...

AEX zoekt hogere bodem

30 augustus 2007, 09:29 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Woens­dag was het bepaald geen gehak­tdag, waar het in eerste instantie wel op leek. De 500-pun­ten­grens kwam opnieuw in zicht. Door­dat het kredi­et­spook weer opdook, opende de AEX-index lager, maar begon vanaf een niveau rond 503 pun­ten aan een gestage opmars. De index kon uitein­delijk een winst noteren van een half pro­cent op 510,85 pun­ten. Het is een inter­es­sant gegeven dat de index rond 520 pun­ten een lagere top heeft geplaatst, maar daar­ente­gen een hogere bodem probeert te vor­men. Belan­grijk is dat de bodem van augus­tus rond 487 pun­ten niet wordt doorbroken.

We kun­nen niet zeggen dat het her­s­tel breed werd gedra­gen. Aan de ene kant lag de uitzend­sec­tor zwaar onder druk, ter­wi­jl staal­gi­gant Arcelor Mit­tal de groot­ste sti­jger was bin­nen de AEX-index. Heineken en SBM Off­shore moesten de pre­sen­tatie van half­jaar­ci­jfers bekopen met koersver­liezen tussen 2% en 3%. SBM Off­shore meldde een net­towin­st­sti­jging van 42% en stelde de verwacht­ing voor 2007 naar boven bij. Beleg­gers en anal­is­ten had­den blijk­baar nog meer verwacht, want het aan­deel daalde aanzienlijk.



Heineken, dat in meer dan 170 lan­den bier verkoopt, meldde een win­st­dal­ing van 30% in het eerste half­jaar. Een boete opgelegd door de Europese karte­lau­toriteit­en en de ver­lag­ing van de verwacht­ing voor de verkoop van Pre­mi­um Light bier in de Verenigde Stat­en, waren debet aan de koers­dal­ing van woens­dag. Ahold mag van­daag de markt verbli­j­den met tweedek­wartaal­ci­jfers. Heineken zal exdiv­i­dend (24 euro­cent per aan­deel) gaan. 

Slecht nieuws bli­jft de aan­de­len­mark­ten teis­teren. Vol­gens onbeves­tigde bericht­en zou zak­en­bank Gold­man Sachs de pub­li­catie van haar cijfers willen uit­stellen. Boven­di­en zou Lehman Broth­ers een miljoe­nen­ver­lies moeten incasseren van­wege ver­liezen in de Amerikaanse slechte schulden­markt. De weke­lijkse hypotheekaan­vra­gen in de VS daalden met 4%. Deze afname was even­wel beter dan de afname met 5,5% de voor­gaande week.

Voor de lange ter­mi­jn werd er begin augus­tus een negatief sig­naal gegeven daar dHhETe AEX-index neer­waarts uit het gevaar­lijke, oplopende meer­jarig wig­pa­troon brak. De dal­ing is voor­lop­ig ruim­schoots opgevan­gen boven de 470-pun­ten­grens waar in decem­ber 2006 en maart 2007 een dubbele bodem is gevor­md. Daar­naast is er een tweede, lagere top gevor­md rond 520 pun­ten. Daar­boven ligt een zware weer­stand op 534 punten.
Nu zal moeten blijken waar de vol­gende bodem zal komen te liggen: hoger of lager. De eerste bodem is reeds gezet op 487 punten. 

Het beeld bli­jft op dit moment neu­traal waar­bij de index momenteel beweegt in een zeer breed speelveld van cir­ca 30 pun­ten. Het wacht­en is op de vol­gende posi­tieve sig­nalen. Eén ervan is de vorm­ing van een hogere bodem. Zolang deze niet is gevor­md, bli­jft voorzichtigheid gebo­den. Zek­er zolang de weer­stand rond 534 pun­ten intact is. We kun­nen de komende tijd nog de nodi­ge volatiliteit verwacht­en, waar­bij we zow­el sterke dalin­gen als forse sti­jgin­gen kun­nen zien. Daar­bij is het belan­grijk om te kijken hoe de markt reageert op nieuws. We merken op dat de markt amper op slecht nieuws reageert. Dat zou kun­nen beteke­nen dat we met een bodemvorm­ing bezig zijn. Selec­tief kun­nen er fond­sen wor­den opgepikt die dal­ende weer­stand­sli­j­nen door­breken of hebben door­bro­ken. Het is opval­lend dat bijvoor­beeld de vast­goed­sec­tor zich voorzichtig weet te herstellen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.