...

BANKNATIONALISATIE ONVERMIJDELIJK?

2 maart 2009, 11:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

schulden­ruil” ook een oploss­ing … Er is teveel schuld in de wereld. De bankbal­ansen aan bei­de zij­den van de oceaan zijn op ster­ven na dood.

BANKNA­TION­AL­ISATIE ONVERMIJDELIJK?

schulden­ruil” ook een oplossing

Er is teveel schuld in de wereld. De bankbal­ansen aan bei­de zij­den van de oceaan zijn op ster­ven na dood. 

Eind 2008 bedroeg de lever­age” van de gemid­delde Amerikaanse invester­ings­bank nog steeds 25 tegen 1. Dus tegen­over elke $1 aan eigen ver­mo­gen ston­den $25 schulden. In de Euro­zone was dat cijfer erg­er: 30 tegen 1

En dat zijn gemid­delden. Enkele bek­ende Amerikaanse en Europese banken hebben bal­ansen die maar lief­st 40, 60 zelfs 100 keer de omvang van hun eigen ver­mo­gen betreffen.

Het is een illusie om te denken dat dit prob­leem kan wor­den opgelost door nog meer schuld te creëren. Dat is helaas toch het­geen wat over­he­den momenteel proberen te doen. In Ameri­ka kun­nen we dit jaar reke­nen op een teko­rt van 10% van het BNP en in Europa bewe­gen we dezelfde kant op.

Nouriel Roubi­ni schat in dat de totale ver­liezen van Amerikaanse banken zo’n $1800 mil­jard zal bedra­gen. Zelfs wan­neer die inschat­ting veel te pes­simistisch is (zeg 40% te hoog) dan nog zal het meren­deel van de banken zijn kap­i­taal volledig kwijtraken. 

Als de over­heid die ver­liezen moet bijschikken dan zal dat desas­treuze con­se­quen­ties hebben voor de over­hei­ds­fi­nan­ciën, die er op zichzelf toch al niet floris­sant bij liggen. Zek­er niet in Amerika.

Dus ja. Wat is de oploss­ing dan wel? Een manier is door hyper­in­flatie die schulden­last als sneeuw voor de zon te doen verd­wi­j­nen. Lat­en we zeggen het Argen­tinië-sce­nario. Laat de geld­persen maar rollen en neem met al dit nieuw gecreëerd geld de schulden van het bankwezen over. Nog steeds een sce­nario dat ik zek­er niet uit­sluit (zie: hyper­in­flatie in 2009? )

Een andere optie is de nation­al­isatie van het bankwezen. Een steeds pop­u­laird­er wor­den sug­gestie onder economen. Voor­dat u nu gelijk de com­ments induikt en los­gaat hoe social­is­tisch dat toch wel niet is etcetera, toch even een paar minuten om eens naar dat sce­nario te kijken.

Het uit­gangspunt daar­bij is dat de over­heid (tijdelijk) de banken nation­aliseert. Het fal­ende man­age­ment kri­jgt een schop en wordt ver­van­gen door een nieuwe ploeg lui waar­van het op voor­hand niet zek­er is dat ze het slechter kun­nen doen dan de zit­tende bestuurders.

Net voor dat de nation­al­isatie plaatsvin­dt, wor­den de bezit­ting dus­danig afge­waardeerd dat de bestaande aan­deel­houd­ers al hun geld ver­liezen. Niet ideaal, maar te verdedigen.

De oblig­atiehoud­ers kri­j­gen de mogelijkheid tot een zoge­noemde debt-for-equi­ty-swap”; zij wis­se­len hun oblig­aties (wat schulden voor de bank zijn) om tegen nieuwe aan­de­len in de bank. Niet ideaal, maar beter dan niets. Wat resul­teert is een bank die volledig met eigen ver­mo­gen is gefi­nancierd; waar­door weer wat vertrouwen kan terugkomen. Dit zon­der dat de over­heid er overi­gens een cent in hoeft te stop­pen. Of hoeft te verdedi­gen waarom de ver­liezen nu wor­den geso­cialiseerd ter­wi­jl de afgelopen decen­nia de win­sten wer­den geprivatiseerd.

Wan­neer de storm uitein­delijk is gaan liggen kun­nen de de banken ver­vol­gens weer aan de markt verkocht wor­den. Al met al geen gek idee. Prob­leem voor de beleg­gers is alleen in dat de sce­nario dat

  1. de gedec­imeerde, optisch lage koer­sniveaus van de bankaan­de­len dus nog steeds te hoog zijn en 
  2. oblig­atiebe­leg­gin­gen wel eens ged­won­gen in aan­de­len omgezet kun­nen wor­den (met alle risi­co’s van dien). 

Hoe het ook zij, het bankwezen zit in dezelfde posi­tie als Argen­tinië eind jaren negentig. Er zijn in mijn optiek maar twee uitwe­gen: hyper­in­flatie en/​of nation­al­isatie. De beleg­ger die daar niet op ingesteld is, zal helaas van geen van bei­de alter­natieven vrolijk worden. 

Cees Quir­i­jns
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.