...

Alles wat je wou weten over water

25 januari 2011, 14:08 | US Markets Redactie | leestijd: 17 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Water is doo­dge­woon, tot je er te weinig van hebt, dan ga je gewoon dood. We gaan wat dieper in op deze onschat­baar kostelijke vloeistof en bek­ijken ook de mogelijkhe­den ervan voor beleggers.

Bij ons loopt het in per­fect drinkbare vorm uit de kraan en zo gebruiken wij als con­sumenten het om ons te wassen, onze tanden en onze won­ing te poet­sen, onze kleren en onze wagen te wassen, onze zwem­baden en fonteinen te vullen, onze vaat (al dan niet in een machine) te wassen, onze tuin te besproeien enz. Als je over schi­jn­baar onbeperk­te hoeveel­he­den ervan beschikt, sta je niet stil bij de beschik­baarheid ervan en zie je over het hoofd dat het voor een angst­wekkend groot deel van de mede­mensen een zeldza­am goed is.
Chemisch gezien is water een verbind­ing van twee atom­en water­stof met één atoom zuurstof en zou het vol­gens de inter­na­tionale nomen­clatu­ur diwa­ter­sto­fox­ide moeten het­en of zuurstofdi­hy­dride. Lat­en we het maar houden bij water, eau, wass­er, aqua, agua, vat­ten, vand, ???? enzovoort.
Water heeft excep­tionele eigen­schap­pen. De mol­e­culen van vele vloeistof­fen rolle­bollen over elka­ar, deze van water trekken elka­ar aan. Anders was water bij omgev­ing­stem­per­atu­ur een gas. Dan waren er op Aarde geen zeeën, riv­ieren of meren, geen wolken en geen lev­en, zek­er niet zoals wij het kennen.
Dat er met water iets aan de hand is merk je, als je het aan de kook wilt bren­gen. Dat vraagt tijd, meer tijd dan nodig als je vloeistof­fen (zoals alco­hol of ben­zine) met een vergelijk­baar en zelfs hoger kookpunt ver­warmt, een exper­i­ment dat we je overi­gens ten zeer­ste afraden om thuis te doen.
Een andere merk­waardigheid van water is wat er gebeurt als je de tem­per­atu­ur ervan laat dalen. Bij 4°C is de dichtheid het grootst, een rariteit op zich. Als je verder afkoelt dan neemt de den­siteit weer af om bij 0°C, wan­neer het water ijs is gewor­den, meer dan 8% min­der te zijn dan bij 4°C. Daar­door komt het, dat ijs op water dri­jft. Was dat niet zo, dan zou het er op aarde heel anders uitzien. Stel je voor: moest water zich gedra­gen als een nor­male’ vloeistof, bij voor­beeld paraf­fine, dan zou het zinken zodra het bevroor. In dit geval zouden onze zeeën en meren bestaan uit massieve ijsklom­pen bedekt met een dun laag­je water op plekken waar de zon vol­doende schi­jnt. In zulke omstandighe­den kri­jgt lev­en (weer: zoals wij het ken­nen) absolu­ut geen kans.
Wij ver­bruiken met z’n allen water, we kun­nen niet zon­der. Lat­er zullen we het hebben over de water­voor­raden en hoe die verdeeld zijn. Lat­en we nu even kijken hoeveel water nodig is voor de pro­duc­tie van dagdagelijkse zak­en. Boven­staande grafiek leert ons, dat er voor elke kilo­gram thee die je in de winkel koopt, gemid­deld 133 liter water is ver­bruikt. Dat zijn meer dan 13 emmers water. Lijkt heel wat, maar wat denk je dan van die 16.000 liter water die van pas komen om één kilo­gram rund­vlees tot in de winkel te krijgen?
Ook de non-food­sec­tor is een gulzige water­drinker. Voor één A4vel papi­er (ca 5 gram) is
10 liter water nodig, voor één kilo­gram led­er dan weer 16.600 liter en het fab­riceren van één gemid­delde auto vergt 7.000 liter water.
Bij vergelijkin­gen van het water­ver­bruik per land en per indi­vidu hanteren economen en belei­ds­mensen de term water foot­print’ oftewel water­voetafdruk. Dit begrip gaat niet alleen over de hoeveel­heid water die jij en ik per jaar ver­bruiken in ons dagdagelijks lev­en, maar ook al het water dat in het gehele land ver­bruikt wordt voor alle agrarische, indus­triële en andere activiteit­en. Als we al deze kubieke meters water delen door het aan­tal bewon­ers kri­j­gen we de water­voetafdruk van een bepaald land. Hier­bij stellen we grote vari­aties vast.
Zo zijn vol­gens gegevens van het jaar 2010 de USA en Bel­gië enorme slokop­pen met 2,7 miljoen liter per capi­ta per jaar. Een gemid­delde Ned­er­lan­der is tevre­den met 2,3 miljoen liter, toch ook een ferme plas, een Japan­ner stelt het met 1,15 miljoen liter en een Chi­nees moet het doen met 0,7 miljoen liter.
Als we nog even terugk­eren naar de cijfers voor Bel­gië en Ned­er­land en deze uit­drukken per dag, dan komen we tot de toch wel ver­bi­jsterende hoeveel­he­den van resp. 7.400 en 6.300 liter per per­soon per dag. Hier­van is het huishoudelijk gebruik, toch nog alti­jd ca 100 liter per per­soon per dag.
