Quantitative easing, of in onze taal, kwantitatieve verruiming, de term waarmee Ben Bernanke ons kennis mee liet maken. Deze maatregelen zouden de wereld uit de crisis moeten helpen. Europa deed dat nog niet, tot zondagavond wanneer men volgens velen niet anders kon. Een pakket met maatregelen en vooral veel geld, 750 miljard Euro, moet ervoor zorgen dat de landen waar het al mis gaat en vooral dreigt mis te gaan weer even lucht krijgen…
Men dacht gelijk dat de Euro ook maar weer eventjes zou worden gered van de ondergang, de munt verloor dit jaar al zo‘n 25 cent van zijn waarde tov de dollar en de koers van het Goud per kilogram loopt op tot boven de 32.000 euro, pakweg een jaar geleden was dat nog onder de 20.000 euro. De valutamarkten krijgen het zwaar te verduren, niet alleen de Euro verliest tov de prijs van het Goud, dat doen andere valuta natuurlijk ook. Het Goud maakt ook record na record tov de dollar, een ounce kost nu al zo‘n 1240~1250 dollar. Waarom neem ik het Goud als indicatie? Omdat de zwakte van de valutamarkt momenteel het best meetbaar is als we kijken naar de waarde van het Goud ten opzichte van al die andere valutawaarden. Bijvoorbeeld gemeten naar de Australische dollar zien we het goud nog niet zo sterk oplopen, dat wil zeggen dat deze munt er op dit moment veel beter voorstaat dan de Euro, de dollar en de JPY. Hieronder een grafiekje van de koers van het Goud per kilogram in Euro.
Goud in Euro per Kilogram:
Het besluit op 9 mei:
Dat de kogel door de kerk vloog op zondag 9 mei na de vergadering van de ECB, men was eruit, een enorm stimuleringspakket om de Euro landen uit de problemen te helpen … Het ging behoorlijk verkeerd in Griekenland, en het broeide in Spanje, Italië, Ierland en zelfs in Frankrijk … De Olievlek breide zich snel uit, en men was er in de VS al niet gerust meer op zodat de FED onrechtstreeks de ECB dwong tot een move, dat blijkt althans uit de informatie die we erover hebben gelezen … Ook in Europa kunnen de geldpersen op volle toeren gaan draaien .…
De eerste reactie na deze maatregelen was nogal positief, zowel voor de Euro als voor de rest van de financiële markten. De Euro herpakt zich snel van 1,25 naar 1,31 tegenover de dollar, de beurzen in Europa lieten een uitzonderlijke rally zien van meer dan 5% en sommige beurzen zelfs tot 10% op 1 dag. Op de AEX grafiek ziet u de beweging duidelijk.
Het leek zo mooi, en vol verwachting keek men naar boven, de BULL was even in volle glorie terug. Maar, voor niet lang merken we de dagen erna, de beurs wist nog wat verder op te krabbelen maar bij de valutamarkt kwam de onrust net zo snel weer terug. Nog voor de week voorbij is staat de Euro zelfs lager dan voor de aankondiging op zondagavond, het lijkt erop dat men voorlopig genoeg heeft van die verruiming.
Of, het is al te laat? Of, ziet men niet in dat dit onvoldoende is om echt potten te breken? Dat zal de tijd ons moeten leren, maar voor het vertrouwen helemaal terugkomt zal men met de juiste maatregelen moeten komen. En, dat zie ik niet echt op de korte termijn gebeuren helaas, daarom verwacht ik dat de markt het ook de komende tijd moeilijk zal krijgen. Het kan een onrustige zomer worden op de financiële markten, de recessie kan snel terugkomen aangezien de bezuinigingen die er moeten worden doorgevoerd hun invloed zullen krijgen op het verloop van de economie binnen de Eurozone.
