...

Azië: Vooravond van enorme rally

2 oktober 2007, 17:22 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Een enorm stuwmeer aan geld kan in de komende jaren naar de Azi­atis­che beurzen vloeien. De relatief lage pen­sioen­skassen in com­bi­natie met de ver­gri­jz­ing­prob­lematiek kan een enorme ral­ly tot gevolg hebben.
Vorige week was ik in Lon­den bij de pre­sen­tatie van ver­mo­gens­be­heerder Hen­der­son Glob­al Investors over hun vooruitzicht­en. Deze organ­isatie is opgericht in 1934 en is een toon­aangevende ver­mo­gens­be­heerder in Europa.

Risico’s nemen toe

De voor­naam­ste bood­schap is dat er nog geen bewi­js is voor een aanstaande malaise op de aan­de­len­beurzen. De waarderin­gen zijn nog steeds goed­koop en hebben een bodem gelegd.
Wereld­wi­jd wor­den aan­de­len ver­han­deld tegen cir­ca 14 maal de verwachte winst. Dat is het laag­ste niveau in 15 jaar. De sterke win­st­groei houdt de waarderin­gen relatief laag. In de afgelopen vier jaar steeg de winst per aan­deel wereld­wi­jd met gemid­deld 23% per jaar. Dat is te danken aan de struc­turele fac­toren zoals de mon­di­alis­er­ing en de tech­nol­o­gis­che ontwik­kelin­gen. Ook cyclis­che fac­toren zoals de sterke pro­duc­tie bieden een grote stimulans.

De vraag is of deze trend zich zal doorzetten. Recent zijn de risico’s op een afkoel­ing toegenomen. De kredi­et­cri­sis op de finan­ciële mark­ten kan er toe lei­den dat de bal­ansen van banken ver­slechteren en zij daar­door min­der geld uitle­nen aan bedri­jven en con­sumenten. De met schulden over­laden Amerikaanse con­sumenten zijn daar­bij vooral een risi­co­fac­tor. Hen­der­son schat de kans op een recessie in de Verenigde Stat­en in op 33%. Hoe dan ook gaat de Amerikaanse economie vol­gens hen een peri­ode van zwak­te tege­moet. Daarmee zal de groei van de werelde­conomie ook een verzwakking lat­en zien. Zelfs als er geen beurs­malaise optreedt, is de beste peri­ode voor aan­de­len achter de rug. 

Div­i­dend

Als koersen zijwaarts bewe­gen of slechts licht sti­j­gen, is de blik op div­i­den­dren­de­ment een goede strategie.

Div­i­den­den mak­en his­torisch gezien een groot deel van het aan­de­len­ren­de­ment uit.

Een mand­je van 30 Europese topaan­de­len ges­e­lecteerd op hun hoge div­i­den­dren­de­ment was de afgelopen 30 jaar vri­jwel con­tinu superieur aan de indices, met uit­zon­der­ing van de jaren 1998 en 1999.

Uit een onder­zoek van Mor­gan Stan­ley blijkt dat om het aan­deel van een bedri­jf een impuls te geven, het slim­mer is om het div­i­dend te ver­hogen dan om aan­de­len terug te kopen. Sinds 1997 zijn aan­de­len waar­van het div­i­dend is ver­hoogd geste­gen met gemid­deld 12.7%, vergeleken met een gemid­delde mark­t­groei van 10.3%.

Azië kan veilige haven bieden

Vooral Azi­atis­che aan­de­len die een goed div­i­den­dren­de­ment bieden zijn vol­gens Hen­der­son kan­srijk en kun­nen een veilige haven zijn. Azi­atis­che div­i­den­dren­de­menten zijn in his­torisch opzicht en ten opzichte van de rest van de wereld hoog. 

Op de (middel)lange ter­mi­jn is Hen­der­son posi­tief over deze regio. Op korte ter­mi­jn kun­nen Azi­atis­che beurzen ook een knauw kri­j­gen. Aan­de­len met een hoog div­i­den­dren­de­ment zijn bij sti­j­gende rentes favoriet.

Na de cri­sis in 1997 hebben bedri­jven in deze regio de schulden fors afge­bouwd waar­door de bal­ansen ver­sterkt zijn. Ook zijn besturen van onderne­min­gen op de schop gegaan en is de uit­gavendis­ci­pline vergroot. 

De fun­da­mentele economis­che fac­toren hebben er nooit zo goed uit­gezien als nu.
Enorm stuwmeer van geld op komst

Ook de demografis­che ontwik­kelin­gen mak­en div­i­den­daan­de­len kan­srijk. Weinig bespro­ken is de pen­sioen­si­t­u­atie in Azië. Net als de rest van de wereld heeft de regio te mak­en met de ver­gri­jz­ing­sprob­lematiek. Tegen het jaar 2040 zal een aanzien­lijk deel van de bevolk­ing afhanke­lijk zijn van pen­soe­nen die ofwel door de over­heid wor­den ver­strekt dan wel wor­den uit­ge­keerd door bedrijven.
De huidi­ge omvang van de Azi­atis­che pen­sioenkassen is klein zodat er enorm veel geld naar toe moet vloeien voor de oudedagsvoorzien­ing. Deze fond­sen kun­nen op hun beurt weer in aan­de­len beleggen.
Zo wordt een sti­jging van de pen­sioen­fonds­bezit­tin­gen in Aus­tral­ië verwacht van 250% in de komende 10 jaar. Azië exclusief Japan zal in dezelfde peri­ode een toe­name zien van 500%.

De besparin­gen van huishoudens zijn in de afgelopen jaren aanzien­lijk gestegen.
Deze besparin­gen wor­den vooral op bankrekenin­gen gezet. Elke ommezwaai van kas­geld kan een enorm gun­stig effect hebben op zow­el de aandelenmarkten.

Leg de nadruk op bedri­jven die een groot deel van de omzet halen uit het bin­nen­land en ver­mi­jdt onderne­min­gen die cyclis­che activiteit­en hebben. 

Op dit moment hebben zij een uniek beleg­gings­fonds die aan­de­len selecteert op basis van hun div­i­den­dren­de­ment: het Hen­der­son Hori­zon Asian Div­i­dend Income Fund.

Huidi­ge koers: $14.41
Actuele koers: Klik hier

Aan­de­len wor­den op bedri­jf­s­niveau ges­e­lecteerd en de nadruk ligt op waarder­ing en win­sten. Ook wordt er gekeken naar de kasstromen op lange ter­mi­jn. Dit is een fonds voor beleg­gers die een hoog div­i­dend willen en voor hen die wel in Azie willen beleggen maar zich geen zor­gen willen mak­en over de risico’s.

Dit fonds wordt actief beheerd en bevat 40 – 60 aan­de­len. Het heeft in de afgelopen tien jaar cir­ca 20% beter gepresteerd dan de rel­e­vante beurs­graad­me­ter, de MSCI AC Asia PacxJapan. 

In de regio is vooral Tai­wan favoriet.
Enkele kan­srijke aan­de­len vol­gens Hen­der­son zijn Perusa­haan Gas Negara, Sin­ga­pore Tele­com en High tech Computer.
Voor reac­ties mail naar webmaster(at)volghetgeld.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.