...

AEX weer onder druk

6 september 2007, 09:38 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Na vijf dagen te zijn geste­gen, kwam de AEX-index woens­dag zwaar onder druk te staan. Heel even leken de sub­prime-perike­len naar de achter­grond te zijn ver­dreven, maar deze speelden toch weer op. Uiter­mate slechte Amerikaanse huizen­ci­jfers waren de drup­pel die de emmer deed over­lopen. De AEX-index ver­loor 1,5% op 523 pun­ten, waarmee de weer­stand rond 534 pun­ten weer even uit beeld verd­wi­jnt. Nu is het belan­grijk waar de index een hogere bodem weet te vor­men. De vorige bodem ligt op 508 pun­ten. Voor de korte ter­mi­jn zou het een teken van kracht zijn als de index boven het niveau van 518 pun­ten weet te bli­jven alwaar een koer­shi­aat is gevormd. 

De dom­per kwam al vroeg in de ocht­end toen de Azi­atis­che aan­de­len­mark­ten daalden op spec­u­latie dat de Japanse boom op de vast­goed­markt op zijn einde loopt. Ook kwam de stem­ming onder druk door de dal­ing van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar en de euro. Het was dan ook niet ver­won­der­lijk dat de finan­ciële waar­den door deze perike­len daalden. Het enige fonds bin­nen de AEX dat de weg wel omhoog vond, was TomTom.



Hoewel de ner­vositeit op de finan­ciële mark­ten de prob­le­men van de Amerikaanse won­ing­markt heeft ver­g­root, is er vooral­snog weinig invloed zicht­baar op de rest van de economie. Dat stelde de Fed­er­al Reserve woens­dag in het Beige Book, het maan­delijkse overzicht­srap­port over de Amerikaanse economie. Voor het eerst in ruim vier jaar zou dit desal­ni­et­temin kun­nen lei­den tot een rentev­er­lag­ing met 25 basis­pun­ten tot 5%. 

Door de toegenomen volatiliteit en ner­vositeit op de Europese geld­markt, is ook de Europese Cen­trale Bank (ECB) weer in de head­lines ver­sch­enen. De bank houdt de sit­u­atie scherp in de gat­en’ en laat weten dat zij klaar staat om in te gri­jpen als de volatiliteit aan­houdt. De ECB ver­gadert van­daag over de rente, waar­bij wordt aangenomen dat zij de rente (voor­lop­ig) niet gaat verhogen.

Na een goede reeks, zak­ten ook de Amerikaanse indices. De nek­slag werd uit­gegeven door zeer tegen­val­lende koopop­ties op huizen in de VS. De Pend­ing Home Sales, lieten in juli een dal­ing zien van maar lief­st 12,2% ter­wi­jl er op een dal­ing van slechts 2,2% werd gerek­end. Dit was de groot­ste afname sinds sep­tem­ber 2001.

Juist in tur­bu­lente tij­den kan de index zijn kracht tonen. Dat de index wat terugza­kt na een week te zijn geste­gen, is natu­urlijk niet ver­won­der­lijk. Belan­grijk is hier­bij dat de eerste ste­un op 518 pun­ten, die eerder deze week werd genomen, stand houdt. De index zal nu een hogere bodem neer moeten zetten om de sti­j­gende lijn vast te houden.

In ieder geval moet de index boven de bodem op 487 pun­ten uit medio augus­tus bli­jven en beter natu­urlijk boven de tweede bodem op 508 pun­ten. Naast de perike­len op de sub­prime markt, speelt ook weer de koer­son­twik­kel­ing van de euro/yen-koers een belan­grijke rol. De sterk­er wor­dende yen zou tot een nieuwe verkoop­golf kun­nen lei­den van­wege de yen car­ry trades die dan wor­den teruggedraaid. 

Voor­lop­ig is de AEX-index niet door de weer­stand van 534 pun­ten gebro­ken. Nu zal moeten blijken of de index een aan­loop neemt om ver­vol­gens te sti­j­gen of dat de index verder zal verzwakken. De belan­grijk­ste vraag is nu: waar komt de (hogere) bodem.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.