Een Duitse topfiguur uit de financiële wereld heeft een positieve visie op de economische ontwikkeling van China de komende jaren en raadt aan te beleggen in het grootste land ter wereld.
Larry Lang, bekend voor zijn pessimistische kijk over de economische evolutie van China, zal het niet graag horen, want volgens Chris-Oliver Schickentanz, verantwoordelijke voor het investeringsbeleid bij de Duitse Commerzbank, zijn Chinese effecten nu de moeite van een belegging waard.
Volgens Schickentanz valt veel af te leiden uit de recente evolutie van de Han Seng Index, die zijn terugval van vorig jaar blijkbaar aan het goedmaken is want hij steeg de eerste 5 weken van 2012 al met ca 16%.
Het is inderdaad juist, dat de laatste jaren weinig vreugde te beleven was voor een belegger in Chinese effecten. Weliswaar groeide de economie jaar na jaar en dit dikwijls met percentages van twee cijfers, maar dat kon de aandelenmarkt niet bekoren. Diverse factoren strooiden in 2010 én in 2011 roet in het eten, vooral dan wegens de vrees voor oververhitting van de economie en de angst voor een immobiliënzeepbel.
Maar zoals hierboven al aangehaald lijkt dit jaar het tij te keren en kan de Hang Seng zich vergelijken met twee andere succesvolle indices, nl. de Duitse DAX en de Braziliaanse Bovespa. Ironisch genoeg stijgen de Chinese aandelenkoersen net in een periode dat voor de Chinese economie voor het eerst in lange tijd niet meer zo’n spectaculaire groei als in de afgelopen jaren wordt verwacht. Daarbij moeten we ‘niet meer zo spectaculair’ relativeren, want de verwachte +7,5% voor 2012 is ook niet mis en zou heel veel andere landen dolblij maken.
Er moeten dus andere factoren zijn die de Chinese beleggershemel roze kleuren. Dit is wat Schickentanz ervan denkt:
- in plaats van een ‘harde landing’ van de Chinese conjunctuur duiden de meest recente gegevens op een weliswaar tragere, maar toch bestendige groei. De officiële aankoopmanagersindex stabiliseert zich boven het 50-puntenniveau, wat duidt op economische groei;
- na een piek bij 6,5% is de inflatiedruk in China merkbaar teruglopend. Schickentanz gaat ervan uit, dat de inflatie de komende maanden tot onder 4% daalt;
- de Chinese centrale bank heeft op het einde van 2011 een ommekeer in de muntpolitiek ingeluid. Een algemene versoepeling van monetaire maatregelen en een reeks ondersteunende acties zullen volgens Schickentanz in 2012 leiden tot een formele renteverlaging, wat door aandelenmarkten op gejuich onthaald zal worden;
- wie zich afvraagt, waar China de monetaire reserves haalt voor zoals zonet gezegd ondersteunende acties t.o.v. de conjunctuur, moet zich realiseren dat China beschikt over 3.000 miljard dollar devisenreserves. Ook dat is olie op de golven;
- de Chinese bedrijven hebben de afgelopen jaren grote inspanningen gedaan om efficiënter, lees meer kostenbewust, te werken. Dit heeft een directe positieve invloed op de winst en dus ook op de aandelenkoersen;
- door de ondermaatse prestaties van de laatste jaren zijn Chinese aandelen duidelijk ondergewaardeerd. Met een koers/winst verhouding van minder dan 10 zijn ze ook voor de internationale markten interessant geworden. Dit sterkt Schickentanz in zijn overtuiging, dat de mooie start van 2012 geen eendagsvlieg is, maar dat integendeel 2012 een topjaar voor China kan worden.
Schickentanz besluit met een concreet advies. Voor een beleggingsportefeuille beveelt hij aan om voor 5 tot 10% plaats te maken voor Chinese effecten, te verdelen onder enerzijds aandelen en anderzijds de Chinese munt (renminbi). Voor de aandelen is een brede afdekking nodig, bij voorbeeld door te beleggen in een fonds zoals Fidelity China Focus Fund. Voor de renminbi beveelt hij RCM Renminbi Currency aan, waardoor geprofiteerd kan worden van de te verwachten opwaardering tegenover de US dollar.
Langs onze kant blijven we een neutraal standpunt innemen wat dit thema betreft, maar we vonden het de moeite waard te laten weten wat een Duitse investeringsexpert denkt over de korte- tot middellangetermijnmogelijkheden van China voor de belegger.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.