...

ALARMFASE I

16 oktober 2012, 09:17 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Nog steeds leeft er hoop op een beter lev­en niet­te­gen­staande de voort­gaande schuldenop­bouw (sluipende inflatie!) in de belan­grijk­ste economieën (V.S., EU) en het dreigende inter­na­tionale con­flict in het Mid­den-Oost­en. So, why worry?


Het is echter niet de eerste keer dat mon­e­taire span­nin­gen met sociale span­nin­gen in de slip­stream” wer­den gevol­gd door oor­logsinspan­nin­gen. De beste voor­beelden hier­van waren Duit­s­land in de jaren 30 en de V.S. in de jaren 30 en 40 gevol­gd door de olieboy­cot op Japan. Ook toen waren de leefom­standighe­den met inflatie in Duit­s­land en deflatie in de V.S. bepaald belab­berd te noemen.

CATO:
Vol­gens het geza­ghebbende CATO Insti­tu­ut in de V.S. leunt intussen 53% van de totale Amerikaanse bevolk­ing van 308 miljoen op de staat. Dat wil zeggen: alle ste­un­trekkers, gepen­sioneer­den en over­hei­ds­di­en­aren opgeteld. Dat is zelfs nog iets meer dan dat andere per­cent­age van 47% waar pres­i­dentskan­di­daat Rom­ney het over had. Dus de ene helft inclusief baby’s en bejaar­den moet in wezen voor de andere helft zor­gen ter­wi­jl de schuldquote per hoofd dagelijks toe­neemt en de zgn. fis­cal cliff als een zwaard van Damo­cles boven de natie hangt. Afgezien van het offi­cieuze maar reële inflatieci­jfer inclusief voed­sel en energie rond 8% wordt de koop­kracht hangende het boven­staande steeds verder afge­roomd.

Begin jaren 80 kon de inflatie nog effec­tief wor­den bestre­den omdat er des­ti­jds vol­doende buffers aan­wezig waren zon­der dat er sprake was van een grote schuldenop­bouw. Door de korte rente tot zelfs boven 22% (!) op te hogen (bankpres­i­dent Paul Vol­ck­er) kon de reële inflatie wor­den terugge­bracht tot 2½%. Met de huidi­ge schuld zou een dergelijk per­cent­age tot dodelijke” gevol­gen lei­den en dient de rente nu dus per­ma­nent laag te bli­jven. Met een bud­get­teko­rt van ca. 8% (zon­der bijtelling van enige sub­stan­tiële” defen­sie-uit­gaven) en een schuld/​BBP ratio van ca. 100% is een nor­male” red­ding vri­jwel uitzichtloos.

Van­daar de mon­e­taire ver­ruim­ing als laat­ste redmiddel!

Keynes
Of zoals John May­nard Keynes het ver­wo­ordde: by a con­tin­u­ing process of infla­tion, gov­ern­ments can con­fis­cate secret­ly, arbi­trar­i­ly and unob­served an impor­tant part of the wealth of their cit­i­zens impov­er­ish­ing many and enrich­ing some’, ver­taald: mid­dels een con­tinu inflatiepro­ces kun­nen regerin­gen onop­val­lend en naar willekeur hun onder­da­nen van een belan­grijk deel van hun ver­mo­gens ont­doen en som­mi­gen (hier­bij doelt hij ken­nelijk op de touwt­jestrekkers” en de knop­pen­draaiers”) verrijken.

Lenin
Of zoals Lenin het uit­druk­te: Er bestaat geen sub­tiel­er en zek­erder mid­del om de bestaande basis van de samen­lev­ing te onder­graven dan door de waarde van de munt te verk­wanse­len”. Daarin zijn de V.S. met hun vri­je reserve­va­l­u­ta sinds de loskop­pel­ing van het goud in 1971 in elk geval voortr­e­f­fe­lijk” ges­laagd! In goud uitge­drukt is er sinds die tijd nog geen 5% van de koop­kracht overge­bleven. Bij het aan­schouwen van dit afta­kel­ing­spro­ces zou Lenin zich ongetwi­jfeld lachend in z’n graf wen­te­len. Hier­bij aangetek­end dat dit pro­ces zich op soort­gelijke wijze in de voor­ma­lige Sov­jet-Unie heeft afge­speeld maar gecam­ou­fleerd werd mid­dels extreem lage huren (nage­noeg alle vast­goed beho­orde de staat toe), extreem goed­koop open­baar ver­vo­er, nage­noeg gratis onder­wi­js en medis­che ver­zorg­ing en extreem lage the­ater­tarieven.

