...

BAILOUT ONVOLDOENDE VOLGENS MARKT

14 mei 2010, 12:29 | Guy Boscart | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Quan­ti­ta­tive eas­ing, of in onze taal, kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing, de term waarmee Ben Bernanke ons ken­nis mee liet mak­en. Deze maa­trege­len zouden de wereld uit de cri­sis moeten helpen. Europa deed dat nog niet, tot zonda­gavond wan­neer men vol­gens velen niet anders kon. Een pakket met maa­trege­len en vooral veel geld, 750 mil­jard Euro, moet ervoor zor­gen dat de lan­den waar het al mis gaat en vooral dreigt mis te gaan weer even lucht krijgen…


Men dacht gelijk dat de Euro ook maar weer even­t­jes zou wor­den gered van de onder­gang, de munt ver­loor dit jaar al zo‘n 25 cent van zijn waarde tov de dol­lar en de koers van het Goud per kilo­gram loopt op tot boven de 32.000 euro, pak­weg een jaar gele­den was dat nog onder de 20.000 euro. De val­u­ta­mark­ten kri­j­gen het zwaar te ver­duren, niet alleen de Euro ver­li­est tov de pri­js van het Goud, dat doen andere val­u­ta natu­urlijk ook. Het Goud maakt ook record na record tov de dol­lar, een ounce kost nu al zo‘n 1240~1250 dol­lar. Waarom neem ik het Goud als indi­catie? Omdat de zwak­te van de val­u­ta­markt momenteel het best meet­baar is als we kijken naar de waarde van het Goud ten opzichte van al die andere val­utawaar­den. Bijvoor­beeld geme­ten naar de Aus­tralis­che dol­lar zien we het goud nog niet zo sterk oplopen, dat wil zeggen dat deze munt er op dit moment veel beter voorstaat dan de Euro, de dol­lar en de JPY. Hieron­der een grafiek­je van de koers van het Goud per kilo­gram in Euro.

Goud in Euro per Kilo­gram:
alt

Het besluit op 9 mei:
Dat de kogel door de kerk vloog op zondag 9 mei na de ver­gader­ing van de ECB, men was eruit, een enorm stim­u­ler­ingspakket om de Euro lan­den uit de prob­le­men te helpen … Het ging behoor­lijk ver­keerd in Grieken­land, en het broei­de in Span­je, Ital­ië, Ier­land en zelfs in Frankrijk … De Olievlek brei­de zich snel uit, en men was er in de VS al niet gerust meer op zodat de FED onrecht­streeks de ECB dwong tot een move, dat blijkt althans uit de infor­matie die we erover hebben gelezen … Ook in Europa kun­nen de geld­persen op volle toeren gaan draaien .…

De eerste reac­tie na deze maa­trege­len was nogal posi­tief, zow­el voor de Euro als voor de rest van de finan­ciële mark­ten. De Euro her­pakt zich snel van 1,25 naar 1,31 tegen­over de dol­lar, de beurzen in Europa lieten een uit­zon­der­lijke ral­ly zien van meer dan 5% en som­mige beurzen zelfs tot 10% op 1 dag. Op de AEX grafiek ziet u de beweg­ing duidelijk.

Het leek zo mooi, en vol verwacht­ing keek men naar boven, de BULL was even in volle glo­rie terug. Maar, voor niet lang merken we de dagen erna, de beurs wist nog wat verder op te krabbe­len maar bij de val­u­ta­markt kwam de onrust net zo snel weer terug. Nog voor de week voor­bij is staat de Euro zelfs lager dan voor de aankondig­ing op zonda­gavond, het lijkt erop dat men voor­lop­ig genoeg heeft van die ver­ruim­ing.
Of, het is al te laat? Of, ziet men niet in dat dit onvol­doende is om echt pot­ten te breken? Dat zal de tijd ons moeten leren, maar voor het vertrouwen hele­maal terugkomt zal men met de juiste maa­trege­len moeten komen. En, dat zie ik niet echt op de korte ter­mi­jn gebeuren helaas, daarom verwacht ik dat de markt het ook de komende tijd moeil­ijk zal kri­j­gen. Het kan een onrustige zomer wor­den op de finan­ciële mark­ten, de recessie kan snel terugkomen aangezien de bezuinigin­gen die er moeten wor­den doorgevo­erd hun invloed zullen kri­j­gen op het ver­loop van de economie bin­nen de Euro­zone.

