...

BARST de BUBBEL door de YEN?

3 maart 2008, 09:27 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De YEN wint deze keer ook van de dol­lar na lange tijd de kop­pel­ing niet te ver­liezen, u weet dat het van enorm belang is dat die ver­houd­ing in stand moet bli­jven om de Car­ry Trade” te bescher­men … Is dat niet zo dan ger­ak­en vele Hedge­fund is grote prob­le­men met alle gevol­gen van­di­en …

Dol­lar — YEN ver­houd­ing onder zware druk

De bek­ende geld­ma­chine voor de Hedge­funds is de YEN waar men tegen lage rente leent en het inzet in de VS waar hon­der­den Hedge­funds gebruik van mak­en. Het totale kap­i­taal is onbek­end maar de schat­tin­gen lopen uiteen van 1500 tot 2000 mil­jard dol­lar. Dat ging goed de afgelopen jaren want de YEN bleef keurig in de pas met de dol­lar, werd zwakker tov andere munten waar de dol­lar ook van ver­loor. We mogen niet zeggen, er was niets aan de hand wel mogen we zeggen men was niet goed wijs dit te doen. Wat zou er gebeuren als plots de dol­lar zwaar onder druk kwam te staan tov andere munten? En welke gevol­gen zou dit alles kun­nen hebben op de sta­biliteit op de finan­ciële markten? 

Nu komt dat moment, de YEN wordt behoor­lijk wat sterk­er tov de dol­lar, pre­cies het­geen ik al vele keren heb aangegeven vorig jaar en zelfs de jaren daar­voor toen duidelijk werd wat er gaande was bij de opbouw van de Hedge con­struc­ties. Het moment zou komen dat de con­t­role volledig zoek is, het moment dat er geen weg terug is en het moment dat alles in de soep zou lopen. Dat moment lijkt zich nu aan te dienen, vele mil­jar­den meer zijn er al nodig alleen maar om de omge­keerde Car­ry Trade” te financieren. Dan heb ik het nog niet eens over de ver­liezen die wer­den gele­den en nog moeten komen hier­door. Ook speelt de rente nu een grote rol, de ver­houd­ing tussen de rente in Japan en de VS is veel klein­er gewor­den en moet ook nog verder omlaag als we de man met de baard mogen geloven de komende maan­den. Ik bli­jf me afvra­gen tot wat dit alles zal leiden. 

Wat ik hier­boven beschri­jf is niet nieuw maar het is wel zo dat het­geen ik voor waarschuwde nu op gang komt. De grafieken die u ziet hieron­der tonen u het ver­loop van de YEN, en de afgelopen dagen kreeg de dol­lar wel te ver­staan een enorme opd­of­fer van vele pro­cen­ten. Het is zelfs zo dat de dol­lar nu op een enorm belan­grijk punt terecht komt tov de YEN. Die 100~102 is jaren lang en tij­den voor de Car­ry Trade” niet meer door­bro­ken. Van­daar dat het de komende weken span­nend genoeg zal wor­den, gaat de dol­lar verder omlaag of niet?

Ook ziet u hieron­der de euro tov de yen, daar zijn we nog niet aan het kri­tis­che punt maar de yen wordt wel sterk­er. Hier is ook nog genoeg ruimte om de euro goed­kop­er te mak­en als u het mij vraagt. Tot de 152 zek­er maar ook lager zou kun­nen als de yen de dol­lar laat varen.

Prob­le­men:

Duidelijk is dat we er een nieuw en meteen ook groot prob­leem bij hebben nu, dat naast de huizen­markt, de recessie die op komst is, de banken­cri­sis die nog grot­er zal wor­den door dat Car­ry Trade” ver­haal en de inflatie die nog steeds behoor­lijk oploopt. Dan komt er nog bij dat de aan­de­len­mark­ten het niet meer gaan kun­nen houden en fors zullen moeten inlev­eren de komende maan­den waar­door het onver­standig is om aan de long kant te opteren.

Als ik alle feit­en op een rijt­je zet, en daar heb ik over nagedacht vorige week in alle rust dan kun­nen de beurzen in deze Bear Mar­ket” wel eens 40 tot 60% inlev­eren vanaf hun top. Dan heb ik het vooral over de Amerikaanse beurs, daar moet de Dow Jones eerst min­i­maal de 10.700 pnt bereiken voor we verder kun­nen bepalen wat het eind­doel wordt. Let op, u weet dat ik ook de 11.700 pnt als allereer­ste doel bli­jf houden maar dat is niet meer dan een tussen­stop. Die 10.700 pnt ligt ongeveer 25% onder de top zodat ik grote twi­jfels heb of dit echt de bodem wordt. Ik denk dan meer aan 8500 pnt wan­neer we die 40% nemen. Het prob­leem is wel dat de index manip­uleer­baar is, men tra­cht hem steeds opnieuw de hoogte in te sturen waar­door mijn gedachte aan een ware CRASH bli­jft staan, op een dag kan men de index dan niet meer houden waar­door die als een bak­steen zakt. Daarom bli­jft het 1929 sce­nario zoveel indruk op me mak­en, het­geen er toen gebeurde zou nu ook wel eens kun­nen op Wall Street. We komen snel terug met een analyse over Wall Street uiteraard.

We gaan dit jaar met de ser­vices weer goed scoren, de posi­ties die open staan lopen in de winst nu. Bent u nog geen lid? Schri­jf u dan in via deze link… Veel leden gin­gen u al voor.…

Dol­lar — YEN daggrafiek:

Dol­lar — YEN weekgrafiek:

Euro — YEN daggrafiek:

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.