...

Basis voor supercomputer gelegd te Delft

16 april 2012, 20:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Een spoor­loos verd­we­nen fysi­cus beschreef 75 jaar gele­den een wel heel exo­tisch ele­men­tair deelt­je. Nu blijken vorsers aan de Tech­nis­che Uni­ver­siteit te Delft dit deelt­je te hebben waargenomen. Hier­mee kan de basis gelegd wor­den voor de langverwachte supercomputers.


Op 27 maart 1938 gaat Ettore Majo­rana, een 32-jarige Ital­i­aanse fysi­cus naar zijn bank in de Sicil­i­aanse hoofd­stad Paler­mo, neemt al het geld op van zijn reken­ing en koopt even lat­er een tick­et voor de boot naar Napels.

Als de boot laat op de avond aan­meert te Napels is Majo­rana niet meer aan boord. Hij is verd­we­nen zon­der een spoor achter te lat­en. Gaf hij toch een hint? Op de dag van zijn verd­wi­jn­ing ont­vangt de directeur van het Insti­tu­ut voor Fys­i­ca te Napels een brief, geda­teerd 25 maart, van Majo­rana waarin deze hem zegt dat hij een onver­mi­jdelijke besliss­ing heeft genomen en vraagt ervoor te zor­gen dat zijn collega’s hem niet zullen ver­geten. Er zijn diverse the­o­rieën ontstaan rond dit vreemde voor­val, van ontvo­er­ing tot zelf­mo­ord, maar na al die jaren is er nog niet de min­ste duidelijkheid. 

alt

Majo­rana bestudeerde, net als vele fysi­ci in die tijd, inten­sief het gedrag van atoomk­er­nen en ele­men­taire deelt­jes. Zo sug­gereerde hij in 1937 de mogelijkheid van het bestaan van een deelt­je met als hal­lu­ci­nante eigen­schap dat het zijn eigen anti­deelt­je is. Verder dan een geschreven bewi­jsvo­er­ing door­spekt met for­mules is het niet gekomen, het zg. Majo­rana-fermi­on werd sinds 1937 tot 2012 nooit waargenomen. Toch werd er ijverig naar gezocht, want zulk een deelt­je zou niet enkel kos­mol­o­gis­che raad­sels helpen oplossen, maar ook toepass­ing kun­nen vin­den voor een super­com­put­er, zoals we zo dadelijk zullen zien. 

alt

Eind feb­ru­ari 2012 ver­scheen in het weten­schap­pelijke blad Nature een artikel waarin ver­meld stond dat een groep Delftse fysi­ci onder lei­d­ing van pro­fes­sor Leo Kouwen­hoven erin ges­laagd zou zijn, het bestaan van het Majo­rana-fermi­on te bewi­jzen. Kouwen­hoven zelf hield het bij een voorzichtig ja’ als antwo­ord op de vraag of het opzet ges­laagd was.

Intussen ver­scheen er een papi­er van de Delftse onder­zoek­ers waarin de ont­dekking beves­tigd wordt. Hier­mee hebben ze con­fraters in vele lan­den achter zich gelat­en en staan ze nu aan de top van de heden­daagse deeltjesfysica.

Wat kan deze ont­dekking dan wel beteke­nen voor u en mij? Meer dan we op het eerste gezicht zouden denken.

Als wij hier­boven de eigen­schap dat een Majo­rana-fermi­on zijn eigen anti­deelt­je is omschreven als hal­lu­ci­nant’, dan wis­ten we waarom. Want nor­male’ anti­deelt­jes hef­fen elka­ar blik­sem­snel en volledig op als ze samen komen. Neem nu het elek­tron en het anti-elek­tron, ook positron genoemd. Als die twee tegen elka­ar bot­sen, verd­wi­j­nen ze ogen­blikke­lijk in een felle energiepuls, gevolg gevend aan Ein­steins beroemde E = mc² formule.

