...

Bankensector blijft bron van onzekerheid

29 januari 2009, 18:33 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Regerin­gen in Europa en de VS stellen alles in het werk om de zwaarge­havende finan­ciële sec­tor te behoe­den voor nog meer ramp­spoed. Miss­chien zou een men­tal­iteitsveran­der­ing in diezelfde finan­ciële sec­tor ook bij­dra­gen aan de oploss­ing van de huidi­ge prob­le­men. In ieder geval zou de kans op nieuwe excessen een stuk klein­er wor­den als bankiers zich niet langer uit arro­gantie of hebzucht lat­en ver­lei­den tot het nemen van onver­ant­wo­orde beslissingen. 

Regerin­gen in Europa en de VS stellen alles in het werk om de zwaarge­havende finan­ciële sec­tor te behoe­den voor nog meer ramp­spoed. Miss­chien zou een men­tal­iteitsveran­der­ing in diezelfde finan­ciële sec­tor ook bij­dra­gen aan de oploss­ing van de huidi­ge prob­le­men. In ieder geval zou de kans op nieuwe excessen een stuk klein­er wor­den als bankiers zich niet langer uit arro­gantie of hebzucht lat­en ver­lei­den tot het nemen van onver­ant­wo­orde beslissingen. 

Het is in dat kad­er illus­tratief om te lezen dat Cit­i­group (u weet wel, de bank die een kap­i­taal­in­jec­tie van $ 45 mil­jard kreeg van de Amerikaanse over­heid en vele duizen­den werkne­mers heeft ontsla­gen) de voorgenomen aankoop van een privé­jet ter waarde van $ 50 miljoen doorzet. Zolang het top­man­age­ment van banken zich op een dergelijke wijze bli­jft ver­ga­lop­peren, is het hoogst twi­jfelachtig of deze sec­tor ooit weer zo gezond wordt dat men zon­der staatss­te­un verder kan. Onder­tussen wor­den beleg­gers heen en weer ges­lingerd tussen hoop en vrees. Vorige week zorgde bezorgdheid omtrent de finan­cials voor forse koers­dalin­gen; deze week was men opgelucht omdat over­he­den opnieuw de banken­sec­tor te hulp schoten. De Eurostoxx50 en de CAC40 leef­den sterk op vanaf het dieptepunt van novem­ber, maar gin­gen begin jan­u­ari opnieuw onderuit, waar­bij zelfs lagere bodems ten opzichte van novem­ber wer­den gevor­md. De oplucht­ingsral­ly van de afgelopen dagen heeft de indices weer wat speel­ruimte gegeven, maar het beeld is aller­minst over­tu­igend. De DAX oogt iets sterk­er: de Duitse index heeft onlangs een dubbele bodem ten opzichte van novem­ber neergezet. Veel reden tot ent­hou­si­asme is er echter niet: een vol­gende onheil­sti­jd­ing uit de finan­ciële hoek is vol­doende om de Europese beurzen opnieuw onderuit te doen gaan.

Brent worstelt met neklijn

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 75% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie hebben de afgelopen maan­den het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC besloot de afgelopen maan­den tot ongek­ende reduc­ties van de oliepro­duc­tie. Vooral­snog heeft het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, stand weten te houden. In de grafiek lijkt zich zelfs een omge­keerde hoofd­schoud­er­for­matie af te teke­nen. Dit patroon wordt pas afgerond bij een door­braak van de nek­li­jn (hor­i­zon­tale weer­stand over de top­pen van decem­ber en jan­u­ari). Bij een suc­cesvolle door­braak ontstaat er opwaarts poten­tieel tot cir­ca $ 60. Tot­dat deze nek­li­jn wordt door­bro­ken, bli­jft er slechts sprake van een con­sol­i­datie bin­nen de sterk dal­ende trend.

Euro con­solideert in dal­ende trend

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, deed deze munteen­heid een forse stap terug en tik­te in okto­ber 2008 een laag­ste koers aan rond $ 1,23. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde ook dit­maal niet teleur. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot de top in 2008. Nadat de Fed­er­al Reserve de basis­rente in decem­ber ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een kort­stondi­ge, posi­tieve impuls. Het her­s­tel reik­te echter niet verder dan cir­ca $ 1,47, waar­na de euro weer aanzien­lijk ter­rein ver­loor. Inmid­dels zag de ECB zich genoodza­akt de rente eve­neens agressief te ver­la­gen met 50 basis­pun­ten naar 2%. Het vertrouwen in de euro kreeg een extra deuk van­wege de recente cred­it rat­ing-ver­lagin­gen van Span­je, Grieken­land en Por­tu­gal. Op dit moment con­solideert de euro in de dal­ende trend, waar­bij het nog te vroeg is om te spreken van een bodem. Mocht dit laat­ste wel aan de orde zijn, dan is er sprake van een hogere bodem ten opzichte van decem­ber. Afwacht­en, luidt het devies.

S&P500 is de weg kwijt

De top die de S&P500 begin jan­u­ari neerzette, lag op een lager niveau dan de top van novem­ber, zodat de vorm­ing van een lagere bodem zeer waarschi­jn­lijk was. Toch heeft de brede Amerikaanse index onlangs een hogere bodem ten opzichte van novem­ber gere­aliseerd. De com­bi­natie van hogere bodems en lagere top­pen resul­teert in een con­sol­i­datiedriehoek. De S&P500 zal op korte ter­mi­jn moeten kiezen tussen een opwaartse dan wel neer­waartse uit­braak uit dit driehoekspa­troon. De Dow bevin­dt zich in een vergelijk­bare sit­u­atie en is opges­loten tussen ste­un- en weer­stand­sniveaus, die zich respec­tievelijk rond 8000 en 9000 pun­ten bevin­den. De Nas­daq vor­mde recent eve­neens een lagere top en een hogere bodem ten opzichte van novem­ber, zodat ook deze index op zoek is naar richt­ing. De vraag is nu of de markt verder her­stelt, of toch weer lagere niveaus gaat opzoeken. Bij twi­jfel kunt u beter niet inhalen, luidt een wijs gezegde.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.