...

Azië korte termijn licht negatief

5 november 2007, 17:47 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In een van mijn eerste columns op www​.usmar​kets​.nl schreef ik dat ik de Hang Seng Index voor het einde van het jaar boven 30.000 pun­ten zou staan. Deze grens is in okto­ber ruim­schoots gehaald, maar van­daag is de index er weer ruim onder gedo­ken als gevolg van uit­sprak­en van pre­mier Wen Jiabao van China. 

Kort gezegd kwa­men deze uit­sprak­en er op neer dat de open­stelling van de beurs van Hong Kong voor Chi­nese beleg­gers voor­lop­ig nog niet door­gaat. Sinds 20 augus­tus werd hier zwaar op gean­ticipeerd door zow­el beleg­gers in Hong Kong als door buiten­landse beleg­gers, wat resul­teerde in een ral­ly van 40% in de Hang Seng Index (HSI). De Hang Seng Chi­na Enter­pris­es Index (HSCEI) liep zelfs op met 78% sinds die datum. Kor­tom, de sti­jging hield geen ver­band meer met de fun­da­men­tals maar was liq­uiditeits­ge­dreven. De opmerkin­gen van pre­mier Wen waren de trig­ger voor het door­prikken van deze liquiditeitsbubbel.
Hoe zit het korte ter­mi­jn beeld er nu uit voor beleggen in Azië? Ik beperk me hieron­der tot Chi­na en India, de regionale lei­ders op economisch gebied. Fun­da­menteel zijn de vooruitzicht­en voor deze twee ron­duit nog alti­jd goed. De economis­che groei bedraagt in Chi­na 11,5% en in India 9,3%. Vol­gens pers­bu­reau Bloomberg bedraagt de gemid­delde win­st­groei in 2007 tussen de 10 tot 20% voor Chi­na (op basis van de bedri­jven opgenomen in de HSCEI) tot ruim 11% voor India. Vergelijk dit met de VS, waar de bedri­jven bin­nen de Dow Jones Indus­tri­als (DJI) de winst per aan­deel dit jaar naar verwacht­ing met 4,7% zullen zien toen­e­men, en Europa waar dit per­cent­age bin­nen de Euro Stoxx 50 op 1,6% staat.
De win­st­groei moet echter alti­jd ver­bon­den wor­den met waarder­ing. De HSCEI, waarin de noterin­gen van Chi­nese large caps in Hong Kong zijn opgenomen, heeft een k/​w van 26, en in India heeft de Sen­sex heeft een k/​w van 24. Voor de DJI geldt een k/​w van 15, en de Euro Stoxx 50 wordt gewaardeerd op een k/​w van 13.
Anal­is­ten die deze cijfers al een tijd­je op het scherm hebben gezien verk­laren dit macro-economis­che plaat­je met de term decou­pling’, ofwel het loskop­pe­len van de groei in Azië van de VS en Europa. De hoge groei in Azië heeft daar echter niets mee te maken. 

Nog alti­jd zijn de Azi­atis­che economieën voor een groot deel afhanke­lijk van de export naar de VS en Europa, ook al neemt het aan­deel van de con­sump­tieve beste­din­gen toe in het bru­to nation­aal pro­dukt. De com­bi­natie van hogere olie-en grond­stof­fen­pri­jzen, een dal­ende dol­lar en de afname van de con­sump­tie in met name de VS zal uitein­delijk ook effect hebben op zow­el India als Chi­na. Chi­na houdt het effect van de dal­ende dol­lar bin­nen de perken door yuan slechts zeer gelei­delijk te lat­en apprecieren tegen­over de dol­lar. Vooral­snog bli­jven de verwachtin­gen ten aanzien van de economis­che groei op een hoog niveau — denk eens in hoe het zou zijn als de Amerikaanse economie geen ver­trag­ing had gek­end dit jaar!


