...

Bankcrisis: de tragedie duurt voort

1 oktober 2008, 18:32 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het­geen te vrezen was, is gebeurd. Na de spec­tac­u­laire gebeurtenis­sen van de vorige maan­den, weken en dagen woedt de storm in de finan­ciële wereld nog alti­jd voort. Tijd voor een eerste update.

Bankcri­sis: de tragedie duurt voort 

Het ziet ernaar uit, dat de finan­ciële en vooral de bankw­ereld zich nog alti­jd in een orkaange­bied bevin­den. Ter­wi­jl een red­ding­sop­er­atie ges­tart wordt voor onderne­m­ing X, komt er een nood­kreet van onderne­m­ing Y, ter­wi­jl onderne­m­ing Z zich gedeisd houdt en bang zijn geweten (en boeken) onderzoekt. 

Toen we afgelopen zater­dag 27 sep­tem­ber 2008 onze kro­niek van een aangekondigde cri­sis pub­liceer­den, wis­ten we dat er zich nog finan­ciële instellin­gen in de gevaren­zone bevon­den. Maar dat amper een halve week lat­er het aan­tal bena­men in onze tabel bij­na zou ver­dubbe­len, dat had­den we niet vermoed. 

Van de red­ding van For­tis op maandag 29 sep­tem­ber 2008 dankz­ij een kap­i­taalsin­jec­tie door de Bel­gis­che, Lux­em­burgse en Ned­er­landse over­he­den hebben de media de afgelopen dagen bol ges­taan. De over­name­spec­u­laties waren van de baan, min­is­ters en inder­haast opgetrom­melde experts haast­ten zich om Jan‑, Piet- of Kees-met-de-pet ervan te over­tu­igen dat de spaar­centen safe zijn. For­tis-top­man Her­man Ver­wilst nam ontslag, naar eiegn zeggen niet omdat hem enige schuld trof, maar wegens zijn voor­beeld­func­tie. Als troost kri­jgt hij een oprot­premie van ca 5 miljoen euro. De Bel­gis­che pre­mier Yves Leterme con­tes­teert wel dit exu­ber­ante bedrag, maar naar onze mening is daar niet veel aan te doen. Je moet het toch maar gedaan kri­j­gen, een for­tu­in ont­van­gen na bewezen onbek­waamheid. De opvol­ger van Ver­wilst heet Fil­ip Dier­ckx en over de clausule over de oprot­premie in zijn con­tract weten we niets. Dit terz­i­jde. For­tis bestaat nu onder over­hei­d­scon­t­role en lat­en we het beste hopen voor de klanten, de werkne­mers en de beleggers.

In de schaduw van de even­e­menten rond For­tis op maandag 29 sep­tem­ber 2008 was er ook nog nieuws over drie andere instellin­gen, nl. Roskilde Bank, Hypo Real Estate en Wachovia. 

De Deense Roskilde Bank kwam onlangs in onom­keer­bare finan­ciële prob­le­men en een fail­lisse­ment was niet te ver­mi­j­den. Het bedri­jf werd in drie delen ges­plitst, die overgenomen wer­den door twee Noorse en een Deense bank. Een maande gele­den was er een red­dings­plan van de Deense over­heid, die tev­ergeefs 600 miljoen euro in de onderne­m­ing pompte.

Hypo Real Estate (HRE) is zowat de Duitse Fred­die Mac, m.a.w. de tweede groot­ste kredi­etver­strekker, na Com­merzbank. HRE bleek heel gevoelig te zijn aan de ineen­storet­ing van de Amerikaanse vast­goed­markt en kon niet rea­geren wegens onvol­doende deposito’s. Bij HRE werken (nog) 2.000 mensen. De beurskap­i­tal­isatie was tot voor heel kort 10 mil­jard euro. Toen HRE aan de rand van de afgrond stond, snelde een banken­con­sor­tium met goed­keur­ing van de over­heid te hulp. 

Afgelopen maandag 29 sep­tem­ber 2008 kwam er een einde aan de lij­densweg van Wachovia, dat toen zijn aan­deel met meer dan 80% zag kelderen. De dagen ervoor bleek dat Wachovia op zoek was naar een overne­mer en uitein­delijk was het Cit­i­group, de groot­ste bank van de VS, die de buit in de wacht sleepte.

Gis­teren dins­dag 30 sep­tem­ber 2008 was er nieuws over alweer een Bel­gis­che onderne­m­ing en ook over Ierse banken.

Opeens bleek Dex­ia Bank diep in de prob­le­men te zit­ten, zo diep dat er een red­ding­sop­er­atie van­wege de over­heid aan te pas moest komen. Eigen­lijk slaak­te Dex­ia haar nood­kreet al de dag ervoor, maar toen over­stemde For­tis zowat alles. De Vlaamse regering gaf haar ste­un aan een finan­ciële injec­tie van ca 7 mil­jard euro, afkom­stig van de Bel­gis­che regering, de drie Bel­gis­che gewest­en en de aan­deel­houd­ers. Tussen haak­jes: hier­mee wordt de rel­a­tiviteit weer eens aange­toond van het­geen rat­ing firma’s menen te weten. We ver­wi­jzen hier­mee naar ons artikel Zijn er nog veilige banken? waarin Dex­ia vol­gens een studie naar voren komt als de 8ste veilig­ste bank ter wereld. 

