...

Alles is rustig aan het Europese front…

7 juni 2010, 18:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Met deze vari­ant op de titel van Erich Remar­ques meester­w­erk Im West­en nichts neues-All qui­et on the west­ern front willen we de teneur weergeven van het recente finan­ciële nieuws in Europa.


Een vol­gende domi­nos­teen in de reeks die begon met de Griekse tragedie staat nu te wanke­len.
De aan­dacht van de finan­ciële wereld ging op maandag 7 juni 2010 uit naar het land van de poes­ta en de csar­das, waar nu ook teke­nen zijn van bud­get­taire span­nin­gen. Nochtans deed staatssec­re­taris Mihaly Var­ga, zater­dag 5 juni 2010 zijn best om olie op de gol­ven te gieten, o.m. door te lat­en weten dat de Hon­gaarse economie berust op gezonde pijlers. Door enkele maa­trege­len aan te passen zullen we ons begrot­ing­steko­rt bin­nen de perken van 3,8% kun­nen houden’.
De staatssec­re­taris voelde zich blijk­baar ged­won­gen om dit te verk­laren, omdat ongeveer een week eerder hij zijn bezorgdheid had uit­ge­spro­ken over de finan­ciële gezond­heid van zijn land, wat lei­d­dde tot een golf van inter­na­tionale onrust.
Op maandag 7 juni 2010 her­haalde Gyor­gy Matolc­sy, de min­is­ter van Economie, Var­ga’s state­ment van zater­dag 5 juni let­ter­lijk. Hij voegde eraan toe dat het IMF én de EU met de voorgestelde maa­trege­len akko­ord zijn en dat er dus niet meer aan getwi­jfeld moet wor­den. Met andere woor­den: alles is rustig aan het Hon­gaarse front.

Veel soe­laas hebben de al zenuwachtige beleg­gers niet gevon­den in de bew­erin­gen van de Hon­gaarse kop­stukken. De meeste Azi­atis­che beurzen gin­gen zwaar in het rood en ze slepen op hun beurt de belan­grijk­ste Europese indices mee. Op het moment dat we deze woor­den schri­jven vol­gt Wall Street deze neer­waartse trend.

Dat het noch aan het Hon­gaarse en bij uit­brei­d­ing zek­er niet aan het ganse Europese
finan­ciële front niet zo kalm is als som­mi­gen willen doen uitschi­j­nen blijkt uit een niet te looch­enen teken van wantrouwen. Gedurende de nacht van zondag 6 op maandag 7 juni 2010 hebben diverse banken het recordbedrag van 350,9 mil­jard euro bij de ECB geplaatst en dat na een vorig record van 320 mil­jard euro op don­derdag 3 juni 2010!

Er is duidelijk een enorme geld­mas­sa die onbe­nut is en die de banken als het ware in vei­ligheid bracht­en bij de Europese bank der banken’. Immers, dit geld zit veilig weg en brengt een vaste rente van 0,25% op. En 0.25% van 350,9 mil­jard is toch nog alti­jd 877,25 miljoen, te ver­di­enen zon­der risico. 

Deze gegroepeerde kap­i­taalvlucht is zek­er voor een groot deel toe te schri­jven aan de bezorgdheid die de banken hebben bij de finan­ciële gezond­heid van Hon­gar­i­je. In plaats van de gelden waarover ze beschikken uit te lenen aan banken of andere finan­ciële instellin­gen, onderne­mers en par­ti­c­ulieren, vertrouwen ze deze som­men toe aan de veilige schatk­ist van de ECB. Wan­neer eer geen cri­siss­feer is, doen de banken dat niet. Zo werd in het jaar 2007 iets meer dan 9 mil­jard euro aan de ECB toevertrouwd. 

Bloomberg haalt een citaat aan van Christoph Rieger, stra­teeg bij Com­merzbank, die stelt dat zolang de banken niet zullen weten in hoev­erre ze bloot­gesteld zijn risico’s ten gevolge van lan­den die bankroet kun­nen gaan (Grieken­land, Span­je en nu ook Hon­gar­i­je, nvdr) zullen ze afk­erig zijn om onder­ling geld te lenen en zullen ze hun plaat­sen bij de ECB’. Dit is een niet mis te ver­stane bew­er­ing. Hij wordt hierin bijge­tre­den door diverse andere experts.
Eén hier­van is Clemente da Lucia, econ­o­mist voor de euro­zone bij BNP Paribas. Hij stelt dat de liq­uiditeit­en waarover ze beschikken overtr­e­f­fen de noden van de banken en de over­schot­ten plaat­sen bij het ECB is een natu­urlijke reflex’.
Om toch met een posi­tieve noot te eindi­gen willen aan­halen dat de banken elka­ar toch nog onder­ling vertrouwen tot op zekere hoogte. Anders zouden ze elka­ar ook geen geld willen lenen op zeer korte ter­mi­jn, wat nu wel het geval is. Dan zouden ze eerder geneigd zijn om v oor kor­te­ter­mi­jn­lenin­gen te gaan aan­klop­pen bij het ECB. Toen de cri­sis na het Lehman Broth­erss­chan­daal los­barstte deden 300 banken dit, ter­wi­jl het er van­daag slechts een 80-tal zijn die voor kort­lopende lenin­gen beroep doen op de ECB.

En dat de ECB op zijn beurt niet te kam­p­en zal hebben met een over­do­sis liq­uide mid­de­len, daar­voor hoeven we ook niet te vrezen. Want op het einde van juni 2010 ver­valt een één­jarige lening van 442 mil­jard euro, zodat er een behoor­lijke som uit de ECB-kas zal wegvloeien.

Alles is dus nog (relatief) rustig aan het Europese front, maar voor hoe­lang daarover dur­ven we ons niet uit­spreken. Lees Erich Remar­ques boek om in te zien, hoe relatief bericht­en over rust aan het front of waar dan ook kun­nen zijn.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.