BEDRIJFSOBLIGATIES OUTPERFORMEN AANDELEN
Waar aandelenbeleggers zich verbazen over de historische rally op de beurzen zijn de obligatiebeleggers de echte winnaars dit jaar. Niet de beleggers die voor veiligheid kozen door in staatsleningen te vluchten maar de beleggers in bedrijfsobligaties. En dan met name de hoger renderende obligaties met een lagere kredietwaardigheid, de zogenaamde junk bonds. Deze categorie obligaties hebben enerzijds het speculatieve karakter van aandelen maar worden anderzijds in toom gehouden door een obligatiementaliteit die hoofdzakelijk gericht is op risicobeperking. Een risico dat er voornamelijk uit bestaat dat het emitterende bedrijf failliet kan gaan.
Over de afgelopen 12 maanden hebben bedrijfsobligaties een aanmerkelijk hoger rendement gerealiseerd dan aandelen. Zo realiseerde de index voor obligaties van eersteklas debiteuren — investment grade bedrijfsobligaties — in de VS in deze periode een rendement van 20,8 % terwijl de Standard & Poor 500-index in deze twaalf maanden 9,8 % verloor. En dan hebben we het nog niet over het rendement op high yield obligaties. Deze bedrijfsobligaties met een lagere kredietwaardigheid stegen nog veel harder. Zo realiseerde het op deze sector gespecialiseerde Robeco High Yield Obligatie Fonds dit jaar een rendement van ruim 46 %. En voor de belegger die een belegging in het meest speculatieve segment – triple C – aandurfde rinkelde de kassa. De junkiest onder de junk bonds rendeerden dit jaar reeds meer dan 75 %.
Op het hoogtepunt van de crisis – eind vorig jaar – was het reeds opmerkelijk dat de aandelenmarkt geprijsd leek voor een recessie terwijl de markt voor bedrijfsobligaties op een zware depressie leek te anticiperen. Vlak voor het faillissement van Lehman Brothers was de rente opslag van high yield obligaties zo’n 8,5 % boven gelijkwaardige staatsleningen. Terwijl de crisis voortwoedde liep deze risicopremie in een paar maanden tijd echter op naar bijna 22 %. De bedrijfsobligaties verdisconteerden feitelijk het einde van de wereld. Voor beleggers die het zo somber niet wilden inzien en het hoofd er bij hielden was dit niet minder dan de opportunity of a lifetime. En dat bleek. De paniek op de financiële markten ebde langzaam weg en de risicopremie zakte weer terug naar 8 %. De koerswinsten op bedrijfsobligaties waren navenant.
Veel bedrijven hebben inmiddels gretig gebruik gemaakt van deze fors gedaalde rentedaling. Want waar banken als gevolg van de crisis nog steeds niet erg scheutig zijn met het verstrekken van kredieten hebben bedrijven de weg naar de obligatiemarkt gevonden. En hoe. Zo slaagden bedrijven er dit jaar in aanmerkelijk veel meer geld uit de markt te halen dan in het hele jaar 2008. En de beleggers blijven onverminderd hun interesse tonen. Iedere nieuwe lening wordt fors overtekend. Er vindt wereldwijd een enorme verschuiving van geld van spaarrekeningen naar bedrijfsobligaties plaats. Op zoek naar een hoger rendement. De vraag luidt nu hoe ver deze rally nog te gaan heeft?
Na zo’n enorme stijging beginnen veel beleggers zich altijd wat ongemakkelijk te voelen. En waar de obligatiemarkt afgelopen najaar een te zwart scenario voor de economie had ingeprijsd lijkt nu het tegenovergestelde het geval. Was de obligatiemarkt een klein jaar geleden nog veel somberder over de economische toekomst dan aandelenbeleggers, nu lijkt de situatie omgekeerd. Zo wordt links en rechts gesteld dat deze junk bond rally wat al te ver op het economisch herstel is vooruit gelopen. Zaak is het echter wel om naar de feiten te blijven kijken. Zo is de risicopremie van bedrijfsobligaties boven staatsleningen inderdaad van 22 % gedaald naar 8 %. Maar deze 8 % is nog altijd veel meer dan het historisch gemiddelde. Zo was deze risicopremie eind 2007 maar 6 %. En toen stond de kredietcrisis nog in de kinderschoenen. Een verdere normalisering van de markt lijkt voor de hand te liggen en er resteert nog voldoende ruimte voor verdere koerswinsten. En zelfs wanneer er niet veel koerswinst meer in het verschiet ligt blijven bedrijfsobligaties voor iedere beleggingsportefeuille interessant. De belegger ontvangt dan altijd nog een rente die aanmerkelijk hoger is dan op bijvoorbeeld staatsobligaties. Of hoger dan het dividend op aandelen.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
BEDRIJFSOBLIGATIES OUTPERFORMEN AANDELEN
24 september 2009, 21:57
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Waar aandelenbeleggers zich verbazen over de historische rally op de beurzen zijn de obligatiebeleggers de echte winnaars dit jaar. Niet de beleggers die voor veiligheid kozen door in staatsleningen te vluchten maar de beleggers in bedrijfsobligaties.