...

Aladdins lamp flikkert, deel 1

19 februari 2007, 23:46 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het einde van het oli­eti­jd­perk zal plaatsvin­den in de loop van deze eeuw. Wan­neer pre­cies? Om dat te bereke­nen, heb je de gegevens nodig van de oliepro­du­cen­ten. En die nemen het om poli­tieke rede­nen blijk­baar niet zo nauw met de werke­lijkheid. In het eerste artikel van deze reeks komen we tot een merk­waardi­ge vast­stelling op dat vlak. 


Aladdins lamp flikkert, deel 1


Het huidi­ge ver­bruik van aar­dolie is 85 miljoen vat­en per dag, ofwel 156.000 liter per sec­onde. In de tijd om een zacht eit­je te koken (4 minuten) wordt 37 miljoen liter aar­dolie omgezet in energie, aller­lei pro­ducten en gebruiksvoorwerpen. 

Want we kun­nen het niet genoeg bek­lem­to­nen: aar­dolie is dé grond­stof waarop de ganse werelde­conomie draait. Er is bij­na geen enkel voor­w­erp te bedenken, of het is gemaakt uit en/​of met behulp van aar­dolie. De kleren die je draagt, de com­put­er die voor je staat, de medica­menten die je neemt, de verf waarmee je je won­ing opfleurt, de biki­ni van je vrouw of je dochter, de surf­plank van je zoon: dit alles is er dankz­ij aar­dolie. We lev­en in het olietijdperk. 

In 1859 zag Edwin Drake de eerste olie opspuiten en in de 148 jaar tot nu zijn ver­lopen, wer­den 1.500 mil­jard vat­en gepro­duceerd. Onze oliedorst kent (nog alti­jd) geen gren­zen en voor de komende 20 tot 25 jaar moet de indus­trie in staat zijn nog­maals 1.500 mil­jard vat­en olie op te hoesten. 


Boven­staande grafiek toont de gepro­jecteerde oliebe­hoeften van de wereld voor de peri­ode 2004 tot 2030. Noord-Ameri­ka (VS en Cana­da) bli­jft koplop­er, achter­nagezeten door Chi­na, dat in de loop van gemelde peri­ode Europa zal voor­bi­jsteken. Als we deze prog­nose mogen doortrekken, dan wordt Chi­na olie­ver­bruik­er num­mer 1 zo rond 2050, op voor­waarde dat er dan nog olie is…

En om te weten hoe het staat met de olieput­ten hebben we cijfers nodig, afkom­stig van de oliepro­duc­erende lan­den. Daar­bij moeten we in e eerste plaats denken aan het Mid­den-Oost­en en Venezuela. 

Het Mid­den-Oost­en heeft van zich doen spreken in 1973, toen naar aan­lei­d­ing van de Jom Kip­po­er oor­log besloten werd de sym­pa­thisan­ten van Israël een lesje te leren. De oliekraan ging dicht, in het West­en en de VS brak paniek uit en de oliepri­js verviervoudigde. 

Deze gebeurte­nis was trouwens niet de eerste keer dat oliebevoor­rad­ing werd gebruikt als wapen. In WO II liep de economie van de nazi’s op de klip­pen door­dat de aan­vo­er­li­j­nen voor brand­stofvoorzien­ing vernield wer­den. Het zg. Arden­nenof­fen­sief in de win­ter 1944 – 1945 werd in het voordeel van de Geal­lieer­den beslecht omdat de Duitse tanks en andere voer­tu­igen let­ter­lijk droog kwa­men te staan. 