De kern van het probleem:
Met al die bailouts, nu dus ook in Europa, lost men de kern van het probleem niet op natuurlijk. Het grote herstel dat we zien of hebben gezien blijkt niet meer dan een illusie, een fata morgana. De problemen met de banken kunnen wel zijn geblust, maar met de dag wordt het duidelijker dat wij als burger (belastingen) de rekening zullen moeten betalen. We zitten gewoon een LEVEL hoger, en daar kan men de potjes al niet meer vullen met de middelden die tot de beschikking zijn. De drukpersen moeten dus gaan draaien en alle slechte leningen moeten worden opgekocht. Net als bij het huzarenstukje van Bernanke, althans, volgens hem zelf … Maar, nogmaals … “Who is going PAY the BILL” .…
Men beseft nog niet hoeveel dit allemaal gaat kosten, eigenlijk zorgen al deze bailouts ervoor dat alle openstaande leningen die terecht of onterecht werden verschaft gedurende de jaren van de welvaart en de opbouw de afgelopen pakweg 25 a 30 jaar op een hoop komen te liggen en dat het 1 grote publieke schuld aan het worden is. Dus, wie voorzichtig was in zijn uitgaven zal nu onrechtstreeks verantwoordelijk worden gehouden voor diegenen die op het maximum hebben geleefd of nog leven. Daar zitten natuurlijk ook de slechte leningen tussen, en de te grote economische hulpacties om de mensen aan het werk te houden, dat vanaf de regeringskant. Vooral door dat laatste ontstaan er enorme tekorten op de begroting. Er moeten dus bezuinigingen komen, deze zullen ervoor zorgen dat er banen verloren gaan waardoor de problemen in eerste instantie nog moeilijker gaan worden.
Er zijn maar weinig aanwijzingen dat de bestedingen van de consument zullen toenemen omdat het verkrijgen van leningen nogal moeilijk zal worden, dan hebben we het over de grote regio‘s als Europa, de VS en Japan. Investeringen zullen uitblijven waardoor er eerder banen verloren gaan, een probleem voor de consument dus. Regeringen die er heel slecht voorstaan zullen moeten bezuinigen, dat kan tot loonmatiging leiden, en besparingen op de algemene voorzieningen. In Griekenland zit men al aan het pensioen van de mensen, in sommige gevallen krijgt men 25% minder door deze maatregelen die er waarschijnlijk ook in Spanje, Portugal en andere landen gaan komen. Enfin, genoeg om nogmaals in een recessie terecht te komen later dit jaar … Het ziet er in elk geval niet al te best uit.
Analyse AEX — Dow en de Euro:
Hieronder 3 grafieken, de Euro, de AEX en de Dow Jones.
Bij de Euro is het plaatje vrij duidelijk, na het groene licht van de ECB om de persen aan te zetten even een heftige reactie omhoog, maar langer dan 1 dag duurde het niet. Vanaf de top op 1,31 dollar viel de Euro meteen terug tot het niveau waar we op het dieptepunt stonden vorige week. Sterker nog, de munt bereikt zelfs nieuwe lows tot onder de 1,25 dollar. De munt kan nog verder omlaag, we denken aan eerst de 1,21 dollar als low later deze maand maar de zone 1,17~1,19 dollar is ook een oude bekende op de lange termijn grafiek. Naar boven toe zit het vast tussen de 1,30 en 1,32 dollar, met de test van maandag werd dat meteen duidelijk.
De valutamarkt zal onrustig blijven de komende tijd, en dat met het Goud op de achtergrond als vluchthaven voor het papiergeld.
De AEX kreeg het moeilijk net als de andere indices, de opleving van deze week daar gelaten, merken we dat de index nog ver onder zijn top staat van april. Daarom, we verwachten dat de AEX nog een keer terug moet tot die 300 pnt zone later deze maand of in juni. Weerstand in eerste instantie de 338~340 pnt, ofwel een lagere top voor de index.
Ook de Dow Jones, die een diepe prik neerzette op de bewuste 6 mei daling kan het lastig krijgen na een periode van stijgende koersen zonder noemenswaardige correctie. Die bodem op 9800 pnt staat er nu gewild of ongewild 2 keer, en kan aantrekkingskracht krijgen nu. De index zal daar nog een keer naartoe willen de komende tijd om iedereen even de kans te geven om daar te kopen. Dat is mijn gedacht daarover momenteel. Zoiets kan snel gaan, wel moeten we de tussenstations 10.730 en 10.520 pnt in de gaten houden. Later nog de 10.250~10.300 pnt waar recent nog op zijn afgeketst de vrijdag voor het ECB besluit. Aan de bovenkant is het de 10.900~11.000 pnt waar we op moeten letten, maar daar zie ik de index niet zo snel doorbreken voorlopig. Kortom, de indices liggen er niet al te best bij momenteel, er kan nog heel wat vanaf voor we een nieuwe poging richting de toppen krijgen …
Guy Boscart
www.usmarkets.nl