![](/images/legacy-images/images/070728-jvb-+-Alu.gif)
Basismetalen klaar voor sprong?
In ons artikel van 12 april ll. hadden we het over Metaalmoeheid , in de zin dat de prijs van enkele belangrijke zg. non-ferro metalen, in het bijzonder koper, nikkel, zink, aluminium en lood zich eerder zijwaarts dan stijgend of dalend bewoog. De fut leek eruit. Niet voor lang echter, want de afgelopen trimester kwamen deze grondstoffen geregeld in het nieuws en de prijzen leken de weg naar boven te hebben teruggevonden. De afgelopen dagen is er opnieuw een vertraging. Voor hoelang? We onderzochten de situatie.
Het prijsherstel dat wij voor het koper in april verwachtten heeft zich doorgezet en de prijs staat nu terug op het peil van de tweede trimester van 2006. De blijvende vraag, gecombineerd met dalende voorraden zijn hier zeker niet vreemd aan. Die dalende voorraden kunnen we grotendeels toeschrijven aan de golf van stakingen in de kopersector. Bij sommige bedrijven zoals het Chileense Codelco en het Brits-Zwiserse Xstrata ligt het werk al weken stil, maar nu komen er berichten dat er akkoorden zouden zijn met de stakers en hun vakbonden.
Koper blijft een onmisbaar en dus gegeerd metaal, ook door criminelen. Er vinden geregeld koperdiefstallen plaats bij grote gebruikers van het roodgele metaal, zoals spoorwegmaatschappijen, bouwers van windmolens en firma’s die kabels leggen voor datacommunicatie.
De prijs was op 27 juli ll. iets teruggelopen tegenover de dag ervoor (-0,2%), maar noteerde toch nog altijd 5,5% hoger dan een maand geleden en 4,2% hoger dan een jaar geleden. Denkend aan de nog altijd grote vraag naar koper in bij voorbeeld China en India zal o.i. de prijs de komende maanden zich tenminste handhaven, zoniet stijgen.
Bij nikkel is het plaatje anders dan bij koper. Daar waar in april de prijs van dit blinkende metaal nog duidelijk zin had in hoge contreien, stellen we nu een duik vast waarvan het einde nog niet in zicht is. In april zegden we dat een herstel op gang gekomen was, maar waarschuwden ervoor, dat nikkel wel eens zou kunnen beginnen te duizelen op die eenzame koershoogte.
Dat is uitgekomen en zoals de zaken ervoor staan, groeit de voorraad nog altijd sneller aan dan de vraag.
De prijs was op 27 juli ll. iets teruggelopen tegenover de dag ervoor (-0,6%) en was al bijna 17% lager dan een maand geleden. Tegenover vorig jaar is de nikkelprijs nochtans bijna 30% hoger.
Eén van de voornaamste afnemers is de staalindustrie, omdat nikkel een voornaam ingrediënt is voor roestvrij staal. De redding moet dus van die kant komen.
De zinkprijs piekte vorige december en is dan teruggezakt naar het niveau van de eerste helft 2006. De voorraden zijn sinds half 2005 tot op 1/6de teruggevallen. Deze situatie ligt mee aan de basis van de prijsstijging tot de piek in december. Het vreemde is, dat de voorraad blijft dalen, terwijl de prijs zich zijwaarts beweegt.
De prijs was op 27 juli ll. beduidend teruggelopen tegenover de dag ervoor (-3,8%), maar noteerde toch nog altijd 3,1% hoger dan een maand geleden en 10% hoger dan een jaar geleden.
Zodra er ergens een stijgende vraag is naar zink, zal de wet van vraag en aanbod ervoor zorgen, dat de prijs van het grijze metaal hogere contreien zal opzoeken.
Na een all-time high in mei vorig jaar heeft de prijs van aluminium gas teruggenomen om dan aan een heropstanding te beginnen om vanaf januari van dit jaar een zijwaartse koers te volgen, min of meer parallel met de evolutie van de wereldvoorraad.
De prijs van het matte metaal was op 27 juli ll. teruggelopen tegenover de dag ervoor (-1,2%), maar noteerde toch nog 1,4% hoger dan een maand geleden en 11% hoger dan een jaar geleden.
Van alumiumproducenten zoals Norsk Hydro wordt venomen, dat China dit jaar ca 30% meer aluminium zal verbruiken zal stijgen.
Sinds het begin van dit jaar zag het lood zijn prijs verdubbelen en gezien de voorraadsituatie mogen we verwachten, dat de prijs nog zal stijgen.
De prijs van het zware grijze metaal was op 27 juli ll. teruggelopen tegenover de dag ervoor (-3%), maar noteerde toch nog altijd 19% hoger dan een maand geleden en 191% (!) hoger dan een jaar geleden.
Om te besluiten geven we enkele aandelen die de moeite zijn om te worden opgevolgd op dit gebied: Alcan (NYSE: AL), overnameprooi voor Rio Tinto (NYSE: RTP), Xstrata (London Stock Exchange LSE), Vedanta Resources (LSE), Antofagasta (LSE), Companhia Vale (NYSE: RIO), Anglo American (Nasdaq: AAUKD), Newmont Mining (NYSE: NEM) en Alcoa (NYSE: AA).
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
29 juli 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.