Op wereld­vlak is het de land­bouw die het meeste behoefte heeft aan water, nl. 23 van het totale ver­bruik. Dan vol­gen de huishoudens en de indus­trie en ver­vol­gens stellen we vast, dat 3% van het beschik­baar gemaak­te water uit de bekkens en andere reser­voirs door ver­damp­ing ver­loren gaat.
De vraag naar water is enorm, hoe zit het met het aanbod?
Het over­grote deel (97,5%) van het water op Aarde vormt de ocea­nen en zeeën. De mil­len­ni­alange com­bi­natie van regens en tem­per­atu­urschom­melin­gen heeft niet alleen rot­sen omgevor­md tot kiezel en zand, maar ook massa’s min­eralen uit­geloogd en meegesleept, waar­door het zoute zee­wa­ter ontstond. Zee­wa­ter bevat per liter ca 25 gram zouten met als hoofd­com­po­nen­ten natri­um­chlo­ride (keuken­zout) en mag­ne­sium­chlo­ride, ongeveer in de ver­houd­ing 5:1.
Water zon­der of met een ger­ing zout­ge­halte, zg. zoet water, maakt 2,5% uit van het totaal op Aarde. Van die 2,5% is het over­grote deel (1,75%) opges­la­gen in o.m. de poolkap­pen en als dus­danig niet onmid­del­lijk beschik­baar voor de mens. Er rest dus van alle water 0,75% in zoete vorm ter beschikking om, meestal na zuiv­er­ing, ver­bruikt te wor­den voor alle menselijke activiteiten.
Iedereen kent de beelden van de gekloven Sahel­bo­dem, van mensen die zich ver­drin­gen rond een kraan waar nauwelijks iets uit­drup­pelt, van uit­ge­mergeld vee, van mensen die uren moeten gaan voor wat slijk­erig water. Er bestaat een recht­streekse cor­re­latie tussen de beschik­baarheid van (zoet) water en armoede. Daarom heeft het Britse Cen­trum voor Ecolo­gie en Hydrolo­gie de zg. Water Pover­ty Index (WPI) opge­maakt, een cijfer dat toe­laat lan­den te eval­ueren en te klasseren uit het oog­punt van beschik­baarheid van bruik­baar water.
Deze index houdt reken­ing met de fac­toren beschik­baarheid, toe­gang tot, capaciteit, zuinig gebruik en duurza­amheid en heeft als max­i­mum­score 100. Lan­den zoals Cana­da en Fin­land scoren 78, het VK en Frankrijk resp. 72 en 68, USA en Duit­s­land 68 en India en Chi­na resp. 53 en 51.
Een index is mooi, maar nog real­is­tis­ch­er is de vast­stelling dat het ver­bruik van zoet water jaar na jaar sti­jgt, maar dat het geen tred kan houden met de beschik­baarheid ervan. Nu al zijn er miljoe­nen mensen die spo­radisch tot geen schoon water hebben en verwacht wordt , dat tegen 2025, dat is over 14 jaar, 2/​3de van de men­sheid geregeld te kam­p­en zal hebben met watertekort.
Water kan de reden zijn van veel span­nin­gen. Wan­neer een bepaald lan­den een riv­i­er voor eigen gebruik reserveert, komt een buur­land in de prob­le­men. Denk in dit geval aan Chi­na, dat zon­der over­leg de Mekong afdamde en daar­door de water­voorzien­ing van Myan­mar, Laos, Thai­land en Cam­bod­ja hypothe­keert. In het verleden waren er al oor­logen met als inzet water en te vrezen valt, dat dergelijk sce­nario zich kan herhalen.
Tot op heden wordt water niet beschouwd als een com­mod­i­ty zoals olie of steenkool. Water is essen­tieel voor alle lev­en op Aarde en zal waarschi­jn­lijk daarom (tot nog toe) niet wor­den beschouwd als han­del­sprod­uct zoals olie, aardgas of ijz­er­erts. Er bestaat geen glob­ale pri­js per vat water’. Maar er bestaat een reeks bedri­jven die actief zijn op het gebied van water­voorzien­ing en/​of afvalwaterbehandeling.
Zon­der volledig te zijn geven we hier­boven een overzicht van een tien­tal bedri­jven waar­van de hoof­dac­tiviteit­en gebaseerd zijn op één of ander aspect van water.
Voor wie wenst te beleggen in ver­band met water en indi­vidu­ele aan­de­len wil ver­mi­j­den, bestaan er bij de meeste (groot)banken gespe­cialiseerde fondsen.
Zon­der dat we ons willen beperken tot één bepaalde aan­bieder, willen we de aan­dacht ves­ti­gen op de mogelijkheid te investeren via op water gespe­cialiseerde turbo’s.
http://​mar​kets​.rbs​.nl/​N​L​/​S​h​o​w​p​a​g​e​.​a​s​p​x​?​p​a​g​eID=4
Boven­di­en zijn er de meer risi­co­volle watercertificaten.
http://​mar​kets​.rbs​.nl/​N​L​/​S​h​o​w​p​a​g​e​.​a​s​p​x​?​p​a​g​e​I​D​=​35&​I​S​I​N​=​N​L​0000290195
Als water zich voor­doet als een ver­woes­tende tsuna­mi, law­ine, water­hoos of over­stro­ming dan ver­wensen we het. Maar we kun­nen niet zon­der en het is één van de ver­ant­wo­ordelijkhe­den van de huidi­ge en toekom­stige gen­er­aties ervoor te zor­gen dat eenieder de beschikking bli­jft behouden of zal verkri­j­gen van schoon water. Zon­der dat daar­voor doden moeten vallen.
Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________

