Beleggen in uranium: welke termijn?
In ons artikel Uranium terug hot item van 7 december 2007 hadden we het over de hernieuwde belangstelling voor kerncentrales voor het opwekken van elektriciteit.
We zijn nu ongeveer 3 maanden verder en het lijkt tijd te zijn geworden voor een update, want de situatie is veranderd.
Ten eerste is er de prijs van uranium, om precies te zijn deze van uraniumoxide (U3O8), de eigenlijke kernbrandstof. In december ll. had die prijs net gepiekt boven 127 dollar/Brits pound (lb), was gezakt naar ca 77 dollar en leek op weg naar het 100 dollargebied.
Vandaag blijkt, dat deze prijs is weggezakt naar 74 dollar/lb.
Tussen haakjes: de gemiddelde prijs van U3O8 (Industry Average Uranium Spot Price, zie grafiek) is het gemiddelde van de prijzen opgetekend door twee organisaties. Deze zijn Trade Tech (www.uranium.info) en Ux Consulting Company (www.uxc.com).
Zoals we u al eerder zegden, is beleggen in uranium en zijn oxide op de manier waarop u bij voorbeeld goud kunt kopen/verkopen niet mogelijk wegens het strategische belang.
Er bestaat sinds enkele maanden wel een fonds (NLR) dat 80% van zijn beleggingen doet in bedrijven die minstens 50% van hun omzet halen uit de nucleaire industrie. De grafiek hierboven geeft aan, dat het aanvankelijke enthousiasme van de investeerders nogal snel bekoeld is. Op minder dan 3 maanden zakte NLR van ca 42 naar ca 30 dollar, wat toch een klap is van bijna 29%. Maar nu lijkt het noorden (op een nog bescheiden wijze) in zicht.
In tegenstelling tot de momenteel eerder teruglopende uraniumprijs, lijken de aandelen van uraniumproducenten met een comeback bezig. We bekijken er drie voorname.
Bij alle drie deze aandelen zien we een vergelijkbaar verloop: een zwakke start van 2008, gevolgd door herstel.
Is er iets aan de hand met uranium? Is er opeens meer vraag of vermindert het aanbod?
Om iets te weten te komen over vraag en aanbod moeten we kijken naar het industrieel verbruik van uranium. Hierbij moeten we in ons achterhoofd houden dat uranium van drie bronnen kan komen:
1. Eigen voorraad van elektriciteitsproducenten (45%)
2. Ontginning van mijnen (35%)
3. ‘Recyclage’ van militair materieel, zoals door het ontmantelen van kernwapens of het slopen van reactoren van kernduikboten (20%)
Bronnen 1 en 3 zijn op korte termijn het meest beperkt. Stocks geraken uitgeput, net als militair materiaal. Om op langere termijn verder te kunnen, zijn we aangewezen op bron 2, mijnbouw. In het artikel Kernenergie opnieuw aan zet hadden we het o.m. over de wereldvoorraden uranium met in de top 3 Australië (24%), Kazachstan (17%) en
Canada (9%).
Om een idee te hebben of er de komende jaren een stijgende vraag te verwachten naar uranium, moeten we een idee hebben van het aantal bestaande kerncentrales en eveneens van de eventuele uitbreiding van dit park.
Ons vooral baserend op Wikipedia hebben we daarom ook onderstaande tabel samengesteld:
Momenteel zijn er volgens deze gegevens wereldwijd 444 kernreactoren in gebruik voor de elektriciteitsproductie. Experimentele reactoren, zg. kweekreactoren of reactoren voor het aanmaken van militaire splijtstoffen hebben we buiten beschouwing gelaten.
Van deze 444 bevindt zich het gros in Europa: 204 (46%) centrales waarvan 153 (34%) in de EU. De VS volgen met 124 kerncentrales, goed voor 28% van het totaal. Dan hebben we Azië met 110 (25%) centrales. Veruit het minste centrales vinden we in Zuid-Amerika en Afrika, resp. 4 en 2.
Volgens onze gegevens zijn momenteel wereldwijd 32 kerncentrales in opbouw, waarvan de meeste (21) in Azië, vooral India, China en Noord-Korea.
Er zijn plannen voor nog eens 54 centrales, waarvan meer dan de helft (30) in de EU + niet-EU-landen, vooral in Oekraïne en Rusland.
Verder zijn er voorstellen voor de bouw van nog eens 130 nucleaire energiecentrales wereldwijd, verdeeld als volgt:
- Azië: 51 (39%)
— Noord-Amerika: 26 (20%)
— Afrika: 25 (19%)
— niet-EU-landen: 19 (15%)
— EU: 7 (5%)
— Zuid-Amerika: 2 (2%)
Als alles gerealiseerd wordt, dan groeit het contingent kerncentrales over afzienbare tijd
(5 à 10 jaar) aan van 444 naar 660 eenheden, een stijging van 49%.
Dit zal consequenties hebben op de vraag naar uranium. Maar wellicht niet zo snel als men geneigd zou zijn te denken. Want we mogen niet vergeten dat er op dit ogenblik slechts 32 centrales in constructie zijn, dat is ca 7% van het aantal bestaande. Enkel als de geplande centrales (54 wereldwijd zoals gemeld) er komen is een voelbare impact op de uraniumvraag te verwachten. En daarbij mogen we niet vergeten, dat bijna de helft (22) van deze 54 centrales in Oekraïne en Rusland zouden komen. In dit geval zal het gedaan zijn met leveren van ‘gerecycleerd’ uranium afkomstig van o.m. afgedankte kernbommen.
De timing van de realisatie van al die centrales in opbouw, gepland of voorgesteld is nog altijd een onbekende factor. Nochtans mogen we niet uit het oog verliezen, dat er wereldwijd een heropflakkering is van de belangstelling voor kernenergie. Dit omwille van de evidente milieuvoordelen, denk aan de zero-uitstoot van CO2. Het lijkt ons niet uitgesloten, dat het aantal kerncentrales sneller zou kunnen gaan aangroeien dan momenteel gepland. In dit geval moeten de mijnbouwers de handen uit de mouwen steken. Maar we weten dat je niet zomaar wat meer uranium opdelft. Het kan maanden duren vooraleer de productie kan gestart en/of opgedreven worden.
Er kan dus een (tijdelijke) schaarste optreden aan uranium wanneer kernenergie meer belangstelling en overheidssteun krijgt dan nu het geval is. Als die schaarste optreedt, zal de uraniumprijs stijgen en ook de interesse voor de aandelen van de uraniumproducenten. Zijn er beleggers die nu al hierop anticiperen?
Naar onze mening is afwachten voorlopig de boodschap. Maar ook aandachtig het economische nieuws volgen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.