Chi­na
Even opval­lend waren de woor­den van Gao Xiqing, pres­i­dent van de Chi­na Invest­ment Cor­po­ra­tion, het Chi­nese staatsin­vester­ings­fonds met $7 biljoen aan belegd ver­mo­gen. Hij is intussen over­tu­igd van de zich aan­di­enende implosie van de derivaten­markt met een updat­ed omvang van een slordi­ge $1.200 biljoen tegen een totaal mon­di­aal bru­to prod­uct van slechts” $70 biljoen. Hij voegde er aan toe: with the smartest kids to design these prod­ucts, the only pur­pose of which is to get mon­ey out of oth­er people’s pock­ets, ver­taald: deze pro­ducten zijn door uiterst slimme jon­gens bedacht om bij anderen geld uit de zak te kloppen.

De Chinezen zijn zich als geen ander bewust van de uitein­delijke koop­krachtver­damp­ing van hun in dol­lars geno­teerde waar­den. Van­daar de opricht­ing van de eerder in deze col­umn ver­melde Shang­hai Coop­er­a­tion Organ­i­sa­tion (SCO), waarbin­nen goud als han­del­sanker­punt fungeert. Hoewel dit han­dels­blok een beet­je zou kun­nen wor­den beschouwd als tegen­hang­er van het west­erse imperi­um”, kri­jgt dat in onze omgev­ing nauwelijks aan­dacht omdat het een ver­drag betre­ft tussen stat­en als Chi­na, Rus­land, Kaza­khstan, Kir­gis­tan, Tad­jik­istan en Uzbek­istan die overi­gens geza­men­lijk een kwart van de wereld­bevolk­ing verte­gen­wo­ordi­gen. Lan­den als India, Iran, Pak­istan en Mon­golië wensen eve­neens toe te tre­den. Dat zelfde geldt voor Afghanistan zodra de west­elijke geal­lieer­den daaruit vertrokken zijn. We hebben het dan over bij­na de helft van de wereldbevolking.

Iran
In de Oost-West ver­houd­ing speelt Iran intussen een cru­ciale rol als belan­grijk­ste olielever­anci­er van o.a. Chi­na en India, ter­wi­jl er een boy­cot ligt op de uitvo­er ervan. Daar deze olie niet langer in dol­lars lever­baar is, wordt een deel hier­van reeds in goud ver­han­deld, waarmee de remon­e­taris­er­ing van goud als geld al dan niet formeel is ingelu­id. Iran kan niet anders dan de rol van de dol­lar onder­mi­j­nen en vormt met de nucle­aire dreig­ing de com­plicerende fac­tor temeer daar Chi­na en Rus­land mordi­cus tegen ingri­jpen in een door Iran ges­te­und Syrië (smeltkroes van etniciteit en religie) zijn.

Intussen gaat Rus­land door met het bewape­nen van Syrië ondanks de steeds explosie­vere sfeer. Als deze bin­nen­landse oor­log op de een of andere manier wordt geïn­ter­na­tion­aliseerd dan staan er diverse lan­den op de stoep” waaron­der alle grote mogendheden.

Rus­land
Wladimir Putin verdedigt de Rus­sis­che wapen­lever­anties aan Syrië en beschuldigt het West­en van het uit­lokken van een con­frontatie. In een vraag voor een inter­na­tion­aal pers­fo­rum wat hij van de huidi­ge relatie met het West­en vond zei hij: we land­ed on a dead-end road’; the world order as we knew it, is break­ing into pieces’, ver­taald: we zit­ten nu op een doo­d­lopende weg daar de werel­dorde bezig is in duigen te vallen.