Bij ons loopt het in per­fect drinkbare vorm uit de kraan en zo gebruiken wij het als con­sumenten om ons te wassen, onze tanden en onze won­ing te poet­sen, onze kleren en onze wagen te wassen, onze zwem­baden en fonteinen te vullen, onze vaat (al dan niet in een machine) te wassen, onze tuin te besproeien enz. Als je over schi­jn­baar onbeperk­te hoeveel­he­den ervan beschikt, sta je niet stil bij de beschik­baarheid ervan en zie je over het hoofd dat het voor een angst­wekkend groot deel van de mede­mensen een zeldza­am goed is.

alt

Chemisch gezien is water een verbind­ing van twee atom­en water­stof met één atoom zuurstof en zou het vol­gens de inter­na­tionale nomen­clatu­ur diwa­ter­sto­fox­ide moeten het­en of zuurstofdi­hy­dride. Lat­en we het maar houden bij water, eau, wass­er, aqua, agua, vat­ten, vand, ???? enzovoort.

Water heeft excep­tionele eigen­schap­pen. De mol­e­culen van vele vloeistof­fen rolle­bollen over elka­ar, deze van water trekken elka­ar aan. Anders was water bij omgev­ing­stem­per­atu­ur een gas. Dan waren er op Aarde geen zeeën, riv­ieren of meren, geen wolken en geen lev­en, zek­er niet zoals wij het kennen.

Dat er met water iets aan de hand is merk je, als je het aan de kook wilt bren­gen. Dat vraagt tijd, meer tijd dan nodig als je vloeistof­fen (zoals alco­hol of ben­zine) met een vergelijk­baar en zelfs hoger kookpunt ver­warmt, een exper­i­ment dat we je overi­gens ten zeer­ste afraden om thuis te doen.