De kern van het prob­leem:
Met al die bailouts, nu dus ook in Europa, lost men de kern van het prob­leem niet op natu­urlijk. Het grote her­s­tel dat we zien of hebben gezien blijkt niet meer dan een illusie, een fata mor­gana. De prob­le­men met de banken kun­nen wel zijn geblust, maar met de dag wordt het duidelijk­er dat wij als burg­er (belastin­gen) de reken­ing zullen moeten betal­en. We zit­ten gewoon een LEV­EL hoger, en daar kan men de pot­jes al niet meer vullen met de mid­delden die tot de beschikking zijn. De drukpersen moeten dus gaan draaien en alle slechte lenin­gen moeten wor­den opgekocht. Net als bij het huzaren­stuk­je van Bernanke, althans, vol­gens hem zelf … Maar, nog­maals … Who is going PAY the BILL” .…

Men beseft nog niet hoeveel dit alle­maal gaat kosten, eigen­lijk zor­gen al deze bailouts ervoor dat alle open­staande lenin­gen die terecht of onterecht wer­den ver­schaft gedurende de jaren van de wel­vaart en de opbouw de afgelopen pak­weg 2530 jaar op een hoop komen te liggen en dat het 1 grote pub­lieke schuld aan het wor­den is. Dus, wie voorzichtig was in zijn uit­gaven zal nu onrecht­streeks ver­ant­wo­ordelijk wor­den gehouden voor diege­nen die op het max­i­mum hebben geleefd of nog lev­en. Daar zit­ten natu­urlijk ook de slechte lenin­gen tussen, en de te grote economis­che hul­pacties om de mensen aan het werk te houden, dat vanaf de regeringskant. Vooral door dat laat­ste ontstaan er enorme teko­rten op de begrot­ing. Er moeten dus bezuinigin­gen komen, deze zullen ervoor zor­gen dat er banen ver­loren gaan waar­door de prob­le­men in eerste instantie nog moeil­ijk­er gaan wor­den.

Er zijn maar weinig aan­wi­jzin­gen dat de beste­din­gen van de con­sument zullen toen­e­men omdat het verkri­j­gen van lenin­gen nogal moeil­ijk zal wor­den, dan hebben we het over de grote regio‘s als Europa, de VS en Japan. Investerin­gen zullen uit­bli­jven waar­door er eerder banen ver­loren gaan, een prob­leem voor de con­sument dus. Regerin­gen die er heel slecht voorstaan zullen moeten bezuini­gen, dat kan tot loon­matig­ing lei­den, en besparin­gen op de algemene voorzienin­gen. In Grieken­land zit men al aan het pen­sioen van de mensen, in som­mige gevallen kri­jgt men 25% min­der door deze maa­trege­len die er waarschi­jn­lijk ook in Span­je, Por­tu­gal en andere lan­den gaan komen. Enfin, genoeg om nog­maals in een recessie terecht te komen lat­er dit jaar … Het ziet er in elk geval niet al te best uit.

Analyse AEX — Dow en de Euro:
Hieron­der 3 grafieken, de Euro, de AEX en de Dow Jones.
Bij de Euro is het plaat­je vrij duidelijk, na het groene licht van de ECB om de persen aan te zetten even een heftige reac­tie omhoog, maar langer dan 1 dag duurde het niet. Vanaf de top op 1,31 dol­lar viel de Euro meteen terug tot het niveau waar we op het dieptepunt ston­den vorige week. Sterk­er nog, de munt bereikt zelfs nieuwe lows tot onder de 1,25 dol­lar. De munt kan nog verder omlaag, we denken aan eerst de 1,21 dol­lar als low lat­er deze maand maar de zone 1,17~1,19 dol­lar is ook een oude bek­ende op de lange ter­mi­jn grafiek. Naar boven toe zit het vast tussen de 1,30 en 1,32 dol­lar, met de test van maandag werd dat meteen duidelijk.
De val­u­ta­markt zal onrustig bli­jven de komende tijd, en dat met het Goud op de achter­grond als vluchthaven voor het papiergeld.

De AEX kreeg het moeil­ijk net als de andere indices, de oplev­ing van deze week daar gelat­en, merken we dat de index nog ver onder zijn top staat van april. Daarom, we verwacht­en dat de AEX nog een keer terug moet tot die 300 pnt zone lat­er deze maand of in juni. Weer­stand in eerste instantie de 338~340 pnt, ofwel een lagere top voor de index.

Ook de Dow Jones, die een diepe prik neerzette op de bewuste 6 mei dal­ing kan het lastig kri­j­gen na een peri­ode van sti­j­gende koersen zon­der noe­menswaardi­ge cor­rec­tie. Die bodem op 9800 pnt staat er nu gewild of ongewild 2 keer, en kan aantrekkingskracht kri­j­gen nu. De index zal daar nog een keer naar­toe willen de komende tijd om iedereen even de kans te geven om daar te kopen. Dat is mijn gedacht daarover momenteel. Zoi­ets kan snel gaan, wel moeten we de tussen­sta­tions 10.730 en 10.520 pnt in de gat­en houden. Lat­er nog de 10.250~10.300 pnt waar recent nog op zijn afgeketst de vri­jdag voor het ECB besluit. Aan de bovenkant is het de 10.900~11.000 pnt waar we op moeten let­ten, maar daar zie ik de index niet zo snel door­breken voor­lop­ig. Kor­tom, de indices liggen er niet al te best bij momenteel, er kan nog heel wat vanaf voor we een nieuwe poging richt­ing de top­pen krijgen …

alt


alt


alt


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.