Sub­prime crisis

Azië kan dus, economisch gezien, wel tegen een stoot­je. En ter­wi­jl Europa en de VS geplaagd wor­den door de sub­prime cri­sis – zie North­ern Rock, Cit­i­group en Mer­rill Lynch – zijn er in Azië behalve in Japan geen in omvang vergelijk­bare gevallen en schan­dalen bek­end. In Chi­na heeft Bank of Chi­na $7,9 mil­jard aan suprime gere­la­teerde beleg­gin­gen, en is daarmee koplop­er. In Hong Kong bek­leedt HSBC deze posi­tie, maar dat deze bank prob­le­men heeft met de hypotheek­porte­feuille in de VS is al sinds dit voor­jaar bek­end, vóór­dat de sub­prime cri­sis de beurzen in Europa en de VS trof. Ook in Sin­ga­pore zijn er een aan­tal banken met een wis­se­lende bloot­stelling aan de sub­prime cri­sis. Maar met name de finan­ciële sec­tor in India wordt niet of nauwelijks direct ger­aakt door de sub­prime cri­sis. Van­daar dat dit land ook wel wordt gezien als een safe haven. 
Tech­nisch


Enkele indices staan er momenteel min­der goed voor dan enkele weken gele­den. Afgelopen vri­jdag plaat­ste ik een artikel op www​.invest​s​e​lec​ta​sia​.com over de Hang Seng Index (HSI). Kort gezegd kwam het hierop neer dat de index teruggevallen was een sti­j­gend wig­pa­troon, en dit is negatief. Toe­val­lig vol­gde van­daag onmid­del­lijk de neer­waartse uit­braak met een dal­ing van maar lief­st 5%. Onder­staande grafiek is een update van de grafiek die vorige week vri­jdag plaat­ste, klik hier voor de uit­ge­brei­de analyse. Van­daag daalde de index tot vlak boven de hor­i­zon­tale ste­un op 28.871, en intra­day is de index ook over­sold. Hoewel op de zeer korte ter­mi­jn daarom een oplev­ing of sta­bil­isatie kan wor­den verwacht, denk ik dat de Hang Seng uitein­delijk nog wat verder zal corrigeren. 


Ook de HSCEI is ook uit de steile opgaande trend gevallen, en heeft direct de lichte hor­i­zon­tale ste­un gebro­ken op 18.463. Let ook op het dal­ende ver­loop van de Relatieve Sterk­te Index. De eerste serieuze ste­un ligt hier nog een eind weg, rond 15.000. Eventueel kan de index ste­un vin­den rond de ronde getallen, d.w.z. 18, 17 en 16.000. De HSCEI is op intra­day basis net als de HSI oversold. 





De Sen­sex is de enige index waar ik tech­nisch nog posi­tief over ben. Waarschi­jn­lijk reflecteert de koers de hoge economis­che groei in India, gecom­bi­neerd met een relatieve ongevoe­ligheid voor de sub­prime cri­sis waar­door het als een safe haven voor investeerders wordt beschouwd. Wel worstelt de Indi­ase bench­mark nog met de 20.000 pun­ten­grens, maar de opgaande trend is nog steeds intact. En zolang dit het geval moeten beleg­gers uit­gaan van sti­j­gende koersen. De RSI is echter dal­ende, en divergeert dus met de index zelf. Dit is een waarschuwing voor beleg­gers dat er mogelijk topvorm­ing plaatsvin­dt. De eerste ste­un is de zone tussen 19.050 en 19.300. De opgaande trend wordt gebro­ken bij een slot onder 18.000 punten. 



Resumerend zijn de indices m.i. momenteel bezig met een (gezonde) cor­rec­tie. Vooral in Hong Kong en Chi­na zijn de waarderin­gen op de fun­da­men­tals vooruit­gelopen. Dit geldt in wat min­dere mate voor India. Van­wege de betere economis­che vooruitzicht­en zullen de Azi­atis­che beurzen op de lange ter­mi­jn betere resul­tat­en lat­en zien dan hun west­erse collega’s. Van­daar dat ik op de korte ter­mi­jn licht negatief ben.

Mar­cel van den Broeke
De infor­matie in deze col­umn is niet bedoeld als pro­fes­sioneel of par­ti­c­uli­er beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Beleggen in Emerg­ing Mar­kets gaat gepaard met hoog risi­co. Lees ook de vol­gende dis­claimer.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.