Tussendoor werd gemeld dat Rus­land ook een wapen­deal heeft ges­loten met Irak voor een totaal van $4,2 mil­jard inclusief 30 gevechtsheli’s en tien­tallen sur­face-to-air raket­sys­te­men. Voorts wordt nog onder­han­deld over de nodi­ge Mig-29 jets en ander wapen­tu­ig. Waar is dat alle­maal voor nodig? Met een shiítisch bewind in Bagh­dad is dat stel­lig mede bedoeld als een flankbeveilig­ing van Iran. Met buffers als Syrië, Irak en het west­en van Afghanistan probeert Iran zich te ver­schansen, in de weten­schap dat Hezbol­lah in Libanon met duizen­den door Rus­land geleverde raket­te­nen ook nog voor de nodi­ge ketel­muziek” kan zor­gen. Voorts bli­jft Israël natu­urlijk een ongewisse fac­tor hoewel het militair/​logistiek niet voor de hand ligt dat dit land ondanks alle dreige­menten op eigen gezag de lont in dit kruit­vat zal steken. Netanyahu’s missie naar de V.S. mis­luk­te in dat opzicht.

Uit­lokking inci­dent
Nadat Irak moest wor­den ver­lat­en en Afghanistan in 2014 wordt opgegeven zien de V.S. hun rol in het Mid­den-Oost­en afne­men. Graag zou de V.S. hun druk op Iran willen ver­groten door de Syrische wesp uit het nest te ver­ja­gen. Israël wil wel een hand­je helpen en Sau­di-Ara­bië ook. Of Turk­i­je op eigen gezag een Syrische pas­sagiersvlieg­tu­ig met nogal wat Russen aan boord ged­won­gen heeft op Turkse bodem te lan­den zal wel nooit geheel duidelijk wor­den. Schot voor de Rus­sis­che boeg?

Om de Amerika­nen via de ach­ter­deur aan boord” te kri­j­gen is een inci­dent gemakke­lijk uit­gelokt. Turk­i­je geldt na de V.S. als de belan­grijk­ste NAVO bondgenoot. Wellicht zal voor een eventuele nieuwe directe inmeng­ing in deze regio eerst de uit­slag van de Amerikaanse verkiezin­gen op 6 novem­ber a.s. wor­den afgewacht. Met hard­lin­er Rom­ney als mogelijk de nieuwe pres­i­dent komt die teer­ling dichter in zicht.

Het is beslist niet ondenkbaar dat met de huidi­ge mon­e­taire malaise volop in de schi­jn­wer­pers een geën­sce­neerde inmeng­ing in het strate­gisch belan­grijke Syrië een reële optie wordt. Met Assad op de loop kan Israël ook gemakke­lijk­er in stelling wor­den gebracht.

Niet ver­geten is dat de oor­logsin­dus­trie vanaf de uit­lokking van de Japanse aan­val op Pearl Har­bor in decem­ber 1941 gevol­gd door het Mar­shall Plan (dat terug­be­taald moest wor­den) na de oor­log de Amerikaanse economie uitein­delijk weer op poten heeft gekregen.

De Fed weet maar al te goed dat de economie weliswaar met veel kun­st en vlieg­w­erk nog een tijd­je in stand kan wor­den gehouden maar dat QE nooit die fun­da­mentele economis­che groei kan gener­eren om het schip van staat weer in een gezon­der vaar­wa­ter te kri­j­gen. De oor­logsin­dus­trie kan in principe wel die gen­er­a­tor­func­tie vervullen nadat eerst een mon­e­tair saner­ing­spro­ces op gang is gebracht. Een oor­log zou de aan­dacht boven­di­en kun­nen aflei­den van de uiterst belab­berde finan­ciële sit­u­atie. We weten niet wat zich momenteel in de krocht­en van Wash­ing­ton D.C. afspeelt maar al met al ligt er genoeg ammu­ni­tie” om Alarm­fase I in te luiden.

Robert Bron­cel
voor US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.