Een andere merk­waardigheid van water is wat er gebeurt als je de tem­per­atu­ur ervan laat dalen. Bij 4°C is de dichtheid het grootst, een rariteit op zich. Als je verder afkoelt dan neemt de den­siteit weer af om bij 0°C, wan­neer het water ijs is gewor­den, meer dan 8% min­der te zijn dan bij 4°C. Daar­door komt het dat ijs op water dri­jft.
Was dat niet zo, dan zou het er op Aarde heel anders uitzien. Stel je voor: moest water zich gedra­gen als een nor­male’ vloeistof, zoals bij voor­beeld paraf­fine, dan zou het zinken zodra het bevroor. In dit geval zouden onze zeeën, meren en de meeste water­lopen bestaan uit massieve ijsklom­pen bedekt met een dun laag­je water op plekken waar de zon vol­doende schi­jnt. In zulke omstandighe­den kri­jgt lev­en (weer zoals wij het ken­nen) absolu­ut geen kans.

alt

Wij ver­bruiken met z’n allen water, we kun­nen niet zon­der. Lat­er zullen we het hebben over de water­voor­raden en hoe die verdeeld zijn. Lat­en we nu even kijken hoeveel water nodig is voor de pro­duc­tie van dagelijkse zak­en. Boven­staande grafiek leert ons, dat er voor elke kilo­gram thee die je in de winkel koopt, gemid­deld 133 liter water is ver­bruikt. Dat zijn meer dan 13 emmers water. Lijkt heel wat, maar wat denk je dan van die 16.000 liter water die van pas komen om één kilo­gram rund­vlees tot in de winkel te kri­j­gen?

Ook de non-food­sec­tor is een gulzige water­drinker. Voor één vel papi­er (ca 5 gram) is 10 liter water nodig, voor één kilo­gram led­er dan weer 16.600 liter en het fab­riceren van één gemid­delde auto vergt 7.000 liter water.

Bij vergelijkin­gen van het water­ver­bruik per land en per indi­vidu hanteren economen en belei­ds­mensen de term water foot­print’ oftewel water­voetafdruk. Dit begrip gaat niet alleen over de hoeveel­heid water die jij en ik per jaar ver­bruiken in ons dagelijks lev­en, maar ook al het water dat in het gehele land ver­bruikt wordt voor alle agrarische, indus­triële en andere activiteit­en. Als we al deze kubieke meters delen door het aan­tal bewon­ers kri­j­gen we de water­voetafdruk van een bepaald land. Hier­bij stellen we grote vari­aties vast.

Zo zijn vol­gens gegevens van het jaar 2010 de USA en Bel­gië enorme slokop­pen met 2,7 miljoen liter per capi­ta per jaar. Een gemid­delde Ned­er­lan­der is tevre­den met 2,3 miljoen liter, toch ook een ferme plas, een Japan­ner stelt het met 1,15 miljoen liter en een Chi­nees moet het doen met 0,7 miljoen liter.

Als we nog even terugk­eren naar de cijfers voor Bel­gië en Ned­er­land en deze uit­drukken per dag, dan komen we tot de toch wel ver­bi­jsterende hoeveel­he­den van resp. 7.400 en 6.300 liter per per­soon per dag. Hier­van is het huishoudelijk gebruik, toch nog alti­jd ca 100 liter per per­soon per dag.

alt

Op wereld­vlak is het de land­bouw die het meeste behoefte heeft aan water, nl. 23 van het totale ver­bruik. Dan vol­gen de huishoudens en de indus­trie en ver­vol­gens stellen we vast, dat 3% van het beschik­baar gemaak­te water uit de bekkens en andere reser­voirs door ver­damp­ing ver­loren gaat.

De vraag naar water is enorm, hoe zit het met het aanbod?

alt

Het over­grote deel (97,5%) van het water op Aarde vormt de ocea­nen en zeeën. De mil­len­ni­alange com­bi­natie van regens en tem­per­atu­urschom­melin­gen heeft niet alleen rot­sen omgevor­md tot kiezel en zand, maar ook massa’s min­eralen uit­geloogd en meegesleept, waar­door het zoute zee­wa­ter ontstond. Zee­wa­ter bevat per liter ca 25 gram zouten met als hoofd­com­po­nen­ten natri­um­chlo­ride (keuken­zout) en mag­ne­sium­chlo­ride, ongeveer in de ver­houd­ing 5:1.