Majo­rana heeft berek­end, dat er een deelt­je moet zijn dat de bei­de fun­da­mentele eigen­schap­pen (materie-anti­ma­terie) in zich verenigt en zichzelf niet verni­etigt. Te gek om los te lopen hebben velen nadi­en gezegd.
Maar de wiskundi­ge bewi­jsvo­er­ing van onze Ital­i­aanse fysi­cus stond als een rots en daarop hebben waarschi­jn­lijk pro­fes­sor Kouwen­hoven en zijn team, samen met collega’s van de Tech­nol­o­gis­che Uni­ver­siteit te Eind­hoven, gebouwd om hun exper­i­menten uit te voeren.

En ze zijn ges­laagd in hun opzet, zon­der beroep te kun­nen doen op gigan­tis­che deelt­jesver­snellers zoals de large hadron col­lid­er in Genève. Zij deden het met opstellin­gen in een mag­netisch veld van ultra­dunne draad­jes (nan­odraden) bestaande uit een leg­ering van indi­um en anti­moon en geplaatst op een supergelei­dende chip. Wan­neer stroom­p­jes door deze nan­odraden wer­den geleid, mat­en ze op bepaalde plekken dip­jes’ in de gelei­d­baarheid, enkel toe te schri­jven aan de aan­wezigheid van een Majorana-fermion.

Zoals we al hoger aan­haalden heeft deze ont­dekking niet alleen belang voor de the­o­retis­che natu­urkunde en de kos­molo­gie, maar kun­nen ze ook de deur ope­nen naar een nieuwe super­com­put­ers, de zg. quantumcomputers.

Een heden­daagse com­put­er rekent zoals over­bek­end met nullen of enen. Hier­bij moet elke bew­erk­ing vol­gen op een andere. In een con­ven­tionele sili­ci­um­chip gaat dat razend­snel, maar eigen­lijk allang niet razend­snel genoeg meer. Nu wordt er gew­erkt aan quan­tum­com­put­ers, die de infor­matie in hun geheugen opslaan d.m.v. de zg. spin­toe­s­tand van atom­en. Dit geeft de mogelijkheid om niet alleen met 0 en 1, maar met alle mogelijke niveaus hier­tussen te werken, bij voor­beeld 0,2 en 0,8 of 0,12 en 0,88. Atom­en doen dit blik­sem­snel, meerdere groot­te­ordes sneller dan de elek­tro­nen in een sili­ci­um­chip. Maar de min­ste stor­ing brengt ze van de wijs. Een voor­bij den­derende vracht­wa­gen is genoeg om een bereken­ing ver­loren te lat­en gaan.

Een com­put­er met een geheugen gebaseerd op Majo­rana-fermi­o­nen zou dezelfde of miss­chien een nog hogere snel­heid bieden dan één met atom­en. Maar deze fermi­o­nen zijn onver­stoor­baar, ze komen alti­jd op hun poot­jes’ terecht, wat er ook buite­naf gebeurt. Dat maakt Majo­rana-fermi­o­nen echt uniek. Ze her­ber­gen twee fun­da­mentele tegen­stellin­gen (deelt­je en anti­deelt­je) maar zijn sta­biel­er in een com­put­erge­heugen dan wat dan ook.

Pro­fes­sor Kouwen­hoven en zijn team staan sterk in de spot­lights van com­put­ergi­gan­ten zoals Microsoft, die vol­gens info in de media met een beurs van 1 miljoen dol­lar het onder­zoek hielpen financieren. Ook het Ned­er­landse Het FOM-Insti­tu­ut voor Plas­mafys­i­ca te Rijn­huizen heeft een ruime beurs verleend.

Het ziet ernaar uit, dat in Delft de natu­urkunde een nieuwe en belan­grijke puls heeft gekre­gen. En het ont­dekken van het Majo­rana-fermi­on, het geeste­skind van een onfor­tuin­lijke Ital­i­aanse natu­urkundi­ge, zou wel eens het startschot kun­nen zijn van een hele reeks ont­dekkin­gen die zullen lei­den tot nieuwe inzicht­en, spec­tac­u­laire ont­dekkin­gen en boeiende toepassingen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.