voor moet doen (zoals ik dat vroeger deed) is er niet meer. Info over cash flow, rev­enues en earn­ings per share kun je nu zo vin­den op inter­net zon­der reken­werk. Maar het erg­ste is dat de koersen mee­hobbe­len met de grillen van de markt. Nieuws en traders bepalen de koersen meer dan bedri­jf­s­re­sul­tat­en. Het is heel anders, en min­der leuk. Maar wel leuk­er dan alleen obligaties.”

Vol­gende week weer een andere beleg­ger over zijn ervaringen…

Redac­tie US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.