...

Beatrix verliest zwaar op de beurs

25 juni 2009, 17:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vol­gens het Amerikaanse zak­en­blad Forbes is koningin Beat­rix het afgelopen jaar zwaar het schip in gegaan op de beurs. Vol­gens de jaar­lijkse lijst met rijk­ste kon­ing­shuizen heeft onze vorstin het afgelopen jaar $ 100 miljoen ver­loren. Eén derde van haar ver­mo­gen is in rook opge­gaan, vol­gens gerucht­en mede dankz­ij mees­tero­plichter Bernard Mad­off. Alle kon­ing­shuizen samen ver­loren sinds het begin van de recessie $ 22 mil­jard van hun vermogen.

Vol­gens het Amerikaanse zak­en­blad Forbes is koningin Beat­rix het afgelopen jaar zwaar het schip in gegaan op de beurs. Vol­gens de jaar­lijkse lijst met rijk­ste kon­ing­shuizen heeft onze vorstin het afgelopen jaar $ 100 miljoen ver­loren. Eén derde van haar ver­mo­gen is in rook opge­gaan, vol­gens gerucht­en mede dankz­ij mees­tero­plichter Bernard Mad­off. Alle kon­ing­shuizen samen ver­loren sinds het begin van de recessie $ 22 mil­jard van hun vermogen.

Echt medeli­j­den met koningin Beat­rix hoeven we echter nog niet te hebben. Zij behoort nog steeds tot de rijk­ste vorsten ter wereld. Ze moet echter met haar resterende $ 200 miljoen onder­meer de Britse koningin Eliz­a­beth met $ 450 miljoen en de Thaise kon­ing Bhu­mi­bol met $ 30 mil­jard voor lat­en gaan. De kredi­et­cri­sis en Bernie’ hebben echter niet alleen slachtof­fers gemaakt onder de kon­ing­shuizen, maar trof­fen (in)direct een groot deel van de beleg­gers. En zij hebben meer reden tot kla­gen. De Dow Jones moest de afgelopen weken fors inlev­eren na de ral­ly vanaf maart dit jaar. De bredere S&P500 slaagde er, eve­nals de Dow, niet in de top van jan­u­ari te over­schri­j­den. De uptrend is echter nog steeds intact, zodat er nog steeds hoop is op een nieuwe aan­val op deze belan­grijke horde. Zolang de bodems van mei het houden, bli­jft de kans hierop aan­wezig. Mocht­en de indices toch door deze ste­un zakken, dan zijn de rapen gaar. Het patroon van hogere top­pen en bodems is dan namelijk ten einde. Een grote uit­gli­jder zou dan het gevolg kun­nen zijn. De Nas­daq bli­jft nog steeds de sterk­ste van dit trio aangezien de afs­tand tot de mei-bodem nog behoor­lijk is. De tech­nolo­gie-index bevin­dt zich boven­di­en nog ruim boven de top van jan­u­ari en worstelt momenteel al met de top van november. 

Nikkei test uitbraakniveau

De Nikkei noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een pijn­lijk ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie kan oplev­eren. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, is de lange ter­mi­jn dal­ende trend nog lang niet omge­bo­gen. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices is de afgelopen maan­den echter niet aan Japan voor­bi­jge­gaan: de Japanse index ver­li­et het brede con­sol­i­datiepa­troon van de afgelopen maan­den aan de bovenkant. Maar recent moest de Nikkei toch weer ter­rein pri­js­geven. De Japanse index wist de 10.000-puntengrens niet uit te nemen en ket­ste af op de weer­stand­sli­jn die sinds 2007 in de grafiek zicht­baar is. Inmid­dels komt het uit­braakniveau van het voor­ma­lige con­sol­i­datiepa­troon weer in zicht. Zal de Nikkei hier weer onder duiken of doorstaat dit niveau de test?

Rente op zoek naar de bodem 

In 2008 zette de rente de dal­ende trend, voor­namelijk van­wege de kredi­et­cri­sis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dal­ende trend is echter nog steeds intact. De com­bi­natie van hogere bodems en lagere top­pen, duidt op een driehoekspa­troon. De Ned­er­landse 10-jarige rente is inmid­dels afgeketst op de top van jan­u­ari. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. Deze exploderende geld­ho­eveel­heid lei­dt tot gel­dont­waard­ing en dus tot hogere rentevoeten. De finan­ciële huishoud­ing van een land als Ier­land is der­mate zorg­wekkend dat kredi­et­beo­orde­laar Stan­dard & Poor’s de rat­ing van het land opnieuw ver­laagde. Een lagere kredi­et­waardigheid betekent dat de Ierse over­heid daar­door een hogere rente zal moeten betal­en. In eigen land zouden de onge­brei­delde uit­gaven van onze min­is­ter van Finan­ciën Wouter Bos eve­neens ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de rente­las­ten van BV Ned­er­land. Boven­di­en zou de sit­u­atie tevens kun­nen ver­slechteren voor de reeds in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse (zake­lijke) vastgoedmarkt.

Eurostoxx50 test mei-bodem

De Eurostoxx50 zette vanaf maart een opmerke­lijk sterk her­s­tel in. Het patroon van hogere top­pen en hogere bodems begint echter aanzien­lijke barsten te ver­to­nen. De Eurostoxx50 heeft inmid­dels de jacht op de top van jan­u­ari ges­taakt. Nu is het voor de index zaak om een nieuwe bodem te vin­den en lief­st boven het dieptepunt van mei. Een door­braak van dit niveau zal het licht opnieuw op rood zetten. De CAC40 en de DAX wis­ten de jan­u­ar­i­top ook niet uit te nemen en zak­ten ver­vol­gens terug tot rond het niveau van de bodem van mei. Indi­en deze ste­un intact bli­jft, kan er een nieuwe aan­val op de top­pen van jan­u­ari vol­gen. De Europese aan­de­len bevin­den zich aan de rand van de afgrond. Hier groeien echter wel de mooiste bloe­men. Zou Beat­rix weer dur­ven in te stap­pen? Of is zij sinds maart alweer aan het kopen?

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.