In 1985 werd het oliewapen nog­maals gebruikt, dit­maal door de VS om de Sov­je­tu­nie een hak te zetten. De Rea­gan-admin­is­tratie deed een meesterzet door een pact te sluiten met oliepro­du­cent num­mer 1, met name Saoe­di-Ara­bië. De redener­ing was de vol­gende. De Sov­je­tu­nie plat­leggen met nucle­aire wapens, daar begin­nen we niet aan uit schrik voor de nare gevol­gen. Maar de sov­jete­conomie plat­leggen, dat gaat wel, door de navel­streng ervan door te knip­pen. En die navel­streng dat was toen de olie, die de USSR goed­kop­er kon lev­eren dan de Golf­s­tat­en. Amerikaanse gezan­ten gin­gen hun opwacht­ing mak­en bij Saoe­di-Ara­bië met een aan­bod dat niet kon wor­den afges­la­gen. Want Saoe­di-Ara­bië zag al jaren met lede ogen aan, dat lan­den zoals Irak, Iran en Syrië hun oliedol­lars gebruik­ten om in de USSR gesofisti­keerde wapens te kopen en experts betaalden om ze te leren gebruiken. Te gebruiken, tegen wie dan? Juist, tegen Saoe­di-Ara­bië, waarmee het genoemde trio allang op ges­pan­nen voet leefde. Het voors­tel van de VS was, dat Saoe­di-Ara­bië zijn oliepri­js zou doen zakken tot onder het peil van de USSR, zodat daar kopen niet meer aantrekke­lijk zou wor­den. De tac­tiek werk­te en had zelfs als gevolg, dat de Koude Oor­log doodbloedde. 

Maar er school een dikke adder onder het woesti­jn­zand. Want als motiver­ing voor hun plotse pri­js­dal­ing had­den de Amerika­nen de Saoedi’s inge­fluis­terd, dat ze moesten zeggen dat hun voor­raden ruwe olie grot­er waren dan verwacht. Het gevolg van deze tac­tiek ziet u in onder­staande tabel. 

Als we de offi­ciële olievoor­raden bek­ijken, zoals ze door de voor­naam­ste oliepro­du­cen­ten wer­den opgegeven, merken we dat zon­der uit­zon­der­ing tussen 1985 en 1990 in al deze lan­den er opeens wezen­lijk meer olie in de (zee)bodem zat. 

Hier­boven ziet u een overzicht van de Grote Oli­etruc. Opeens was er tussen 41 en 197% meer olie beschik­baar… De Pop­pen­spel­ers leun­den tevre­den achterover in hun kun­stled­eren zetel (gemaakt uit: jawel). De truc miste zijn effect niet. Eind decem­ber 1985 kostte een vat ruwe olie amper 26,5 dol­lar. Eind maart 1986 was die pri­js meer dan gehalveerd tot 10 ¼ dol­lar. De sov­jete­conomie lag op ape­gapen, vooral wegens het plotse teko­rt aan bestellin­gen van het Mid­den-Oost­en. Drie jaar lat­er viel de Berli­jnse muur en kwam er een defin­i­tief einde aan de geschiede­nis van de USSR.

Nog iets. Als we de olievoor­raden van boven­ver­melde lan­den voor en na de mirac­uleuze’ vond­sten optellen, dan stellen we vast dat ze opeens globaal over iets meer dan 40% meer olie beschik­ten. Stel nu, dat het alle­maal manip­u­latie was en dat de echte olievoor­raden niet waren toegenomen, dan zijn alle prog­noses over oliere­serves met min­stens 40% overdreven. 

Deze mogelijkheid plaatst vraagtekens bij de voor­raad klassieke’ olie (dus niet de olie uit oliezand of andere bron­nen, zoals schalie). De algemene con­sen­sus bij de econ­o­mis­ten is, dat de klassieke olie vol­staat voor de komende 38 jaar. Ver­melde over­dri­jv­ing met 40% in reken­ing genomen, ver­min­dert deze peri­ode tot slechts 23 jaar…

Aladdins lamp begint te flikkeren…

In een vol­gend artikel gaan we dieper in op de mogelijkhe­den en de moeil­ijkhe­den van het ont­gin­nen van nieuwe en alter­natieve oliereserves.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
17 feb­ru­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.