...

April '05: mooie aangroei jobs in VS

8 mei 2005, 12:48 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Afgelopen maand april bracht extra werk voor 274.000 Amerika­nen. Op zichzelf een mooi cijfer, zek­er omdat het de verwachtin­gen ver heeft overtrof­fen. Maar de nuchter­heid gebied ons de sit­u­atie kri­tisch te bek­ijken. Colum­nist Jan Van Besauw geeft zijn visie.
April ’05: mooie aan­groei jobs in VS
De afgelopen maand april bracht posi­tief nieuws over het werkaan­bod in de VS. Het aan­tal mensen met een job groei­de aan met 274.000 een­heden, dat is 100.000 meer dan vooropgesteld. 
In een overzicht van de afgelopen 10 jaar ziet het zo uit:
Groei jobs/​maand over 10 jaar in VS Bron: US Depart. of Labor 
U ziet sinds het laat­ste kwartaal van 2001de opwaartse trend in de richt­ing van ½ miljoen nieuwe jobs per maand, geno­teerd in 1997 en 2000

Werk­lozen in %/​maand over 10 jaar in VS Bron: US Depart. of Labor 
De evo­lu­tie van het werk­looshei­d­sci­jfer, dat in april ll. 5,2% bedroeg lijkt weer op het pad richt­ing de 4% van het jaar 2000
Blijk­baar hebben vele econ­o­mis­ten deze charts gezien en is dat de basis van de golf van opti­misme en zelfvertrouwen, die nu doorheen de States rolt. 
Voor ook wij begin­nen te juichen bli­jven we met de twee voeten ste­vig op de nat­gere­gende grond en onder­zoeken we de situatie.
Ten eerste: welke sec­toren waren gun­stig of ongun­stig voor de werkaanbieding? 
Gun­stig:
- klein­han­del, winkelketens,
- hore­ca, vooral bars en restaurants,
- bouw,
- con­struc­tie,
- financiële dienstverlening.
Ongun­stig:
- auto­han­del,
- voed­sel­pro­duc­tie,
- meube­lin­dus­trie,
- machinebouw.
Het ongun­stige jobkli­maat in al wat te mak­en heeft met indus­trie is gro­ten­deels toe te schri­jven aan twee fac­toren: con­cur­ren­tie uit Azië en de hoge energiepri­js. Op dit gebied zal naar onze mening niet veel veran­deren de komende maanden.
Ten tweede: hoe staat Yank-met-de-pet tegen­over de economie in zijn dier­bare ‘Land of the Free’?

Wel, dat is niet zo geweldig. Het con­sumenten­vertrouwen voor april was 78.2, dat is het laag­ste sinds okto­ber 2003. Van­waar dit pes­simisme? We moeten niet ver zoeken: de sti­j­gende fac­tu­ur voor stookolie, de duur­dere ben­zine aan de pomp, de hogere inter­esten bij het lenen van geld. En lenen is in de VS een nationale sport, dat hebben we u al eerder gemeld.
Ten derde: hoe staat het met de economis­che groei?
Vorige week maak­te de over­heid in de VS bek­end, dat de economie groei­de met 3,1% op jaar­ba­sis, dat is de laag­ste groei in 2 jaar. Boos­doen­ers bleken te zijn de ver­min­derde uit­gaven door bedri­jven en par­ti­c­ulieren omwille van, wat dacht u, de hoge energiefactuur.
Als u even nadenkt over de drie boven­ver­melde pun­ten, dan komt u wellicht tot dezelfde con­clusie als onder­getek­ende: is er echt zoveel reden om de bazuinen te doen schallen over de toe­name van de jobs in april.
Ver­s­ta ons niet ver­keerd: we gun­nen die mensen hun werk en we hopen echt dat het in mei, juni, juli enzovoort bergop zal bli­jven gaan met de werkgele­gen­heid. Maar we vra­gen ons af, of er geen kracht­en achter de scher­men aan het werk zijn om een suc­cesvol gegeven op te blazen tot over­dreven proporties.
Want de pop­pen­spel­ers zijn alti­jd paraat.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.