...

Amerikaanse stier contra Franse beer

11 augustus 2010, 10:53 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Toon aan enkele mensen een glas voor de helft gevuld met water of wijn (met bier is de test min­der duidelijk) en u stelt vast dat voor de enen het glas halfvol en voor de anderen halfleeg is. Dergelijk ver­schil in visie geldt nu ook voor de wereldeconomie.


We hebben het over de opinies van de Amerikaanse econ­o­miste Nat­acha Val­la, aan het werk bij Gold­man Sachs, en Albert Edwards, globaal stra­teeg bij Société Générale. Zij gelooft niet in een terug­keer van de recessie, hij daar­ente­gen is er vast van overtuigd.

We weten het en de Romeinen zeg­den het ook al, elke vergelijk­ing loopt mank. Een dame betite­len als een sti­er en een heer vergelijken met een beer is wat te veel van het goede, maar in dit geval kun­nen we niet anders.

De sit­u­atie vandaag

Mevrouw Nat­acha Val­la, de sti­er in dit ver­haal (we kun­nen er maar niet aan wen­nen), beweert dat zelfs in de meest kwets­bare sec­toren de terug­keer van een krimpende economie moeil­ijk aan te nemen is. Ze weet wel, dat de ontwik­kel­ings­lan­den momenteel hun economie zien ver­tra­gen.
Tussen haak­jes: dit stand­punt ligt in lijn met wat we zeg­den in het artikel BRIC nog niet uit start­blokken van 7 augus­tus 2010.

Maar mevrouw Val­la haast zich om toe te voe­gen, dat de meeste van deze ontwik­kel­ings­lan­den voor 2010 en 2011 toch nog een groei verwacht­en die het West­en alleen maar kan beni­j­den. Zie hieromtrent het zo-even aange­haalde artikel.
Als voor­beeld haalt ze Chi­na aan, waar de van over­hei­dswege genomen afkoel­ings­maa­trege­len hun gun­stig effect op de economie niet mis­sen.
Wat betre­ft de Europese bespar­ings­maa­trege­len verwacht ze, dat deze de glob­ale groei in 2011 met amper 0,5% zullen ver­min­deren, zek­er onvol­doende om de economie weer in een cri­sis te dom­pe­len. Ze voegt eraan toe, dat de verzwakking van de euro (ca ‑10% sinds aan­vang 2010) de export zal stim­uleren, zodat eerder genoemde ver­trag­ing met 0,5% weggewist zal worden. 

Onze beer, de heer Albert Edwards, spreekt zijn vrees uit over wat er gaat gebeuren met de Europese lan­den die een explosie van hun kredi­et­bubbel hebben meege­maakt, denk aan Grieken­land. Deze lan­den moeten nu alles op alles zetten om zich te ont­doen van hun schulden­last. Dit feit is vol­gens hem een vre­selijke tegen­wind die ons zal terug­blazen naar een recessie’.

De heer Edwards ziet geen heil in de poli­tieke economis­che maa­trege­len. Als voor­beeld haalt hij aan, dat in de VS het groot­ste relan­ce­plan ooit de flauw­ste hero­plev­ing ooit heeft bew­erk­stel­ligd’. Als hij de herne­m­ing van de opbouw van stocks door de onderne­min­gen buiten beschouwing laat, zal het bnp in VS in 2010 niet hoger zijn dan 1,5%.

De komende maanden

Eerst lat­en we weer de sti­er in dit ver­haal, mevrouw Val­la, aan het woord. Ze geeft toe, dat de tweede helft van 2010 niet de groei van de eerste helft zal evenaren. De economie zal ver­tra­gen, maar niet opnieuw in vri­je val komen,’ zegt ze. Waarschi­jn­lijk om haar oppo­nent Edwards wat wind uit de zeilen te nemen, stelt ze voor Frankrijk een groei voor 2010 van 2,7% voorop. En, voegt ze eraan toe dit cijfer houdt nog geen reken­ing met de economis­che over­hei­ds­maa­trege­len.
Ze ziet tegen het einde van 2010 ook de algemene werk­loosheid gevoelig dalen. Wij voe­gen hier­aan toe, dat er inder­daad bericht­en in de media ver­schi­j­nen die gaan in die richting.

Het stand­punt omtrent de komende maan­den van onze beer, Albert Edwards, is gen­u­anceerd. Hij gaat het zoeken in de manier waarop de ver­ant­wo­ordelijken van groot­banken com­mu­niceren. Ze willen niet spreken over een her­vallen van de economie omdat ze als ze zich ver­gis­sen, aan de schand­paal zullen wor­den gezet’. Naar onze mening geldt dit ook als de groot­banken zich onterecht opti­mistisch zouden opstellen, maar deze mogelijkheid haalt de heer Edwards niet aan.
Hij her­haalt, er zek­er van te zijn, dat er een nieuwe recessie in de maak is. Niet zo hevig als deze van 2009, die de erg­ste was sinds de Grote Depressie, maar toch voelbaar’.

Hoe de economie reactiveren?

Mevrouw Val­la is van mening, dat de Cen­trale Banken een groeigerichte poli­tiek zullen hand­haven en dit zolang ze van mening zijn, dat de finan­ciële mark­ten nog niet volledig zijn her­steld. En voor ECB komt erbij, dat deze maa­trege­len in voege bli­jven zolang de ECB van oordeel is, dat de lid­stat­en hun deel van het werk doen om hun bud­get­tair deficit af te bouwen’.

Het laat­ste woord lat­en we aan beer Edwards. Hij is van mening, dat de mon­e­taire over­he­den nu al bezig zijn de kredi­et­bubbel opnieuw op te blazen en dat ter­wi­jl de vorige nog niet geheel van de baan is.’
Om de recessie te stop­pen, is vol­gens Edwards een strik­te bud­get­taire poli­tiek nodig, gekop­peld aan wacht­en tot de staatss­chulden afge­bouwd zijn.
Vol­gens hem duurt het nog 5, wellicht 10 jaar dat de werelde­conomie her­steld zal zijn. Eerst dan zullen de banken vol­doende vraag naar lenin­gen kri­j­gen waaraan ze op natu­urlijke wijze zullen kun­nen voldoen.

Tot daar de con­frontatie van de stand­pun­ten van een Amerikaanse dame met stier­al­lures en een Franse heer die tot het berenkamp behoort. t Kan dooien, t kan vriezen. Een glas is halfvol of halfleeg, maar in bei­de gevallen is er even­veel in.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.