...

AEX zakt door de steun

26 juli 2007, 09:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De AEX-index kende woens­dag een bij­zon­der moeizame dag. De Ams­ter­damse beurs­graad­me­ter zak­te onder een belan­grijke ste­un­li­jn en sloot 0,85% lager op 546,88 pun­ten. Aan­houdende zor­gen over de Amerikaanse huizen­markt en tegen­val­lende kwartaal­ci­jfers zorgden ervoor dat beleg­gers winst namen. De index wist zich niet boven de ste­un­li­jn rond 550 pun­ten te hand­haven. Dit is een belan­grijk waarschuwingssig­naal, temeer de index zich op week­ba­sis aan de bovenkant van een sti­j­gend wig­pa­troon bevin­dt. Hier­mee is het sti­jgingspo­ten­tieel beperkt, ter­wi­jl er vol­doende ruimte naar bene­den is. Mocht­en nog meer ste­un­zones sneu­ve­len, dan zal het sein op rood springen.

Rand­stad werd door beleg­gers de laan uit­ges­tu­urd waar­door het fonds 16,4% ver­loor. De uitzen­der rap­por­teerde een tegen­val­lende omzetgroei van 14% over het tweede kwartaal. ASML vor­mde met een koer­swinst een aan­ge­name safe haven’. Het tech­nolo­gie­fonds wist tegen­val­lende win­st­ci­jfers van Texas Instru­ments en STMi­cro­elec­tron­ics te trot­seren. ASML pre­sen­teerde een week eerder uit­stek­ende resul­tat­en en werd daar­voor beloond met diverse koopad­viezen en ver­hoogde koersdoelen.



De sombere stem­ming op de beurs vol­gt op het bloed­bad dat dins­dag op Wall Street werd aan­gericht. In de eerste plaats was er de waarschuwing van Coun­try­wide Finan­cial, één van de groot­ste Amerikaanse hypotheekver­strekkers. Coun­try­wide Finan­cial veron­trustte de markt met een onheil­spel­lende med­edel­ing dat de waarde van de huizen momenteel sneller daalt dan ooit. Boven­di­en bleek uit cijfers van de Nation­al Asso­ci­a­tion of Real­tors dat de verkoop van het aan­tal bestaande huizen in juni sneller is afgenomen dan verwacht. Ama​zon​.com was op Wall Street een witte raaf en steeg naar een hoog­ste koers in zeven jaar. De online retail­er had geen last van de huizen­markt, want dankz­ij sterke verkopen van sier­aden en elek­tro­n­is­che appa­ratu­ur vie­len de kwartaal­ci­jfers fors hoger uit dan verwacht.

De AEX-index lijkt kracht te ver­liezen aangezien deze niet meer sterk weet op te veren. De voor­gaande weken toonde de index nog wel veerkracht waar­door de index keurig boven de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart kon bli­jven. Het is nu echter de vraag of de index weer boven deze ste­un­li­jn weet te komen. Als dat niet lukt, dan wordt de jacht naar het koers­doel van 570 pun­ten voor­lop­ig afge­blazen. Sterk­er nog, zodra ook nog de vol­gende ste­un rond het niveau van 537 pun­ten wordt door­bro­ken, komt de index voor de korte ter­mi­jn in een alarmfase.

De AEX-index bevin­dt zich op week­ba­sis aan de bovenkant van een lange ter­mi­jn trend­kanaal, het­geen een gevaar­lijk meer­jarig oplopend wig­pa­troon vormt. Dit is op zich geen verkoopsig­naal, maar geeft wel de beperk­te sti­jgingsruimte tot cir­ca 570 pun­ten aan, waar­bij de dal­ingsruimte groot is. 

De markt wordt steeds meer bloot­gesteld aan negatieve fac­toren en het is de vraag wan­neer het lont wordt aangesto­ken. Eén zo’n brand­stichter is de kredi­et­markt, het­geen voor onzek­er­heid bij beleg­gers zorgt. Zolang de AEX-index zich boven de ste­un­zones weet te hand­haven, is er weinig aan de hand en kan de dal­ing wor­den aange­merkt als een cor­rec­tie bin­nen de sti­j­gende trend. Mocht de markt echter niet over­tu­igend weten te her­stellen, dan is dat een teken dat de koop­kracht uit de markt verd­wi­jnt. In dat geval dient men zek­er niet al te zwaar in de markt te zit­ten, waar­bij win­st­ne­min­gen op bepaalde posi­ties geen over­bod­i­ge luxe zal zijn.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.