...

Alan Greenspan .. einde tijdperk nadert !

6 april 2005, 19:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Alan Greenspan … ©n van de machtig­ste man­nen van de Verenigde Stat­en van Ameri­ka … Zijn woor­den wor­den op een gouden schaal gewogen en elke uit­spraak wordt tot ver achter de kom­ma op inhoud en into­natie door anal­is­ten, linguïsten en psy­cholo­gen geanaly­seerd … Een man die al vanaf 1 feb­ru­ari 1992 voorzit­ter is van de Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee (FOMC) en bezig is aan zijn 5e en laat­ste ter­mi­jn. Soms aan­doen­lijk, vaak spitsvormig en beroemd gewor­den door gevleugelde uit­sprak­en .. Een portret van deze man …
Alan Greenspan.
©n van de machtig­ste man­nen van de Verenigde Stat­en van Ameri­ka. Zijn woor­den wor­den op een gouden schaal gewogen en elke uit­spraak wordt tot ver achter de kom­ma op inhoud en into­natie door anal­is­ten, linguïsten en psy­cholo­gen geanaly­seerd. Een man die al vanaf 1 feb­ru­ari 1987 voorzit­ter is van de Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee (FOMC) en bezig is aan zijn 5e en laat­ste ter­mi­jn. Soms aan­doen­lijk, vaak spitsvormig en beroemd gewor­den door gevleugelde uit­sprak­en. Wie kent niet de kreet uit 1996: “ Irra­tional Exhuber­ance “ waarmee hij duidelijk maak­te dat de mark­ten zwaar overge­waardeerd waren.
Aan de manier waarop Alan Greenspan zijn jas aan heeft, zou het rentebesluit afgelezen kun­nen wor­den. Zo werd de man op zijn woor­den, daden en beweg­in­gen gevol­gd. Als aan hem gevraagd werd hoe het hem gaat, was vaak zijn antwo­ord: “ het spi­jt me, maar dat mag ik u niet zeggen”.
Wie is Alan Greenspan nu eigenlijk?
Hij werd geboren op 6 maart 1926 te New York en sloot zijn studie economie in 1948 cum laude af, behaalde in 1950 zijn master’s en kreeg 1977 de graad van Ph.D aan de uni­ver­siteit van New York. 
Zijn carrière begon gek genoeg niet als econoom, maar als muzikant. Kort voor­dat hij in 1954 de economis­che richt­ing uit­sloeg, was hij pro­fes­sioneel sax­o­fon­ist. Vanaf 1954 tot en met 1987 was hij voorzit­ter en pres­i­dent van een economisch con­sul­tatiebu­reau in New York, Townsend-Greenspan & Co. 
Zijn belan­grijk­ste func­tie buiten het voorzit­terss­chap van de FOMC waren onder andere voorzit­ter van de Con­fer­ence of Busi­ness Econ­o­mists, pres­i­dent van de Nation­al Asso­ci­a­tion of Busi­ness Econ­o­mists en directeur van de Nation­al Econ­o­mists Club.
In zijn lange carrière als economisch adviseur en voorzit­ter van de FOMC heeft Alan Greenspan veel Amerikaanse pres­i­den­ten voor­bij zien komen. Zo adviseerde hij de pres­i­den­ten Richard Nixon en Ger­ald Ford en was hij voorzit­ter van de Fed­er­al Reserve Sys­tem onder de pres­i­den­ten Ronald Rea­gan, George Bush sr, Bill Clin­ton en George Bush jr. Daar­naast werk­te hij ook nog mee aan o.a. Time Mag­a­zine, Brook­ings Pan­el on Eco­nom­ic Activ­i­ty en con­sul­teerde hij voor The Con­gres­sion­al Bud­get Office. Zijn cv bevat verder een bij­na oneindi­ge lijst aan cor­po­rate posi­ties bin­nen het bedri­jf­sleven en non­cor­po­rate func­ties, zoals het Insti­tute for Inter­na­tion­al Economics. 
Ook de lijst aan ere­doc­tor­at­en is indruk­wekkend. Zo werd hij geëerd door de uni­ver­siteit­en van Har­vard, Yale, Penn­syl­va­nia, Leu­ven, Notre Dame, Wake For­est, Col­gate en Edin­burh. Koningin Elis­a­beth van Groot Bri­tan­nie eerde hem met de onder­schei­d­ing hon­o­ry Knight Com­man­der of the British Empire.
De man was en in nog steeds een zeer belan­grijke figu­ur in de Amerikaanse en inter­na­tionale macro-economis­che wereld. Hoe belan­grijk Alan Greenspan wel is bleek uit een debat wat enkele jaren gele­den gehouden werd tussen de pres­i­den­tkan­di­dat­en Sen­a­tor John McCain en George Bush. Aan Sen­a­tor McCain werd toen gevraagd of hij, als hij tot pres­i­dent zou wor­den gekozen, Alan Greenspan zou her­be­noe­men tot voorzit­ter van de FED. Het antwo­ord van McCain was duidelijk. “Ik zal hem niet alleen her­be­noe­men, maar mocht hij dood gaan, dan zetten we hem een zon­nebril op, onder­s­te­unen hem en zetten we hem bij alsof we een trap tegen de muur zetten”.
Een onnavol­gbare autoriteit die door heel veel beleg­gers als een soort ulti­mate guru of über-anal­ist wordt beschouwd. Miljoe­nen mensen hangen aan zijn lip­pen als verwacht wordt dat hij een rentebesluit zal gaan nemen. De reac­tie van de belan­grijk­ste Amerikaanse indices is navenant. Vaak heftige beweg­in­gen zijn het gevolg waarin ik de Dow Jones wel eens een sprong heb zien mak­en van 100 pun­ten bin­nen enkele seconden. 
Toen hij ooit eens een ern­stig auto ongeluk kreeg was het effect op de Amerikaanse mark­ten schokkend. De beurzen klapten in elka­ar en het scheelde niet veel of er was paniek uit­ge­bro­ken. In zijn lange carrière als voorzit­ter van de FED heeft Alan Greenspan menig crises over­won­nen. De inter­net hype eind jaren negentig, de cri­sis rond Mex­i­co en Azië en niet te ver­geten de prob­le­men van het hef­boom­pro­d­uct “The Long Term Cap­i­tal Man­age­men­t” wer­den met rustige hand aangepakt. Het enige waar hij miss­chien enkele slapeloze nacht­en van gehad heeft, was toen hij als rook­ie de beurscrash van 1987 voor zijn kiezen kreeg. 
Is er lev­en na Alan Greenspan?
Het zal span­nend wor­den als bij beleg­gers het besef gaat door­drin­gen dat de man in 2006 ver­van­gen gaat wor­den. Som­mige anal­is­ten denken dat de Dow Jones wel eens 1000 pun­ten kan zakken. Anderen zijn min­der somber en houden het ver­lies beperkt. Veel zien hem als een soort vangnet. Haal het net weg en veel beleg­gers zullen bang wor­den om alleen over het wankele beleg­gingsko­ord te manoeuvreren.
Dirk Dort­land
©US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.