Water zon­der of met een ger­ing zout­ge­halte, zg. zoet water, maakt 2,5% uit van het totaal op Aarde. Van die 2,5% is het over­grote deel (1,75%) opges­la­gen in o.m. de poolkap­pen en als dus­danig niet onmid­del­lijk beschik­baar voor de mens. Er rest dus van alle water 0,75% in zoete vorm ter beschikking om, meestal na zuiv­er­ing, ver­bruikt te wor­den voor alle menselijke activiteiten.

Iedereen kent de beelden van de gekloven Sahel­bo­dem, van mensen die zich ver­drin­gen rond een kraan waar nauwelijks iets uit­drup­pelt, van uit­ge­mergeld vee, van mensen die uren moeten gaan voor wat slijk­erig water. Er bestaat een recht­streekse cor­re­latie tussen de beschik­baarheid van (zoet) water en armoede. Daarom heeft het Britse Cen­trum voor Ecolo­gie en Hydrolo­gie de zg. Water Pover­ty Index (WPI) opge­maakt, een cijfer dat toe­laat lan­den te eval­ueren en te clas­si­fi­ceren uit het oog­punt van beschik­baarheid van bruik­baar water.

Deze index houdt reken­ing met de fac­toren beschik­baarheid, toe­gang tot, capaciteit, zuinig gebruik en duurza­amheid en heeft als max­i­mum­score 100. Lan­den zoals Cana­da en Fin­land scoren 78, het VK en Frankrijk resp. 72 en 68, USA en Duit­s­land 68 en India en Chi­na resp. 53 en 51.

Een index is mooi, maar real­is­tis­ch­er is de vast­stelling dat het ver­bruik van zoet water jaar na jaar sti­jgt, maar dat het geen tred kan houden met de beschik­baarheid ervan. Nu al zijn er miljoe­nen mensen die spo­radisch tot geen schoon water hebben en verwacht wordt , dat tegen 2025, dat is al over 14 jaar, 2/​3de van de men­sheid geregeld te kam­p­en zal hebben met waterteko­rt.

Water kan de reden zijn van veel span­nin­gen. Wan­neer een bepaald lan­den een riv­i­er voor eigen gebruik reserveert, komt een buur­land in de prob­le­men. Denk in dit geval aan Chi­na, dat zon­der over­leg de Mekon­griv­i­er afdamde en daar­door de water­voorzien­ing van Myan­mar, Laos, Thai­land en Cam­bod­ja hypothe­keert. In het verleden waren er al oor­logen met als inzet water en te vrezen valt, dat dergelijk sce­nario zich kan her­halen.

Tot op heden wordt water niet beschouwd als een com­mod­i­ty zoals olie of steenkool. Water is essen­tieel voor alle lev­en op Aarde en zal waarschi­jn­lijk daarom (tot nog toe) niet wor­den beschouwd als han­del­sprod­uct zoals olie, aardgas of ijz­er­erts. Er bestaat geen glob­ale pri­js per vat water’. Wel is er een reeks bedri­jven actief zijn op het gebied van water­voorzien­ing en/​of afvalwaterbehandeling.

alt

Zon­der volledig te willen zijn geven we hier­boven een overzicht van een tien­tal bedri­jven waar­van de hoof­dac­tiviteit­en gebaseerd zijn op één of ander aspect van water.

Voor wie wenst te beleggen in ver­band met water en indi­vidu­ele aan­de­len wil ver­mi­j­den, bestaan er bij de meeste (groot)banken gespe­cialiseerde fond­sen.

Zon­der dat we ons willen beperken tot één bepaalde aan­bieder, willen we de aan­dacht ves­ti­gen op de mogelijkheid te investeren via op water gespe­cialiseerde turbo’s. Boven­di­en zijn er de meer risi­co­volle water­cer­tifi­cat­en.

Als water zich voor­doet als een ver­woes­tende tsuna­mi, law­ine, water­hoos of over­stro­ming dan ver­wensen we het. Maar we kun­nen niet zon­der en het is één van de ver­ant­wo­ordelijkhe­den van de huidi­ge en toekom­stige gen­er­aties ervoor te zor­gen dat eenieder de beschikking bli­jft behouden of zal verkri­j­gen van schoon water. Zon­der dat daar­voor doden moeten vallen.

altJan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.