Niet min­der dan 6 Ierse banken wer­den in één klap gered door een opmerke­lijk over­hei­dsini­ti­atief. Want ook in Ier­land heeft de instort­ing van de huizen­markt diepe won­den ges­la­gen en zelfs geleid tot recessie. Om de finan­ciële sta­biliteit te vri­jwaren stelt de Ierse regering zich garant tot een bedrag van 400 mil­jard euro, dat is meer dan het dubbel van het bnp, en dit tot sep­tem­ber 2010

En van­daag 1 okto­ber 2008 is het alweer raak. Niet min­der dan 5 banken kri­j­gen hun plaats in onze tri­este tabel. 

Er duikt nu een Ital­i­aanse bank op, Uni­cred­it uit Milaan. Van­daag woens­dag 1 okto­ber 2008 werd het aan­deel geschorst en blijkt de bank niet meer solv­abel te zijn. Er is sprake van het verkopen van bepaalde acti­va, maar daarover is verder niets gekend. 

De Britse spaar- en hypotheek­bank Brad­ford en Bin­g­ley beschik­te min­der dan een jaar gele­den over een ver­mo­gen van meer dan 65 mil­jard euro, maar nu is ze moeten gered wor­den door een nation­al­isatie, gevol­gd door de verkoop van een deel van de acti­va door de Britse overheid.

In de nasleep van de prob­le­men rond het Bel­gis­che Dex­ia deelde ook verzek­er­aar Ethias in de klap­pen. Zo erg zelfs, dat ook hier de over­heid moest ingri­jpen. Immers, met een par­tic­i­patie van 6,4% is Ethias gevoelig voor het wel en vooral het wee van Dex­ia. Tot op heden weten we weinig of niets over welke maa­trege­len genomen zijn in dit verband. 

Eén van de voor­waar­den bij de red­ding’ van For­tis was, dat de recent ver­wor­ven groep ABN Amro weer van de hand moet wor­den gedaan. Dit kan ver­lopen vol­gens ver­schil­lende scenario’s, zoals een vanu­it poli­tieke hoek gesug­gereerde tijdelijke par­tic­i­patie van de Ned­er­landse staat, die op die manier de over­name kan con­trol­eren. Aan­vanke­lijk leek ING geïn­ter­esseerd, maar dat is nu niet meer het geval. Er cir­culeren momenteel drie namen van morgelijke overne­mers: Deutsche Bank, de Britse HSBC en de Franse BNP Paribas. 

En tenslotte is er nog de Zwit­serse bank UBS, waarover we het in april 2008 nog had­den toen bleek dat er zo maar even­t­jes 7,6 mil­jard euro weg was. Toen maak­te UBS bek­end, haar struc­tu­ur grondig te zullen her­vor­men om dergelijke deba­cles te voorkomen. Helaas, dus. Omdat deze zak­en­bank gelden uit haar afdel­ing Ver­mo­gens­be­heer pompte in haar afdel­ing Investerin­gen was ze zeer gevoelig aan de gebeurtenis­sen op de Amerikaanse hypotheek­markt, want het was in deze sec­tor dazt de bank vooral actief was. Het gaat al een tijd niet goed met UBS: eind 2007 ontsloeg de bank bij­na 2% van haar per­son­eel (van 83.000 naar 81.500), in mei 2008 verd­we­nen 6,75% jobs (van 81.500 naar 76.000) en nu zouden er weer 1.900 banen op de tocht staan, ofwel 2,5% van de overge­bleven 76.000.

Tot daar onze update. En we zijn er zo goed als zek­er van, dat over enkele dagen onze tabel nog moet ver­rijkt’ wor­den met weer nieuwe namen. Een vri­jbli­jvende pre­view? Over Bar­clays (GB), Deutsche Bank (DE) en UBS (CH) cir­uleren ongun­stige bericht­en. En de stilte rond Franse banken doet weinig goeds ver­moe­den. En uit Scan­di­nav­ië bli­jft het nieuws beperkt tot de teloor­gang van de Roskilde Bank zoals hoger aange­haald. En in Ital­ië staat blijk­baar de bank Inte­sa San­pao­lo ook onder finan­ciële druk.

Lat­en we ook een anal­ist van JP Mor­gan Chase citeren, die meent te weten dat nog voor Nieuw­jaar ver­schil­lende Europese banken in totaal meer dan 28 mil­jard euro moeten afschri­jven voor belastin­gen als recht­streeks gevolg van de kredi­et- en hypotheekcri­sis. Belan­grijk­ste namen zijn in dit ver­band: Lloyds TSB en Bar­clays (GB), Deutsche Bank, Société Générale (FR) en last but not least de hier­boven aange­haalde Zwit­serse bank UBS.

Van­daag woens­dag 1 okto­ber 2008 moet de Amerikaanse Senaat stem­men over het Bush-Bernanke-Paul­son plan van de injec­tie van 700 mil­jard dol­lar. Van de uit­slag van deze stem­ming hangt enorm veel af, dat kan niet genoeg onder­streept worden. 

Wait and see, zeker?

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.