![](/images/legacy-images/images/Marcel_vdb_04.gif)
In een van mijn eerste columns op www.usmarkets.nl schreef ik dat ik de Hang Seng Index voor het einde van het jaar boven 30.000 punten zou staan. Deze grens is in oktober ruimschoots gehaald, maar vandaag is de index er weer ruim onder gedoken als gevolg van uitspraken van premier Wen Jiabao van China.
Kort gezegd kwamen deze uitspraken er op neer dat de openstelling van de beurs van Hong Kong voor Chinese beleggers voorlopig nog niet doorgaat. Sinds 20 augustus werd hier zwaar op geanticipeerd door zowel beleggers in Hong Kong als door buitenlandse beleggers, wat resulteerde in een rally van 40% in de Hang Seng Index (HSI). De Hang Seng China Enterprises Index (HSCEI) liep zelfs op met 78% sinds die datum. Kortom, de stijging hield geen verband meer met de fundamentals maar was liquiditeitsgedreven. De opmerkingen van premier Wen waren de trigger voor het doorprikken van deze liquiditeitsbubbel.
Hoe zit het korte termijn beeld er nu uit voor beleggen in Azië? Ik beperk me hieronder tot China en India, de regionale leiders op economisch gebied. Fundamenteel zijn de vooruitzichten voor deze twee ronduit nog altijd goed. De economische groei bedraagt in China 11,5% en in India 9,3%. Volgens persbureau Bloomberg bedraagt de gemiddelde winstgroei in 2007 tussen de 10 tot 20% voor China (op basis van de bedrijven opgenomen in de HSCEI) tot ruim 11% voor India. Vergelijk dit met de VS, waar de bedrijven binnen de Dow Jones Industrials (DJI) de winst per aandeel dit jaar naar verwachting met 4,7% zullen zien toenemen, en Europa waar dit percentage binnen de Euro Stoxx 50 op 1,6% staat.
De winstgroei moet echter altijd verbonden worden met waardering. De HSCEI, waarin de noteringen van Chinese large caps in Hong Kong zijn opgenomen, heeft een k/w van 26, en in India heeft de Sensex heeft een k/w van 24. Voor de DJI geldt een k/w van 15, en de Euro Stoxx 50 wordt gewaardeerd op een k/w van 13.
Analisten die deze cijfers al een tijdje op het scherm hebben gezien verklaren dit macro-economische plaatje met de term ‘decoupling’, ofwel het loskoppelen van de groei in Azië van de VS en Europa. De hoge groei in Azië heeft daar echter niets mee te maken.
Nog altijd zijn de Aziatische economieën voor een groot deel afhankelijk van de export naar de VS en Europa, ook al neemt het aandeel van de consumptieve bestedingen toe in het bruto nationaal produkt. De combinatie van hogere olie-en grondstoffenprijzen, een dalende dollar en de afname van de consumptie in met name de VS zal uiteindelijk ook effect hebben op zowel India als China. China houdt het effect van de dalende dollar binnen de perken door yuan slechts zeer geleidelijk te laten apprecieren tegenover de dollar. Vooralsnog blijven de verwachtingen ten aanzien van de economische groei op een hoog niveau — denk eens in hoe het zou zijn als de Amerikaanse economie geen vertraging had gekend dit jaar!
Subprime crisis
Azië kan dus, economisch gezien, wel tegen een stootje. En terwijl Europa en de VS geplaagd worden door de subprime crisis – zie Northern Rock, Citigroup en Merrill Lynch – zijn er in Azië behalve in Japan geen in omvang vergelijkbare gevallen en schandalen bekend. In China heeft Bank of China $7,9 miljard aan suprime gerelateerde beleggingen, en is daarmee koploper. In Hong Kong bekleedt HSBC deze positie, maar dat deze bank problemen heeft met de hypotheekportefeuille in de VS is al sinds dit voorjaar bekend, vóórdat de subprime crisis de beurzen in Europa en de VS trof. Ook in Singapore zijn er een aantal banken met een wisselende blootstelling aan de subprime crisis. Maar met name de financiële sector in India wordt niet of nauwelijks direct geraakt door de subprime crisis. Vandaar dat dit land ook wel wordt gezien als een safe haven.
Technisch
Enkele indices staan er momenteel minder goed voor dan enkele weken geleden. Afgelopen vrijdag plaatste ik een artikel op www.investselectasia.com over de Hang Seng Index (HSI). Kort gezegd kwam het hierop neer dat de index teruggevallen was een stijgend wigpatroon, en dit is negatief. Toevallig volgde vandaag onmiddellijk de neerwaartse uitbraak met een daling van maar liefst 5%. Onderstaande grafiek is een update van de grafiek die vorige week vrijdag plaatste, klik hier voor de uitgebreide analyse. Vandaag daalde de index tot vlak boven de horizontale steun op 28.871, en intraday is de index ook oversold. Hoewel op de zeer korte termijn daarom een opleving of stabilisatie kan worden verwacht, denk ik dat de Hang Seng uiteindelijk nog wat verder zal corrigeren.
Ook de HSCEI is ook uit de steile opgaande trend gevallen, en heeft direct de lichte horizontale steun gebroken op 18.463. Let ook op het dalende verloop van de Relatieve Sterkte Index. De eerste serieuze steun ligt hier nog een eind weg, rond 15.000. Eventueel kan de index steun vinden rond de ronde getallen, d.w.z. 18, 17 en 16.000. De HSCEI is op intraday basis net als de HSI oversold.
De Sensex is de enige index waar ik technisch nog positief over ben. Waarschijnlijk reflecteert de koers de hoge economische groei in India, gecombineerd met een relatieve ongevoeligheid voor de subprime crisis waardoor het als een safe haven voor investeerders wordt beschouwd. Wel worstelt de Indiase benchmark nog met de 20.000 puntengrens, maar de opgaande trend is nog steeds intact. En zolang dit het geval moeten beleggers uitgaan van stijgende koersen. De RSI is echter dalende, en divergeert dus met de index zelf. Dit is een waarschuwing voor beleggers dat er mogelijk topvorming plaatsvindt. De eerste steun is de zone tussen 19.050 en 19.300. De opgaande trend wordt gebroken bij een slot onder 18.000 punten.
Resumerend zijn de indices m.i. momenteel bezig met een (gezonde) correctie. Vooral in Hong Kong en China zijn de waarderingen op de fundamentals vooruitgelopen. Dit geldt in wat mindere mate voor India. Vanwege de betere economische vooruitzichten zullen de Aziatische beurzen op de lange termijn betere resultaten laten zien dan hun westerse collega’s. Vandaar dat ik op de korte termijn licht negatief ben.
Marcel van den Broeke
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggen in Emerging Markets gaat gepaard met hoog risico. Lees ook de volgende disclaimer.