![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De ‘wall of worry’ waar we vorige week over schreven, bleek te hoog voor beleggers. Het leger van de bulls werd in de afgelopen dagen uiteengeslagen, waarna een terugtocht in zuidelijke richting begon. De financiële waarden hebben het feestje opnieuw ruw verstoord, nog voordat het goed en wel begonnen was. Maar er is nog een sprankje hoop…
In de Verenigde Staten hielden Fannie Mae en Freddie Mac wederom de gemoederen bezig. Volgens zakenblad Barron’s wordt het steeds waarschijnlijker dat de overheid zal moeten ingrijpen om de twee hypotheekverstrekkers overeind te houden. Persagentschap Bloomberg meldde dat Fannie Mae en Freddie Mac aan het einde van het kwartaal samen $ 223 miljard aan schulden dienen af te lossen. Als de bedrijven er niet in slagen om de schulden te herplaatsen, dan wordt overheidsingrijpen vrijwel onvermijdelijk. Ook Lehman Brothers bezorgde beleggers koude rillingen. Analisten lieten weten dat de zakenbank in het derde kwartaal waarschijnlijk nog eens $ 4 miljard zal moeten afschrijven. De onrust in de financiële sector liet Wall Street bepaald niet onberoerd. De Dow Jones zakte door de oplopende steunlijn, hetgeen een veeg teken is. Grote vraag is, of de index zich nu weet te handhaven boven de bodem van juli. Mocht dat niveau sneuvelen, dan vrezen wij het ergste. Ook de S&P500 doorbrak de steunlijn, zodat de weg naar het zuiden open ligt. Voor deze index geldt eveneens, dat de huidige daling niet verder mag reiken dan de vorige bodem. De Nasdaq betoont zich nog altijd één van de sterkere broeders. Hoewel een recente aanval op de dalende weerstandslijn werd afgeslagen, is er hoop voor deze index zolang de oplopende steunlijn vanaf juli intact blijft.
Rente nog steeds op zoek naar de volgende bodem
Vanwege de kredietperikelen vluchtten beleggers vorig jaar massaal uit aandelen en in staatsobligaties. Daardoor daalde de rente sterk en bereikte in maart een tussentijds laagtepunt even onder 4%. De inflatiegeest leek vervolgens uit de fles te zijn ontsnapt. De rente kreeg hierdoor de stijgende trend weer goed te pakken. Voorlopig weet de neklijn een verdere stijging van de rente te verhinderen. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4,3% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (4,1%), belasting (1,2%) plus het risico van opnieuw dalende obligatiekoersen. Een oplopende inflatie is funest voor obligatiekoersen. Des te vreemder is het dat de rente daalt, terwijl de inflatiedruk toeneemt. Doordat de rente de bodem van juli heeft doorbroken, is de stijgende trend sinds maart inmiddels verlaten. De rente is opnieuw op zoek naar de bodem.
Nikkei op zoek naar de bodem
De Japanse index kon vanaf maart tot juni stijgen tot boven 14.000 punten. Dit niveau bleek echter te hoog gegrepen, waardoor de index weer terug viel en op zoek moest naar de volgende bodem. De Nikkei testte de dalende weerstandslijn vanaf de top in juni maar ketste hier op af. Wanneer de Nikkei de dalende weerstandslijn zou uitnemen, klaart de lucht weer wat op. Als de Nikkei daarentegen neerwaarts uit de consolidatiedriehoek breekt, kan de index weer terugzakken richting 12.000 punten. Om de hoop niet te doen vervliegen, is het wel belangrijk dat de Nikkei nu niet meer te ver wegzakt. Beter nog is het als de index de dalende weerstandslijn vanaf juni dit jaar weet te doorbreken.
DAX ketst af op dalende weerstandslijn
De turbulentie in de financiële sector ging aan Europese beleggers niet voorbij. Bovendien deden diverse tegenvallende macrocijfers een duit in het toch al goed gevulde zakje van de bears. Zo werd dinsdag bekend dat de Duitse producentenprijzen in de maand juli een recordstijging hebben laten zien: sinds 1981 zijn deze prijzen niet meer zo hard gestegen. Ten opzichte van juli 2007 stegen de producentenprijzen met 8,9%. Aangezien hogere producentenprijzen kunnen resulteren in hogere consumentenprijzen, sloeg de inflatieangst onder beleggers weer ongenadig toe. Eén voor één tuimelden de indices deze week uit de oplopende wigpatronen die zich recent aftekenden in de koersgrafieken. Vorige week had de Swiss Market het slechte voorbeeld reeds gegeven; in de afgelopen dagen volgden de AEX, de Bel20, de CAC40 en enkele pan-Europese indices, waaronder de Eurostoxx50 en de Eurotop100. De Duitse DAX liet een vergelijkbare beweging zien: de index doorbrak de oplopende steunlijn en dook naar beneden. Hiermee is tevens duidelijk geworden dat het de DAX aan kracht ontbrak om de dalende weerstandslijn uit te nemen. Grote vraag, voor zowel de DAX als de collega-indices, is nu: waar komt de volgende bodem?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.