...

BEDRIJFSOBLIGATIES OUTPERFORMEN AANDELEN

24 september 2009, 21:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Waar aan­de­len­be­leg­gers zich ver­bazen over de his­torische ral­ly op de beurzen zijn de oblig­atiebe­leg­gers de echte win­naars dit jaar. Niet de beleg­gers die voor vei­ligheid kozen door in staat­slenin­gen te vlucht­en maar de beleg­gers in bedri­jf­soblig­aties.

BEDRI­JF­SOBLIG­ATIES OUT­PER­FOR­MEN AAN­DE­LEN

Waar aan­de­len­be­leg­gers zich ver­bazen over de his­torische ral­ly op de beurzen zijn de oblig­atiebe­leg­gers de echte win­naars dit jaar. Niet de beleg­gers die voor vei­ligheid kozen door in staat­slenin­gen te vlucht­en maar de beleg­gers in bedri­jf­soblig­aties. En dan met name de hoger ren­derende oblig­aties met een lagere kredi­et­waardigheid, de zoge­naamde junk bonds. Deze cat­e­gorie oblig­aties hebben enerz­i­jds het spec­u­latieve karak­ter van aan­de­len maar wor­den anderz­i­jds in toom gehouden door een oblig­atiemen­tal­iteit die hoofdza­ke­lijk gericht is op risi­cobeperk­ing. Een risi­co dat er voor­namelijk uit bestaat dat het emit­terende bedri­jf fail­li­et kan gaan. 

Over de afgelopen 12 maan­den hebben bedri­jf­soblig­aties een aan­merke­lijk hoger ren­de­ment gere­aliseerd dan aan­de­len. Zo realiseerde de index voor oblig­aties van eersteklas deb­i­teuren — invest­ment grade bedri­jf­soblig­aties — in de VS in deze peri­ode een ren­de­ment van 20,8 % ter­wi­jl de Stan­dard & Poor 500-index in deze twaalf maan­den 9,8 % ver­loor. En dan hebben we het nog niet over het ren­de­ment op high yield oblig­aties. Deze bedri­jf­soblig­aties met een lagere kredi­et­waardigheid ste­gen nog veel hard­er. Zo realiseerde het op deze sec­tor gespe­cialiseerde Robe­co High Yield Oblig­atie Fonds dit jaar een ren­de­ment van ruim 46 %. En voor de beleg­ger die een beleg­ging in het meest spec­u­latieve seg­ment – triple C – aan­durfde rinkelde de kas­sa. De junki­est onder de junk bonds ren­deer­den dit jaar reeds meer dan 75 %.

Op het hoogtepunt van de cri­sis – eind vorig jaar – was het reeds opmerke­lijk dat de aan­de­len­markt gepri­jsd leek voor een recessie ter­wi­jl de markt voor bedri­jf­soblig­aties op een zware depressie leek te anticiperen. Vlak voor het fail­lisse­ment van Lehman Broth­ers was de rente opslag van high yield oblig­aties zo’n 8,5 % boven gelijk­waardi­ge staat­slenin­gen. Ter­wi­jl de cri­sis voort­woed­de liep deze risi­co­premie in een paar maan­den tijd echter op naar bij­na 22 %. De bedri­jf­soblig­aties verdis­con­teer­den feit­elijk het einde van de wereld. Voor beleg­gers die het zo somber niet wilden inzien en het hoofd er bij hield­en was dit niet min­der dan de oppor­tu­ni­ty of a life­time. En dat bleek. De paniek op de finan­ciële mark­ten ebde langza­am weg en de risi­co­premie zak­te weer terug naar 8 %. De koer­swin­sten op bedri­jf­soblig­aties waren navenant. 

Veel bedri­jven hebben inmid­dels gretig gebruik gemaakt van deze fors gedaalde rentedal­ing. Want waar banken als gevolg van de cri­sis nog steeds niet erg scheutig zijn met het ver­strekken van kredi­eten hebben bedri­jven de weg naar de oblig­atiemarkt gevon­den. En hoe. Zo slaag­den bedri­jven er dit jaar in aan­merke­lijk veel meer geld uit de markt te halen dan in het hele jaar 2008. En de beleg­gers bli­jven onver­min­derd hun inter­esse tonen. Iedere nieuwe lening wordt fors overtek­end. Er vin­dt wereld­wi­jd een enorme ver­schuiv­ing van geld van spaar­rekenin­gen naar bedri­jf­soblig­aties plaats. Op zoek naar een hoger ren­de­ment. De vraag luidt nu hoe ver deze ral­ly nog te gaan heeft? 

Na zo’n enorme sti­jging begin­nen veel beleg­gers zich alti­jd wat onge­makke­lijk te voe­len. En waar de oblig­atiemarkt afgelopen najaar een te zwart sce­nario voor de economie had ingepri­jsd lijkt nu het tegen­overgestelde het geval. Was de oblig­atiemarkt een klein jaar gele­den nog veel somberder over de economis­che toekomst dan aan­de­len­be­leg­gers, nu lijkt de sit­u­atie omge­keerd. Zo wordt links en rechts gesteld dat deze junk bond ral­ly wat al te ver op het economisch her­s­tel is vooruit gelopen. Zaak is het echter wel om naar de feit­en te bli­jven kijken. Zo is de risi­co­premie van bedri­jf­soblig­aties boven staat­slenin­gen inder­daad van 22 % gedaald naar 8 %. Maar deze 8 % is nog alti­jd veel meer dan het his­torisch gemid­delde. Zo was deze risi­co­premie eind 2007 maar 6 %. En toen stond de kredi­et­cri­sis nog in de kinder­schoe­nen. Een verdere nor­malis­er­ing van de markt lijkt voor de hand te liggen en er resteert nog vol­doende ruimte voor verdere koer­swin­sten. En zelfs wan­neer er niet veel koer­swinst meer in het ver­schi­et ligt bli­jven bedri­jf­soblig­aties voor iedere beleg­gingsporte­feuille inter­es­sant. De beleg­ger ont­vangt dan alti­jd nog een rente die aan­merke­lijk hoger is dan op bijvoor­beeld staat­soblig­aties. Of hoger dan het div­i­dend op aandelen. 

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.