...

Banken blijven boosdoeners

21 augustus 2008, 18:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De wall of wor­ry’ waar we vorige week over schreven, bleek te hoog voor beleg­gers. Het leg­er van de bulls werd in de afgelopen dagen uiteenges­la­gen, waar­na een terug­tocht in zuidelijke richt­ing begon. De finan­ciële waar­den hebben het feestje opnieuw ruw ver­sto­ord, nog voor­dat het goed en wel begonnen was. Maar er is nog een sprankje hoop…

De wall of wor­ry’ waar we vorige week over schreven, bleek te hoog voor beleg­gers. Het leg­er van de bulls werd in de afgelopen dagen uiteenges­la­gen, waar­na een terug­tocht in zuidelijke richt­ing begon. De finan­ciële waar­den hebben het feestje opnieuw ruw ver­sto­ord, nog voor­dat het goed en wel begonnen was. Maar er is nog een sprankje hoop…

In de Verenigde Stat­en hield­en Fan­nie Mae en Fred­die Mac wederom de gemoed­eren bezig. Vol­gens zak­en­blad Barron’s wordt het steeds waarschi­jn­lijk­er dat de over­heid zal moeten ingri­jpen om de twee hypotheekver­strekkers overeind te houden. Per­sagentschap Bloomberg meldde dat Fan­nie Mae en Fred­die Mac aan het einde van het kwartaal samen $ 223 mil­jard aan schulden dienen af te lossen. Als de bedri­jven er niet in sla­gen om de schulden te her­plaat­sen, dan wordt over­hei­ds­in­gri­jpen vri­jwel onver­mi­jdelijk. Ook Lehman Broth­ers bezorgde beleg­gers koude rillin­gen. Anal­is­ten lieten weten dat de zak­en­bank in het derde kwartaal waarschi­jn­lijk nog eens $ 4 mil­jard zal moeten afschri­jven. De onrust in de finan­ciële sec­tor liet Wall Street bepaald niet onberoerd. De Dow Jones zak­te door de oplopende ste­un­li­jn, het­geen een veeg teken is. Grote vraag is, of de index zich nu weet te hand­haven boven de bodem van juli. Mocht dat niveau sneu­ve­len, dan vrezen wij het erg­ste. Ook de S&P500 door­brak de ste­un­li­jn, zodat de weg naar het zuiden open ligt. Voor deze index geldt eve­neens, dat de huidi­ge dal­ing niet verder mag reiken dan de vorige bodem. De Nas­daq betoont zich nog alti­jd één van de sterkere broed­ers. Hoewel een recente aan­val op de dal­ende weer­stand­sli­jn werd afges­la­gen, is er hoop voor deze index zolang de oplopende ste­un­li­jn vanaf juli intact blijft. 

Rente nog steeds op zoek naar de vol­gende bodem

Van­wege de kredi­et­perike­len vlucht­ten beleg­gers vorig jaar mas­saal uit aan­de­len en in staat­soblig­aties. Daar­door daalde de rente sterk en bereik­te in maart een tussen­ti­jds laagtepunt even onder 4%. De inflatiegeest leek ver­vol­gens uit de fles te zijn ontsnapt. De rente kreeg hier­door de sti­j­gende trend weer goed te pakken. Voor­lop­ig weet de nek­li­jn een verdere sti­jging van de rente te ver­hin­deren. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,3% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (4,1%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van opnieuw dal­ende oblig­atieko­ersen. Een oplopende inflatie is funest voor oblig­atieko­ersen. Des te vreemder is het dat de rente daalt, ter­wi­jl de inflatiedruk toe­neemt. Door­dat de rente de bodem van juli heeft door­bro­ken, is de sti­j­gende trend sinds maart inmid­dels ver­lat­en. De rente is opnieuw op zoek naar de bodem. 

Nikkei op zoek naar de bodem

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sti­j­gen tot boven 14.000 pun­ten. Dit niveau bleek echter te hoog gegrepen, waar­door de index weer terug viel en op zoek moest naar de vol­gende bodem. De Nikkei testte de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top in juni maar ket­ste hier op af. Wan­neer de Nikkei de dal­ende weer­stand­sli­jn zou uit­ne­men, klaart de lucht weer wat op. Als de Nikkei daar­ente­gen neer­waarts uit de con­sol­i­datiedriehoek breekt, kan de index weer terugza­kken richt­ing 12.000 pun­ten. Om de hoop niet te doen vervliegen, is het wel belan­grijk dat de Nikkei nu niet meer te ver wegza­kt. Beter nog is het als de index de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf juni dit jaar weet te doorbreken.

DAX ketst af op dal­ende weer­stand­sli­jn

De tur­bu­len­tie in de finan­ciële sec­tor ging aan Europese beleg­gers niet voor­bij. Boven­di­en deden diverse tegen­val­lende macro­ci­jfers een duit in het toch al goed gevulde zak­je van de bears. Zo werd dins­dag bek­end dat de Duitse pro­du­cen­ten­pri­jzen in de maand juli een record­sti­jging hebben lat­en zien: sinds 1981 zijn deze pri­jzen niet meer zo hard geste­gen. Ten opzichte van juli 2007 ste­gen de pro­du­cen­ten­pri­jzen met 8,9%. Aangezien hogere pro­du­cen­ten­pri­jzen kun­nen resul­teren in hogere con­sumenten­pri­jzen, sloeg de inflatieangst onder beleg­gers weer onge­nadig toe. Eén voor één tuimelden de indices deze week uit de oplopende wig­pa­tro­nen die zich recent aftek­enden in de koers­grafieken. Vorige week had de Swiss Mar­ket het slechte voor­beeld reeds gegeven; in de afgelopen dagen vol­gden de AEX, de Bel20, de CAC40 en enkele pan-Europese indices, waaron­der de Eurostoxx50 en de Eurotop100. De Duitse DAX liet een vergelijk­bare beweg­ing zien: de index door­brak de oplopende ste­un­li­jn en dook naar bene­den. Hier­mee is tevens duidelijk gewor­den dat het de DAX aan kracht ont­brak om de dal­ende weer­stand­sli­jn uit te nemen. Grote vraag, voor zow­el de DAX als de col­le­ga-indices, is nu: waar komt de vol­gende bodem?

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.